Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ПУТИН ЈЕ БИО У ПРАВУ: Испливао документ, нема бољег доказа - НАТО је све време лагао!

19.02.2022. 18:43
Пише:
Србија Danas/24sedam.rs
Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Профимедиа

Објављен доказ

Фајл је у Националном архиву Велике Британије пронашао Џошуа Шифринсон, професор политичких наука на Бостонском универзитету у САД. Немачки портал "Дер Спиегел" објавио је доказ да је НАТО обећао Русији да се неће ширити даље на исток и да ће се зауставити код Немачке. 

ЈОШ ЈЕДАН РАЗЛОГ ВИШЕ: Ево због чега би требало ОБАВЕЗНО посетити Београд

ЈОШ ЈЕДАН РАЗЛОГ ВИШЕ: Ево због чега би требало ОБАВЕЗНО посетити Београд

СНАГЕ ДНР-а УХВАТИЛЕ УКРАЈИНСКОГ ОБАВЕШТАЈЦА У ДОНБАСУ: До детаља је открио планове за напад Кијева!

СНАГЕ ДНР-а УХВАТИЛЕ УКРАЈИНСКОГ ОБАВЕШТАЈЦА У ДОНБАСУ: До детаља је открио планове за напад Кијева!

(УЖИВО) ОДЈЕКУЈУ СНАЖНЕ ЕКСПЛОЗИЈЕ КОД ЛУГАНСКА: Погинула два украјинска војника, има рањених! (ФОТО/ВИДЕО)

(УЖИВО) ОДЈЕКУЈУ СНАЖНЕ ЕКСПЛОЗИЈЕ КОД ЛУГАНСКА: Погинула два украјинска војника, има рањених! (ФОТО/ВИДЕО)

Новооткривени документ из марта 1991. показује да су званичници САД, Велике Британије, Француске и Немачке писмено саопштили Москви да се НАТО неће ширити на Пољску и шире. Његово објављивање на немачком порталу долази пошто је ширење блока предвођеног САД довело до војног сукоба у источној Европи.

Записник са састанка у Бону 6. марта 1991. између политичких директора министарстава иностраних послова САД, Велике Британије, Француске и Немачке садржи вишеструке референце на разговоре "2 4" о уједињењу Немачке у којима су западни званичници "јамчили" Совјетском Савезу да се НАТО неће ширити на територију источно од Немачке.

- Јасно смо ставили до знања Совјетском Савезу – у преговорима 2 4, као и у другим преговорима – да немамо намеру да имамо користи од повлачења совјетских трупа из источне Европе - цитира се у документу помоћник америчког државног секретара за Европу и Канаду Рејмонд Сејц.

- НАТО не би требало да се шири на исток, ни званично ни незванично - додао је Сејц. Британски представник такође помиње постојање "општег споразума" да је чланство у НАТО-у за земље источне Европе „неприхватљиво“.

- Јасно смо ставили до знања током преговора 2 4 да нећемо проширити НАТО даље од Лабе. Због тога не можемо понудити Пољској и другима чланство у НАТО-у - рекао је западнонемачки дипломата Јирген Хробог.

У записнику је касније појашњено да је мислио на реку Одру, границу између Источне Немачке и Пољске. Хробог је даље напоменуо да су се са овим ставом сложили и западнонемачки канцелар Хелмут Кол и министар иностраних послова ц. Документ је у Националном архиву Велике Британије пронашао Џошуа Шифринсон, професор политичких наука на Бостонском универзитету у САД. Имао је ознаку "Тајно", али је у једном тренутку она скинута са њега. Шифринсон је у петак твитовао да је "почаствован" радом са "Дер Спиегелом" на документу који показује да су "западне дипломате веровале да су се заиста обавезале да неће бити проширења НАТО-а".

- Виши креатори политике поричу да је понуђено обећање о неширењу. Овај нови документ показује другачије - рекао је Шифринсон у накнадном твиту, напомињући да "изван" Лабе или Одре по било ком стандарду обухвата источноевропске земље на које је НАТО почео да се шири само осам година касније.

Током велике конференције за новинаре у децембру 2021. године руски председник Владимир Путин рекао је да је Запад обећао Совјетском Савезу да се НАТО неће ширити "ни један центиметар" на исток, али је "дрско преварио" и "насамарио" Москву да би управо то урадио.

Одговарајући на ове коментаре, генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је да алијанса "никада није обећала да се неће ширити". У интервјуу за "Дер Спиегел" касније Столтенберг је поновио да "никада није било таквог обећања, никада није било таквог договора иза сцене, то једноставно није истина".

НАТО је примио Пољску, Мађарску и Чешку у марту 1999, непосредно пре него што је започео ваздушни рат против Југославије без дозволе Савета безбедности УН. Тиме је НАТО први пут био директно на руској граници – енклави Калињинград. Следећи круг проширења 2004. године укључио је бивше совјетске републике Естонију, Летонију и Литванију, доводећи источну границу НАТО-а на само 135 километара од Санкт Петербурга.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

У низу безбедносних предлога објављених у децембру Русија је између осталог захтевала да се НАТО јавно одрекне експанзије на бивше совјетске републике Украјину и Грузију и да повуче америчке снаге на границе блока из 1997. године. САД и НАТО су то одбацили, тврдећи да је политика чланства "отворених врата" Алијансе основни принцип за њих.