Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

"ПУТИН ЈЕ МОЈ ИДОЛ" Марин ле Пен одбрусила новинарки: Није било анексије Крима

19.04.2022. 23:52
Пише:
Србија Данас/Телеграф
Marin le Pen i Vladimir Putin
Марин ле Пен и Владимир Путин / Извор: Фото: Youtube Printscreen/The Telegraph/WION

Ле Пенова одлучно негира да је Русија анектирала Крим

Кандидаткиња за председничке изборе у Француској Марин Ле Пен је за разлику од многи западних политичара пре почетка сукоба у Украјини, тврдила да до њих неће доћи. Недељама касније, она је осудила критике против ње у којима се наводи да је превише блиска Москви, истичући да је увек бранила интересе Француске.

Међутим, Ле Пенова је позната као неко ко је у прошлости отворено причао позитивно о руском лидеру и доследно је бранила спољну политику коју је водила Москва.

ОВО ЈЕ НОВА КОАЛИЦИЈА? Предвидели су све на дан избора, а ево како виде нови састав Владе

ОВО ЈЕ НОВА КОАЛИЦИЈА? Предвидели су све на дан избора, а ево како виде нови састав Владе

ДВЕ ОСОБЕ СТРАДАЛЕ У НЕВИЂЕНОЈ НЕСРЕЋИ: Возач ударио у кола Хитне помоћи па их набацио на тротоар право у групу људи

ДВЕ ОСОБЕ СТРАДАЛЕ У НЕВИЂЕНОЈ НЕСРЕЋИ: Возач ударио у кола Хитне помоћи па их набацио на тротоар право у групу људи

ЈАК ЗЕМЉОТРЕС ПОГОДИО ИТАЛИЈУ: Епицентар у близини Болоње

ЈАК ЗЕМЉОТРЕС ПОГОДИО ИТАЛИЈУ: Епицентар у близини Болоње

У пролеће 2017. године, уочи прошлих избора за председника Француске, Ле Пенова се састала са Владимиром Путином.

Тадашња кандидаткиња Националног фронта тражила је зајам од руске банке за финансирање изборне кампање, а у више наврата је поменула и намеру да Француска укине санкције Русији, након анексије Крима.

У тадашњем интервјуу за BBC, она је рекла да су јој инспирација у политици руски председник Владимир Путин и председник САД Доналд Трамп.

- Политика за коју се залажем је она политика коју води господин Трамп и за коју се залаже Владимир Путин - говорила је тада Ле Пенова.

Она је за тензије са Западом окривила САД и НАТО, које је оптужила да свесно наоружавају државе које се граниче са Русијом.

- Русија је део сфере која се налази под руским утицајем и то је чињеница. Ако покушавате да кажете да Русија представља опаснот за земље у Европи, мислим да грешите у својој анализи. Русија није заслужила да се према њој обраћамо са предрасудама јер нису водили ниједну кампању против Европе и САД - говорила је она својевремено.

"Није било анексије Крима"

Месец дана раније, Марин Ле Пен је такође упитана о свом односу према Путину.

- Руска нација је велика нација, направили су свој избор, свиђало се то нама или не. Да ли мислим да Русија представља опасност по Француску? Наравно да не. Да ли Русија треба да буде савезник Русији? Одговор је да. Иста ствар важи и за САД - рекла је она, преноси Euronews.

Ле Пенова се касије сукобила са новинарком око анексије Крима.

- Није било анексије Крима, Крим је увек био руски, дао га је СССР, становништво се више осећа као да припада Русима и они су убедљивом већином гласали да желе да се припоје Русији - рекла је она.

Krim
Крим / Извор: Профимедиа

"Русија нема жељу да нападне Украјину"

У фебруару ове године Марин Ле Пен је поново дала интервју за BBC, баш у време када се све више говорило о могућем нападу Русије на Украјину. У то време, Руси су гомилали своје трупе у близини границе са Украјином.

Иако су многе њене западне колеге упозоравале на могући сукоб, Ле Пенова је поновила исто што и пет година раније.

- Данас САД гурају Украјину да се придружи НАТО како би распоредили своје снаге у близини границе са Русијом, тако да им Руси узвраћају стављајући војнике - рекла је она.

Она је затим рекла да одлучно брани суверенитет сваке земље, али да не верује да ће Русија напасти. На питање да ли у случају напада треба увести санкције Русији, она је одговорила:

- Мислим да Русија нема жеље за покретањем сукоба у Украјини, али да је то урадила, наравно да бих бранила суверенитет Украјине, као што браним суверенитет Француске - каже она.

Шта је Ле Пенова рекла откако је почео рат у Украјини?

Русија се једва помиње у одељку о одбрани на 13 страница који је део председничког манифеста Марин Ле Пен. Кандидаткиња је у више наврата рекла да планира излазак Француске из војне командне структуре НАТО-а. Такође планира да успостави нови однос са САД које се, како она каже, не понашају увек као савезник Француске. Њена влада би такође окончала заједничке програме наоружања са Немачком.

Насупрот томе, Москва се поново сматра важним будућим партнером.

- Са Русијом ћемо тражити савез у неким суштинским темама попут европске безбедности која не може да постоји без ње, борба против тероризма коју је она спровела са више доследности од свих других сила, конвергенција третмана великих регионалних досијеа који утичу на Француску (источни Медитеран, северна и централна Африка, посебно Блиски исток и Азија) - наводи се у манифесту њене партије.

Нема сумње да је Марин Ле Пен донекле погрешила у својим прогнозама око рата у Украјини. Раније овог месеца је модификовала неке од својих опаски о Владимиру Путину, одричући се било каквог војног савеза са Москвом.

Она је 4. априла говорила о наводним ратним злочинима у Украјини након што су наводно у Бучи откривена тела стотине цивила. Али крајем марта, Ле Пен је одбила да Путина класификује као ратног злочинца, рекавши да не можете да преговарате о успостављању мира, ако другу страну називате злочинцем.

Кандидат крајње деснице и даље се противи енергетском ембаргу Москви, због вероватног утицаја на потрошачку моћ Француза.

Говорећи на француском радију Европа 1 неколико дана пре првог круга избора, она је критиковала санкције ЕУ, које укључују и забрану увоза руског угља, као осмишљене да заштите интересе финансијских тржишта и правих профитера од рата.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

- Све ове санкције погађају наше компаније и приватнике - додала је она.

Ле Пенова је рекла и да је спремна да испоручи помоћ Украјини, али не и тешко наоружање за које тврди да би Француску учинило на страни Украјине у сукобу против Русије.

Излажући своју дипломатску стратегију 13. априла, она је позвала на "стратешко приближавање између НАТО-а и Русије, након што се рат оконча мировним споразумом".

- Ле Пен и њене партијске колеге у Европском парламенту доследно су се противиле санкцијама Русији. Током овогодишње кампање, иако је критиковала напад на Украјину, она је такође рекла да би Путин поново могао да постане савезник Француске ако се рат заврши. Ако би Ле Пенова била изабрана, постоји ризик да би она ставила вето на санкције или их само слабо применила, а односи Француске са већином њених савезника и партнера били би уздрмани - пише у извештају ЦЕР-а.