Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ПУТИН прави НОВЕ ЛЕГИЈЕ: Отварају се приватне ВОЈНЕ КОМПАНИЈЕ у Русији?!

26.01.2018. 12:33
Putin
Путин / Извор: Профимедиа

Приватним војним компанијама нису потребни пензионери, већ млади, здрави људи од 25 до 35 година

Приватне војне компаније су постале врло уносан бизнис последњих деценија. У практично свим конфликтима у свету виђамо одреде професионалних војника који ратују за новац. И Русија, једна од последњих држава, која још увек није легализовала ову врсту делатности, намерава да то уради у наредним месецима.

Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров на великој конференцији за новинаре 15. јануара предложио је да се створи законска база за заштиту интереса руских грађана који раде у приватним војним компанијама у другим државама. Закон се већ припрема и ускоро се може појавити пред посланицима Државне думе.

Viktor Bondarjov
Виктор Бондарјов / Извор: Профимедиа

Шеф комитета Савета федерације за одбрану Виктор Бондарјов изјавио је да ће приватне војне компаније бити под јурисдикцијом Министарства одбране.

- Оне могу бити реална помоћ регуларним снагама, а не нека алтернатива сличним структурама, чији приоритети нису национални интереси, већ новац -  рекао је он.

Руси загрмели и стали на страну Србије: Изгледа да Приштина и њени покровитељи имају шта да крију

Како се очекује, приватне војне компаније ће учествовати у контратерористичким операцијама у иностранству, у заштити суверенитета савезничких држава од спољне агресије, као и у обезбеђењу различитих објеката.

Приватне војне компаније се не стварају увек ради вођења борби, у већини случајева нису за то. Оне углавном испуњавају функције обезбеђења, помажу приликом испорука материјалних средстава, између осталог чувају нафтна поља, гасоводе. Некада приватне војне компаније помажу у решавању ових задатака, када држава жели да остане по страни у односу на неку ситуацију и не жели да покаже своје присуство у неком региону.

У томе им помажу приватне војне компаније, које су, на пример, регистроване у иностранству и немају обавезе које има регуларна војска. То је корисно. Морам рећи да ми по овом плану заостајемо. Ми смо ту пионири, а тржиште је одавно подељено, без нас. Како би се ушло у било који сегмент тог тржишта, потребно је предузети велике напоре. Конкуренција је велика - рекао је за Спутњик руски војни аналитичар и пуковник у пензији Ходорјонок.

ПУТИН ВЛАДА НЕБОМ: Руски бомбардер Ту-160М се враћа на сцену, моћнији него икад

Ово тржиште се убрзано развија. На њему су доминантни англосаксонци, пре свих САД и Велика Британија, прате их Француска, Израел, док је у последње време посебно активна Кина. Они се могу наћи у Ираку, Авганистану, Јемену, медији су писали да су учествовали и у рату у Хрватској.

Rusija
Русија / Извор: Профимедиа

Није тајна да највеће уговоре приватне компаније добијају од Стејт департмента, агенције ЦИА и Пентагона. Само за првих шест година рата у Ираку, САД су платиле овим компанијама за различите задатке више од 60 милијарди долара. Колико је важна њихова улога у светским жариштима, показује то да је администрација Доналда Трампа ангажовала представнике две приватне војне компаније „Блеквотер" и „Дин корп" у изради америчке војне доктрине.

- Многи кажу да у свету нису играчи само посебне државе, већ и транснационалне корпорације које су много јаче од многих држава, чак и узетих заједно. Структуре за обезбеђење које се асоцирају са различитим транснационалним корпорацијама такође имају много наоружања и излазе из оквира обичних пружања услуга обезбеђења - рекао је политички аналитичар међународне посматрачке организације ЦИС-ЕМО Станислав Бишок.

НАТО купује РУСКО оружје: Преговори већ почели, а изненадиће вас које чланице пакта стоје у реду за С-400

Русија има велику предност, јер има веома искусне официре који су свој занат "пекли" на првим линијама фронта, пре свега у Сирији.

- Приватним војним компанијама нису потребни пензионери, већ млади, здрави људи од 25 до 35 година. Увек се нађе неко ко би да им се придружи. То су војници из ваздушно-десантних снага, снага за специјалне операције који су обучени за вођење борбених акција, то јест контингент за комплетирање приватних војних компанија се увек нађе. Имаш вештине, стручност, али не и посао. И одједном долазе добри људи и питају: "Да ли би учествовао ту или ту?". Наравно, тим пре, за добре паре - објаснио је руски пуковник.

rusija
русија / Извор: Профимедиа

Већ сада државне корпорације, као што су "Гаспром", "Росатом", "Росњефт", "Руске железнице" имају уговоре на Блиском истоку, у Африци и Латинској Америци за обезбеђивање градилишта, нафтних поља и транспорта са структурама које су у суштини приватне војне компаније.

Вучић открио: Унапређена сарадња са Русијом и Путином, гасовод стиже у Србију до лета, ускоро и нови хеликоптери Ми-17

Након повлачења главног контингента Оружаних снага Русије из Сирије, отвара се простор да један део њихових обавеза преузме нова структура која се тек ствара.

Нацрт закона је већ послат у Владу ради добијања експертског мишљења. Подсетимо, још 2012. године Владимир Путин је подржао у Русији идеју стварања система приватних војних компанија, док је Државна дума овај закон одбила да усвоји 2014. године.