Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОБРАЋАЊЕ ПРЕДСЕДНИКА РУСИЈЕ КОЈЕ ЈЕ ЧЕКАО ЦЕО СВЕТ: Русија је нуклеарна сила, сви ЋЕ МОРАТИ ДА НАС СЛУШАЈУ (ВИДЕО)

01.03.2018. 09:34 12:02
Пише:
Србија Данас/ Спутњик
Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Реутерс

Обично председник пред Скупштином говори у децембру, али је прошлогодишње обраћање одложено

Годишње обраћање Владимира Путина Федералној скупштини један је од најважнијих политичких догађаја у Русији. По правилу, тај догађај путем телевизије прате милиони људи, а о њему извештавају сви руски, па и светски медији. Руски председник на тај дан говори о стању у земљи, главним правцима унутрашње и спољне политике државе. Годишње обраћање председника Русије Федералној скупштини заказано је за 1. март, 17 дана уочи председничких избора, на које Путин излази као самостални кандидат. То ће бити 23. обраћање шефа државе Скупштини у новијој руској историји, а четрнаесто Путиново. Претходно обраћање, које је одржано 1. децембра 2016, трајало је 69 минута.

11.58 - Завршен говор, интонира се химна Русије.

11.55 - Уколико било ко употреби нуклеарно оружје против наших савезника, то ће се сматрати нуклеарним нападом на Русију и онда ћемо преузети мере без обзира на све могуће последице - упозорио је Путин!

11.54 - Покушали сте да зауставите Русију, али нисте били способни да то урадите. Сада морате да размишљате о томе да ли блефирам или не, а не блефирам - тврди Путин.

11.52 - Наше оружје није за офанзиву, оно је гарант светског мира - изјавио је председник Русије.

11.51 - Путин је изјавио да ће и други народи развити оружја, али да никада неће имати пилота као што је био Роман Филипов.

Ко је био Роман Филипов - руски ПИЛОТ ХЕРОЈ оборен у Сирији: За њим Русија плаче

11.50 - Русија има и друго стратешко оружје о којим су информације још увек тајне - изјавио је Путин.

11.40 - Путин - И поред свих економских проблема које смо имали, развили смо се као нуклеарна сила, а сви су нас игнорисали, нико није хтео да нас слуша. Слушаћете нас сада

11.35 - Путин је изјавио да многа нова руска оружја још немају ни име и позвао је све грађане да своје предлоге имена за нова руска оружја пошаљу Министарству одбране Руске Федерације. 

11.31 - Председник Русије пушта снимке нових руских спектакуларних оружја. Путин тврди да сви њихови интерконтинетални ракетни комплекси могу да неутралишу сваки ПРО, постојећи или чак и будући.

Raketa
Ракета / Извор: Фото: YoutubePrintscreen/RT

11.23 - Путин говори о развоју руског наоружања и новим ракетама које ће бити ефикасније од чувеног "Војводе". За нови систем "Сармат" Путин тврди да нови систем може погодити било коју тачку на планети земљи! 

ПУТИН НАПРАВИО НАЈМОЋНИЈЕ НУКЛЕАРНО ОРУЖЈЕ: Ракета која може да збрише ПОЛА ЕВРОПЕ (ВИДЕО)

11.20 - Русија ствара нове одбрамбене системе, као одговор на распоређивање америчких санга - изјавио је председник Русије.  

11.16 - Цео свет сада зна имена модерних руских оружја - тврди Путин.

S-400
С-400 / Извор: Профимедиа

11.10 - Председник Русије говори о дигитализацији и транспарентности и тврди да ће то побољшати борбу против корупције.

11.01 - Путин говори о повећању извоза и изјавио је жељу да Русија у наредне четири године дође до тога да више хране извози, него што увози, а да би се то урадило, мора се помоћи пољопривредницима, сматра председник Русије.

10.57 - Руска економија треба да обезбеди стопу раста изнад светског просека.

10.52 - Следећа тема о којој Владимир Путин говори је наука и истиче важност истраживања генома човека, како би се спречиле многе болести.

10.47 - Путин говори о развоју технологије и побољшању образовног система - Високо образовање мора бити доступно свима под једнаким условима - изјавио је председник Русије. 

Rogozin
Рогозин / Извор: Фото: YoutubePrintscreen/RT

10.40 - Путин говори о смањивању морталитета и побољшању у погледу здраствених услуга. Русија мора имати посебан програм за борбу против канцера - изјавио је Путин.

10.37 - Учитељи, професори, лекари, медицинске сестре заслужују да имају велику плату - тврди Путин. Тема је плата запослених у јавним службама, те Путин тврди да оне морају бити веће.

10.30 - Председник Русије је најавио да ће Кримски мост, који ће повезати Крим са остатком Русије, бити готов следеће године. Саобраћај друмским делом Кримског моста ће бити отворен кроз неколико месеци.

Руси га штите са земље, мора и неба: Најдужи Путинов мост спојио Крим са Русијом (ВИДЕО)

10.28 - Путин говори о развоју Крима. Тема је инфраструктура на Криму и у целој Русији, као и повећање безбедности у саобаћају.  

10.23 - Задатак који предстоји Русији је повећање плата и кредитне способности грађана. Председник Русије је говорио о енормној разлици у кредитној способности грађана Русије пре његовог доласка на власт и сада.

10.20 - Развијање градова мора бити темељ економског развоја целе државе - изјавио је Путин.

10.18 - Велики резултати у продужавању животног века.

10.16 - Путин обећава квалитетнији живот пензионерима, веће пензије и бољу здраствену заштиту. 

10.13 - Председник Русије говори о демографским проблемима у држави.

10.10 - Путин говори о сиромаштву и тврди да ће борба против сиромаштва бити приоритет.

10.09 - Морамо бити отворени према свету, морамо бити јаки и вредно радити, у супротном наша деца неће имати будућност - тврди Путин.

10.07 - Путин на почетку обраћања говори о економији.

За председника Русије већ гласало 3.000 људи

10.05 - Морамо унапредити квалитет живота наших грађана и урадићемо то - обећао је Путин.

10.00 - Почело обраћање председника Русије.

Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Фото: РТ/Принтсцреен

09:59 - Више од 1000 гостију ће слушати обраћање Путина.

09:58 - Руски премијер Дмитриј Медведев саопштио је да ће Путин давати оцене, предлоге и указе о реализацији проритетних пројеката.

Putin i Medvedev
Путин и Медведев / Извор: Профимедиа

09.56 - Политичари већ улазе у салу.

Обично председник пред Скупштином говори у децембру, када се сумирају годишњи резултати, али је прошлогодишње обраћање одложено.

Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Профимедиа

Кремљ традиционално не открива које ће бити теме Путиновог обраћања Скупштини, али су открили да је председник, у својој резиденцији у Новом Огарјову, данима спремао говор.

Стручна јавност увелико полемише око тога која ће бити главна тема Путиновог обраћања и какву ће поруку председник послати.

ПОРАНИО: Трамп се спрема за ИЗБОРЕ 2020. године, именова шефа кампање

Руски политичари очекују да ће Путин изнети план економских реформи и мера за решавање социјалних питања, а такође и да ће дати оцену међународне ситуације.

С друге стране, експерти сматрају да ће Путин дефинисати подручја која ће осигурати развој Русије у будућности. Они верују да се то може односити на космичке технологије, енергетику и дигиталну економију.

Терористички напад у Русији? Пуцњава у стамбеној згради у Казању, убијен руски гардиста! (ВИДЕО)

Аналитичари такође сматрају да ће обраћање председника Путина у највећој мери бити посвећено економској политици, развоју привреде, индустрије и бизниса, као и мерама за побољшавање инвестиционе климе.

Здравство, образовање, инфраструктура, екологија и безбедност такође би могле да буду неке од тема.

Овако је изгледало Путиново обраћање 2016. године.

Када је реч о спољној политици, очекује се да ће Путин говорити о ситуацији на Блиском истоку, посебно о рату у Сирији, кризи у Украјини и, наравно, о односима са САД.

Једно од главних питања на које би руски експерти желели да чују одговор је и како ће се развијати односи Москве и Вашингтона и како ће антируска хистерија у САД утицати на политику Русије.

ГАЗЕ СВЕ ПРЕД СОБОМ: Руска армија још једном УТЕРАЛА СТРАХ под кожу НАТОВЦИМА! (ВИДЕО)

Аналитичари очекују и да ће Путин изнети став Русије о развоју економије у азијско-пацифичком региону, као и о односима са Кином, сарадњи унутар Евроазијске уније и односима са суседима.

Експерти подсећају да је Русија на прагу председничких избора и наводе да би овај наступ могао да буде део предизборне кампање, па у том контексту очекују да ће Путин говорити не само о актуелним задацима за 2018, него и о перспективама развоја земље у наредних шест година.

Годишње обраћање председника Русије пред Федералном скупштином традиционално се одржава у Георгијевској сали Великог кремаљског дворца, али ове године је догађај пресељен у Велики Мањеж, због већег броја званица, као и због специјалних екрана за инфографику који би се тешко инсталирали у Кремаљском дворцу.

Догађају по правилу присуствују чланови Савета Федерације, посланици Државне думе, чланови Владе, руководиоци Уставног, Врховног и Високог арбитражног суда, губернатори, председници регионалних законодавних скупштина, поглавари традиционалних конфесија, истакнути представници јавности, представници водећих медија.

Путиново обраћање обично прати више стотина новинара из земље и иностранства, а говор председника директно преноси руска државна телевизија и радио-станице. Ове године је акредитовано 705 новинара, што је скоро 90 више него претходни пут.