Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ШТА СЕ КРИЈЕ ИЗА СИЛНИХ ХАПШЕЊА У РУСИЈИ! Путинов план се реализовао: На ово је чекао од почетка рата!

27.05.2024. 09:07
Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Shutterstock

Путин је одлучио да делује.

ритике из Русије на рачун председника Владимира Путина могле су се чути од почетка инвазије на Украјину. Приговарали су му што нису успели да заузму Кијев, негодовали и тражили од Путина да учини велике кадровске промене након неуспеха око Харкова. Навелико се писало о руским војницима који су одлазили у рат без одговарајуће опреме и без залиха хране, па губили животе служећи под суровим заповедницима.

Температура се загрејала до усијања након што је вођа плаћеника Јевгениј Пригожин повео своје људе према Москви, жалећи се на "дубоку трулеж и неспособност на врху руских снага". Но сваки пут руски председник је избегавао да повуче велике јавне потезе који би се могли сматрати као потврда критике. Ситне играче, заповеднике на терену је често мењао, но министар обране и врховни генерали преживели су више од две године.

Сада, када му ситуација на бојном пољу иде све више у корист, а најопаснији противник Јевгениј Пригожин мртав, Путин је одлучио да делује. Руски министар обране Сергеј Шојгу смењен је након више десетина година, а како наводе Руси, кренула су и "хапшења ради корупције међу највишим званичницима министарства обране."

Што значе ти потези Кремља?

Према мишљењу New York Тимеса, потврдили су познату Путинову карактеристику: руски председник избегава да повуче драстичне, брзе промене у жару кризе и уместо тога делује у мање изазивно време, и то према властитом темпу.

"Морамо схватити да је Путин тврдоглава и није баш флексибилна особа" - рекао је Абас Гаљамов, бивши писац Путинових говора, који данас живи ван Русије. "Путин верује да ако повлачите велике потезе чим се догоди нека ванредна ситуација показујете слабост", додао је.

Путин је пун самопоуздања

Војни аналитичари се слажу да последњи Путинови потези доказују како је пун самопоуздања. "Највиши званичници у Кремљу су оптимистични. Вероватно оцењују да је актуална ситуација унутар војске довољно стабилна да би казнили неке људе у војном водству ради претходних неуспеха" - рекао је Мајкл Кофман, стручњак за руску војску и виши сарадник у Удружења Царнегие за међународни мир.

Чини се да се и како Путин креће у обраћун против истих оних људи које је не тако давно нападао Пригожин. Примјерице, Пригожин, који је предводио краткотрајну побуну против Москве, оптужио је Шојгуа да је смећар и клован. Подсетимо, шеф групе Вагнер и, како се веровало,. други најмоћнији човек Русије, погинуо је у ваздушној несрећи док је летео из Санкт-Петербурга за Москву у авгисту 2023. Кремљ је негирао своју умешаност.

Први наговештаји надолазећих промена збили су се прошлог месеца када су Тимура Иванова, штићеника генерала Шогуа и заменика министра обране задуженог за војне грађевинске пројекте, власти оптужиле за узимање мита.

Претходно је привукао пажњу Антикорупцијске задруге Алексеја А. Наваљног због раскошног начина живота свог и супруге, која је наводно на рачун државе унајмљивала јахте на Француској ривијери. Иванов се изјаснио невиним. Неколико дана након што је Путин започео свој нови педсједнички мандат, Кремљ је објавио да је сменио Шогуја и уместо њега на место министра обране поставио Андреја Белоусова, једног од својих дугогодишњих економских саветника. Шојгу је премештен да води Руско веће сигурности, где би и даље имао приступ председнику, али би не имао једнаке контроле над новцем.

Белоусов нема војног искуства, међутим уз његово име не вежу се никакви корупцијски скандали.

Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Поол Пхото виа АП Локација: RUS/Moscow

Креће чистка

Хапшења у Министарству обране убрзала су се овај месец, па су тако још четворица високих генерала и званичника обране ухапшени под оптужбама за корупцију. Дмитри Песков, портпарол Кремља, порицао је у четвртак да су хапшења део веће операције, но симптоматично је како су хапшења највиших званичника  Министарства обране стигла кад и обећања о већим финансијским и социјалним бенефицијама за редовне војнике. Што је очити покушај побољшања морала и ублажавања популистичких критичара, пише NY Тимес.

Белоусов је, пак, одмах након именовања за министра обране најавио планове за смањење бирокрације и побољшање приступа здравственој заштити и другим социјалним услугама за ветеране рата. А у четвртак су председник доњег дома руског парламента Вјачеслав Володин и министар финансија Силуанов изразили потпору за изузеће бораца у Украјини од могућег повећања пореза на доходак, који се спрема руским грађанима.

Но осим слања антикорупцијске поруке, чинило се да су нека од хапшења имала за циљ и поравнање старих политичких рачуна.

Након што је прошле године генерал бојник Иван Попов, врховни руски заповедник који је предводио снаге које су држале украјинску противованзиву, укорио војно водство, а видео се проширии интернетом, смењен је с положаја. Ове недеље је, пак, ухапшен  под оптужбом за финансијску превару, јавила је руска државна новинска агенција  - TASS.

Извор: Србија Данас/Мондо