Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Путину је доста провокације: САД-ов напад на Северну Кореју биће ПУТ БЕЗ ПОВРАТКА

01.09.2017. 16:06
Пише:
Србија Данас/Блиц
Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Реутерс

Прво Кина, а сада и Русија

Криза на Корејском полуострву не јењава: Ким Џонг Ун лансира ракете преко други земаља, изазива страх и гнев, Доналд Трамп прети одмаздом на 100 начина, Јапан се наоружава а Кина не дозвољава опцију напада на Пјонгјанг. Након свих, сада се огласио и председник Русије Владимир Путин.

Американци затворили руска представништва у Њујорку и Сан Франциску

Председник Русије је, очекивано, подржао став Пекинга, и поручио Америци и њеним савезницима да одустану од идеје притиска и евентуалног напада на Северну Кореју јер би то био "пут без повратка".

ПРЕДСТАВНИШТВО РС У ВАШИНГТОНУ: Трамп ће укинути санкције Додику

Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Профимедиа/илустрација

- Русија снажно верује да је притисак на Пјонгјанг да заустави и укине свој нуклеарни програм погрешан и бескористан. Сви проблеми у региону требало би да се решавају једино кроз директни дијалог свих забринутих страна, и то без било каквих предуслова. Провокације, притисак и војна реторика препуна увреда воде у слепу улицу - рекао је Путин пред почетак самита земаља БРИКС-а у кинеском Ћамену.

Путинов коментар, које је у форми саопштења објавила прес-служба Кремља, дошао је одмах након што су амерички и јужнокорејски борбени авиони извели војну вежбу - симулацију бомбардовања Северне Кореје.

Став Русије је апсолутно разумљив имајући у виду да би се евентуални рат водио у њеном дворишту, што је и разлог због којег су Кинези јуче одбрусили Америци и поручили да "никада неће дозволити избијање рата у Северној Кореји".

Русија је била једна од шест учесница разговора са Северном Корејом почетком 2000-их година, када су светске силе покушавале да убеде Пјонгјанг да заустави свој нуклеарни програм, који је тада био у самом почетку.

"Исхитрен и непромишљен потез"

У четвртак су два америчка бомбардера Б1-Б, уз подршку четири ловца Ф-35Б и четири јужнокорејске борбене летелице Ф-15 учествовала у симулацији бомбардовања Северне Кореје, тачније на кључне инфраструктурне мете у тој земљи. Вежба је одржана на истоку Јужне Кореје, у брдима Пилсунг.

Америчка Пацифичка команда је у свом саопштењу истакла да су вежбе "директан одговор на севернокорејско лансирање балистичког пројектила преко територије Јапана".

Kim Džong Un
Ким Џонг Ун / Извор: Профимедиа

Из Пјонгјанга је стигла осуда ових маневара, које је државна телевизија КЦНА описала као "акт војног дивљаштва".

- Амерички империјалисти и јужнокорејске марионете не скривају своју агресивну, рату склону нарав. Међутим, јасно је да их је наш последњи ракетни тест, а први у водама Пацифика, натерао да устукну и добро се замисле - саопштила је КЦНА, а пренео CNN.

Подсетимо, Северна Кореја је у уторак показала да има, или бар озбиљно ради на интерконтиненталним пројектилима далеког домета, када је лансирала ракету "хвасонг 12", која је прелетела Јапан и пала 1.000 километара источно од обале. Тај акт изазвао је општу панику у Јапану, проглашено је ванредно стање, сирене за ваздушну опасност су упаљене, а грађанима су стигле СМС поруке од владе у којима се поручује да одмах напусте зграде и потраже заклон у склоништима испод земље.

Ратне игре

САД и Јужна Кореја започеле су традиционалне војне вежбе прошле недеље, које као по правилу сваке године разбесне Пјонгјанг и изазову бујицу претњи из Северне Кореје. Немали број политичких аналитичара и медија, па чак и оних из САД, предлагали су отказивање "ратних игара" као знак добре воље пре Ким Џонг Уну, како би се ратоборни и на обарачу лак лидер приволео да седне за преговарачки сто са САД.

Огласила се и портпаролка кинеског Министарства спољних послова Хуа Чуњинг, која је Вашингтону и Сеулу поручила да ситуација на Корејском полуострву није "ни холивудски сценарио ни компјутерска игра".

Donald Tramp
Доналд Трамп / Извор: Профимедиа

Генерал Винсент Брукс, командант америчких снага у Јужној Кореји, јуче је саопштио да је "све предлоге узео у разматрање".

Порука Кине упућена је само једном човеку - Трампу

Из Пекинга је стигла јасна и оштра порука. Кина никада неће дозволити хаос на Корејском полуострву и рат на сопственом прагу, јавлила је јуче агенција "Синхуа", а познаваоци прилика и војни стручњаци како из САД, тако и из Кине слажу се у једном - порука је упућена Доналду Трампу.

Након што је амерички председник, револтиран новим лансирањем ракете које је одобрио Ким Џонг Ун, изјавио (написао на Твитеру) да су "све опције на столу", те да "дипломатија није решење", из Пекинга су осетили за сходно да одговоре.

Овакав одговор не треба нимало да чуди, имајући у виду све трзавице кроз које је Пекинг прошао у односима са САД, још од времена Барака Обаме и сукоба у Јужном Кинеском мору, па све до Трампових оптужби да су Кинези "манипулатори валуте који експлоатишу САД". Уз то, Кина ће, према свим проценама, у надолазећим деценијама бити најозбиљнији кандидат да постане светска сила број 1, па је по свему судећи решила да се тако и понаша, бар када су дипломатске изјаве у питању.