Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

"ПРЕТЊА ТЕРОРИЗМА ЈЕ МЕТАСТАЗИРАЛА" Рађа ли се нови, много екстремнији ХАМАС?!

02.11.2023. 07:00
izrael
израел / Извор: фото youtube printscreen/ Wall Стреет Јоурнал

Чиста бруталност и неселективна природа Хамасовог напада 7. октобра подстакли су тврдњу да је "Хамас = ИСИС".

Хамасов брутални напад на Израел 7. октобра често се описује као израелски 11. септембар, пише британски Телеграф. Са више од 1.400 жртава, то је заправо далеко горе од терористичких напада Ал Каиде у Сједињеним Државама.

"СМРТ ИЛИ ПРЕДАЈА" Газа под опсадом, Хамас у проблему а Израел не оставља простор за компромис izrael

"СМРТ ИЛИ ПРЕДАЈА" Газа под опсадом, Хамас у проблему а Израел не оставља простор за компромис

"ПРВЕ ЛИНИЈЕ ОДБРАНЕ СУ ПРОБИЈЕНЕ!" Хамас у паници, Израел поручује: Операција напредујеizrael

"ПРВЕ ЛИНИЈЕ ОДБРАНЕ СУ ПРОБИЈЕНЕ!" Хамас у паници, Израел поручује: Операција напредује

"Хамас ће доћи до вас, у Србију, у Црну Гору, у Европу" Израелски званичник послао упозорење: "Веће зло од ИСИС-а"Izrael, Palestina

"Хамас ће доћи до вас, у Србију, у Црну Гору, у Европу" Израелски званичник послао упозорење: "Веће зло од ИСИС-а"

После тих напада 2001. године, вођени жељом да униште терористичке претње и консолидују власт на међународној сцени, САД су извршиле инвазију на Авганистан, а касније и на Ирак.

Како су ови ратови беснели, остављајући на крају најмање 400.000 мртвих, претња тероризма је метастазирала, расла по обиму и софистицираности.

После напада на Хамас, израелски званичници су објавили намеру да "искорене" Хамас, објављујући рат "људским животињама" у Гази. За шест дана, 6.000 бомби бачено је на Газу, најгушће насељени регион на свету.

Поређења ради, у најинтензивнијим моментима кампање против Исламске државе у Сирији и Ираку 2015. и 2016. године, у просеку је бачено 2.500 бомби месечно, на површину 100 пута већу од Појаса Газе.

hamas
хамас / Извор: фото youtube printscreen/ Wall Стреет Јоурнал

Три недеље касније, према министарству здравља које контролише Хамас, више од 8.000 људи је убијено у Гази40 одсто деце и 30 одсто жена - од којих је 88 одсто идентификовано.

У међувремену, 63 одсто становништва Газе је расељено, а 15 одсто свих стамбених зграда је уништено, кажу УН.

Према организацији "Саве the Children", у протекле три седмице убијено је више деце него у свим конфликтним зонама у свету од 2019. године – 99 посто њих у Гази.

С обзиром на то да је циљ Израела да "искоријени" Хамас, вероватно је да би ова кампања спаљене земље могла створити Хамас 2.0 – нешто далеко екстремније.

Чиста бруталност и неселективна природа Хамасовог напада 7. октобра подстакли су тврдњу да је "Хамас = ИСИС". Политички лидери у Израелу, САД и широм Европе изједначавали су два покрета као један те исти.

Пажљивији поглед на Хамас сугерише да су такви коментари погрешни. Хамас је политички исламистички покрет чије активности сами описују као "отпор" и заснивају их на експлицитно националистичкој агенди. За Исламску државу, Хамас су отпадници, достојни смрти. У Гази, Хамас је рутински разбио џихадистичке ћелије чија је идеологија екстремније и глобалније природе, укључујући Исламску државу.

У Сирији, Исламска држава се отворено борила и убијала опозиционе групе које подржава Хамас, називајући их неверницима. Њихово насиље може бити слично, али ако их посматрамо као покрете постоје велике разлике.

Тероризам уопште не може бити "искорењен", посебно када терористичка група има корене у циљу који се сматра веродостојним и праведним. Исламска држава није имала ништа од тога – његова идеолошка основа је једногласно осуђена, а свет се мобилисао у борби против ње.

Ипак, иако Хамас ни на који начин не представља једину борбу за палестинску ствар, израелска кампања бомбардовања у Гази ризикује да легитимише наратив Хамаса – да је оружани отпор једини одрживи пут напред.

izrael
израел / Извор: Фото YouTube Printscreen/ Wall Стреет Јоурнал

Становништво широм муслиманског света изашло је на улице, осуђујући разарања у Гази, нешто што у региону већ дуго није виђено у таквим размерама.

Израелски копнени упад ће вероватно задати тежак ударац Хамасу, али ће група преживети и можда ће се претворити у нешто још насилније него раније. Што је још горе, интензиван одговор Израела у Гази и дубок осећај међународне незаинтересованости за цивилне жртве ризикују стварање читаве нове генерације терориста, широм Блиског истока и шире.

ФБИ је већ наговестио да ће тренутно насиље у Гази произвести највећу домаћу терористичку претњу. Ово ће још више важити у Европи.

Групе за људска права, у међувремену, позивају на недоследности у политици Запада – једногласно осуђују руско гађање стамбених зграда или Башара ел Асада у Сирији, али затварају очи пред сличним догађајима у Гази.

Палестинско питање је некада било моћна тачка окупљања џихадиста широм света, али је то избледело последњих година. Актуелни догађаји ризикују да га поново врате у први план, а овога пута неће бити тако локално ограничен, пише британски Телеграф.