Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"Рајски папири" одмотавају клупко: Генерал НАТО је власник интернет КЛАДИОНИЦЕ, али то није све

05.11.2017. 22:47
Пише:
Србија Данас/КРИК
Savet ministara NATO
Савет министара НАТО / Извор: Профимедиа

Откривене везе СВЕТСКЕ ЕЛИТЕ са офшор компанијама

Више од 13 милиона докумената који су процурили из две агенције за пружање офшор услуга и 19 пословних регистара откривају пословања најближих сарадника светских лидера - америчког председника Доналда Трампа, канадског премијера Џастина Трудоа, украјинског председника Петра Порошенка, енглеске краљице, познатих музичких звезда попут Мадоне и Бона Вокса, великих корпорација међу којима су "Најк" (Нике) и "Епл" (Apple), као и једног од оснивача компаније "Мајкрософт" (Microsoft). Пројекат "Рајски папири" открива везе више од 120 светских политичара са офшор компанијама. Документа су процурила из две реномиране агенције за офшор услуге са Бермуда и из Сингапура, као и из 19 званичних пословних регистара земаља које представљају пореске рајеве. У бази је заступљена једна петина најдискретнијих пореских рајева на свету, међу којима су Антигва и Барбуда, Кукова острва и Острво Ман, пише КРИК.

ИСПЛИВАЛЕ ТАЈНЕ светске елите: РАЈСКИ ПАПИРИ откривају СКРИВЕНО БОГАТСТВО најугледнијих личности

НЕСРЕЋА КОД ЈЕМЕНА: Саудијски принц страдао у паду хеликоптера

Највећа открића произашла су из докумената офшор адвокатске фирме "Appleby" и "Асиацити Труст"-а, породичног фонда специјализованог за офшор пословање са седиштем у Сингапуру.

База од скоро седам милиона докумената из "Appleby" и њених филијала широм света укључује мејлове, уговоре вредне милијарду долара и изводе из банака у вези са 25.000 компанија, фондова и трастова повезаних са 180 земаља. Папири се односе на период од скоро седам деценија.

ТЕКСАШКИ МАСАКР: Наоружани мушкарац пред недељну мису упао у ЦРКВУ и кренуо да ПУЦА, 27 ЉУДИ УБИЈЕНО

Седиште фирме "Appleby" је на Бермудским острвима, а има канцеларије и у Хонг Конгу, Шангају, на Британским Девичанским Острвима, Кајманским острвима и другим офшор центрима.

Супротно добро очуваној стогодишњој репутацији коју је "Appleby" имао у јавности, документа приказују компанију која је пружала услуге ризичним клијентима из Ирана, Русије и Либије, није прошла владине ревизије и коју је финансијско регулаторно тело Бермудских острва тајно казнило. "Appleby" није одговорио на питања Међународног конзорцијума истраживачких новинара, али је објавио саопштење у ком наводи да је анализирао питања и да је "задовољан јер ту нема доказа о било каквом злочину."

Нови пројекат знатно продубљује открића прошлогодишњих "Панамских папира" када је из једне од главних агенција за оснивање и вођење офшор фирми процурило око 11 и по милиона докумената. Нови подаци расветљују групу неистражених острвских рајева укључујући и нека са чистијом репутацијом, попут Кајманских и Бермудских острва, наводи КРИК.

Трамп о "шуровању" са Русима: Не воле ни да ме виде

Иако је пословање преко офшор дестинација легално, ове компаније се, међутим, често користе за скривање правог власника, имовине, избегавање плаћања пореза и прање новца.

Vesli Klark
Весли Кларк / Извор: Профимедиа

Процурела документа откривају трагове набавке шпијунских авиона које су купили Уједињени Арапски Емирати, фирму за производњу експлозива на Барбадосу у власништву канадског инжењера који је покушао да направи "супер пиштољ" за ирачког диктатора Садама Хусеина и бермудске компаније покојног Марсијала Дегољада, утицајног мексичког свештеника и оснивача католичког верског реда Легионари Христа, чије је наслеђе упрљано тврдњама о сексуалном злостављању деце. Документа откривају и да је Весли Кларк, некадашњи кандидат за председника Демократске странке и врховни командант НАТО-а у Европи, био директор компаније за интернет клађење. Појављује се и фирма Антанаса Гуоге, литванског члана Европског парламента.

Папири откривају и скривене везе и пословања најближих сарадника америчког председника Доналда Трампа, канадског премијера Џастина Трудоа, украјинског председника Петра Порошенка, инвестиције познатих музичких звезда Мадоне и Бона Вокса и послове светских гиганата попут "Нике", "Apple"-a...

Везе Трампових сарадника са Русијом

Мрежа офшор фирми води до Трамповог секретара за економију Вилбура Роса. Према документима која су дошла у руке новинара, Рос има удео у компанији која је од руске енергетске фирме у власништву зета Владимира Путина примила више од 68 милиона долара од 2014. године.

Документа из "Appleby"-ja показују да је Рос посредством ланца компанија са Кајманских острва одржавао финансијски улог у фирми "Навигатор Холдингс" која се бави међународним превозом робе, пише КРИК.

Водећи клијент ове компаније је и енергетска фирма "Сибур" која је повезана са Кремљом. Наиме, кључни власници компаније "Сибур" су Кирил Шамалов, зет руског председника Владимира Путина и Генадиј Тимошенко, милијардер који се због веза са Путином нашао на листи особа које је америчка влада ставила под санкције 2014. године.

Donald Tramp
Доналд Трамп / Извор: Профимедиа

Пројекат "Рајски папири" открива офшор везе више од 12 Трампових саветника, чланова кабинета и великих донатора.

Сакривени милиони

Процурели подаци откривају да је Стивен Бронфман, саветник и близак пријатељ канадског премијера Џастина Трудоа, са још неколико људи тајно пребацивао милионе долара у кајмански траст. Офшор маневрима највероватније су избегли да плате порезе у Канади, Сједињеним Америчким Државама и Израелу, кажу стручњаци који су прегледали више од 3.000 докумената о трасту.

Бронфманови и адвокати његових сарадника лобирали су у канадском парламенту против законских предлога да се опорезују приходи из офшор трастова.

Енглеска краљица, поп звезде и светске корпорације

Међу онима чији су послови и имовина разоткривени у процурелим документима су и звучна имена попут краљице Елизабете II која је, како показују документа "Appleby"-ja, уложила милионе долара у компанију за медицинске и потрошачке кредите. Ове инвестиције јавности нису биле познате.

Kraljica Elizabeta
Краљица Елизабета / Извор: Реутерс

Процурели подаци показују и да суоснивач "Мицрософт"-а у поседу има јахту и подморнице, а поп звезда Мадона удео у компанији медицинске опреме. Њен колега Боно Вокс, фронтмен групе "У2", имао је удео у компанији регистрованој на Малти која је новац уложила у шопинг центар у Литванији, наводи КРИК.

Цурење података открива и да је технолошки гигант "Apple", након што је истрага америчког Сената открила да је избегао да плати десетине милијарди долара пореза тако што је профит пребацио на своје ирске огранке, тражио ново острво за избегавање плаћања пореза.

Позната компанија спортске опреме "Нике" смањила је плаћање пореза тако што је направила шкољку фирму која је поседовала нематеријалну имовину попут дизајна "Нике"-јевог логоа или креативних права на силиконске импланте за груди, показују процурели подаци.