Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДЕВЕТИ КРУГ ПАКЛА НА БЛИСКОМ ИСТОКУ: Хамас изгубио контролу на северу Појаса Газе, Нетанијаху захтева ослобађање талаца

08.11.2023. 07:21
Пише:
Србија Данас
Foto: Tanjug/AP/Ohad Zwigenberg
Фото: Танјуг/АП/Охад Zwigenberg / Извор: Фото: Танјуг/АП/Охад Zwigenberg

33. дан сукоба на Блиском истоку

  • Либанска шиитска, про-иранска организација Хезболах најавила је да ће, ако Израел настави своју офанзиву у Појасу Газе, појачати своје нападе на пограничне области Израела и на америчке војне базе на Блиском истоку до "потпуне конфронтације". 
  • Министар одбране Израела Јоав Галант рекао је синоћ да се лидер Хамаса Јахја Синвар "крије у свом бункеру и да му је пресечен контакт са саборцима", пренео је "Тајмс оф Израел".
  • На друштвеним мрежама почела је да кружи вест да је наводно покушан атентат на палестинског председника Махмуда Абаса.
  • Израелски премијер Бењамин Нетањаху изјавио је данас да ће Израел размотрити "мале, тактичке паузе" у борбама у Појасу Газе, с циљем да се олакша улазак хуманитарне помоћи или дозволи транспорт талаца које ослободе екстремисти Хамаса.
  • Foto: Tanjug/AP/Doaa AlBaz
    Фото: Танјуг/АП/Доаа АлБаз / Извор: Фото: Танјуг/АП/Доаа АлБаз

    Израел гађао циљеве на југу Сирије

    Израел је вечерас извео ваздушни напад на војне локације на југу Сирије, наневши материјалну штету, јављају сиријски државни медији.

    Новинска агенција Сана навела је, позивајући се на војне изворе да се израелски ваздушни напад догодио око 22:50 из правца Балбека у Либану.

    Верује се да су напади били усмерени на базу противваздушне одбране сиријске војске и радарску станицу у Тел Кулаибу и Тел Масеху у провинцији Свеида на југозападу Сирије, пренео је Ројтерс.

    Израел је у последњих месец дана неколико пута бомбардовао циљеве у Сирији, а због напада су два главна аеродрома у тој земљи, у Дамаску и Алепу неколико пута у две недеље били ван функције. 

    САД верују да палестинске власти треба да управљају Газом

    Сједињене Америчке Државе верују да палестинске власти треба да управљају Појасом Газе, рекла је данас висока званичница Стејт департмента Барбара Лиф пред Одбором за спољне послове Представничког дома.

    - Палестинске власти, као што сви знамо, једина су палестинска влада која је предвиђена споразумом из Осла. Какви год били њени недостаци, то је влада за Палестинце на Западној обали. Верујемо да на крају, палестинска воља и тежње морају бити средишњи део постконфликтне управе и безбедности у Појасу Газе - рекла је данас Лиф.

    Она је додала да Стејт департмент "тренутно разматра сва ова питања" и жели да започне те расправе што пре, наводи Си-Ен-Ен.

    САД позивају Израел да избегне окупацију Газе ако и када Хамас више не буде управљао том територијом, али израелски премијер Бењамин Нетањаху изазвао је забринутост међу америчким званичницима када је раније ове недеље рекао да ће Израел бити одговоран за безбедност у Појасу Газе "на неодређено време".

    Амерички државни секретар Ентони Блинкен поручио је данас да мир мора укључити одрживи механизам за реконструкцију Појаса Гази и пут који води до тога да Израелци и Палестинци живе једни поред других у сопственом простору са "једнаким мерама безбедности, слободе, могућности и достојанства".

    Он је пружио уверавања америчким блискоисточним партнерима да САД верују да кључни елементи мировног споразума "не би требало да обухватају насилно расељавање Палестинаца из Газе - ни сада, ни после рата".

    Хамас, који сматра Израел нелегитимном државом и окупаторском силом у Гази, однео је убедљиву победу на последњим палестинским парламентарним изборима одржаним у Појасу Газе 

    Високи комесар УН за људска права затражио хитан прекид ватре у Појасу Газе

    Високи комесар Уједињених нација за људска права Фолкер Тирк упутио је данас, током данашњег обиласка граничног прелаза Рафа у Египту ка Појасу Газе, хитан апел за прекид ватре у тој палестинској енклави.

    Тирк је рекао да је гранични прелаз Рафа "спасоносни пут" за 2,3 милиона људи у Гази, али га је описао и као "неправедно и нечувено танку нит спаса", преноси лондонски Гардијан. Људи су и даље "веома рањиви" у свим деловима Газе, рекао је он, истичући да је "хитан хуманитарни императив" да се дође до оних који су све угроженији у северним и централним делове појаса Газе.

    - Последњих дана моје колеге добијају извештаје о сиротишту у северном делу Газе у којем је 300 деце којој је потребна хитна помоћ. Са недостатком комуникација и непроходним и несигурним приступним путевима, не можемо доћи до њих - предочио је Тирк. Он је рекао да су од 7. октобра, када је избио сукоб Израела и Хамаса, ратне злочине починили и једни и други.

    - Зверства која су починиле палестинске оружане групе 7. октобра била су гнусна, то су били ратни злочини, као што је и држање талаца ратни злочин - рекао је он, преноси Ројтерс. 

    Хуманитарна помоћ стигла у болницу Ал Шифа у Гази

    Агенција Уједињених нација за помоћ палестинским избеглицама (UNRWA) и Светска здравствена организација (СЗО) саопштиле су данас да је, упркос огромним ризицима, хуманитарна помоћ стигла у болницу Ал Шифа у граду Газа.

    - UNRWA је омогућила испоруку СЗО преко потребних хитних медицинских залиха и лекова болници Ал Шифа у граду Газа, упркос огромним ризицима за наше особље и партнере због немилосрдног бомбардовања - наводи се у саопштењу.

    izrael
    израел / Извор: фото youtube printscreen /Wall Стреет Journa/shutterstock

    Додаје се да су здравствени услови у највећој болници у Појасу Газе и једној од најстаријих палестинских здравствених установа катастрофални.

    -Здравственим установама понестаје залиха и горива. Више од месец дана није дозвољена испорука горива у Појас Газе, укључујући болницу Ал Шифа - истичу из UNRWA и СЗО.

    Бразил: Федерална полиција покренула антитерористичку операцију против Хезболаха

    Бразилска федерална полиција покренула је операцију која има за циљ да осујети наводну почетну фазу терористичке завере на тлу Бразила.

    Федерални истражитељи кажу да су открили шему која наводно укључује регрутовање бразилских држављана у редове Хезболаха с циљем извођења оркестрираних напада на бразилску јеврејску заједницу, преноси „Тајмс оф Израел“.

    Ова противтерористичка операција је већ довела до хапшења две особе у Сао Паулу, најмногољуднијој бразилској држави и дому највеће локалне јеврејске заједнице.

    Један осумњичени је ухапшен на међународном аеродрому „Гуарулхос“ у Сао Паулу након слетања авиона из Либана.

    Потпредседник главне јеврејске организације у Бразилу, Кониб Данијел Бјалски рекао је да дели дубоку забринутост због претње, али је изразио уверење да федерална полиција предузима превентивне мере.

    Ердоган позвао на предузимање ефикасних корака да се заустави Израел

    Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган рекао је данас да свет мора још гласније да захтева окончање палестинско-израелског сукоба и позвао на предузимање "ефикасних корака" да се Израел заустави.

    Ердоган се састао са председником Узбекистана Шавкатом Мирзијојевим у Ташкенту где учествује на 16. самиту Организације за економску сарадњу.

    erdogan
    ердоган / Извор: Фото: Профимедиа

    - Током састанка разговарало се о корацима које је потребно предузети за развој билатералне сарадње између Узбекистана и Турске, актуелним регионалним и глобалним проблемима, ситуацији коју представљају израелски напади на Појас Газе и напорима за испоруку хуманитарне помоћи цивилима - наводи се у саопштењу је из кабинета турског председника.

    Ердоган је рекао да свет мора снажније да дигне свој глас да би се окончала израелска окупација Газе и да "морају бити предузети ефикасни кораци да се Израел заустави".

    Хамас изгубио контролу на северу Појаса Газе

    Палестински покрет Хамас изгубио је контролу на северу Појаса Газе, саопштио је портпарол Израелских одбрамбених снага (ИДФ), бригадни генерал Данијел Хагари.

    - Данас видимо да се око 50.000 становника Газе преселило са севера Појаса на југ. Они схватају да је Хамас изгубио контролу на северу Газе и да је безбедније место на југу, подручју где испоручују лекове, храну и воду - рекао је он.

    Нетанијаху: Нема хуманитарне паузе без ослобађања талаца

    Израелски премијер Бењамин Нетанијаху поручио је данас да неће бити хуманитарне паузе у Појасу Газе док не буду ослобођени таоци које држи Хамас.

    - Желим да одбацим све врсте гласина које чујемо и поновим једну јасну ствар: Неће бити примирја без ослобађања наших талаца - написао је Нетанијаху на Иксу.

    Поједини светски медији раније су објавили да ће ускоро бити постигнут договор о ослобађању 10-15 талаца у замену за вишедневну паузу у борбама.

    Пекаре на северу Појаса Газе обуставиле рад због недостатка залиха

    Све пекаре у северном делу Појаса Газе принуђене су да обуставе рад због недостатка залиха, саопштила је Агенција УН за координацију хуманитарних послова (OCHA).

    У дневном извештају OCHA је навела да на северу Газе пекаре не раде због недостатка горива, воде и пшеничног брашна, као и због настале штете.

    Током дана, многи људи који су очајнички тражили храну, упали су у последње три пекаре са преосталим залихама пшеничног брашна и однели из њих око 38 метричких тона брашна.

    У јужној Гази је од 7. октобра уништено 11 пекара, а једини оперативни млин у Гази је у застоју због недостатка струје и горива, преносе светски медији.

    Израел продужио трајање евакуацијске руте због великог одазива

    Израелска војска продужила је за један сат трајање евакуацијске руте за цивиле путем које могу доћи на југ Газе због, како наводи, значајног одазива.

    Рута је првотно отворена на четири сата. Није познато колико је људи данас користило руту.

    Либански Хезболах повукао из Сирије 1.500 својих припадника

    Либански Хезболах, који је на страни председника Сирије Башара ал-Асада, повукао је око 1.500 својих припадника из те земље, пренео је ТРТ Балкан.

    Према локалним изворима, Хезболах је у последње две недеље у Либан позвао око 1.500 припадника из редова сиријске војске, који су деловали у различитим деловима те земље.

    Припадници Хезболаха повукли су се из западног дела Алепа, Саракиба, са истока и југа Идлиба и још неких места. 

    Њихови припадници су се прво преместили у округ Кусајр на југозападу сиријске покрајине Хомс, а затим у Либан.

    Авганистанска група Фатемијун и бригада Бекр, само неке од милитантних група које подржава Иран, распоређене су уместо припадника Хезболаха, додаје турски портал.

    Хезболах је донео одлуку о повлачењу након интензивних израелских напада на Појас Газе.

    Хамасови званичници: Надамо се трајном рату, не желимо да управљамо Газом

    Високи званичници Хамаса су нападом на југ Израела 7. октобра имали за циљ да "промене целокупну једначину" и врате пажњу на палестинско питање, а истовремено желе "трајан рат", рекао је Халил ал-Хаја, члан политбироа Хамаса у Катару.

    Надам се да ће ратно стање са Израелом постати трајно на свим границама и да ће арапски свет стати уз нас - рекао је Хамасов медијски консултант Тахер ел-Нуну.

    Више о томе читајте ОВДЕ

    У току ваздушни напад на град Газу

    Новинарска агенција АП јавља да се број палестинских цивила који, беже из борбене зоне у северној Гази повећао, како се израелска ваздушна и копнена инвазија тамо појачала.

    УН-ова канцеларија за координацију хуманитарних послова саопштила је да је око 15.000 људи побегло у уторак, у поређењу с 5000 њих у понедјељак и 2000 лица у недјељу.

    Од 7. октобра у Појасу Газе погинуло је 10.569 особа

    У израелским нападима од избијања сукоба, 7. октобра, у Појасу Газе погинуло је 10.569 особа, међу којима 4.324 деце и 2.823 жене, саопштило је Министарство здравља у Гази.

    Како се наводи, повређено је 26.475 људи.

    Људи у избегличким камповима у Гази боре се за парче хлеба и тањир чорбе
    Блинкен објавио план за мир Израела и Палестине

    Ентони Блинкен, амерички државни секретар, обратио се данас медијима у јапанској престоници Токију након састанка министара спољних послова Г7.

    Шеф Стејт департмента је казао да се међу кључним елементима будућег мира Израела и Палестинаца налази и то да - неће бити присилног расељавања Палестинаца из Појаса Газе.

    - Ни сада, ни после рата - поручио је Блинкен.

    Он је потом изнео друге услове за мир, а то је да "неће бити коришћења Појаса Газе као платформе за тероризам или насилне нападе", "неће бити поновне окупације Појаса Газе након што се сукоб заврши" и "неће бити покушаја блокаде или опсаде Појаса Газе".

    Све о томе прочитајте ОВДЕ

    Израелско ратно ваздухопловство: Убијен Мајор Џонатан Хазор

    - Мајор Џонатан Хазор, 22-годишњи војник из Кацира, борац у јединици Шелдаг, погинуо је синоћ у борби у северном делу Појаса Газе. Нека му је вечна слава - стоји у саопштену Израелског ратног ваздухопловства

    ИДФ поново отворио пролаз ка југу: Ако вам је стало до себе и својих најмилијих, идите на југ

    - Данас, као и претходних дана, ИДФ поново дозвољава кретање на југ кроз Салах ал-Дин између 10 и 14 часова. Ради ваше безбедности, искористите ову прилику и крените на југ иза Вади Газе. Северно подручје појаса Газе сматра се зоном жестоких борбених дејстава, а време истиче да се она евакуише. Придружите се стотинама хиљада оних који су се последњих дана одазвали позивима и преселили на југ. - истиче се у званичном саопштењу.

    Оно што је специфично за ово саопштење јесте то да су га израелски званичници на Твитеру написали на арапском језику, док је до сада била пракса да га пишу на хебрејском.

    - Ако вам је стало до себе и својих најмилијих, идите на југ према нашим упутствима. Будите сигурни да су се лидери Хамаса већ побринули да заштите себе и чланове својих породица, како је признао Муса Абу Марзук. - додаје се у саопштењу

    Блинкен: Сви желе да се сукоб у Појасу Газе заврши што пре

    Он је, после састанак групе Г7 у Токију, рекао да је потребно створити услове трајног мира како би се спречило понављање кризе - а то значи забранити насилно пресељавање становништва Газе и окупацију те области.

    - Сједињене Државе се залажу за то да Газа буде под управом Палестинаца и да се уједини са Западном обалом под палестинском управом - навео је Блинкен.

    Према његовим речима, Газом у будућности не могу да руководе ни Хамас ни Израел већ да је потребан прелазни период.

    - Враћање на статус кво који је био пре напада Хамаса на Израел није могуће - рекао је он.

    Амерички државни секретар је рекао да су му израелски званичници пренели да не намеравају да поново окупирају Газу.

    Агенција УН: Све пекаре у северној Гази принуђене на затварање због несташица

    Све пекаре у северној Гази принуђене су на затварање због несташице виталних намирница услед израелских напада и блокаде, саопштила је данас Канцеларија УН за координацију хуманитарних послова (OCHA).

    Агенција наводи да се очајни цивили боре да дођу до хлеба и да на северу Појаса Газе пекаре не раде због недостатка горива, воде и пшеничног брашна, као и зато што су многе од њих оштећене, преноси CNN.

    Пшенично брашно наводно више није доступно на северу Газе, истиче OCHA и додаје да су многи људи који очајнички траже храну провалили у последње три пекаре које имају залихе пшеничног брашна и узели око 38 метричких тона.

    До хлеба је тешко доћи и на југу Појаса Газе, где једини млин који је у функцији не може да ради због недостатка струје и горива.

    Према подацима OCHA, 11 пекара је погођено и уништено од почетка сукоба Израела и Хамаса 7. октобра, а само неколико пекара у јужној Гази повремено обезбеђују хлеб за расељене који су смештени у склоништима. 

    OCHA истиче да, када је хлеб доступан, људи чекају сатима у редовима, где могу бити мета  потенцијалних израелских ваздушних напада.

    Додаје се да је око 9.000 тона пшеничног зрна ускладиштено у млиновима у Гази, али да је значајан део недоступан из безбедносних разлога и несташице горива и струје.

    Палестинска агенција: Десетине погинулих и повређених у ноћашњим израелским нападима

    Десетине Палестинаца је погинуло у ноћашњим израелским ваздушним и артиљеријским нападима на различита подручја Појаса Газе, преноси палестинска агенција WAFA.

    Како се наводи, израелски војни авиони извели су серију напада на различите четврти града Газе, циљајући куће и зграде, а међу жртвама је највише деце, жена и стараца.

    Палестинско Министарство здравља саопштило је да је број погинулих Палестинаца у Појасу Газе и на Западној обали повећан на 10.468, а да је више од 27.000 људи рањено

    Израел: Војска убила Хамасовог произвођача оружја у удару на Газу

    Израелска војска наставила је током ноћи са деловањем унутар Појаса Газе, са циљем ликвидације водећих припадника Хамаса и уништавањем инфраструктуре палестинских милитаната, преноси Тајмс оф Израел.

    На основу обавештајних података војске, борбени авион израелских снага убио је Мохсена Абу Зину, шефа Хамасовог одељења за наоружање и индустрију, у његовом производном погону, наводи се у заједничком саопштењу војске и Израелске безбедносне агенције, познатије као Шин Бет.

    Више о томе читајте ОВДЕ

    ИДФ пронашао два улаза у хамасове тунеле

    - Падобранска бригада ИДФ-а, која делује у северној Гази, открила је улаз подземног тунела у близини забавног парка и други у близини Универзитета. У близини Универзитета је такође пронађено складиште оружја, које садржи хемијске материјале, ручне ракетне бацаче, мине и друго. - наводи се у саопштењу на друштвеној мрежи X (бивши Twitter)

    Израел: Не планирамо окупацију Газе али је потребно безбедносно присуство

    Израелски послератни план није "стална окупација" Газе, саопштио је Марк Регев, саветник премијера Бењамина Нетањахуа.

    Он је у изјави за CNN рекао да Израел разматра нешто "флексибилнију" варијанту, која би омогућила улазак и излазак по потреби у енклаву, да би се решавале безбедносне ситуације и да се не говори о евентуалној сталној окупацији Појаса Газе.

    На питање да прокоментарише Нетањахуову изјаву америчким медијима у понедељак, да ће Израел имати "потпуну безбедносну одговорност" у Гази на "неодређени период" након завршетка рата, Регев је рекао да треба правити разлику између "безбедносног присуства и политичке контроле".

    - Када се ово заврши и победимо Хамас, кључно је да поново не буде оживелог терористичког елемента, оживелог Хамаса. Нема смисла да ово радимо и само се вратимо на почетак - рекао је Регев.

    Он је додао да је потребно да постоји израелско безбедносно присуство, али да то не значи да ће Израел поново да окупира Газу, или да ће да управља енклавом.

    - Напротив, ми смо заинтересовани за успостављање нових оквира, где становници Газе могу сами да организују своју управу, где ће бити присутна међународна подршка за обнову Газе.Надамо се да ћемо моћи да заинтресујемо земље, такође и арапске државе за реконструкцију демилитаризоване Газе после Хамаса - нагласио је израелски званичник.

    ИДФ објавио снимак оружја заплењеног 7. октобра

    - 1.493 ручне бомбе и експлозива, 760 ручних ракетних бацача, 427 експлозивних прслука, 375 комада ватреног оружја, 106 ракета и пројектила.
    Ово су само нека од оружја коришћених за масакр преко 1.400 израелских цивила. Ово је оружје које се користило за убијање невиних. - наводи се у саопштењу на друштеној мрежи X (бивши Twitter)

    СЗО: Више од 160 здравствених радника погинуло на дужности у Појасу Газе

    Портпарол Светске здравствене организације (СЗО) Кристијан Линдмајер изјавио је да је од 7. октобра више од 160 здравствених радника погинуло на дужности у Појасу Газе.

    Он је позвао да се укину ограничења на медицинску помоћ, наводећи да неки лекари раде тешке операције, укључујући ампутације, без анестезије.

    - Више од 160 здравствених радника умрло је на дужности збрињавајући повређене и оболеле. То су људи који су само својом посвећеношћу одржавали здравствени систем - рекао је Кристијан Линдмајер портпарол СЗО на брифингу за новинаре, преноси Ројтерс.

    Први човек Светске здравствене организације Тедрос Адханом Гебрејесус позвао је раније данас све стране у сукобу у Гази на прекид ватре и "рад на трајном миру".

    Директор СЗО објавио је на друштвеним мрежама да је 10.000 људи убијено у периоду од месец дана интензивног бомбардовања у Гази, од чега више од 4.000 деце, пренео је раније данас лондонски дневник Гардијан.

    - Колико ће трајати ова људска катастрофа? - запитао је Тедрос.

    Израелске снаге врше рацију у насељу Шуафат северно од Јерусалима
    Саудијска Арабија домаћин три важна самита о израелско-палестинском сукобу

    Саудијска Арабија ће у наредним данима бити домаћин три важна самита на којима ће се разговарати о израелско-палестинском сукобу, саопштиле су власти у Ријаду.

    - Ове недеље, у наредних неколико дана, Саудијска Арабија ће сазвати хитан арапски самит у Ријаду - саопштио је данас саудијски министар инвестиција Калид Ал-Фалих на Блумберговом форуму нове економије у Сингапуру.

    Ирански председник Ебрахим Раиси отпутоваће у недељу у Саудијску Арабију на самит Организације исламске сарадње, известиле су медији, што је прва посета иранског шефа државе од нормализације односа Техерана и Ријада према споразуму којем је посредовала Кина у марту, преноси Ројтерс.

    Фалих је такође саопштио да ће Саудијска Арабија сазвати самит са афричким државама, али није прецизирао када ће се он одржати. 

    Саудијски званичник је нагласио да је циљ ова три самита, и других скупова које је иницирао Ријад, кретање ка мирном решавању сукоба.

    Министарство спољних послова Саудијске Арабије у уторак је издало саопштење у којем се наводи да ће се састанак са афричким државама, који је био заказан за викенд, одложити како би се фокус у овом тренутку ставио на друга два самита, наводи Ројтерс.

    Хамас напао оклопну бригаду „Челичне гусенице“, погинуо један војник ИДФ-а

    Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) објавиле су да је 28-годишњи наредник прве класе Јаков Озери, војник 52. батаљона 401. оклопне бригаде „Челичне гусенице“, недавно убијен у северном делу Појаса Газе од противтенковске вођене ракете.

    52. батаљон је једна од јединих оклопних јединица у ИДФ-у која је опремљена варијантом тенка Меркава Марк лВ „Барак”, која је ушла у активну службу раније ове године.

    Јерусалим: Комеморативни скуп за 1.400 убијених у нападу Хамаса

    Стотине људи су се окупиле у понедељак у близини Кнесета како би обележиле 30 дана од смрти 1.400 људи, страдалих 7. октобра, када су терористи Хамаса упали на југ Израела и починили зверства у пограничним заједницама и местима код севера Појаса Газе.

    Комеморативни скуп је прошао у тмурној атмосфери и почео је снимком хора који пева Унетане Токеф, литургијску песму која описује Судњи дан и која се пева на празнике Рош Хашана и Јом Кипур, преноси Тајмс оф Израел.

    Присутнима су се кратко обратили Јаков Годо, чијег су сина убили терористи Хамаса у породичној кући у Кисуфиму и Маоз Јинон, чији су родитељи убијени у Мошав Нетив Ха Асари.

    Оба говорника су окривила премијера Бењамина Нетанијахуа и његову владу за оно што се догодило 7. октобра.

    - Прошао је цео месец, а Нетанијаху није присуствовао ни једној сахрани, није дошао ни на једну Шиву, није позвао породице - рекао је Маоз Јинон и више пута поновио да се противи рату у Гази због живота који ће бити изгубљени на обе стране.

    Он је у интервјуу новинару Николасу Кристофу из Њујорк Тајмса, објављеном 25. октобра, рекао да би Израел "требало да прекине образац ескалације насиља које храни мржњу и оставља за собом сирочад".

    Јаков Годо и Маоз Јинон, али и други ожалошћени планирају да седе у шатору ожалошћених испред Кнесета док израелска влада не падне.

    - Позивам цео Израел да дође и буде са нама, да нам се придружи на путу изградње нове наде и једнакости. Верујем да ћемо победити - рекао је Јинон.

    Бајден затражио од Нетањахуа привремену паузу у борбама

    Амерички председник Џозеф Бајден затражио је од израелског премијера Бењамина Нетањахуа привремену паузу у војним операцијама Израела у Појасу Газе, саопштила је Бела кућа.

    Портпарол Беле куће је изјавио да су амерички председник и израелски премијер током разговора у понедељак разматрали "тактичке паузе" у израелској офанзиви на Газу из хуманитарних разлога и због могућег ослобађања талаца.

    САД, заједно са многим другим западним силама, подржавају став Израела да би прекид ватре војно помогао палестинским милитантима Хамаса, наводи BBC.

    Преглед вести од јучерашњег дана са фронтова на Блиском истоку можете прочитати ОВДЕ