Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

РАТ ових СИЛА може да запали планету: Архинепријатељи у муслиманском свету на корак од сукоба!

21.07.2017. 10:44
Пише:
Србија Данас/Јутарњи лист
Saudijska Arabija i Iran
Саудијска Арабија и Иран / Извор: Профимедиа

Обрачун почео преко Јемена и Катара

Ирански министар спољних послова Џавад Зариф у Њујорку је у понедељак изјавио како се нада да рат у Јемену неће изазвати директни сукоб његове земље и Саудијске Арабије.

Откривена највећа ТАЈНА иранске војске! (ВИДЕО)

Нови РАТ на помолу: Катар одбацио УЛТИМАТУМ Саудијске Арабије и осталих земаља!

Архинепријатељи у муслиманском свету не крију међусобни анимозитет, а с обзиром да је реч о војно моћним силама, свакако да је страх евентуалног сукоба тим већи.

Iran
Иран / Извор: Профимедиа

Након Исламске револуције 1979. Иран је успоставио власт за коју је сматрао да је модел који би требало да прихвате све муслиманске земље, па је "извоз револуције" постао један од аксиома спољне политике, и то не само у регији, већ и шире.

Саудијска Арабија у својој политичкој свести има уграђену аверзију према рушењу режима на било који начин, војно или демократски. Посебно су осетљиви, као чувари најсветијих муслиманских места, на земље које оспоравају ту њихову улогу. А из Техерана су стизале идеје да би Меку и Медину требало претворити у екстериторијални простор. Е, то се двору у Ријаду никако није свиђало.

Варнице НЕ ЈЕЊАВАЈУ: Кувајт наредио иранском амбасадору да НАПУСТИ земљу

Конкуренција се развила и на економским питањима. Обе земље своју економију темеље на извозу нафте и гаса, али Иран је већи те има диверзификованију привреду. Но, она је у свом развоју заустављена санкцијама због развоја нуклеарног програма.

С друге стране, Ријад је у том раздобљу цветао: Техеран је био под ударом Савета безбедности, а Саудијска Арабија је, уз све своје озбиљне мањкавости, главни савезник Америке.

Saudijska Arabija
Саудијска Арабија / Извор: Профимедиа

Тада је почео рат у Сирији који је све то изокренуо, Иран се показао изузетно снажним браниоцем својих савезника, а коначни ударац Арабији био је споразум светских сила с Техераном о нуклеарном програму.

Тог тренутка двору у Ријаду постало је јасно да је њихова регионална доминација угрожена.

Одмеравање снага преко грбаче Јемена - Земља је у потпуности пропала

Иран преко побуњеника Хута контролише важну луку према Црвеном мору, а снаге саудијске коалиције никако да остваре војни и политички успех. Две године бесомучно бомбрадују Јемен, који стрмоглаво тоне у глад и болест, а хара и колера: од 27. априла до 17. јуна забележено је 356.591 случај колере од које је 1.802 људи умрло.

У земљи су се укотвили и терористи ал-Каииде. Ирану је посебно важно да не дође до преливања рата на суседни Оман с којим контролише Хормушки теснац, жилу куцавицу транспорта нафте.

Ко се ОВОМЕ надао? Могућ рат Турске и Ирана из једног јединог разлога! (МАПА)

Саудијска Арабија се суочава и са проблемом који би могао да је подстакне на нову ирационалну акцију. Подсетимо, операцију у Јемену је почео краљев син Мухамед бин Салман који је познат као радикал и склон брзоплетим одлукама.

Jemenski pobunjenici
Јеменски побуњеници / Извор: Профимедиа

Ако се неуспех настави, он би, сада као престолонаследник, могао да крене у отворенију офанзиву у Јемену на шта би Иран реаговао. О томе је говорио и Зариф.

Било какав директни сукоб иранских и саудијских снага нити једна од власти не би могла да миноризује јер би повлачење било знак слабости, због чега би на двору скочили Мухамедови непријатељи, а у Ирану би конзервативци одмах затражили одговорност председника Хасана Роханија.

Реванш у Катару?!

Саудијска Арабија је направила велику грешку отварањем спора с Катаром. Та мала, али изузетно богата земља убрзо је добила подршку два моћна савезника, Ирана и Турске. Стога је Ријад, уместо да ојача, довођењем нове моћне силе ослабио свој регионални утицај.

Катар је добио и подршку САД, а затим и Француске. Доха је мирна и креће у противнапад.

Иран ОШТРО осудио најновије санкције САД: Техеран спрема опасну одмазду!

Након што је објављено да Уједињени Арапски Емирати, саудијски савезник, стоје иза хаковања катарске новинске агенције "Ал Џазира", отвара се питање да ли би Доха требало да тужи Ријад Међународном суду, али и остале земље Залива које су наметнули блокаду.

Katar
Катар / Извор: Профимедиа

Даљи неуспех, када је реч о катарској кризи, могао би да долије уље на ватру и покрене радикалне планове на двору у Ријаду.

- Ми не треба да се боримо и покушавамо да искључимо једни друге с блискоисточне сцене. Ми се надамо да, ако се и не слажемо о ситуацији у Јемену или Сирији, и даље можемо заједно да радиимо како бисмо привели те кризе крају - рекао је Зариф у Њујорку.

Након тога је позвао Арабију да се фокусира на борбу против заједничког непријатеља: екстремиста.

Džavad Zarif
Џавад Зариф / Извор: Реутерс

Проблем је што је тренутно Иран у битно бољем положају: контролише ситуацију у Ираку и Сирији, има снажног савезника у Либану, чврсто држи положаје у Јемену, у добрим је односима с Оманом и Катаром.

Ракетни програм и јачање Револуционарне гарде: Одговор Ирана на авантуризам Амера

С друге стране, млади престолонаследник не сме да покаже да је губитник и да је шиитска држава преузела водећу реч у регији.