Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Можемо само да им ЗАВИДИМО: Свет дао свој суд на покушај отуђење суверене шпанске територије

28.10.2017. 20:16
Пише:
Србија Данас/Адванце.хр
Katalonija
Каталонија / Извор: Реутерс

Каталонија без подршке света

Каталонски парламент прогласио је јуче независност од Шпаније, но, остатак Европе и света је, чини се, уједињено на страни Мадрида. Ово су неке од првих службених реакција:

Огласио се СМЕЊЕНИ лидер Каталоније: Не признајем одлуку Мадрида, морамо да пружимо ОТПОР

Питање НАД ПИТАЊИМА: Да ли је Каталонија заиста НЕЗАВИСНА?

ЕУ

Samit EU
Самит ЕУ / Извор: Реутерс

Председник ЕУ Већа, Доналд Туск, рекао је како проглашење каталонског парламента "не мења ништа" те како ЕУ и даље сматра да је ово унутрашње питање Шпаније.

Председник Европске комисије, Жан Клод Јункер, је ипак истакнуо да Европи не требају нове поделе.

- Не бих волео да се Европска унија сутра састоји од 95 држава - поручио је.

Председник Европског парламента, Антонио Тајани, рекао је како "нико у Европској унији неће признати каталонско одцепљење".

Немачка 

Angela Merkel
Ангела Меркел / Извор: Профимедиа

Највећа економска сила Европе поручила је како подржава шпанско јединство те не признаје каталонско проглашење независности.

- Немачка федерална Влада не признаје такво проглашење независности - истакао је портпарол немачке канцеларке Ангеле Меркел.

Надаље, наводи да се нада како ће се криза решити кроз дијалог.

- Суверенитет и територијални интегритет Шпаније је, и увек ће бити, неотуђив - наводи се у изјави.

САД

američki Kongres
амерички Конгрес / Извор: Профимедиа

 

Вашингтон је такође изразио подршку за Мадрид и уједињену Шпаније.

- Каталонија је интегрални део Шпаније. САД подупире шпанску Владу и њене уставне мере које имају за циљ одржати Шпанију снажном и уједињеном - наводи се у изјави америчког Стејт Департмента.   

Британија

Tereza Mej
Тереза Меј / Извор: Профимедиа

Премијерка Тереса Меј поручила је како "не признаје и неће признати" каталонско проглашење независности које је изведено након "гласања које су шпански судови прогласили илегалним".

Русија

Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Реутерс

Први коментар из Москве врло је кратак - портпарол министарства спољних послова, Марија Захарова, истакла је како се руски став "није променио" од претходног. У том претходном ставу наглашено је пак како Русија сматра ситуацију у Каталонији интерним шпанским питањем те како Русија поштује суверенитет и територијални интегритет Шпаније.

Кина

Si Đinping
Си Ђинпинг / Извор: Профимедиа

За сада нема никаквог коментара ни изјаве од стране Пекинга. Кина је задњих година појачала инвестирање у Каталонију, а на годишњем нивоу одржава се и "Кинеско-каталонски пословни дан".

Став су истакли пре десетак дана када је поручено како Пекинг подржава и схвата жељу Мадрида за очувањем јединствене земље и територијалног интегритета.

Кина има две регије у којима постоји сепаратизам, Тибет и Ксињианг, и за очекивати је да неће подржати сепаратизам у другим земљама. Но, када су обе стране прихватиле референдум, као што је било у случају Шкотске и Јужног Судана, Кина је изразила подршку за њих.

Хрватска

Kolinda Grabar Kitarović
Колинда Грабар Китаровић / Извор: Профимедиа

Службених реакција из Загреба на јучерашње каталонско проглашење независности још нема, али изјава о ситуацији дата је од стране министарства спољних послова 14. октобра - у њој се истиче како Хрватска помно прати развој догађаја у Шпанији те како ову ситуацију сматра интерним питањем Шпаније.

- Решење за каталонску ситуацију треба бити потражено у складу са шпанским Уставом и европским вредностима. Хрватска позива на дијалог, уз пуно поштовање владавине права и Устава Шпаније, за добробит целе шпанске нације - пише у реакцији Загреба.

Србија

ivica-dacic 100 dana vlade
ивица-дациц 100 дана владе / Извор: Србија Данас

Задња службена изјава из Србије по питању кризе у Шпанији објављена је 5. октобра. Министар спољних послова Србије, Ивица Дачић, тада се сусрео са шпанским амбасадором у Београду, Мигуелом Фуертесом. Притом је Дачић захвалио Шпанији што се "у бројним случајевима показала као искрени и прави пријатељ Србије".

Нагласио је како Србија чврсто стоји уз Шпанију те безрезервно подржава одбрану њеног територијалног интегритета и уставног поретка. Истиче како Србија никада неће прихватити једнострану независност Каталоније те како је дијалог једини начин за решавањ ове ситуације.

Венецуела

Nikola Maduro
Никола Мадуро / Извор: Профимедиа

За разлику од других земаља које су поприлично окренуле главу, венецуелански председник Николас Мадуро жестоко је критиковао насиље које се десило у Каталонији за време одржавања референдума 1. октобра. Прозвао је Мадрид и шпанску полицију те је упозорио на хапшења каталонских активиста.

- Ко је сад диктатор - поручио је Мадуро шпанском премијеру Мариану Рахоју истичући како Шпанија спроводи "бруталну репресију".

Односи између Каракаса и Мадрида су на врло ниском нивоу јер шпанска Влада отворено подржава анти-социјалистичке снаге у Венецуели. Можда им то мало значи из актуалне перспективе, али Барселона може рачунати на подршку Венецуеле.

Куба

Raul Kastro
Раул Кастро / Извор: Профимедиа

Радио Хавана преноси како је каталонски регионални парламент јуче прогласио независност те како је Мадрид покренуо процес преузимања директне контроле над Каталонијом, али се став кубанских власти не истиче. Но, на неким другим кубанским страницама могу се прочитати занимљиви текстови о томе како постоје врло снажне историјске везе између кубанског и каталонског народа.

Северна Кореја

Kim Džong Un
Ким Џонг Ун / Извор: Профимедиа

Лист Пјонгјанг Тимес пише опширније о ситуацији и како је до ње дошло. Наводи се како је задњих година дошло до економског успоравања и већих отпуштања радника у јавном сектору те како су шпанске власти предузеле мере с циљем ограничавања каталонске аутономије што је пак резултирало све већим незадовољством код Каталонаца. Не наводи се какав став по свему томе заузима службени Пјонгјанг - изгледа како су превише заузети сукобом са САД-ом и међусобним претњама да би водили бригу о Каталонији.

Израел

Benjamin Netanijahu prilikom posete češke delegacije Izraelu
Бењамин Нетанијаху приликом посете чешке делегације Израелу / Извор: Профимедиа

Израелски премијер Бењамин Нетањаху задњих недеља отворено је изразио подршку за одцепљењем Ирачког Курдистана од Ирака након што је тамо одржан референдум. Тим потезом можда је постао и једини државник који је јавно изразио потпору за Ирачки Курдистан, но, када је реч о Каталонији из Тел Авива само су кратко поручили како је то "шпанско интерно питање". Израелски медији такође преносе како је јеврејска заједница у Каталонији поприлично подељена по питању независности, као и други Каталонци.