Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

РЕЧ СТРУЧЊАКА: Марин ле Пен је сад фаворит, Француска срља у радикални исламизам

21.04.2017. 12:06
Пише:
Србија Данас/Влада Живановић
Darko Trifunović
Дарко Трифуновић / Извор: Фото: СД/илустрација

Напад на полицајце на Јелисејским пољима озбиљно ће утицати на председничке изборе у Француској, а највише ће ићи у корист Марин ле Пен

Напад на полицајце на Јелисејским пољима пажљиво је планиран. Порука коју Исламска држава тиме шаље је да нико у Француској није безбедан. Јелисејска поља представљају симбол слободе и симбол победе у Другом светском рату. Оно што се тамо десило је исто као када би у сред Београда на Теразијама убили једног или два полицајца, објашњава за SrbijaDanas.com др Дарко Трифуновић са Факултета безбедности.

ОВО се зна о НАПАДАЧУ због кога ПАРИЗ ПЛАЧЕ

ПРЕДАО СЕ ДРУГИ ОСУМЊИЧЕНИ ЗА КРВАВИ НАПАД У ПАРИЗУ: Идентификовали га званичници белгијских безбедносних служби

Трифуновић истиче за наш портал да ће се синоћњи напад у Паризу одразити на председничке изборе и да није без разлога актуелни председник Француске Франсоа Оланд затражио одлагање.

- Када се овако нешто деси три дана пре избора, онда нема дилеме да радикална десница јача и извлачи корист из свега тога. У овом случају то је Марин ле Пен као опција која је заговарала оштрију мигрантску политику, затварање граница, смањење пропуста муслимана у земљу. Нема дилеме да је њој овај напад дошао као поручен.

Marin Le Pen
Марин Ле Пен / Извор: Реутерс

Порука страха уродила плодом

Страх је порука коју становницима Француске, по речима Трифуновића, Исламска држава шаље константно већ две године.

- Они и желе да пошаљу поруку страха и охрбаре радикалне опције у Европи. Страх је оружје који су овим чином на Јелисејским пољима и хтели да пошаљу бирачима у Француској. Када убијете полицајца у сред града у вечерњем шпицу, послали сте још једном поруку да нико више није безбедан и да нико не може бити спокојан. Деца не могу да иду на концерте јер их тамо чека неко ко ће да их побије. Родитељи не могу да иду спокојни ни на посао јер им се може десити „Шарли Ебдо“. Нико није безбедан у јавном превозу, метроу, по кафићима, тржним центрима, а сада више није безбедан ни на улици у центру града. То је порука страха коју циљано шаљу, а у томе нажалост имају велики успех.

Pariz
Париз / Извор: Фото: Танјуг/АП

Француска је, према речима Трифуновића, сама крива што је постала средиште тероризма у Европи.

- Дуго година је Француска гледала благонаклоно на радикални исламизам и на муслиманске фундаменталисте. Не тако давно, тврдили су да у рату у Босни и Херцеговини муслимани бране своју браћу од српске агресије. Данас су они, нажалост, постали мета истих тих муслиманских фундаменталиста. Француска низ година не реагује на то шта Муслиманско братство ради на њиховој територији. А управо су из Муслиманског братства поникли и Бин Ладен и Ал Багдади. Њихове службе безбедности понашају се инертно и игноришу да истраже озбиљна упозорења која им стижу из других земаља. Ималу су упозорење на овог човека што је синоћ направио хаос у Паризу, имали су и раније упозорења и да би Батаклан могао да се деси, али су све то игнорисали.

Француска и Немачка остали усамљени јер су изневерили НАТО

Француска је, објашњава Трифуновић, постала лака мета зато је остала усамљена и без заштите западних партнера.

- Француска се показала као непоуздан сарадник НАТО савеза. Није активно подржавала свргавање Гадафија у Либији, није ни слепо ишла иза Америке када је била акција у Ираку, држала се по страни и по питању Сирије… Када је продала „Мистрале“ Русији, без обзира што касније до те трансакције није дошло, показала се као неко на кога НАТО алијанса и Америка не рачунају озбиљно. Исти је случај и са Немачком која се није одрекла сарадње са Русијом иако јој је Америка то изричито тражила. Џихадисти то знају и виде, па је логично да бирају слабије мете. Међутим, немачке службе безбедности боље раде свој посао, али као што смо видели ни они нису изузети напада попут оног у Берлину. Француска је зато савршена мета, а у њу је много лакше инфилтрирати муслиманског фундаменталисту или га регрутовати из редова домаћих муслимана.

Darko Trifunović
Дарко Трифуновић / Извор: Медиа Центар

Муслимани у Француској нису као српски муслимани

По његовим речима Французи ће проблем с тероризмом имати још дуги низ година.

- Тамо нису као у Србији домаћи муслимани, односно људи који ту живе вековима и који су се потпуно интегрисали. Тамо је то прва, друга или тек трећа генерација која ту живи. Међутим, тамошњи муслимани нису прихватили француске грађанске норме и одбијају да буду интегрисани. Они су у Француску донели своје обичаје, своје начине размишљања које покушавају да наметну. Прича да су они лака мета зато што су у економски неповољном положају је измишљотина. Па многи од њих су у земљама попут Либије и Марока живели као звери, у кућама од блата, а у Француској имају три пута бољи живот само од социјалне помоћи, чак и да ништа не раде. То је само замајавање и покушај правдања погрешне политике. Да је Француска деведесетих хтела мало више радника из Источне Европе уместо са Блиског Истока, сада не би имала све ове проблеме – закључује Трифуновић.