Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

РЕСТРИКЦИЈЕ ЗА БОЖИЋ: Које су европске земље увеле НАЈСТРОЖЕ МЕРЕ уочи новогодишњих празника?

17.12.2020. 08:18
Пише:
Србија Данас/Блиц
Koronavirus, Evropa
Коронавирус, Европа / Извор: Профимедиа

Бројне европске земље пооштриле су рестрикције због пандемије корона вируса уочи Божића, након налета нових инфекција у последњим недељама.

Последњих недеља владе широм континента бориле су се са тешким питањима да ли да ублаже ограничења за време празника. Али недавни талас инфекција у неким земљама подстакао је владе да још пооштре мере.

"ОСЕЋАМ СЕ КАО ДА ЖИВИМ ДРУГИ ЖИВОТ" Вухан се враћа у нормалу, БЕЗ ВИРУСА пуних ШЕСТ МЕСЕЦИ!

"ОСЕЋАМ СЕ КАО ДА ЖИВИМ ДРУГИ ЖИВОТ" Вухан се враћа у нормалу, БЕЗ ВИРУСА пуних ШЕСТ МЕСЕЦИ!

ОТКРИВЕНЕ МРАЧНЕ ТАЈНЕ НОВОГ ЗЕЛАНДА: Објављени застрашујући подаци о злостављању деце и Маора

ОТКРИВЕНЕ МРАЧНЕ ТАЈНЕ НОВОГ ЗЕЛАНДА: Објављени застрашујући подаци о злостављању деце и Маора

ОЗБИЉАН ПРИСТУП ИМУНИЗАЦИЈИ: Нема места лажним вестима о вакцини!

ОЗБИЉАН ПРИСТУП ИМУНИЗАЦИЈИ: Нема места лажним вестима о вакцини!

Холандија је ушла у петонедељни карантин, па се затварају биоскопи, позоришта, теретане и све продавнице које не продају храну.

Од среде су и школе затворене. Такође је речено људима да се уздрже од резервисања путовања која нису неопходна у иностранству до средине марта.

Али ограничења ће се мало ублажити три дана током Божића, када ће холандским домаћинствима бити дозвољено да могу да имају до три уместо два госта.

Петонедељно закључавање у Холандији најстрожи је скуп мера најављених у земљи од почетка пандемије.

Белгијски премијер Александар Де Кро упозорио је у уторак да би, ако људи покушају да пређу границу из Холандије да би дошли у Белгију у куповину или на одмор, тада могле да се предузму мере на граници.

"Надам се да неће бити потребно, мислим да је порука јасна. У сваком случају, (холандски премијер) Марк Руте је то и сам рекао."

koronavirus
коронавирус / Извор: Реутерс

Немачка је у среду ушла у нови строги карантин након што је број тамошњих инфекција достигао рекордни ниво.

Мере ће трајати у Немачкој до 10. јануара и у том периоду ће радити само есенцијалне продавнице попут супермаркета и апотека, као и банке. Школе ће, такође, бити затворене током тог периода, а од послодаваца ће се тражити да затворе предузећа или да њихови запослени раде од куће.

Током божићних празника од 24. до 26. децембра доћи ће до лаганог попуштања: тада ће бити дозвољено да као гости у нечију кућу дођу највише четири особе и то из најужег породичног круга, а које не припадају једном домаћинству, преноси Дојче веле.

За дочек Нове године биће на снази забрана окупљања.

Овај Божић ће бити потпуно другачији и у црквама: минимална удаљеност је један и по метар уз обавезну маску. Ове године певање није дозвољено. Правила се такође односе на синагоге и џамије.

Аустријска влада договорила је мере за предстојеће празнике и дозволиће грађанима више слободе, уз одређена ограничења, али апелује да се мере поштују.

Аустријски канцелар Себастијан Курц, након разговора са председницима покрајина, рекао је да је договорено да се омогући 24. и 25. децембра прослава Божића са до 10 особа.

- Имајте у виду да вирус не мирује ни за празнике- упозорио је он.

Korona virus
Корона вирус / Извор: Профимедиа

Француска је укинула карантин на националном нивоу, али влада је рекла да стопа заразе није довољно смањена за даље ублажавање мера.

То значи да ће позоришта и биоскопи остати затворени, као и барови и ресторани. Национални полицијски час такође ће бити уведен од 20:00 до 06:00. Полицијски час биће укинут на Бадње вече, али не и на ноћ дочека Нове године.

У међувремену, дневни број умрлих у Италији и даље је близу 500, а влада разматра даље пооштравање мера током Божића.

Тачни детаљи нису јасни, али могло би доћи до новог закључавања између Божићне ноћи и Нове године. Премијер Ђузепе Конте описао је потенцијалну блокаду као "нови притисак".

Švedska, koronavirus
Шведска, коронавирус / Извор: Профимедиа

У Шпанији је такође дошло до поновног пораста инфекција, а највиши здравствени званичник Фернандо Симон упозорио је на "деликатну" ситуацију уочи Божића.

Шпанска влада одобрила је сет правила за период између 23. децембра и 6. јануара.

Путовање између регија биће дозвољено, под условом да људи посећују пријатеље и породицу, а друштвена окупљања биће ограничена на 10 људи.

Мере ће се по свему судећи продужити и у Бугарској.

Бугарска планира да средње школе, ресторане и тржне центре држи затвореним до 31. јануара да би спречила ширење корона вируса и помогла преоптерећеном здравственом систему, изјавио је бугарски министар здравља Костадин Ангелов.

Рестриктивне мере, које је требало да буду окончане 21. децембра, помогле су у смањењу наглог пораста новозаражених, али земља и даље има највећу стопу смртности на 100.000 људи у Европској унији, пренео је Ројтерс.

Према плану, који ће влада у четвртак детаљно представити, вртићи и основне школе ће моћи да буду поново отворене од 4. јануара. И ресторани у хотелима ће моћи да буду отворени за госте, али ће морати да раде са пола капацитета.

Istanbul
Истанбул / Извор: Профимедиа

У међувремену о новим мерама размишљају и друге земље у региону.

Хрватска је у среду забележила чак 92 умрла у једном дану и тамо се расправља о могућим новим мерама. Како су рекли скорог попуштања неће бити сигурно.

У међувремену, европски регулатор за лекове треба да се састане пре него што је планирано да размотри одобравање вакцине против корона вируса.

Европска агенција за лекове (ЕМА) састаће се 21. децембра како би разговарала о томе да ли да одобри вакцину коју су развиле компаније Фајзер и Бајонтек.

Ту вакцину су већ одобрили регулатори у Великој Британији и САД где је већ почела и њена масовна употреба.

Првобитно је требало ЕМА да се састане 29. децембра, али је одлучено да то буде раније након притиска држава чланица и повећања броја случајева.

Milano
Милано / Извор: Профимедиа

И док европске земље разматрају како ће ове године дочекати празнике, из Светске здравствене организације им саветују да носе маске ако буду ишли у посету породицама и пријатељима или да прославе напољу.

Савет, који је на свом сајту објавило европско одељење здравственог тела УН-а, покрива мноштво питања у вези са зимском рекреацијом и празницима, укључујући и то да ли треба ићи на скијање и учествовати у сезонским слављима.

Констатујући да су људи "једва чекали да се окупе и размисле о ванредној и тешкој 2020. години", СЗО упозорава да „масовно повећање скупова који окупљају људе свих старосних група, укључујући породице, верске групе и пријатеље ... доноси значајан ризик од повећаног преноса ковид-19 током предстојеће сезоне празника".

Blic
Блиц / Извор: Фото: Блиц