Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

УПОЗОРЕЊЕ РОДИТЕЉИМА: Пет најчешћих симптома короне код беба и деце који се разликују од оних код одраслих

08.01.2021. 18:04
Пише:
Србија Danas/The Сун
Foto: Profimedia
Фото: Профимедиа / Извор: Профимедиа

Забележен је низ нових облика и сојева корона вируса широм света

Инфекције корона вирусом шире се планетом иако смо сви свесни три главна симптома код одраслих, они се могу разликовати код беба и деце. НХС наводи да три најчешћа симптома коронавируса код одраслих укључују упорни кашаљ, високу температуру и губитак укуса и мириса.

НОВОСТИ ИЗ СЗО: Продужетак размака између доза Фајзерове вакцине

НОВОСТИ ИЗ СЗО: Продужетак размака између доза Фајзерове вакцине

АЖУРИРАНО УПУТСТВО ЗА УПОТРЕБУ: Познато колико ће доза бити садржано у једној бочици Фајзер и Бионтек вакцине

АЖУРИРАНО УПУТСТВО ЗА УПОТРЕБУ: Познато колико ће доза бити садржано у једној бочици Фајзер и Бионтек вакцине

МРТВАЧНИЦЕ ПУНЕ, ПРЕМИНУЛЕ ДРЖЕ У ХЛАДЊАЧАМА: Град у коме сваких осам минута неко умре од короне! (ВИДЕО)

МРТВАЧНИЦЕ ПУНЕ, ПРЕМИНУЛЕ ДРЖЕ У ХЛАДЊАЧАМА: Град у коме сваких осам минута неко умре од короне! (ВИДЕО)

Ако имате било који од ових симптома, требало би да урадите тест и изолујете се како бисте спречили ширење вируса на друге. Стручњаци су рекли да се сматра да симптоми две нове варијанте које су откривене немају другачије облике од оних горе наведених.

korona
корона / Извор: Профимедиа/илустрација

Међутим, сматра се да је варијанта која је први пут откривена на југу Велике Британије у септембру преносива до 74 одсто више од оних које су већ у оптицају - што значи да је већа вероватноћа да ћете се заразити вирусом.

Многи људи су такође асимптоматични, што значи да не показују симптоме, а уколико имате децу, вероватно ће, без обзира на симптоме које имају - вам их пренети, у зависности од старости детета. Претходно је откривено да деца не показују исте "класичне симптоме коронавируса" као одрасли. Ево шта бисте требали да проверите код своје деце?

1. Умор

Подаци из апликације ЗОЕ Симптом Трацкер раније су открили да већина деце која су имала позитивне тестове на ковид-19 пати од умора. Откривено је да 55 посто деце има овај симптом.

Постоји неколико начина на које ваше дете може да реагује ако је уморно, али уколико је беба, то ће бити теже уочити. Нека деца могу постати повучена, док би друга, посебно деца мањег узраста, могла бити склона нападима беса и плачу.

Korona virus
Корона вирус / Извор: Профимедиа

2. Главобоља

Други главни симптом била би главобоља, а 53 посто деце је има. Уколико имате мање дете, тешко ћете знати да ли пати од главобоље. ЦДЦ (Центар за контролу болести) у САД такође наводи главобољу као симптом код деце и саопштио је да је важно пратити њихово понашање.

Он наводи да уколико ваше дете има нов облик главобоље, требало би да га надгледате. Професорка Ен Мекгрегор је рекла да већина деце годишње има једанпут главобољу. Рекла је да могу бити краће код деце и да могу почети изненада.

Професорка Мекгрегор додаје да "главобоља може потрајати и пола сата, с тим да се дете осећа добро и игра се напољу као да се ништа није догодило". Додала је да главобоље такође могу утицати на дететов стомак, па ако кажу да их боли, то може бити због главобоље.

beba
беба / Извор: Профимедиа/илустрација

3. Грозница

Отприлике 49 процената деце која су позитивна на ковид-19 имају температуру. Ово је такође један од кључних симптома који имају одрасли.

Можете да проверите да ли ваше дете има температуру мерењем температуре. Код одраслих и деце старије од три месеца температура већа од 37°Ц сматра се високом температуром. Када дете има температуру, важно је да буде хидрирано.

- Бебама треба давати пуно течности, као што су мајчино млеко или адаптирано млеко - наводи НХС.

- Чак иако ваше дете није жедно, покушајте да га натерате да пије мало и често да одржава ниво течности повишеним.

Majka sa detetom u vrtiću
Мајка са дететом у вртићу / Извор: Профимедиа

4. Бол у грлу

Студија ЗОЕ Симптом Трацкер App открила је да је 38 процената деце с дијагнозом ковида имало упалу грла. Узрок упале грла код деце је обично вирусна инфекција.

5. Губитак апетита

Сви знамо да деца могу да се муче по питању хране, али ако ваше дете одгурне тањир чешће него обично, то би могао бити знак да имају ковид-19. Да бисте их охрабрили да једу, пробајте да им смањите залогаје, тако да цела порција не делује застрашујуће.

Подаци из апликације ЗОЕ открили су да је 35 процената деце која су захваћена ковидом-19 искусило губитак апетита. ЦДЦ указује да ће бебе млађе од једне године које су позитивне на ковид вероватно имати овај симптом.

Devojcica
Девојцица / Извор: Профимедиа

Остали симптоми

Студија је такође открила да 15 одсто деце која имају позитиван тест такође има необичан осип на кожи. ЦДЦ у САД наводи разне симптоме које деца могу имати уколико су позитивна на Covid-19, а они се разликују од смерница НХС.

ЦДЦ наводи следеће симптоме код деце: Грозница или језа, кашаљ, насална конгестија или цурење носа, губитак укуса или мириса, упаљено грло, краткоћа даха или отежано дисање, пролив, мучнина или повраћање, бол у стомаку, умор, главобоља, болови у мишићима или телу, лош апетит или лоша исхрана.