Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"НИСМО САМО У ПАНДЕМИЈИ, МИ СМО У КАТАСТРОФИ!" Како је скептицизам према вакцинама довео комшије до руба провалије

21.10.2021. 18:09
Пише:
Србија Danas/DW
korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

Могли би много тога да научимо на њиховим грешкама

Румунија се суочава са једним од најгорих таласа короне у Европи. За то су криви широко распрострањени скептицизам према вакцинама, али и неспособност председника и владе да увере народ у потребу вакцинисања.

ЈЕЗИВО! МЕДИЦИНСКИ ТЕХНИЧАР НАМЕРНО УБИЈАО ПАЦИЈЕНТЕ: Након операције на срцу им убризгавао ваздух (ФОТО/ВИДЕО)

ЈЕЗИВО! МЕДИЦИНСКИ ТЕХНИЧАР НАМЕРНО УБИЈАО ПАЦИЈЕНТЕ: Након операције на срцу им убризгавао ваздух (ФОТО/ВИДЕО)

ПУКЛА ЉУБАВ: САД и ЕУ на ивици развода, Француска и Немачка окрећу Европу према Русији и Кини

ПУКЛА ЉУБАВ: САД и ЕУ на ивици развода, Француска и Немачка окрећу Европу према Русији и Кини

ЈАК ЗЕМЉОТРЕС ДРУГИ ПУТ ЗА НЕДЕЉУ ДАНА ПОГОДИО ЕГИПАТ: Народ у паници, тло не мирује, ово се није дешавало раније!

ЈАК ЗЕМЉОТРЕС ДРУГИ ПУТ ЗА НЕДЕЉУ ДАНА ПОГОДИО ЕГИПАТ: Народ у паници, тло не мирује, ово се није дешавало раније!

На одељењу за интензивну негу Универзитетске клинике у Букурешту нема ниједног слободног кревета, ходници су претрпани пацијентима који чекају, медицинско особље вози мртве људе у црним пластичним кесама.

Кола Хитне помоћи стално довозе нове пацијенте. Готово сви су стари људи, углавном они који нису вакцинисани против короне. Многи једва дишу, а неки кажу да се упркос свему не би вакцинисали.

- Ова навала пацијената има везе с немаром људи и недостатком информација. Политичари морају да буду много упорнији. Ако су забринути за добробит бирача, требало би стално да им говоре да оду и вакцинишу се - коментарише један од лекара.

Видео снимак са Универзитетске клинике у Букурешту, који ње објавио румунски портал Рецордер, су без коментара. Носи наслов "Овако изгледа здравствена катастрофа“.

Рекордан број оболелих и умрлих

Оно што је приказано на видеу из једне клинике, тренутно се догађа у болницима у читавој Румунији.

Та земља суочена је с једним од најгорих таласа короне у Европи. Готово свакога дана бележе се нови рекорди. У уторакје објављено да је у претходна 24 сата забележено готово 19.000 нових случајева заразе и да је 574 људи умрло од последица короне.

- Нисмо само у пандемији, ми смо у катастрофи - рекао је у уторак председник Колегијума румунских лекара (ЦМР) Данијел Кориу.

Прошле седмице они су написали отворено писмо под насловом "Врисак из очаја“ у којем су описали катастрофу здравственог система.

Ниска стопа вакцинације, утицајни противници цепљења

То је уједно и катастрофа која се догађа у позадини озбиљне политичке кризе: након вишемесечних спорова, социјално-либерална влада премијера Флорина Читуа срушена је почетком октобра и то тако што јој је изгласано неповерење. Могле би да прођу недеље и недеље до формирања нове коалиционе владе.

korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

- Наше искрено саучешће Румунијо! – тако је гласио наслов текста који је објављен на порталу Hotnews у којем се пише о катастрофалној здравственој као и политичкој кризи у земљи.

Румунија није у потпуности јединствен случај у Европи. Летонија, Литванија и Бугарска тренутно такође бележе високу инциденцију и број смртних случајева по дану. Оно што Румунију разликује од осталих земаља ЕУ, јесте то што је њен здравствени систем преоптерећен као ниједан други и што се, према мишљењу многих директора болница и лекара, налази пред колапсом.

Истовремено, Румунија, заједно са Бугарском, има најнижу стопу вакцинације против короне у ЕУ. Само је око 30 одсто становништва потпуно вакцинисано – знатно мање од половине просечног броја вакцинисаних у ЕУ.

Скепса према вакцинама веома је раширена појава коју иначе подржавају и националистички оријентисани политичари, као и утицајна Румунска православна црква.

Умањује се ризик од короне

Румунски председник Клаус Јоханис је обраћајући се становништву озбиљним речима, ситуацију назвао "националном драмом страшних размера“ и за ситуацију окривио раширену скепсу по питању вакцинисања, али и „недостатак конкретних потеза власти“. Он је уједно апеловао на становништво да се вакцинише.

Неки коментатори оценили су да је тај његов говор циничан – јер су Јоханис и влада под вођством сада привременог премијера Флорина Читуа, а коју председник подржава, месецима деловали хаотично када је у питању управљање пандемијом, занемарујући па чак и умањујући опасност од короне.

У јуну је Јоханис оценио да је кампања вакцинације "успешна" и рекао да је пандемији дошао крај. Флорин Читу је такође у јуну изјавио да је пандемија "елиминисана" – иако су стручњаци у то време већ упозоравали да би се требало припремити за четврти талас короне.

Вакцинисање против "зомбија"

Међутим, влада је остала углавном неактивна, а мере су чак ублажаване. Захтев за ношењем маски у јавним установама и продавницама тешко се спроводио, а ограничења присуствовању великим манифестацијама – уз потврде о вакцинацији или тестирање – често се нису поштовала.

Ни влада није снажно позивала на вакцинисање. Тек почетком октобра, када се већ појавио разорни четврти талас, влада је увела нова ограничења – стално ношење маски, полицијски час, ограничења одласка на масовне догађаје.

Председник и премијер Румуније су пре свега ти који до сада нису урадили готово ништа да се супротставе раширеној скепси у погледу вакцинисања.

Противници вакцина могли су неометано да демонстрирају у земљи, стотине хиљада лажних вести о вакцинама круже румунским друштвеним мрежама.

Звучни запис са школског часа у граду Ботосани на северу земље недавно је доспео на насловне стране. Ђаци су тајно направили снимак на којем се чује учитељ који им поручује да ће их вакцине претворити у "зомбије“ и оптужио болнице за организовано масовно истребљење "као у Аушвицу“.

Црква против вакцинисања

Свештеници и владике Румунске православне цркве такође су на челу противника вакцинисања и скептика. Прошле седмице је, рецимо, владика Теодосије са југоистока Румуније говорио против вакцина – да они нису сигурни треба ли примити вакцине, али и да се, ето, и у ЕУ сада престаје са вакцинацијом.

Vakcinisanje
Вакцинисање / Извор: Профимедиа/илустрација

Истраге против противника вакцинисања и лажних изјава, попут ове коју је дао Теодосије, до сада су спроведене само у неколико случајева. Румунски политичари нарочито су опрезни према Православној цркви, јер је она једна од најпрестижнијих институција међу становништвом. Реч свештеника, нарочито у руралним подручјима, често има највећу тежину.

Солидарност из суседних земаља

Због разорног четвртог таласа, румунска влада морала је прошле седмице по први пут да затражи помоћ из иностранства. Апарати за кисеоник и кревети за интензивну негу сада ће јој бити испоручивани из других земаља ЕУ.

Суседна Молдавија, много сиромашнија од Румуније, послала је лекаре и медицинско особље како би оболелим Румунима пружили помоћ.

Влада у Будимпешти пристала је да прихвати румунске пацијенте и први болесници већ су превезени на југ и југоисток Мађарске. Тај гест солидарности веома је важан, јер су румунско-мађарски односи у последње време прилично напети.

У међувремену, румунски министар здравља Атила Чеке упозорио је да се не очекује брзо побољшање ситуације. Он је на јавном сервису ТВР рекао да је до врхунца четвртог таласа короне још далеко и да се не назире чак то када ће број новозаражених почети да пада.