Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

(УЖИВО) УБЕДЉИВА ПОБЕДА: За Путина гласало више од 56 милиона људи, стижу ЧЕСТИТКЕ из целог СВЕТА (ФОТО/ВИДЕО)

18.03.2018. 07:19 23:05
Пише:
Танјуг
Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: СД/илустрација

Пребројано 99,84 одсто листића

У Русији су одржани председнички избори, на којима се надметало осам кандидата, а апсолутно највише гласова је освојио актуелни председник Владимир Путин.

Због 11 часовних зона, гласање је почело у суботу у 20.00 сати по гриничком времену на крајњем истоку Руске Федерације. 

Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Реутерс

Путин, који је први пут изабран за председника 2.000, у овогодишњој трци за највишу државну функцију у Русији учествује као независни кандидат, а грађане је позвао да изађу на биралишта како би се узело у обзир мишљење сваког од њих у дефинисању будућности земље, преноси Тас с.

 

- Од воље народа и воље сваког грађанина Русије зависи који пут ће наша земља изабрати, а од тога зависи и будућност Русије и наше деце - поручио је Путин у телевизијском обраћању гласачима у четвртак, истакавши да су Руси увек сами одлучивали о својој судбини, према својој савести и из љубави према истини, правди и отаџбини.

Међу осталим председничким кандидатима су били лидер Либералне демократске партије Русије (ЛДПР) Владимир Жириновски, бизнисмен Павел Грудинин као кандидат Комунистичке партије, затим суоснивач странке Јаблоко Григориј Јавлински, лидер Партије раста и привредни омбудсман Борис Титов, челник странке Руски општенародни савез Сергеј Бабурин, ТВ водитељка и политичка активисткиња Ксенија Собчак - коју је номиновала Грађана иницијатива - и лидер Комуниста Русије Максим Сураикин.

20:30 - Емир Кустурица о Путиновој убедљивој победи и лажима Запада

Победа Владимира Путина на изборима за председника Русије је доказ да реч коју он изговори стоји као тврђава, док говор већине његових западних колега, „по већ устаљеном реду, од истине прави лаж а њихове речи постају курве“, рекао је познати српски режисер Емир Кустурица.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Emir Kusturica
Емир Кустурица / Извор: Профимедиа

19:00 - Огласила се и Бела кућа

Бела кућа „није изненађена“ резултатима председничких избора у Русији, саопштио је представник Беле куће. Више о томе погледајте ОВДЕ.

17:37 - Путин једним гестом засмејао све присутне на свом бирачком месту

У Руској Федерацији јуче су одржани избори на којима је, више него убедљиво, победио актуелни шеф државе Владимир Путин. Актуелни председник обавио је своју грађанску дужност у својој изборној јединици, а да је био уверен у тријумф видело се и по његовом расположењу.

16:58 - Ердоган честитао Путину, а потом су разговарали о Сирији

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган честитао је Владимиру Путину реизбор за председника Русије, саопштио је данас Кремљ.Више о томе погледајте ОВДЕ.

Vladimir Putin, Redžep Tajip Erdogan
Владимир Путин, Реџеп Тајип Ердоган / Извор: Профимедиа

16:30 - Ангела Меркел честитала Путину на победи

Немачка канцеларка Ангела Меркел упутила је телеграм честитке Владимиру Путину поводом његовог реизбора на место председника Русије. Више о томе погледајте ОВДЕ.

Angela Merkel
Ангела Меркел / Извор: Реутерс

15:36 - Честитке Башара ал Асада

Председник Сирије Башар ал Асад честитао руском председнику победу и реизбор на ту функцију. Треба споменути да је Русија одиграла кључну улогу у спашавању сиријске државе и народа, на чему му је Асад изузетно захвалан, као и цео сиријски народ. Више вести из Сирије можете погледати ОВДЕ.

Bašar al Asad
Башар ал Асад / Извор: Профимедиа

15:03 - Путин однео убедљиву победу у Србији

Према подацима Амбасаде Руске Федерације у Београду, за реизбор Владимира Путина за председника Русије гласало 81,14 одсто руских држављана. Више о томе погледајте ОВДЕ.

13:00 - Путин дефинисао циљ новог мандата

На састанку са члановима свог изборног штаба председник Русије изјавио да ће главни задатак бити унутрашња политика и обезбеђивање економског раста.

12:50 - Лидери Јапана и Русије разговарали о Курилима

Премијер Јапана Шинзо Абе одржао је телефонски разговор са руским председником Владимиром Путином, током којег му је честитао на поновном избору за шефа државе и нагласио намеру да развија односе између две државе, саопштило је јапанско Министарство иностраних послова.

- Стране су разматрале питања закључивања мировног споразума, као и напоре за реализацију заједничке економске активности на четири острва Северних територија (како се у Јапану називају јужна Курилска острва) и хуманитарне мере за бивше јапанске становнике острва -  истиче се у саопштењу.

Šinzo Abe
Шинзо Абе / Извор: Профимедиа

12:00 - Кинески председник спреман да појача сарадњу са Москвом

Председник Кине Си Ђинпинг је у телефонском разговору са реизабраним руским председником Владимиром Путином изјавио о спремности да појача сарадњу и развије билатералне односе са Москвом, саопштила је новинска агенција Синхуа.

Кинески лидер такође је изразио уверење да ће руски народ остварити национални развој под вођством Путина.

Si Đinping
Си Ђинпинг / Извор: Реутерс

11:25 - ЦИК: Обрађено 99,94 одсто гласова

Актуелни председник Русије Владимир Путин победио је на председничким изборима са резултатом од 76,68 одсто након обраде 99,94 података локалних изборних комисија, објављено је на екрану за информације у медија-центру Централне изборне комисије Русије. 

11:05 - Путин се састаје са кандидатима председничких избора

 Председник Русије Владимир Путин имаће састанак са кандидатима који су у недељу учествовали у трци за председника државе, саопштио је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков.

- Путин ће се састати са кандидатима за председника Руске Федерације дана -  рекао је Песков, пренела је агенција Тас с.

- Он је то учинио и 2012. године и сличан сусрет биће и данас - додао је портпарол Кремља.

10:45 - Мисија посматрача ШОС-а – рад изборних комисија био транспарентан

Рад изборних комисија на председничким изборима у Русији био је транспарентан и јаван, изјавио је генерални секретар Шангајске организације за сарадњу (ШОС) Рашид Алимов.

- Желим да нагласим да су чланови локалних изборних комисија пружили све неопходне услове за спровођење процедуре гласања. Били смо сведоци тога, током процеса гласања су били непристрасни. Увек су показивали тактичност и пажљив однос према бирачима -  рекао је Алимов на конференцији за новинаре о резултатима рада мисије посматрача ШОС-а на председничким изборима у Русији.

- Напомињемо да је рад изборних комисија био квалификован, транспарентан, јаван и независан, што је такође олакшавало гласање у мирном окружењу - додао је он.

10:30 - Легенда светског фудбала, Аргентинац Дијего Армандо Марадона, честитао је Владимиру Путину на победи.

„Одушевљен сам, јер пролазе године, а ви браните своја уверења истом енергијом. Честитам руском народу“, написао је Марадона на својој страници на Инстаграму.

09:50 - Путин у Москви добио 1,6 пута више гласова него 2012.

Владимир Путин је на председничким изборима у Москви добио 1,6 пута више гласова него у 2012. године, изјавио је председавајући Градске изборне комисије Москве Валентин Горбунов.

- Ако говоримо о гласовима лидера, Владимир Владимирович је добио 3,21 милиона гласова. То је 1,6 пута више него што је у Москви добио 2012. године - истакао је он.

То значи да је Путин ове године у главном граду добио 1,2 милиона гласова више него на претходним председничким изборима, објаснио је Горбунов.

09:45 - ЦИК: Коначни резултати у наредних десет дана

- У складу са законом ЦИК сада има 10 дана до објављивања коначних резултата избора - рекла је Ела Памфилова на заседању Централне изборне комисије.

Према подацима ЦИК-а до 10.45 по московском времену (8.45 по централноевропском), излазност на председничким изборима у Русији износи 67,49 одсто, додала је она.

08:54 - Прелиминарни резултати: За Путина гласало бише од 56 милиона гласача

За Путина је на председничким изборима, према резултатима бројања 99,84 одсто листића, гласало 56.206 милиона бирача, односно 76,67 одсто гласача, чиме је остварио убедљиву победу, изјавила је председница ЦИК Русије Ела Памфилова.

За Путина је 2004. године гласало 71,31 одсто бирача, односно 49.563 милиона, а на изборима 2012. године 63,60 одсто, односно 45.602 милиона грађана.

08:45 - Чланови Централне изборне комисије Русије објављују резултате председничких избора у Русији.

- Захваљујем се свим грађанима Русије. Срдачно ван хвала што нисте равнодушни према судбини своје земље. Хвала вам што сте радили као бирачи — то је велики цивилни рад -  изјавила је председница Централне изборне комисије Ела Памфилова.

- Наш народ се увек уједињује у тешким тренуцима и веома се захваљујемо лидерима неких западних земаља који су допринели уједињењу нашег народа. Они би требало да знају за нашу особину — ми се никада не опуштамо када дође до таквог притиска - нагласила је Памфилова.

Памфилова је додала да су председнички избори били максимално транспарентни и сви који су били заинтересовани за њихов ток могли су на разне начине да посматрају гласање, нагласила је Памфилова.

Према њеним речима, било је и „одређених недостатака“ које ће ЦИК анализирати и дорадити у будућности.

Она је додала да је прелиминарна излазност бирача на изборима за председника била је 67,47 одсто.

08:30 - Сви руски војници у Сирији гласали за Владимира Путина

Сви руски војници који су гласали на председничким изборима у Сирији, дали су глас Владимиру Путину, изјавио је заменик министра одбране Русије Николај Панков.

- Сви војници који тренутно служе на територији Сиријске Арапске Републике учествовали су у гласању на председничким изборима у Русији. Након пребројавања 2.954 гласачка листића, свих 100 одсто гласова било је за председника Русије Владимира Путина - истакао је Панков. 

ruska vojska
руска војска / Извор: Профимедиа/илустрација

08:00 - Чепурин: Резултати добра порука за српско-руско пријатељство

Амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Чепурин изјавио је да је резултат председничких избора у Русији добра порука за руско-српско пријатељство.

- Мени се чини да је ово гласање било подршка линије која се остварује за вођење правне, демократске државе. Ово је била подршка линији политике за заштиту суверенитета државе, за заштиту заједничке безбедности, не само Русије, него свих земаља. Мислим да ће то бити добра порука за развој руско-српског пријатељства - рекао је амбасадор Чепурин новинарима у згради Амбасаде, где је било и једно бирачко место за гласање руских грађана.

Aleksandar Čepurin
Александар Чепурин / Извор: Профимедиа

Чепурин је нагласио да су у Србији неочекивано добри резултати излазности, јер је од око 1.900 руских држављана са правом гласа, на данашње изборе изашло око 1.300.

У Србији су била отворена три бирачка места за данашњи избор руског председника - у Нишу, Београду и Новом Саду.

07:44 - Више од 1.500 страних посматрача из 115 земаља пратило изборе

Председничке изборе у Русији пратило је 1,513 међународних посматрача из 115 земаља, никада није било оволиког броја посматрача, изјавио је на конференцији за новинаре заменик заменик председника Одбора за међународне послове Државне думе Русије Алексеј Чепа.

07:34 - МУП Русије: Није било озбиљних кршења јавног реда на изборима

Припадници полиције нису дозволили озбиљна нарушавања јавног реда на бирачким местима током председничких избора, саопштено је у прес-центру Министарства унутрашњих послова Русије.

"Као резултат мера које су предузели припадници безбедносних снага у сарадњи са органима власти и изборним комисијама, није дозвољено озбиљније нарушавање јавног реда", саопштило је Министарство, нагласивши да је МУП заједно са Росгвардијом у потпуности спровело низ организационих и практичних мера за обезбеђивање заштите јавног реда и безбедности током припреме и спровођења избора.

Ред и мир је обезбеђивало око 275.000 припадника Министарства унутрашњих послова, 81.500 војника Росгвардије, као и 21.000 припадника приватних безбедносних организација, 46.700 представника народних одреда и јавних група и 7.400 козака.

23:45 - Путин добио рекордну подршку у својој политичкој каријери

За Владимира Путина је гласало више од 50 милиона руских грађана, саопштила је Централна изборна комисија Русије. У овом тренутку је обрађено 92,86 одсто записника са бирачких места.

Подсетимо, 2004. године је за Путина гласало 71,31 одсто бирача, односно 49,563 милиона грађана Русије, док му је на изборима 2012. године дало глас 63,60 одсто, тј 45,602 милиона Руса. Излазност грађана је износила 67 одсто.

23:33 - 76,41 одсто гласова за Путина!

Према прелиминарним изборима ЦИК-а, Владимир Путин је добио 76, 41 одсто гласова на крају обрађених 90,08 одсто бирачких листића.

23:02 - Марија Захарова одушевљена: Излазност у иностранству без преседана

MARIJA-ZAHAROVA
МАРИЈА-ЗАХАРОВА / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

22:53 - Кина је стратешки партнер Русије

22:40 - Према најновијим прелиминарним резултатима Путин води са 75,57 одсто гласова

22:35 - Учинићу све да се Украјинци осећају у Русији као код своје куће

22:30 - Инаугурација 7. маја!

Владимир Путин, после 60 одсто обрађених гласова, освојио је подршку 75,57 одсто бирача, саопштила је вечерас руска Централна изборна комисија.

Актуелни председник Русије на прагу је новог мандата, а инаугурација ће бити одржана 7. маја.

22:05 - Брнабић честитала Путину

Председница Владе Србије Ана Брнабић честитала је Владимиру Путину реизбор за председника Руске Федерације.

- Честитам вам убедљиву победу на изборима за председника Русије. Резултат који сте постигли само потврђује широку подршку коју имате за све тешке реформе које сте до сада успешно спровели и које тек намеравате да спроводите. То говори да ваши грађани у вама виде правог лидера који је спреман да иде у сусрет свим изазовима у предстојећем времену - навела је она.

Ana Brnabić
Ана Брнабић / Извор: Реутерс

21:43 - Вучић честитао Путину победу на изборима

Председник Србије Александар Вучић упутио је честитку Владимиру Путину поводом реизбора на место председника Русије.

- Примите искрене честитке за поновни избор за председника Руске Федерације, уз најбоље жеље да и даље одлучно водите Вашу земљу чврсто утемељеним путем напретка, на добробит свих њених грађана - наводи се у честитки, саопштио је кабинет Председника.

 Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас

21:40 - Неприкосновени Владимир Владимирович Путин

На основу обрађених 50 одсто гласова, актуелни председник Русије Владимир Путин има 75,01 одсто. Другопласирани Павел Грудињин има 13,39, док је иза њега Владимир Жириновски са 6,4 одсто освојених гласова

21:36 - Путин се захвалио се захвалио свом тиму на професионалности

Путин се у свом изборном штабу захвалио тиму на професионалности и добро обављеном послу, што показују резултати избора.

21:30 - Путин објашњава зашто је народ гласао за њега

21:12 - Присутнима на Црвеном тргу обратио се Владимир Путин

- Видим ове резултате као знак поверења и наде. Ово значи да људи цене оно што смо ми урадили. Видим то као велико поверење. Народ верује да ћемо најодговорније - поручио је актуелни председник.

21.10 - Песков: Резултати избора - изванредни

Портпарол Кремља Дмитриј Песков оценио је вечерас као изванредне резултате председничких избора у Русији, према којима убедљиво води актуелни председник Владимир Путин, преносе руски медији.

20:48 - Путин на Криму освојио 92 одсто гласова

На Криму актуелни председник Русије Владимир Путин освојио је чак 92 одсто гласова.

20:35 - Путин убедљиво води са 73,71 одсто гласова, други је Павел Грудињин, трећи Владимир Жириновски

На основу 35,01 одсто пребројаних гласова, углавном са истока земље, Владимир Путин  убедљиво води са 73,71 одсто. На другом месту је кандидат Комунистичке партије Павел Грудињин, који је освојио 15,44 одсто гласова, а на трећем кандидат ЛДПР Владимир Жириновски са 6,84 одсто гласова, преноси Tass.

20:30 - На улицама Москве окупио се велики број грађана који чекају коначне резултате

20:04 - Путин убедљиво води у Москви и Санкт Петербургу

ЦИК: Путин побеђује у Москви и Петербургу са 72,6 одсто, односно 79,5 одсто

19:35 - Српски православни појци певају за Путина

19:24 - Дмитриј Песков презадовољан: Резултати су изванредни!

19:14 - Путин убедљиво води!

Према првим прелиминарним изборима ЦИК-а, Владимир Путин је добио 72,55 одсто гласова на крају обрађена 21,33 одсто бирачких листића. Више о томе погледајте ОВДЕ.

19:00 - Дмитриј Песков најавио могући вечерашњи долазак Владимира Путина у изборни штаб

Dmitrij Peskov, Vladimir Putin
Дмитриј Песков, Владимир Путин / Извор: Профимедиа

18:50 - Валентина Матвијенко најавила: Излазност ће бити изнад 65 одсто!

18:45 - Затворена биралишта у Севастопољу

18:34 - Москва је гласала, бирачка места су затворена 

Затворена су бирачка места у Москви, забележена је велика излазност бирача.

Rusija
Русија / Извор: Реутерс

18:26 - Висока излазност!

Висока излазност на председничким изборима у Русији и рекордан број међународних посматрача негирају тврдње о наводној предвидљивости резултата гласања, саопштио је председник комитета Савета Федерације за међунардоне послове Константин Косачов.    

Rusija
Русија / Извор: Реутерс

18:15 - У току је бројање гласова на истоку Руске Федерације

18:10 - Француска провоцира Русију

Министарство спољних послова ове земље поручило да Париз неће признати изборе на територији Крима!

18:03 - Леп гест према гласачима у Архангелску

На једном бирачком месту у Архангелску гласачи су били у прилици да се послуже богатим избором различитог пецива. Вредне руске домаћице су спремиле богати шведски сто за све који су дошли да обаве своју грађанску дужност у овом северном руском граду где су температуре и даље у великом минусу.

17:50 - Наваљни позвао Русе на бојкот избора!

Aleksej Navaljni
Алексеј Наваљни / Извор: Профимедиа

17:45 - 60 одсто бирача гласало до 19:00 часова (по московском времену)

Излазност на изборима за председника Русије до 19.00 износи 59.05 одсто

17:23 - Стопостотни одзив припадника Оружаних снага Руске Федерације и њихових породица

Више од 98 одсто припадника Министарства одбране и њихових породица гласало на изборима за председника Русије.

17:15 - Затворена бирачка места у Самарској, Саратовској, Уљановској, Астраханској области и Републици Удмуртија

17:10 - Огласио се и МУП Руске Федерације: Избегнут последњи хакерски напад на ЦИК

Захваљујући сарадњи полиције, Руске службе за надзор у сфери комуникација и ЦИК-а последњи хакерски напад је избегнут, саопштио је заменик министра унутрашњих послова Русије Александар Горовој.

 

17:05 - Редови руских гласача све већи у Лондону

Велики број руских држављана је гласао у руској амбасади у Уједињеном Краљевству у Лондону, а по свему судећи, редови су још увек велики и сваког часа пристиже све више гласача, што можете уочити на фотографији испод:

16:54 - Изласност у свемиру је сто одсто, а више о томе можете прочитати ОВДЕ.

16.07 - ЦИК: Излазност у Русији до 18 сати 52,97 одсто

16:00 - Пре 4 године Крим се вратио у састав Русије 

Крим се вратио у састав Руске Федерације на данашњи да пре 4 године, на основу споразума који су потписали руски председник Владимир Путин и кримски лидери. Више о томе како датум председничких избора није случајан можете прочитати ОВДЕ.

15:58 - Завршено гласање у Нишу

Бирачко место у просторијама "Друштва српско-руског пријатељства" "Наисус" у Нишу затварило се у 15 часова, а гласачки листићи биће однети у Амбасаду Русије у Београду.

Руси за председника гласали и у Нишу: За нас су избори ПРАЗНИК

15:32 - Амбасадор Русије у САД Анатолиј Антонов изјавио је да се врше провокције на гласању у Америци.

15:21 - Излазност у Русији до 17 сати 51,09 одсто, саопштио ЦИК Русије.  

15:17 - "Стаљин" гласао у Паризу

На бирачком месту у Паризу гласао и човек који неодољиво подсећа на Јосифа Висарионовича.

14:15 - Избори теку мирно, без озбиљнијих инцидената

Избори теку мирно, нису забележена никаква нарушавања, изјавила је чланица Парламентарне мисије ОЕБС-а Олга Попко која је посетила неколико бирачких места у Москви.

Белоруски посланик истакао је техничку опремљеност бирачких места — више од 80 одсто њих опремљено је видео-камерама.

13:37 - Велики редови на бирачким местима у иностранству

Један од симбола данашњег гласања су редови на бирачким местима у иностранству

На Кипру, на пример, већ је гласало више од две хиљаде Руса.

13:30 - Избори у Русији са мање бирократије него у Немачкој

Бирократија на изборима у Русији је мања него у Немачкој, изјавио је међународни посматрач из Немачке Вифрид Бергман.

Бергман је на конференцији за новинаре у Саратову рекао да је посетио пет бирачких места у граду и да је задовољан организовањем председничких избора у Русији.

 

- Овде има мање бирократије, људи долазе са пасошем и могу да добију документе за гласање. У Немачкој је процедура мало компликованија. Ја морам да пишем градској управи и добијем документ за изборе. Са тим документом и пасошем могу да гласам... Ово је озбиљна бирократија -  рекао је Бергман.

Он је истакао да на бирачким местима није разговарао само са председницима комисија, већ и са бирачима и посматрачима.

Бергман је позитивно оценио спровођење видео-надзора у Русији. „Ви сада имате нове технологије, све се снима. У Немачкој тога нема... Не могу да кажем да постоје неке примедбе (на ток избора у Русији)“, нагласио је Бергман.

13:15 - Чепурин гласао у руској амбасади у Београду

Глас за избор председника Русије дао је и амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин.

Чепурин је гласао у згради Амбасаде Руске Федерације у Београду.

 

12:30 - До 12 сати излазност у целој земљи 34,72 одсто

Према подацима ЦИК-а, у овом тренутку гласало је готово 35 одсто бирача.

- До 12 сати излазност износи 34,72 одсто -  изјавио је заменик председника ЦИК-а Николај Булајев.

12:23 - Излазност у Москви до 14 часова износи 34,72 одсто

12:20 - Гласање у амбасади Русије у Црној Гори

12:10 - Велика излазност на Криму

Најновије информације са Крима: према подацима за 12 часова по московском времену (10 сати по централноевропском) на биралишта је дошло више од пола милиона бирача (34,04 одсто).

12:00 - Гласање у руској амбасади у Београду

Руски држављани који живе и раде у Србији могу да гласају у Амбасади Руске Федерације у Београду, Новом Саду и Нишу.

Излазност у Београду је висока. У реду се чека и по сат времена да би се гласало.

11:50 - У току гласање у руској амбасади у Лондону

У току је и гласање на изборном месту у руској амбасади у Лондону. На бирачком месту нема извештаја о нарушавању гласања, саопштило је Министарство спољних послова Русије.

11:47 - Кандидат за председника Русије Ксенија Собчак гласала је на бирачком месту у Москви

11:45 - До поднева је у Москви гласало 18,14 одсто гласача, саопштила је градска изборна комисија

Izbori u Rusiji
Избори у Русији / Извор: Реутерс

11:30 - Заједно са супругом гласао је и премијер Русије Дмитриј Медведев

11:20 - Руси гласају и у свемиру

Избори су у пуном јеку не само на Земљи, већ и у орбити. Тако је глас за једног од кандидата дао космонаут Антон Шкаплеров.

- Космонаут Антон Шкаплеров гласао је на председничким изборима у Русији и ступио у контакт са Централном изборном комисијом (ЦИК) Русије. Одзив на броду Међународне свемирске станице је 100 одсто -  саопштила је ЦИК.

11:15 - Излазност на председничким изборима 14,32 одсто

Изласност на председничким изборима у Русији у овом тренутку износи 14,32 одсто, изјавио је савезни координатор Националног јавног мониторинга Роман Коломојцев током онлајн маратона „Изборна ноћ“.

- Према нашим подацима, у овом тренутку излазност је 14,32 одсто. Ово је одзив који су забележили наши посматрачи -  рекао је Коломојцев.

11:06 - Захарова: Кијев бесрамно и незаконито омета учешће Руса на гласању

Према речима портпаролке Министарства спољних послова Русије Марије Захарове, украјинске власти су предузеле нечувене мере када им је постало очигледно да ће Руси доћи и гласати упркос застрашивању Кијева.

- Кијевске власти су много пре 18. марта почеле да застрашују држављане Русије, објављујући информације о погромима и провокацијама на бирачким местима у Украјини - одговорила је она на питање новинара.

Marija Zaharova
Марија Захарова / Извор: Профимедиа

10:50 - Бабурин гласао на истом бирачком месту као и Путин

Кандидат за председника Русије из странке Руски општенародни савез Сергеј Бабурин гласао је на бирачком месту број 2.151 у Руској академији наука у Москви.

Раније је на том бирачком месту гласао председник Русије Владимир Путин.

10:35 - ОЕБС забринут због ситуације са руским изборима у Украјини

Парламентарна скупштина ОЕБС-а изражава забринутост због намере украјинских власти да блокирају приступ грађанима Русије до бирачких места у Украјини, наглашавајући да то може да доведе до ограничења њихових гласачких права, изјавио је за Спутњик извор у ПС ОЕБС-а.

- Писмо изражава забринутост због објављених планова да се блокира гласање у руским дипломатским мисијама у Украјини. Истиче се да би то могло довести до ограничавања гласачких права Руса који живе у Украјини. Они морају да имају ово право ако желе да га користе -  рекао је саговорник агенције.

10:12 - У Бурјатији је на изборе дошао да гласа медвед са тробојком.

Чланови локалне изборне комисије проверили су гласача у списку, ставили му оловку у шапу, замолили да се потпише и дали му гласачки листић. Није забележено нарушавање гласања.

10:05 - Међу посматрачима избора у Русији и посланици из Србије 

Међу страним посматрачима данашњих избора за председника Руске Федерације је и седмочлана делегација посланика из Србије.

Како је раније саопштила Народна скупштина Србије, у саставу те делегације су народни посланици Верољуб Арсић, Милован Дрецун, Владимир Ђукановић, Весна Ивковић, Данијела Стојадиновић, Александар Шешељ и Дубравко Бојић. 

Данашње изборе у Русији прати рекордан број посматрача - више од 144.000. Међу њима је и близу 1.500 страних посматрача из 109 земаља.

09:58 - Сајт ЦИК-а напали хакери из 15 земаља

Централна изборна комисија Русије (ЦИК) забележила је DDoS напад на својој сајт у ноћи 18. марта, при чему је напад изведен са ИП адреса из 15 земаља, саопштила је председница ЦИК-а Ела Памфилова.

- Изведен је напад на интернет сајт ЦИК-а јутрос између 2 до 5 часова. Извори напада су из 15 земаља -  додала је она у информативном центру Централне изборне комисије.

Опширније почитајте ОВДЕ

09:35 - До 10 часова излазност у Москви 16,55 одсто

Ради поређења: на изборима 2000. године до 10 сати гласало је 6,36 одсто бирача, 2004 — 8,01 одсто, 2008. године 8,94 одсто и 6,53 одсто 2012. године.

Izbori u Rusiji
Избори у Русији / Извор: Реутерс

09:08 - У селу Центарој гласао је чеченски лидер Рамзан Кадиров

09:00 - У Лавову полиција не дозвољава да се гласа

У Украјини полиција не дозвољава Русима да гласају на председничким изборима.

У Лавову су припадници полиције заједно са представницима Националне гарде поставили металну ограду око зграде руског конзулата где се налази једно од бирачких места.

Опширније можете прочитати ОВДЕ

08:58 - Сви гласачи Севастопоља добијају медаљу

Свим грађанима Севастопоља који су гласали на председничким изборима у Русији на бирачким местима се уручује медаља у знак сећања на референдум 2014. године, након кога су Крим и Севастопољ ушли у састав Русије.

Опширније читајте ОВДЕ

08:40 - У подмосковском региону Одинцов гласао је патријарх московски и целе Русије Кирил

- Веома се надам да ће избор који направе Руси помоћи да кренемо напред, јачамо унутрашњи склад у друштву и развијемо наш суверенитет. Надам се да ћемо кренути исправним путем. Желим да кажем да наш народ заслужује нови и бољи пут. Нека бог чува Русију - рекао је патријарх новинарима након гласања.

07:48 - Путин гласао на изборима у Русији

Председник Русије Владимир Путин гласао је изборима за шефа државе. Путин је традиционално дошао на бирачко место 2.151, које се налази у Руској академији наука.

Опширније читајте ОВДЕ.

07:40 - Крим и Севастопољ први пут гласају на председничким изборима у Русији

На Криму и Севастопољу отворено је око 1.400 бирачких места, где скоро 1,8 милиона становника са правом гласа први пут учествује на председничким изборима у Русији.

На Криму гласање је почело на 1.206 бирачких места, међу којима је 42 привремена бирачка места. Видео надзор обухвата 27 територијалних и 494 изборних комисија.

07:30 - Гласање на председничким изборима завршиће се у Сијетлу у Сједињеним Америчким Државама

Амбасада Русије у САД написала је на свом Твитер налогу да се гласање на председничким изборима у Русији неће завршити у Калињинградској области, већ у Сијетлу у Сједињеним Америчким Државама.

07:20 - Руси гласају и на Антарктику

Гласање на Антарктику је екстремни посао, станице су неприступачне. Информације о кандидатима, датумима — све се преноси путем радија. На Антарктику гласа укупно 375 људи.

07:15 - На Далеком истоку почело гласање на председничким изборима 

На руском далеком истоку јуче су отворена бирачка места за избор председника Русије на којима се очекује да ће победу однети актуелни шеф државе Владимир Путин. 

Због 11 часовних зона, гласање је почело у регионима Чукотка и Камчатка, пренео је АП.

Биралишта у балтичкој енклави Калињинграду биће затворена сутра у 19.00 по гриничком времену.