Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ПРАВЕ ОГРОМНУ ГРЕШКУ!" Русија губи НАЈБЛИЖЕГ савезника због свог СМРТНОГ непријатеља

14.01.2024. 08:15
Пише:
Србија Данас/Блиц
Foto: Profimedia
Фото: Профимедиа / Извор: Профимедиа

Две бивше совјетске републике некад су биле нераздвојне

Тензије између Русије и једне од њених најближих савезница досегле су преломну тачку након посете топ украјинског дипломате и оштрих критика на њен рачун из Москве.

Јерменија се удаљава од свог некад најближег савезника, а приближава се Украјини и Западу.

МОСКВА ЋЕ НА СВЕ НАЧИНЕ ЗАУСТАВИТИ ЗАПАД: ЕУ и САД кују паклени план против РусијеFoto: Shutterstock

МОСКВА ЋЕ НА СВЕ НАЧИНЕ ЗАУСТАВИТИ ЗАПАД: ЕУ и САД кују паклени план против Русије

КИМОВ ПОКЛОН РУСИЈИ ВЕЋ ТЕСТИРАН? Комшије на Југу пажљиво посматрају - КОНАЧНО ће се сазнати чиме располаже Северна Кореја (ВИДЕО)Foto: Profimedia

КИМОВ ПОКЛОН РУСИЈИ ВЕЋ ТЕСТИРАН? Комшије на Југу пажљиво посматрају - КОНАЧНО ће се сазнати чиме располаже Северна Кореја (ВИДЕО)

"УЗДРЖИТЕ СЕ ОД ПРОВОКАЦИЈА" Москва упутила ОШТРО упозорење у светлу председничких избора на ТајвануFoto: Profimedia

"УЗДРЖИТЕ СЕ ОД ПРОВОКАЦИЈА" Москва упутила ОШТРО упозорење у светлу председничких избора на Тајвану

Било је време кад су Москва и Јереван били нераздвојни. Две бивше совјетске републике имале су чврсте односе деценијама, али су се они затегли након што је Азербејџан заузео спорни регион Нагорно-Карабах у септембру 2023. Трн у оку и предмет вишегодишњег спора и неколико сукоба између Јерменије и Азербејџана, Нагорно-Карабах је спорна територија између Јерменије и Азербејџана, чији корени сежу до Совјетског савеза,.

Али, овај вековни сукоб је прошле године имао велике последице по Русију, пише Msn.com.

Сукоби истакли важност Русије као савезника

Суштина проблема је етнички сукоб и претензија на земљу, који су регион ставили на ратну ногу више пута откако је успостављен 1920-их. Нагорно-Карабах је углавном (био) насељен Јерменима, али се налази унутар граница Азербејџана.

Совјетске власти су главна питања држале под контролом током већег дела историје региона, али кад се СССР распао деведесетих година прошлог века, борбе између Јерменије и Азербејџана брзо су избиле након проглашења независности Нагорно-Карабаха.

Последични рат довео је до смрти око 30.000 људи и још више избеглица. Русија је испосредовала прекид ватре 1994, што је довело до де факто независности Нагорно-Карабаха, али је од тада било повремених сукоба.

Прекогранични напади попут оног у септембру 2020. постали су обележје конфликта.

Сукоби у 2020. претворили су се у потпуни рат који је окончан споразумом два месеца касније, уз руско посредовање, а ова ситуација је открила зашто је Русија тако важан савезник Јерменије, наводи Msn.com.

"Азербејџан брзо схватио да Москва више не доминира у региону"

Русија и њена војска можда су увек били на страни Јерменије, а као члан Организације уговора о колективној безбедности (ОДКБ), руске верзије НАТО, Јереван је имао моћног пријатеља на међународној сцени који подржава њен циљ.

Међутим, близак однос Јерменије и Русије почео је да се мења након руске инвазије на Украјину у фебруару 2022. Запањујући губици Русије на бојном пољу уништили су њен глобални војни утицај, што је отворило прилику за Баку.

- Азербејџан је брзо схватио да Москва више не може да игра доминантну улогу у региону – рекла је аналитичарка Олесја Вартањан за “Форин аферс”.

То је навело азербејџанске лидере да покрену напад у којем су преузели потпуну контролу над регионом Нагорно-Карабах.

- Током неколико месеци у 2022. Азербејџанске трупе су заузеле територију не само унутар Нагорно-Карабаха, већ и на јерменској страни границе са Азербејџаном – наводи Вартањан.

"Рецепт за катастрофу"

То представља озбиљан проблем.

Азербејџанска војска је далеко моћнија сила од јерменске, а сада се јача армија успоставила у повољном положају дуж границе са својим непријатељем. Ово је, како пише Msn.com, рецепт за катастрофу.

Такође је важно указати да је Русија урадила мало да заустави азербејџански напад, што је навело јерменске лидере да се окрену Западу у потрази за савезницима како би одвратили будући рат са Азербејџаном.

- Јерменија има сваки разлог да буде забринута – рекла је Вартањан, додајући да би Азербејџан могао брзо да добије будућу битку и да би Јерменија могла мало тога да уради да га заустави сем да се преда и прихвати какве год услове да Баку предложи.

Одвајање од Русије кулминирало посетом украјинског министра

Након азербејџанског заузимања Нагорно-Карабаха, јерменски премијер Никол Пашињан је 24. септембра објавио да је њихов савез са Русијом “неефикасан”.

- Системи спољне безбедности у које је Јерменија укључена су неефикасни кад је реч о заштити наше безбедности и јерменског националног интереса – рекао је Пашињан у обраћању нацији, пренео је “Њузвик”.

Након заузимања спорног региона уследио је талас дипломатске активности између Јерменије и других могућих савезника, што је кулминирало интересантном посетом украјинског министра спољних послова Дмитра Кулебе 13. децембра.

- Мој јерменски колега Арарат Мирзојан и ја састали смо се да разговарамо о унапређењу украјинско-јерменског дијалога за добробит наших народа. Украјина се залаже за мир на Јужном Кавказу, заснован на поштовању Повеље Уједињених нација и међународног закона, као и развоју регионалних трговинских и културних пројеката који се протежу од Црног до Каспијског мора - навео је Кулеба у саопштењу.

Москва: Јереван прави огромну грешку

“Њузвик” пише да Јерменија и Украјина раде на унапређењу свог односа, што је наишло на снажну реакцију руског Министарства спољних послова, које је окривило Јереван за своје недавне спољнополитичке неуспехе.

- Уверени смо да руководство Јеревана прави огромну грешку намерно покушавајући да уништи вишеструке и вековне везе са Русијом, чинећи земљу таоцем геополитичких игара Запада - наводи се у саопштењу.

Како пише Msn.com, овај потез је тежак ударац за Москву и наглашава проблем са којим се Русија сада суочава на међународној сцени. Један од најближих савезника руског председника Владимира Путина сада ради на развоју односа са једним од његових смртних непријатеља, што много говори о руском међународном утицају, закључио је портал.

Извор: Србија Данас/Блиц