Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

РУСИЈА ОД СУТРА НА ЧЕЛУ БРИКСА: Покрећу се тектонске промене - СВЕТ више неће бити исти

31.12.2023. 16:32
Пише:
Србија Данас/Спутњик
Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Профимедиа

Овај савез окупља све више земаља широм планете

Земље БРИКС-а ће на глобалној политичкој сцени преузети постепено доминирајућу позицију и у економској сфери и наравно са великим политичким утицајем као и утицајем у енергетској сфери, оцењује дипломата Зоран Миливојевић.

ШТА ЧЕКА СВЕТ У 2024. ГОДИНИ? Ево догађаја који доносе ТЕКТОНСКЕ промене у свету какав познајемо! ЈЕДАН ће вас изненадитиgeopolitika

ШТА ЧЕКА СВЕТ У 2024. ГОДИНИ? Ево догађаја који доносе ТЕКТОНСКЕ промене у свету какав познајемо! ЈЕДАН ће вас изненадити

БИВШИ ПАЛЕСТИНСКИ МИНИСТАР ПОГИНУО У ГАЗИ! Био конкуренција Хамасу, а убиле га израелске РАКЕТЕIzrael i Palestina

БИВШИ ПАЛЕСТИНСКИ МИНИСТАР ПОГИНУО У ГАЗИ! Био конкуренција Хамасу, а убиле га израелске РАКЕТЕ

ЗЕМЉОТРЕС ПОГОДИО КИПАР! Грађани узнемирани: "Тресло је кратко, али јако"Zemljotres

ЗЕМЉОТРЕС ПОГОДИО КИПАР! Грађани узнемирани: "Тресло је кратко, али јако"

Русија од 1. јануара 2024. године преузима председавање БРИКС-ом, а овој организацији коју су 2009. године основале управо Русија са Кином, Индијом и Бразилом прикључиће се од Нове године још пет земаља: Саудијска Арабија, Уједињени Арапски Емирати (УАЕ) и Иран, као и Египат и Етиопија.

Први корак у нови свет

Дипломата и бивши амбасадор др Зоран Миливојевић сматра да је реч о важном и за ову организацију, и за свет.

- Сутра када се обзнани проширење БРИКС-а свет неће бити исти. Јасно је да се ствара један блок не само земаља него и народа, политике, привреде и културе који на глобалној сцени у најмању руку преузима примат - истиче Миливојевић.

Саговорник Спутњика додаје да ће ова организација имати утицај и на глобална дешавања с обзиром да се и политичко светско клатно помера полако према глобалном Југу.

BRIKS
БРИКС / Извор: Профимедиа

- Самим тим, процес формирања новог светског поретка улази у једну нову фазу. С друге стране, БРИКС се неће институцијализовати као што су класичне међународне организације, попут Европске уније или НАТО пакта. Они ће и даље остати асоцијација независних држава, које имају истоветне циљеве, али и које истовремено у потпуности чувају свој суверенитет и интегритет у свом деловању - објашњава Миливојевић.

Управо у овоме, истиче наш саговорник, и јесте сама суштина БРИКС-а, јер државе делују по принципу самосталности али и колективне бриге и равноправне сарадње у корист свих.

Нове чланице најбогатије државе

- Када погледате потенцијале држава које се прикључују овој организацији и шта оне доносе и у политичком и у економском и сваком другом смислу видимо да је то нуклеус земаља које ће бити основ развоја човечанства у наредним деценијама. То су најмногољудније државе света и државе са највећим потенцијалима када је реч о енергији, финансијама и тако даље - наглашава Миливојевић.

Миливојевић подсећа да су будуће чланице БРИКС-а најбогатије земље Залива УАЕ и Саудијска Арабија, као и важне земље Африке, Египат који је водећа арапска држава и Етиопија која је седиште Афричке уније али и која је највећа православна држава у Африци.

- Ту је и Бразил и Иран који је највећа шиитска муслиманска држава која са Саудијском Арабијом и Египтом представља језгро муслиманског света. За очекивати је да се овој организацији ускоро прикључи и Индонезија, вероватно током 2024. године чиме би се истински створио веома озбиљан потенцијал - мишљења је Миливојевић.

Руско председавање и значај за Србију

То што ће Русија преузети председавање БРИКС-ом за Миливојевића значи само једно.

- То потврђује оно што смо и до сада знали а то је да тај колективни Југ није Русију изоловао чиме се отвара и тема која је од суштинског значаја са руским председавањем а то је колико даље има смисла инвестирати у рат у Украјини за који треба тражити нека политичка решења. Мислим да са председавање Русије БРИКС-ом и снага коју он носи на глобалном нивоу и значају, бити и порука Русије да је време да се се тај сукоб приведе крају - уверен је наш саговорник.

Што се Србије и дешавања у БРИКС-у тиче, сад се показују све предности, каже Миливојевић, наше спољнополитичке позиције као независне и војно неутралне државе, која се у неком смислу определила за европски пут али се није одрекла ни својих пријатеља без обзора на притиске са Запада.

- Сада се види колика је предност Србије која има одличне односе, чак и односе стратешког карактера са водећим државама БРИКС-а. То су Руска Федерација, Кина, Индија, УАЕ, дакле важне државе са којима Србија има озбиљна партнерства и опције у сарадњи. Ми имамо одличне односе и са Ираном и Египтом и Етиопијом… Бразилом и Јужном Африком, дакле са свим земљама које су сада у фокусу БРИКС-а укључујући и ове које сада улазе. Тако да је то огромна предност Србије, огроман политички и економски потенцијал за убудуће и улагање које ће тек добити пун смисао и ефекат - оцењује Миливојевић.

Овоме треба додати, напомиње Миливојевић, да ће нам ићи у прилог и само деловање БРИКС-а на глобалној политичкој сцени јер они на неки начин преузимају доминирајућу позицију на глобалној сцени и у економској сфери и, наравно, са великим политичким утицајем као и утицајем у енергетској сфери.

(Србија Данас/Спутњик)