Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ВАГНЕР СПРЕМА АТЕНТАТ НА ПРЕДСЕДНИКА ЧАДА?! Африка као поприште новог сукоба Русије и САД, Вашингтон упозорио Нџамену

22.03.2023. 12:21
Rusija - SAD
Русија - САД / Извор: Shutterstock

Америчко и руско одмеравање снага Африка добро познаје, нарочито оно у време Хладног рата.

Чад, земља у срцу Африке, најновије је поприште борбе Русије и Запада за утицај у Африци, пише Њујорк тајмс, коментаришући да Сједињене Државе, када је реч о Чаду, тренутно прибегавају истим методама борбе против Русије као уочи инвазије на Украјину прошле године.

ОТКРИВЕНИ ДЕТАЉИ РАЗГОВОРА СИЈА И ПУТИНА! Цео свет прича о украјинском мировном плану, а ево шта каже Кремљ

ОТКРИВЕНИ ДЕТАЉИ РАЗГОВОРА СИЈА И ПУТИНА! Цео свет прича о украјинском мировном плану, а ево шта каже Кремљ

НУКЛЕАРНИ НАПАД НА ЗЕМЉУ КОЈА УХАПСИ ПУТИНА? Водећи руски новинар шокирао: Сваки покушај мора да резултира ударом пројектила (ВИДЕО)

НУКЛЕАРНИ НАПАД НА ЗЕМЉУ КОЈА УХАПСИ ПУТИНА? Водећи руски новинар шокирао: Сваки покушај мора да резултира ударом пројектила (ВИДЕО)

"СОРОШ ФИНАНСИРА КАМПАЊУ ПРОТИВ МЕНЕ" Трамп у психози од подизања оптужнице због афере "тешке" 130.000 долара

"СОРОШ ФИНАНСИРА КАМПАЊУ ПРОТИВ МЕНЕ" Трамп у психози од подизања оптужнице због афере "тешке" 130.000 долара

Америчка влада је, пише Њујорк тајмс, недавно упозорила председника Чада Махамата Идриса Дебија да плаћеници из руске компаније Вагнер покушавају да га убију, а онда је та информација процурила у јавност. Према америчким информацијама, руски плаћеници, присутни у низу афричких земаља, планирали су да убију Дебија и неколико његових блиских сарадника те подржавајући побуњеничке борце у суседној Централноафричкој Републици прошире свој утицај на нову афричку земљу.

Анализирајући најновији развој геополитичке игре на рудама богатом, а политички и безбедносно хаотичном континенту, амерички дневник оценио је да је "силовитијем америчком приступу" у Африци циљ надокнадити повлачење Париза и француски губитак моћи у бившим колонијама. Француско војно повлачење из земаља попут Малија и ЦАР, у којима су се Французи борили против милитантних фракција, искоришћавају Руси, чији су плаћеници на подручју земаља Сахела најмање пет година. САД овај пут одлучују да блокирају даље ширење руског утицаја у том делу Африке. Чад је, чини се, тачка преко које Вашингтон неће прећи.

Неименовани амерички званичник, који је, наводи Њујорк тајмс, тражио да остане анониман јер је реч о питању везаном за националну безбедност, рекао је да планирање атентата на председника Чада представља "ново поглавље" у деловању групе Вагнер у Африци, јер показује да је челник Вагнера Јевгениј Пригожин сада спреман и на ликвидацију оних који му стоје на путу.

- Сједињене Државе зато су се окренуле асертивнијим мерама чији је циљ успорити, зауздати, зауставити и преокренути утицај Вагнера у Африци - рекао је извор за Њујорк тајмс.

Да је Африка у фокусу дипломатске офанзиве супротстављених сила, показују и посете водећих државних званичника. У Нигеру сада борави амерички државни секретар Ентони Блинкен, који је обећао 150 милиона долара помоћи Сахелу.

Mahamat Idris Debi
Махамат Идрис Деби / Извор: Профимедиа

Пре њега ове године Африку су посетили америчка министарка финансија Џенет Јелен, Линда Томас-Гринфилд, америчка амбасадорка при УН-у, и прва дама Џил Бајден, која је Африку посетила док је њен супруг држао изузетно хваљен говор у Пољској, везан за руску агресију у Украјини.

Потпредседница Камала Харис посетиће, према најавама, Гану, Танзанију и Замбију, а нема предаха ни за Бајден. Долазак у Африку је амерички председник најавио крајем прошле године. Последњи амерички председник који је то урадио био је Барак Обама који је 2015. године посетио Кенију одакле му је отац.

Čad
Чад / Извор: Профимедиа

Руси једнако долазе на континент. Руски шеф дипломатије Сергеј Лавров недавно је посетио Мали, а том је приликом, пише Њујорк тајмс, спомињао Гвинеју, Буркину Фасо и Чад као земље којима Москва жели помоћи да се изборе с тероризмом. Сједињене Државе кажу да активност Руса виде и у Еритреји. Лавров је, пише Њујорк тајмс, од почетка ове године посетио седам афричких земаља. У Судану одличне везе негује с генералом Хамданом, којег је Русија опремила оружјем. Према извештају више извора, Русија је годинама највећи опскрбљивач оружјем афричког континента.

Према студији Института за мир у Стокхолму, 2020. и 2021. године 45 посто великог наоружања у Африку је стигло из Русије. Чак 22 афричке земље одбиле су у протеклих годину дана да осуде руску агресију на Украјину, што говори у прилог везама с Русијом. Америчко и руско одмеравање снага Африка добро познаје, нарочито оно у време Хладног рата.

Када је реч о Чаду, Русија је одбила оптужбе о планирању атентата на председника. Из Москве су поручили да је Махамат Идрис Деби позван на други руско-афрички самит, којем ће домаћин бити Владимир Путин.