Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ИНЦИДЕНТ ИЗНАД ЦРНОГ МОРА НАЈОПАСНИЈИ ОД ХЛАДНОГ РАТА: Ових пет опција стоје на располагању Американцима као одговор Москви

15.03.2023. 19:52
Пише:
Србија Данас
Džo Bajden i Vladimir Putin
Џо Бајден и Владимир Путин / Извор: Фото: Србија Данас/Саша Džambić/Shutterstock/Youtube/Printscreen/CNBC Телевисион

Високи амерички званичници већ су месецима забринути да би нека врста инцидента над Црним морем могла да доведе до погрешне комуникације и сукоба.

Русија и САД суочавају се с кризом након што је руски борбени авион оборио америчку беспилотну летелицу Реапер. Инцидент изнад Црног мора први је пут да су Руси срушили амерички авион од врхунца Хладног рата до данас.

"НИСАМ СИГУРАН ДА ЋЕМО ПРИКУПИТИ ОСТАТКЕ ДРОНА" Паника у Вашингтону због ВАЖНЕ ствари у вези инцидента изнад Црног мора

"НИСАМ СИГУРАН ДА ЋЕМО ПРИКУПИТИ ОСТАТКЕ ДРОНА" Паника у Вашингтону због ВАЖНЕ ствари у вези инцидента изнад Црног мора

"ЗНАМО СВЕ ДО ДЕТАЉА" Шеф руских обавештајаца проговорио о инциденту изнад Црног мора (ВИДЕО)

"ЗНАМО СВЕ ДО ДЕТАЉА" Шеф руских обавештајаца проговорио о инциденту изнад Црног мора (ВИДЕО)

СВЕТ "ГОРИ" ЗБОГ ДРАМЕ ИЗНАД ЦРНОГ МОРА! Испливао снимак - погледајте анимирану симулацију инцидента (ВИДЕО)

СВЕТ "ГОРИ" ЗБОГ ДРАМЕ ИЗНАД ЦРНОГ МОРА! Испливао снимак - погледајте анимирану симулацију инцидента (ВИДЕО)

Престрављено америчко војно особље у Немачкој гледало је пренос уживо из дрона, док су руски борбени авиони више пута летели око њега, испуштајући гориво и наносећи штету камерама и сензорима, известио је New York Тимес. Очекивано, Руси су све демантовали уместо да су признали да је Реапер срушен због грешке руског пилота.

Високи амерички званичници већ су месецима забринути да би нека врста инцидента над Црним морем могла да доведе до погрешне комуникације и сукоба. Али, које су опције за САД ако жели да одговори Русима? The Сун доноси пет могућих одговора:

Ракетни удари

Krstareće rakete, Krstareća raketa
Крстареће ракете, Крстарећа ракета / Извор: Профимедиа

Најдиректнији облик одмазде – и наравно најопаснији – био би директан напад на руске циљеве. На овај начин размишљао је бивши амерички председник Доналд Трамп још 2019., када су Иранци пројектилом оборили амерички надзорни дрон. Трамп је наводно у почетку одобрио нападе на неколицину иранских циљева, попут радара и ракетних батерија. Одустао је тек након што му је речено да би ваздушни напади могли да усмрте чак 150 људи.

За разлику од иранског инцидента, чини се да драму над Црним морем САД приписује непажњи, а не намерној агресивној акцији. То смањује вероватноћу да ће Вашингтон да одговори војном акцијом. Уосталом, сваки напад на руску војску ризикује застрашујућу могућност ескалације у нуклеарни рат, што обе стране желе да избегну по сваку цену.

Сајбер напади

Hakeri
Хакери / Извор: Профимедиа

Након што је одустао од војних напада на Иран, Трамп се окренуо сајбер ратовању. Хаковање је онеспособило иранске рачунарске системе који су контролисали лансере ракета и пројектила.

Био је то осветнички напад на нафтне танкере за који је САД окривио Иран, као и за обарање дрона. Амерички војни хакери већ су извели офанзивне сајбер операције против Русије у знак подршке Украјини, рекао је шеф америчке сајбер команде.

Генерал Паул Накасоне, такође директор америчке Агенције за националну безбедност, рекао је да се догодио "низ операција у целом спектру".

То би за САД и у овом случају могло да представља опцију за одмазду против Русије, и то ону која потенцијално неће довести до Армагедона.

Санкције

Строже санкције такође су опција. САД је недавно обележио годину дана од руске инвазије на Украјину најавом новог низа санкција Русији. Санкције циљају више од 100 субјеката у Русији и широм света, укључујући банке и добављаче одбрамбене опреме.

САД је на почетку рата - у склопу санкција - забранио Русији плаћање дуга коришћењем стране валуте у америчким банкама. Имовина руског председника Владимира Путина и његових пријатеља је заплењена.

САД је и Ирану увео нове санкције након инцидента с дроном 2019. Могао би да буде у искушењу да то понови с Русијом.

Снабдевање Украјине борбеним авионима

F-16
Ф-16 / Извор: Профимедиа/илустрација

Украјинци су молили Америку да им испоручи Ф-16 борбене авионе који би могли да им помогну да коначно добију рат.

Амерички председник Џо Бајден до сада је искључивао ту могућност, страхујући да би Русија то могла да схвати као ескалацију.

Али, могу ли руске акције коначно да увере САД да крене с испоруком авиона које је Украјина тражила?

Зона забране лета

Зона забране лета брани свим или одређеним типовима авиона прелет кроз одређени ваздушни простор изнад земље или регије, а спроводи се њиховим обарањем.

На почетку руске инвазије, украјински председник Володимир Зеленски, позвао је НАТО да уведе зону забране лета изнад Украјине. Рекао је да ће то заштитити Украјину од руских ваздушних напада. Група америчких стручњака за одбрану и спољну политику објавила је писмо позивајући на "ограничену" зону забране лета изнад Украјине коју спроводи НАТО.

Након инцидента с дроном, САД би се могао суочити са сличним позивима. Као и у случају било које друге војне опције, ризици су високи.