Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БУРНА НОЋ У УКРАЈИНИ! Руска војска улази у Доњецк и Луганск - ситуација све гора, Запад прети Путину оштрим санкцијама (ФОТО/ВИДЕО)

21.02.2022. 07:00 21:21
Пише:
Србија Данас
Rusija i Ukrajina
Русија и Украјина / Извор: Shutterstock

Док очи света прате ситуацију у Украјини, тензије расту из часа у час, а услед погоршања ситуације након експлозије која је синоћ одјекнула Доњецком, народ је почео евакуацију.

Украјинска војска већ четврти дан интензивно гранатира позиције Доњецке и Луганске народне републике. Власти ових самопроглашених република су биле принуђене да објаве евакуацију становништва на територију Русије и прогласе општу мобилизацију.

ДОГОВОРЕН САСТАНАК БАЈДЕНА И ПУТИНА: Француски председник уговорио самит о Украјини, а из САД стижу нове тврдње

ДОГОВОРЕН САСТАНАК БАЈДЕНА И ПУТИНА: Француски председник уговорио самит о Украјини, а из САД стижу нове тврдње

БИЦИКЛАМА ДО РОВОВА: Хаос у Украјини - пензионери на ногама, и најстарији грађани желе да се боре за своју земљу

БИЦИКЛАМА ДО РОВОВА: Хаос у Украјини - пензионери на ногама, и најстарији грађани желе да се боре за своју земљу

ОДЈЕКИВАЛО ЦЕНТРОМ ДОЊЕЦКА! Становништво напушта град због НАЈИНТЕНЗИВНИЈЕГ гранатирања до сад

ОДЈЕКИВАЛО ЦЕНТРОМ ДОЊЕЦКА! Становништво напушта град због НАЈИНТЕНЗИВНИЈЕГ гранатирања до сад 

00:40
Макрон позвао Европу да уведе санкције Русији

Председник Француске Емануел Макрон који се, многи би рекли, највише укључио како би пронашао дипломатско решење за украјинску кризу, оштро је реаговао на одлуку Владимира Путина да призна независност Народне Републике Доњецк и Народне Републике Луганск.

Макрон је најоштрије осудио одлуку Владимира Путина и позвао да Европа уведе санкције Русији.

Детаље можете прочитати ОВДЕ

00:20
Британија спрема нови пакет санкција Русији

Власти у Великој Британији најавиле су да ће сутра објавити нови пакет санкција Русији, након што је председник Владимир Путин потписао указ о признавању независности ЛНР и ДНР.

Ову информацију је на свом профилу потврдила и шефица британске дипломатије Лиз Трас.

Сутра ћемо објавити нове санкције Русији као одговор на њихово кршење мешународног права и њихов напад на суверенитет и територијални интегритет Украјине - написала је Трас на Твитеру.

 

23:50
Већ сутра ујутру границе република чуваће Оружане снаге Русије

Заштита државне границе Доњецке Народне Републике вршиће се заједничким напорима Уговорних страна полазећи од интереса сопствене безбедности, као и мира и стабилности. Уговорне стране ће по овом питању закључити посебан споразум – споразум између Руске Федерације и ДНР, аналогно и са ЛНР. 

23:45
Захарова: Очекивана реакција Запада

Реакција Запада на признање Доњецке и Луганске Народне Републике била је очекивана, последња два месеца су била индикативна, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

„Зар нисмо знали како ће реаговати? Наравно да јесмо. И чини ми се да су последња два месеца била изузетно индикативна. Лагали су, лажу и наставиће да лажу“, рекла је Захарова на радију „Комсомољска правда“.

 

23:39
Путин наложио руској војсци да осигура мир у ЛНР и ДНР

Председник Русије Владимир Путин наредио је оружаним снагама да се побрину за очување мира у Народној републици Доњецк и Народној републици Луганск, а у складу са указом који је потписао.

Детаље можете прочитати ОВДЕ

23:20
Украјина имала специјалну молбу за своје грађане

У међувремену је Министарство одбране Украјине замолило становништво Украјине да не дели на интернету и по друштвеним мрежама видео записе о кретању Оружаних снага Украјине.

 

23:17
Украјински Савет безбедности прешао на непрекидни рад

Савет за националну безбедност и одбрану Украјине прешао је на непрекидни режим рада, саопштио је секретар СНБО Алексеј Данилов.

Он је додао да Украјина за своје територије сматра Крим и све области које су наведене у украјинском уставу и другим документима. 

22:45
Зеленски се вечерас обраћа грађанима

Председник Украјине Владимир Зеленски обратиће се вечерас грађанима путем видео поруке, јављају РИА Новости позивајући се на украјински лист ''Sevodnja''.

Зеленски је вечерас разговарао са америчким председником Џозефом Бајденом након што је руски председник Владимир Путин потписао указ о признању самопроглашених Доњецке Народне Републике и Луганске Народне Републике у истичној Украјини.

Украјински председник је на Твитеру објавио да планира да разговара и са британским премијером Борисом Џонсоном.

 

22:40
Бурне реакције Запада

Након што је руски председник Владимир Путин у обраћању нацији рекао да Русија признаје независност Доњецка и Луганска, стижу и прве реакције са Запада, којима је заједничка једна ствар - осуђивање одлуке руског лидера.

Одмах након Путиновог обраћања, огласили су се НАТО, Немачка, Велика Британија, ЕУ, Америка и Литванија, а детаљније о њиховим рекацијама можете прочитати ОВДЕ.  

22:30
Руска војска улази у Доњецк и Луганск

Путин издао наређење руским оружаним снагама да обезбеде мир у Луганској и Доњецкој народној републици. Док је руски председник Владимир Путин објашњавао зашто је потребно признати Доњецк и Луганск као независне државе, на улазу у Доњецк појавила се велика колона војних возила, међу којима је било и тенкова. Коме су припадала возила за сад није познато, али је врло вероватно да су то војна возила руске војске. 

22:25
Путин упозорио Украјинце последњи пут

Руски председник Владимир Путин је у обраћању грађанима Русије и сународницима упозорио Кијев да сместа прекине борбена дејства у Донбасу.

Од оних који су освојили власт у Кијеву захтевамо да одмах престану борбена дејства. У противном сва одговорност за могуће продужење крвопролића биће у потпуности на савести владајућег режима у Украјини - поручио је Путин.

 

22:14
Огромна колона тенкова и војних аутобуса улази у Доњецк

Док је руски председник Владимир Путин објашњавао зашто је потребно признати Доњецк и Луганск као независне државе, на улазу у Доњецк појавила се велика колона војних возила, међу којима је било и тенкова. Коме су припадала возила за сад није познато. 

22:03
Шта значи руско признање независности ДНР и ЛНР

Руски председник Владимир Путин донео је одлуку о признању независности Народне Републике Доњецк и Народне Репбулике Луганск. Подсетимо, проруски сепаратисти у областима Доњецка и Луганска, колективно познатих као Донбас, отцепили су се од контроле украјинске владе 2014. и прогласили се независним "народним републикама", до сада непризнатим. Од тада, Украјина каже да је око 15.000 људи убијено у борбама.

Шта конкретно значи руско признање независности ДНР и ЛНР и какав би могао бити одговор Запада, можете прочитати ОВДЕ

21:48
Бајден уводи санкције Донбасу

 Амерички председник Џозеф Бајден потписаће указ о забрани инвестирања, трговине и финансирања ДНР и ЛНР, саопштила је Бела кућа.

У саопштењу се наводи да су САД очекивале да ће Русија признати републике Донбаса и спремне су да одмах реагују на то.

Више о томе можете прочитати ОВДЕ.

21:30
Руска Дума већ сутра може да ратификује Путинове указе

Руска Дума, Доњи дом парламента Руске Федерације, може већ сутра да ратификује споразуме о сарадњи са самопроглашеним републикама Доњецка и Лугањска, изјавио је високи званичник руског парламента.

- Ако све буде потписано данас, Државна дума ће донети резолуцију већ сутра, а затим ће то исто урадити и Савет Федерације (Горњи дом парламента РФ) након чега ће они ступити на снагу - изјавио је први заменик председника комитета Думе за послове ЗНД, евроазијске интеграције и односе са сународницима Виктор Володацки, преноси ТАС С.

Председник Русије Владимир Путин потписао је вечерас указе о признању самопроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР) и Луганске Народне Републике (ЛНР).

 

21:21
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг осудио је признавање независности ДНР и ЛНР

- Осуђујем руско признање Доњецка и Луганска у Украјини. Ово подрива напоре за решавање сукоба и нарушава Минске споразуме. НАТО подржава суверенитет и територијални интегритет Украјине. Позивамо Москву да престане да подстиче сукоб и изабере дипломатију - написао је Столтенберг на Твитеру.

21:18
ЕУ лидери осудили признање Доњецка и Луганска

Председница Европске комсије, председник Европског савета и шеф дипломатије ЕУ осудили су признање незавосности области Доњецак и Луганска од стране Русије. У истоветним порукама Урсула фон дер Лајен, Шарл Мишел и Жосеп Борељ најавили су "снажан одговор ЕУ и њених партнера".

Више о томе можете прочитати ОВДЕ

21:10
Абхазија подржава Путинову одлуку о признавању ДНР и ЛНР

 Абхазија поздравља и подржава одлуку председника Русије да призна Доњецку и Луганску Народну Републику (ДНР и ЛНР), изјавио је председник земље Аслан Бжанија.

- Поздрављамо одлуку председника Руске Федерације Владимира Путина да призна државни суверенитет и независност Доњецке Народне Републике и Луганске Народне Републике. Одлука о признавању суверенитета Доњецке Народне Републике и Луганске Народне Републике је правична, заснована на адекватној процени геополитичке реалности и одговара савременим изазовима и претњама - рекао је председник Абхазије.

20:52
Џонсон: Ово је кршење међународног права

Премијер Велике Британије Борис Џонсон рекао је да је одлука Владимира Путина да призна независност Народне Републике Доњецк и Народне Републике Луганск кршење међународног права.

- Признавање Доњецке и Луганске републике је јасно кршење међународног права, то је кршење суверенитета и територијалног интегритета и одбацивање споразума из Минска. Мислим да је ово веома лош знак. Ово је дефинитивно још један сигнал да ситуација се развија у погрешном смеру. Велика Британија ће учинити све што може да подржи украјински народ - рекао је Џонсон.

20:50
Славље у Доњецку

 

20:45
Грађани славе након Путиновог обраћања

 

20:40
Потписани споразуми о помоћи

Владимир Путин, Денис Пушилин и Леонид Пасечник потписали су споразуме о пријатељству, сарадњи и помоћи између Русије, ЛНР и ДНР. 

20:39
Путин признао независност ДНР и ЛНР

Председник Русије донео је одлуку да призна самопроглашене Луганске и Доњецке Народне Републике.

Он је потписао указ којим се признаје независност Донбаса.

 Више о томе можете прочитати ОВДЕ.

20:20
Путин: Украјина планира да покрене рат против Руса у Донбасу

Путин је рекао да Запад може да помогне Украјини да добије нуклеарно оружје, што представља директну претњу за Русију.

- Западно оружје стиже у Украјину у непрекидном току, страни саветници су пркосно задужени за ситуацију - истакао је Путин.

Он је рекао да устав Украјине не дозвољава стране војне базе, али да су Украјинци то заобишли.

- НАТО базу називају мисијом. Команда Оружаних снага Украјине може директно доћи из седишта НАТО - рекао је Путин.

Руски председник је рекао да је НАТО наставио да се шири и да је све ближи границама Русије.

- Ситуација је све гора - рекао је Путин.

20:03
Експлозија испред зграде представништва је терористички акт

Представништво ЛНР у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре оцењује експлозију у близини зграде представништва као терористички напад украјинских специјалних служби, изјавио је представник ЛНР у радној подгрупи за безбедносна питања Контакт групе за решавање ситуације у Донбасу Роман Иванов. 

19:58
Поново експлозије у Луганску

Још једна експлозија чула се из центра Луганска. Место експлозије за сада није познато. У центру града практично нема ни људи ни аутомобила 

19:40
Почело обраћање Путина

Руски председник Владимир Путин обраћа се грађанима након што се раније састао његов Савет безбедности да би размотрио да ли да призна две самопроглашене отцепљене републике Доњецк и Луганск у украјинском региону Донбаса. 

Путин је на почетку телевизијског обраћања рекао да је ситуација у источној Украјини опет критична, затим је поручио да је Украјина "интегрални део наше историје".

Он је источну Украјину назвао "древним руским земљама", преноси Ројтерс.

Путин је рекао да је модерну Украјину створила комунистичка Русија.

Он је рекао да је Русију створила Русија, називајући Лењина "аутором и творцем" Украјине.

- Украјина за Русију није само суседна држава, већ део историје - рекао је Путин.

Руски председник је додао да је, "упркос неправди и обманама, руски народ признао државе након распада Совјетског Савеза и помогао земљама, укључујући Украјину".

Он је рекао да је "паразитски став преузео партнерство у односима Украјине и Русије".

- Кијев је покушао да искористи дијалог са Русијом за преговарање са Западом, од самог почетка је почео да гради државност на противречностима - рекао је Путин.

Путин је додао да је Украјна подељена, пролази кроз акутну економску кризу и да у земљи не постоји независни суд.

- Радикали који су преузели власт у Украјини организовали терор, људи су брутално убијани у Одеси, учинићемо све да казнимо ове злочинце - рекао је Путин.

Он је истакао да Украјина планира да покрене рат против Руса у Донбасу.

19:20
И Макрон сазвао састанак Савета за одбрану

Макрон је сазвао састанак Савета за одбрану због Украјине, јавља АФП позивајући се на председништво.

Хитан састанак биће одржан у понедељак увече.

 

19:15
Зеленски одржао хитне консултације са Макроном и Шолцом

- С обзиром на изјаве дате на састанку Савета безбедности Руске Федерације, одржао сам хитне консултације са Емануелом Макроном и Олафом Шолцом и сазвао Савет за националну безбедност и одбрану - написао је Зеленски на Твитеру. 

19:10
Председник Русије Владимир Путин ускоро ће се обратити грађанима земље

Председник Русије Владимир Путин информисао је француског председника Емануела Макрона и немачког канцелара Олафа Шолца о проширеном заседању Савета безбедности Русије и рекао да намерава да у најскорије време потпише указ о Донбасу.

Он ће се ускоро обратити грађанима земље, саопштио је за Спутњик портпарол Кремља Дмитриј Песков.

 

19:00
Путин и Шолц разговарали о Донбасу

Немачки канцелар Олаф Шолц разговарао је телефоном са руским председником Владимиром Путином, саопштио је портпарол немачког кабинета Штефен Хебештрајт.

Детаље њиховог разговора можете прочитати ОВДЕ.  

18:42
Дигнут аутомобил у ваздух испред зграде представништва ЛНР

Испред зграде представништва ЛНР у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре дигнут је у ваздух аутомобил. У експлозији је рањен директор представништва и возач.

 

18:35
Снимак са места на ком је руска војска уништила украјинска оклопна возила

 

18:30
Огласио се ОЕБС

ОЕБС је обећао да ће могуће признање независности ЛНР и ДНР од стране Русије сматрати за кршење Минских споразума. 

18:10
60.000 врхунски обучених Украјинаца спремно чека наређење за напад на Донбас

Скоро 60.000 украјинских војника стационирано је у близини граница самопроглашених Доњецке и Луганске народне републике, известио је руски министар одбране Сергеј Шојгу руског председника Владимира Путина. Према речима министра одбране, Украјина припрема озбиљну провокацију или војну операцију у Донбасу, пренео је Интерфакс.

 Више о томе можете прочитати ОВДЕ.

18:08
Гранатиран Докучајевск

Украјинске снаге гранатирале су Докучајевск, јужно од града Доњецка, употребивши мине забрањеног калибра, саопштило је представништво ДНР у Заједничком центру за контролу прекида ватре у Донбасу. 

18:05
Евакуисани радници Информативног центра

Информативни центар у Луганску саопштио је да су радници центра евакуисани из зграде због артиљеријског гранатирања. 

18:00
У Доњецку се укључио систем за упозоравање, у даљини се чују експлозије

 

 

17:50
Председник Србије Александар Вучић разговарао је са француским председником Емануелом Макроном

- Управо сам завршио разговор са председником Француске Емануелом Макроном, којем сам се захвалио на фер улози коју Француска и он лично имају у односу према Србији и њеним грађанима. Разговор је био суштински и веома конкретан о свим горућим питањима у региону Западног Балкана, додатно, и кроз призму свих дешавања на истоку Европе.

Србија није у лакој позицији, без икакве своје кривице, али, уверен сам, умеће да пронађе најбољи пут и решење у очувању мира и просперитета за све своје грађане. Пред нама је време када ћемо морати да се ујединимо, да бисмо обезбедили сигурност и будућност за нашу децу - написано је у опису објаве на Инстаграм налогу председника Србије.

 

17:45
Џејмс Маркс је анализирао најновије податке из Украјине

Војни аналитичар CNN, пензионисани генерал Џејмс Маркс, анализирао је најновије податке из Украјине. По његовим речима, Русија је скупила велики број војника како на руско- украјинској тако и на белоруско-украјинској граници. У питању су трупе које нису иначе стациониране тамо, а близина границе им омогућава да пре преласка на страну територију изврше све припреме.

Више о томе можете прочитати ОВДЕ.

17:35
Хитан састанак у Белој кући

Амерички председник Џо Бајден има састанак са тимом за националну безбедност о ситуацији у Украјини, пренео је Ројтерс позивајући се на званичника Беле куће. 

17:30
Зеленски тражи хитну седницу Савета безбедности

Како преносе корисници Твитера Владимир Зеленски, председник Украјине затражио је хитну седницу Савета безбедности. Зеленски је пре неколико дана предложио састанак са својим руским колегом Владимиром Путином, у тренутку све већег страха од руске инвазије на Украјину.

- Не знам шта руски председник жели, зато предлажем да се састанемо - рекао је Зеленски на Минхенској безбедносној конференцији.

 Додао је да је Украјина "штит Европе" против руске војске и позвао западњаке да повећају своју помоћ, а више о томе можете прочитати ОВДЕ.

17:20
Лавров за признање ДНР и ЛНР, споменуо и Србију

 Министар спољних полсова Русије Сергеј Лавров подржао је идеју признања самопроглашених република Доњецка и Луганска од стране Русије. Како је рекао, конфликт у Донбасу је једини на свету у којем једна страна не жели да разговара са другом.

Више о томе можете прочитати ОВДЕ.

17:10
Украјина користи забрањено наоружање

Украјинске снаге су за сат и по времена једанаест пута нарушиле режим прекида ватре у самопроглашеној Доњецкој Народној Републици користећи тешко наоружање које би у складу са Минским споразумима требало да буде повучено, саопштило је представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре.

Наводи се да су из минобацача калибра 120 милиметара гранатирани град Доњецк, насеље Спартак, Весело, Минераљно, Александровка, Доломитно, Луганско, као и Жабуњки, Вођано и Жељезна Балка. 

17:00
Из Донбаса тврде да су украјинске снаге бомбардовале школе

 Док је у Русији трајао састанак Савета безбедности , украјински милитанти се не заустављају и ударају на територију ДНР.

Према речима Ивана Приходка, градоначелника Горловке на фронту, гранатирано је стамбено насеље Строител и оштећена је школа.

За сада нема информација о могућим жртвама.

16:40
Најважнији детаљи седнице Савета безбедности Руске Федерације

Заменик шефа администрације руског председника Димитриј Козак рекао је следеће:

- Постало је јасно Донбас не треба Украјини ни Западу, они желе да замрзну ситуацију. Преговарачки процес о Донбасу сада је на нули- на нивоу из 2015. године. Очигледно је да Украјина не види погућност посебног статуса Донбаса

16:30
Порасла вредност рубље после обраћања Путина

После обраћања Путина рубља скочила са 86 рубаља за 1евро на 90 рубаља за 1евро 

16.12
Путин на седница Савета безбедности Русије: Треба одлучити шта да се ради са Донбасом

Председник Владимир Путин изјавио је да треба одлучити шта даље да се ради по питању Донбаса, полазећи од ситуације на терену.

Како је рекао, Русија је у почетку чинила све како би се мирним путем изгладиле противречности између Кијева и Донбаса.

- Људи су изјавили да формирају две независне републике – Доњецку и Луганску Народну Републику. Од тог момента почела је конфронтација кијевских власти и људи који живе на тој територији. С тим у вези желео сам да вам скренем пажњу на то да је Русија у почетку чинила све да мирним путем, мирним средствима реши све настале противречности - истакао је руски лидер.

Ток догађаја показује да актуелне власти у Украјини не намеравају да реализују Минске споразуме, додао је он.

- Актуелне кијевске власти немају намеру да реализују Минске споразуме. Штавише, они су то јавно више пута саопштили и на највишем државном нивоу и на нивоу министара иностраних послова, Савета безбедности - рекао је Путин на седници Савета безбедности.

15:04
Почела седница Савета безбедности Русије

Председник Владимир Путин изјавио је да треба одлучити шта даље да се ради по питању Донбаса, полазећи од ситуације на терену.

„Актуелне кијевске власти немају намеру да реализују Минске споразуме. Штавише, они су то јавно више пута саопштили и на највишем државном нивоу и на нивоу министара иностраних послова, Савета безбедности“, рекао је Путин на седници Савета безбедности Русије.

14:56
"Кијев није напао Донбас"

Украјински министар спољних послова тврди да Кијев није напао Донбас, није слао диверзанте, нити је гранатирао руску територију или граничне пунктове. 

14:54
Огласио се лидер ЛНР

Лидер ЛНР каже да постоје информације о припремама Кијева за офанзиву пуног обима у Донбасу.

14:48
ДНР и ЛНР траже од Путина да призна независност република

Доњецка народна република тражи од председника Русије Владимира Путина да призна независност републике, изјавио је шеф ДНР Денис Пушилин. Исто је затражио и његов колега из Луганске народне републике Леонид Пасечник.

Пушилин је захвалио председнику Русије на помоћи.

Како је навео, становници Донбаса се осећају Русима и главна им је циљ - интеграција са Русијом.

Он је позвао да се размотри закључивање споразума о сарадњи између Русије и ДНР, између осталог и у сфери одбране.

По његовим речима, украјинске власти су се одлучиле да војно реше питање Донбаса. 

14:37
Украјинске снаге гранатирале ДНР из четири правца

Украјинске снаге гранатирале ДНР из четири правца, укључујући минобацачке гранате забрањене споразумима из Минска, каже ДНР. 

14:20
Артиљеријска паљба чула се у области аеродрома Доњецк

Експлозије, артиљеријска паљба чула се у области аеродрома Доњецк, каже дописник.

У близини аеродрома у Доњецку чују се експлозије, јавља дописник Спутњика.

Како јавља дописник, у току је гранатирање у близини аеродрома. 

14:05
РУСИ УНИШТИЛИ УКРАЈИНСКА ОКЛОПНА ВОЗИЛА

Руска војска и граничари спречили су да диверзантска група са територије Украјине наруши државну границу, пише РИА Новости. 

Том приликом убијена су петорица диверзаната који су покушали да уђу на територију Русије и уништена два оклопна возила.

- Јединице Јужног војног округа су заједно са граничним одредом ФСБ Русије спречиле диверзантско-извиђачку групу да наруши државну границу Русије са територије Украјине - рекли су представници Јужног војног округа.

Како су додали у ресору, током окршаја два војна возила Оружаних снага Украјине ушла су на територију Русије како би евакуисала диверзанте. Оба транспортера су погођена.

Погинуло је пет војника Оружаних снага Украјине, док међу Русима нема жртава.

Подсећамо, портпарол Народне милиције Доњецке Народне Републике Едуард Басурин данас је саопштио да су се два одреда украјинских диверзаната пробила на територију ДНР.

13:50
"Руске снаге све ближе граници са Украјином"

Биденов саветник за националну сигурност каже да су САД регистровале даље напредовање руских снага до украјинске границе. 

13:25
Кијев: Нисмо гађали погранични пункт, то је провокација

Државна гранична служба Украјине тврди да је чиста провокација извештај о гранатирању граничног пункта у Ростовској области у Русији, за које је руска Федерална служба безбедности оптужила Кијев.

Према подацима ФСБ, пројектил испаљен из Украјине у 9.50 погодио је гранични пункт у Ростовској области на око 150 метара од руско-украјинске границе.

Зграда је потпуно уништена, жртава није било, наводи РИА Новости.

Раније је секретар Савета за националну безбедност и одбрану Украјине Алексиј Данилов рекао да Кијев није гранатирао погранични пункт и да није умешан у то. 

13:10
Шведска повукла своје дипломате

Шведска је повукла већину дипломатског особља из амбасаде у Кијеву, кажу извештаји.

13:05
Доњецк без струје

Филтрациона станица Доњецк остала без струје због гранатирања, заустављено је водоснабдијевање, каже ДПР. 

13:00
Бајден упутио молбу Макрону

Амерички председник Бајден замолио званичника Француске Макрона да Путину понуди самит.

12:50
Западне земље охрабрују агресију Кијева на Русију

Западне земље охрабрују агресију Кијева на Русију, успостављају своје војне базе у Украјини, каже сиријски министар спољних послова.

Запад охрабрује Украјину у агресији на Русију и испоручује Кијеву модерно оружје, изјавио је у понедељак сиријски министар спољних послова Фаисал Мекдад.

- Док Запад охрабрује Украјину у агресији на Русију, снабдева Украјину модерним оружјем и гради војне базе на њиховој територији, кршећи тако све међународне споразуме и истовремено говоре да је Русија крива за све - рекао је Мекдад током свог састанак са руским министром спољних послова Сергејем Лавровом. 

12:45
"Војска је на својим позицијама"

Украјинска војска каже да су јединице остале на својим позицијама и да нису напредовале у Донбасу. 

12:40
Доњецку потребна је руска војна и финансијска помоћ

Едуард Басурин из самопроглашене Доњецке Народне Републике (ДПР) рекао је у понедељак да је ДПР-у потребна руска војна и финансијска помоћ. 

12:30
Ситуација у Донбасу критична

Огласила се Народна милиција ДНР и саопштила "Донбасу је рат, ситуација је критична."

12:20
Снаге ДПР-а сукобиле су се са украјинском војном јединицом која је покушала да дође до границе са Русијом

Народна милиција ДНР и министарство унутрашњих послова делују у Новоазовској области како би поразили групе украјинских војних јединица које покушавају доћи до руске границе, саопштила је народна милиција. 

- Тренутно се на подручју Новоазовска одржава специјална операција јединица Министарства унутрашњих послова и Министарства државне сигурности, у сарадњи са војним особљем Народне милиције ДНР-а за уништавање група Оружаних снага Украјине, који је покушао да се пробије према руској државној граници - наводи се у саопштењу званичног представника Народне милиције.

12:10
Огласили се из Министарства за ванредне ситуације

Више од 21.000 грађана, 50 друштвених објеката, болнице у Докучајевску, Оленевка у ДНР немају приступ води - Министарство за ванредне ситуације ДНР.

12:00
Хитно упозорење САД-а

Државници САД-а позивају грађане да одмах напусте Украјину јер би комерцијални летови могли бити ограничени 

11:45
Доњецка Народна Република прогласила ванредно стање

Доњецка Народна Република прогласила је ванредно стање због гашења пумпне станице и прекида централног снабдијевања питком водом.

11:40
Украјинске снаге почеле су с имплементацијом плана инвазије на Донбас

Едуард Басурин, гласноговорник милиције самопроглашене Доњецке Народне Републике (ДПР) рекао је да су украјинске снаге почеле с имплементацијом свог плана инвазије на Донбас. 

11:15
Централна градска болница оштећена у Доњецку након гранатирања са украјинске стране - ДНР

Као резултат минобацачког напада украјинских снага безбедности, оштећена је електрична централа и Централна градска болница у Доњецку, саопштила је Народна милиција самопроглашене ДНР.

- Ситуација је и даље критична. Украјински милитанти настављају са ударима на цивилну инфраструктуру републике. Као резултат минобацачког напада са положаја 54. механизоване бригаде, електроцентрале и Централне градске болнице бр. 14, Доњецк, на адреси Petrovsky Стреет 197, оштећени су - саопштило је министарство на свом Телеграм каналу. 

11:09
УКРАЈИНЦИ ГРАНАТИРАЈУ РУСКУ ТЕРИТОРИЈУ

Пројектили који је испалила украјинска војска погодио је пункт граничне службе ФСБ у Ростовској области , зграда је у потпуности уништена, пише РИА Новости.

- 21. фебруара у 9.50 часова неидентификованим пројектилом испаљеним са територије Украјине потпуно је уништено место дежурства граничних патрола, које се налази на удаљености од око 150 метара од руско-украјинске границе - пише у саопштењу руске граничне службе.

Том приликом нико није повређен. Деминери су на лицу места.

Украјинска војска већ четврти дан интензивно гранатира позиције Доњецке и Луганске народне републике. Власти ових република су биле принуђене да објаве евакуацију становништва на територију Русије и прогласе општу мобилизацију.

Лидер ДНР Денис Пушилин је рекао да је ситуација у републици критична.

- Нагло се заоштрила ситуација у Мариупољском правцу. Милитанти 36. бригаде напали су позиције јединица Народне милиције у подручју Коминтерново. У току су борбе код границе са Русијом - саопштио је Пушилин.

Како наводи, украјинска војска гранатира територију ДНР из тешке артиљерије, минобацача, бацача граната, тенкова.

11:00
"Ако нападне, Русија без приступа финансијским тржиштима"

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен рекла је да би Москва могла да се суочи са санкцијама ако нападне Украјину.

- Русија би у начелу била одсечена од међународних финансијских тржишта. Санкције би биле уведене на сву робу коју производимо, а коју Русија хитно треба да би модернизовала и диверсификовала своју привреду - рекла је Фон дер Лајен за јавну телевизију АРД.

10:50
"У сенци кризе Русија анексира Белорусију"

Министар спољних послова Аустрије, Александер Шаленберг, кажде да се "у сенци руско украјинског конфликта дешава анексија Белорусије од стране Русије" и да се томе не придаје довољно медијске пажње.

- Видимо више мање анексију Белорусије, у војном смислу. Лукашенко је у извесној мери одустао од суверенитета Белорусије. То је врло забрињавајуће - поручио је Шаленберг.

Аустрија је, због драматичне ситуације у источној Украјини, послала кризни тим у ту земљу, који чини седам искусних службеника Министарства спољних и унутрашњих послова и одбране. 

10:45
Канонада на западу Доњецка

 

10:34
Пушилин: Ситуација у ДНР - критична

- Нагло се заоштрила ситуација у Мариупољском правцу. Милитанти 36. бригаде напали су позиције јединица Народне милиције у подручју Коминтерново. У току су борбе код границе са Русијом - саопштио је шеф самопроглашене Доњецке народне републике Денис Пушилин.

Како наводи, украјиснка војска гранатира територију ДНР из тешке артиљерије, минобацача, бацача граната, тенкова. Људи гину.

- Морамо ујединити све напоре. Позивамо све мушкарце који могу да носе оружје да дођу у војне комесаријате и стану у заштиту својих породица, деце, жена, мајки и наше отаџбине - наводи се у саопштењу Пушилина, објављеном на телеграму.

10:20
Огласио се министар одбране Украјине

Одбрамбено оружје које је Кијев добио од партнера већим делом је послато у Донбас, изјавио је министар одбране Украјине Алексеј Резников.

- Одбрамбено оружје које смо добили од партнера већ је предато јединицама на фронту и наши војници су већ научили да рукују са њим - рекао је Резников.

10:15
Евакуација избеглица из ЛНР и ДНР

Евакуација избеглица из ЛНР и ДНР у Русију изазвана је провокационим и агресивним акцијама Оружаних снага Украјине у том региону, саопштио је портпарол Кремља Дмитриј Песков. 

09:40
Путин сазвао седницу Савета безбедности

Председник Русије Владимир Путин одржаће данас велику седницу Савета безбедности Русије, саопштио је портпарол Кремља Дмитриј Песков. 

09:35
Француски министар спољних послова планира да одржи разговоре са руским колегом

Француски министар спољних послова Жан-Ив Ле Дријан рекао је да планира да у понедељак разговара са руским министром спољних послова Сергејом Лавровом.

 

09:20
Експлозија код аеродрома у Доњецку

Руски медији јављају да је одјекнула експлозија у зони аеродрома у Доњецку. 

09:00
ЕУ подржава организацију самита Путина и Бајдена

Европска унија подржава последњи покушај да се организују разговори Вашингтона и Москве у циљу проналажења дипломатског решења за украјинску кризу, изјавио је јутрос високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Ђузеп Борељ. 

- Састанци на врху, на нивоу лидера, на нивоу министара, у било ком формату, на који год начин да се разговара и седи за столом и покушава избећи рат, то је оно што је преко потребно - рекао је Борељ новинарима у Бриселу, уочи састанка шефова дипломатија ЕУ.

Амерички председник Џо Бајден и његов колега Владимир Путин договорили су се начелно да одрже самит о украјинској кризи, саопштено је данас из канцеларије француског председника Емануела Макрона, који је иницирао организовање самита.

08:38
Украјинска диверзантска група је ушла на територију ДНР

Украјинска диверзантска група је ушла на територију ДНР са југа како би се пробила на границу са Русијом, саопштило је Министарство за државну безбедност ДНР.

Према подацима ресора, украјинска војска је покушала да се приближи руској раници, али је наишла на отпор Народне милиције ДНР.

- Током пробоја у ваздух је дигнуто складиште ракетног и артиљеријског наоружања Народне милиције ДНР. Непријатељ је покушао да дође до државне границе Доњецке Народне Републике и Руске Федерације. Борци ДНР су блокирали централне комуникационе путеве. У току су борбе - наводи се у саопштењу.

08:25
Покушај диверзије на територији републике

Украјински диверзант дигао се у ваздух приликом покушаја да подметне експлозив у подручју железничке станице у Доњецку, саопштио је представник Народне милиције Доњецке народне републике. 

- Украјинске снаге безбедности настављају са покушајима да изведу терористичке нападе на виталне инфраструктурне и цивилне објекте. Према оперативним информацијама Министарства за државну безбедност ДНР, око 4.45 дигао се у ваздух украјински диверзант приликом покушаја да постави експлозивну направу на тржници у подручју железничке станице у Доњецку. Поред терористе је пронађена торба са другом експлозивном направом - рекао је он.

08:16
Отказани летови за Кијев

Немачка авиокомпанија "Lufthanza" и швајцарски "Свис ер" обуставили су летове за Кијев због ситуације око Украјине, јавља Би-Би-Си. 

08:15
Са Крима стигли први добровољци на Донбас

Прва група добровољаца из Крима стигла је у Донбас како би пружила помоћ становницима Доњецке и Луганске народне републике, саопштио је Спутњику координатор интеграционог комитета "Русија-Донбас" Андреј Козењко.

По његовим речима, Донбас је мета бруталне агресије Оружаних снага Украјине. У последње време "ситуација је ескалирала до крајњих граница".

Координатор интеграционог комитета је нагласио да добровољци треба да помогну становницима самопроглашених република у заштити "њихових права на самоопредељење". На челу групе волонтера налази се сам Козењко и атаман Црноморских козачких снага Антон Сироткин.

08:10
Све више избеглица из Донбаса у Русији

Министарство за ванредне ситуације Русије саопштило је да је из Донбаса до сада у Русију стигло око 61.000 избеглица. 

08:00
"Русија 80 пута прекршила примирје"

Украјинска војска оптужила је снаге које подржава Русија да су током недеље починиле 80 кршења примирја у сепаратистичким регионима. 

07:55
ЛНР:Украјинске снаге убиле двоје цивила у Луганску

Двоје цивила је убијено у недељу вече када су украјинске снаге гранатирале територију самопроглашене Луганске Народне републике (ЛНР), навео је један представник самопроглашене републике на Телеграму. 

07:50
"Русија прави списак људи за одстрел!"

У саопштењу које су САД послале директорки УН за људска права, наводи се да руске снаге "праве листу идентификованих Украјинаца који ће бити убијени или послати у кампове" уколико дође до инвазије, пише "Гардијан".

 

SAD
САД / Извор: Профимедиа
07:45
Сателитски снимци откривају ново груписање руских војника

Нови сателитски снимци показују појачану активност међу руским трупама у близини североисточне границе Украјине, јавила је америчка фирма која недељама прати дешавања око руске војске у том подручју.

Ова активност примећена је након што је Русија продужила војне вежбе у Бјелорусији које су требале да буду завршене у недељу, што је појачало страх међу западним силама. 

07:40
Путин и Бајден договорили самит о украјинској кризи

Председник Француске Емануел Макрон предложио је председнику Русије Владимиру Путину и америчком лидеру Џозефу Бајдену да одрже самит о безбедности у Европи. Обе стране су пристале, саопштила је Јелисејска палата.

- Он (Макрон) је предложио да се одржи самит председника Бајдена и председника Путина, а затим са другим заинтересованим странама ради разговора о питањима безбедности и стратешкој стабилности у Европи. У принцпипу, председници Бајден и Путин су се сложили са идејом одржавања таквог самита - наводи се у саопштењу.

Како се наводи, дневни ред самита би требали да припреме државни секретара САД Ентони Блинкен и шеф руске дипломатије Сергеј Лавров током сусрета 24. фебруара.

Bajden i Putin
Бајден и Путин / Извор: Фото: Профимедиа

- Он може бити одржан само уз услов да Русија не изврши инвазију на Украјину - додали су у Јелисејској палати.

Портпаролка Беле куће Џен Псаки потврдила је информацију из Париза.

Представник Белого дома Џен Псаки подтвердила информацию из Парижа.

07:39
"Бициклама до ровова"

Мушкарци и жене, од којих су неки увелико у пензији, обучавају се за случај да дође до војног сукоба на истоку Украјине. Ситуација је иста с обе стране - у Маријупољу и Доњецку. 

орбе између проруских снага и украјинске војске трају већ осам година, али су последњих дана постале све учесталије. Западне земље упозоравају да Русија спрема инвазију, док из Донбаса поручују да су их напале снаге које контролише Кијев.

У украјинској луци Маријупољу, која се налази мање од 20 километара од најближих ровова, пензионери се јављају да служе као добровољци у јединици Територијалне одбране. Тамо добијају основну обуку о наоружању и пружању прве помоћи.

Антон је у касним педесетим годинама и иначе ради као заваривач. Своју породицу је послао код рођака у централној Украјини, док је он сам остао како би бранио град у случају напада.

Ако почне, буквално могу да седнем на бицикл и педалам право до ровова - рекао је Антон. 

07:18
Евакуација становништва из Доњецка

Због нових сукоба почела је евакуација становништва у Русију, а ЛНР и ДНР су у суботу прогласиле општу мобилизацију свих војно способних мушкараца. 

 

 

07:15
Експлозија у Доњецку

У центру града Доњецка у самопроглашеној Доњецкој народној Републици (ДНР), касно вечерас је одјекнула експлозија, јавља Ројтерс позивајући се на сведоке.

Агенција наводи да узрок експлозије није познат. Дуж линије непосредног борбеног контакта на истоку Украјине ситуација се погоршала од раних јутарњих сати 17. фебруара.

Из самопроглашених ЛНР и ДНР пријављена су најинтензивнија украјинска гранатирања у последњих неколико месеци.

}