Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

РУСКА ФСБ ОБЈАВИЛА ВАЖНА ДОКУМЕНТА: Ево како је Хитлер заправо завршио (ВИДЕО)

01.05.2022. 15:40
Пише:
Србија Данас/Спутњик
Adolf Hitler
Адолф Хитлер / Извор: Профимедиа

Последњих дана се осећао изузетно лоше

Федерална Служба безбедности (ФСБ) Русије објавила је архивску документацију о самоубиству вође фашистичке Немачке Адолфа Хитлера, крајем априла 1945. године. Реч је о документима из истраге о бившем Хитлеровом личном пилоту, групенфиреру SS трупа, генерал-потпуковнику полиције Хансу Бауру, који се чувају у ФСБ-у у Новгородској области.

РУСКА АЖДАЈА ИЗАЗВАЛА ХАОС: Антонов Ан-30 улетео у ОВУ европску земљу и створио ОПШТУ ПАНИКУ

РУСКА АЖДАЈА ИЗАЗВАЛА ХАОС: Антонов Ан-30 улетео у ОВУ европску земљу и створио ОПШТУ ПАНИКУ

БРИТАНЦИ ТВРДЕ ДА ЈЕ ПУТИН ТЕШКО БОЛЕСТАН! Руски лидер иде на ХИТНУ ОПЕРАЦИЈУ, већ одредио наследника?

БРИТАНЦИ ТВРДЕ ДА ЈЕ ПУТИН ТЕШКО БОЛЕСТАН! Руски лидер иде на ХИТНУ ОПЕРАЦИЈУ, већ одредио наследника?

БАЈДЕН ПОНОВО ПРЕВАЗИЛАЗИ ГРАНИЦЕ: Нови блам лидера САД изненадио све, поменуо чак и ПУТИНА

БАЈДЕН ПОНОВО ПРЕВАЗИЛАЗИ ГРАНИЦЕ: Нови блам лидера САД изненадио све, поменуо чак и ПУТИНА

Сада је први пут представљена аутобиографија Баура на немачком језику са преводом и његова сведочења на испитивању у Народном комесаријату унутрашњих послова (НКВД) СССР-а у децембру 1945. године.

Такође је објављена и фотографија Баура са Хитлером, која је снимљена почетком септембра 1932. године након лета, а током изборне кампање за канцелара Немачке. Објављено је и сведочење Баура из Бутирског затвора Главне управе државне безбедности СССР-а.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
Хитлерове дрхтаве руке

Како је Бауер писао током испитивања, најближе Хитлерово окружење, које је било са њим у бункеру Рајхстага у Берлину, није знало за његове коначне намере све до самог краја априла 1945. године.

- Он је тек 30. априла поподне позвао мене и мог ађутанта, пуковника Беца. Хитлер ме је сачекао у ходнику и спровео до своје собе. Пружио ми је руку и рекао: "Баур, желим да се опростимо и да Вам захвалим за све године рада" - присећао се бивши пилот. Баур се присећао да је Хитлер изгледао веома остарело и исцрпљено.

- Руке су му дрхтале и било ми је јасно да је одлучио да изврши самоубиство - испричао је Баур.

Хитлер је саопштио Бауру да жели да му поклони његову најомиљенију слику, која је висила у његовој соби, портрет Фридриха Великог, коју је насликао Рембрант. Баур је покушао да одговори Хитлера од самоубиства "јер ће се тада све срушити за неколико сати".

- Моји војници не могу и не желе више да издрже, ја то више не могу да поднесем - одговорио је Хитлер.

Adolf Hitler
Адолф Хитлер / Извор: Профимедиа

Даље је Хитлер испричао да се "Руси налазе на Потсдамском тргу" и могу да га ухвате живог, наводно примењујући гас за успављивање. Хитлер је додао да је наредио да се његов и леш његове жене Еве Браун спале, с обзиром да се бојао да ће их обесити свима за пример, као што су италијански партизани обесили леш лидера фашистичке Италије Бенита Мусолинија.

- На мом споменику би требало написати: "Страдао је као жртва својих генерала" - навео је Баур последње речи Хитлера.

Бивши пилот навео је да су он и Бец ћутке пружили руку Хитлеру и изашли. Након што су отишли од Хитлера, Баур и Бец отишли су да униште документацију и да се припреме за одлазак из бункера Рајхстага. После неколико сати разговора са Хитлером, спремивши своје ствари, Баур се вратио у бункер како би узео обећани портрет.

- У предсобљу је било јако загушљиво од дима. Неколико SS чувара је узбуђено трчало. Питао сам: Да ли је готово? Да. Где се налазе лешеви? Увили су их у ћебад, полили бензином и запалили - писао је Баур. Према речима Баура, био је "изузетно потресен" и није ни сумњао да је све завршено и да је Хитлер мртав.

Баур је покушао и да се сети када се то тачно догодило и навео да се око 18-19 часова опростио са Хитлером, а да се поново вратио у склониште око 21 сат.

Herman Gering i Adolf Hitler
Херман Геринг и Адолф Хитлер / Извор: Профимедиа

Потрага за лидерима Рајха

Органи совјетске војне контраобавештајне службе "Смерш", уочи битке за Берлин, у априлу 1945. године, добили су задатак да пронађу и ухапсе Хитлера и друге лидере фашистичке Немачке.

Као део офанзивних јединица Првог Белоруског фронта, војни контраобавештајни официри упали су у Рајхстаг и канцеларију Рајхстага која је имала такозвани "фирербункер", добро утврђен, који се налазио у дворишту. То је био бетонски подземни објекат у ком су се последњих месеци рата скривали Хитлер и министар пропаганде Трећег рајха Јозеф Гебелс.

Након што је "Смерш" 2. маја 1945. године заузео "фирербункер" и ухапсио есесовце који су били у бункеру и покушавали да побегну из Берлина, почело је мукотрпно прикупљање информација о могућим местима на којима се налазе представници највишег руководства фашистичке Немачке.

Међу сведоцима последњих фирерових дана био је начелник одбрамбеног сектора "Цитадел" (канцеларије Рајхстага и бункера) Вилхелм Монке, начелник личног обезбеђења Хитлера Ханс Ратенхубер, старији собар Ханц Линге, лични ађутант Ото Гјунше и лични пилот, командир "фирерове ескадриле", Ханс Баур.

Њихова вишекратна испитивања о околностима Хитлерове смрти сачувана су у материјалима Централног архива ФСБ Русије, Државног архива РФ, као и у појединачним истражним предметима, у којима су вођени као ратни злочинци.

Из сведочења очевидаца, произилазило је да су Адолф  Хитлер и његова жена Ева Браун, извршили самоубиство 30. априла 1945. године, а 1. маја за њима су то учинили и Јозеф и Мајда Гебелс, који су пре тога убили шесторо своје деце, чије су лешеве совјетски војници пронашли у бункеру.

nacisti
нацисти / Извор: Профимедиа

Тринаестог маја 1945. године, запослени у контраобавештајном одељењу "Смерш", 79. стрељачког корпуса, у дворишту канцеларија Рајхстага, пронашли су место где су сахрањени угљенисани лешеви Хитлера и Браунове, чија је аутентичност накнадно потврђена бројним форензичким медицинским прегледима.