Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ЧЕКА ИХ СУДБИНА НАПОЛЕОНА КОЈИ ЈЕ КРЕНУО НА РУСИЈУ! Упозорен амбициозни Макрон о изјави која уводи ЕВРОПУ У РАТ

29.02.2024. 14:31
Пише:
Србија Данас/Адванце.хр
Napoleon makron
Наполеон макрон / Извор: Фото: Wikipedia/ShutterStock/Youtube

Наполеон је био убеђен да ће покорити Русију, али је доживео највећи пораз свог живота, а са њим се та нација и даље не мири.

Поједини високи руски званичници упозорили су у среду француског председника Емануела Макрона да ће све трупе које он пошаље у Украјину завршити као Велика армија Наполеона Бонапарте, чија је инвазија на Русију 1812. године завршила тешким поразом.

ЈЕСМО ЛИ ЗАБОРАВИЛИ НА ГАЗУ? Број мртвих прешао 30 000, а 70 процената жене и деца! СВЕТ НЕМО ПОСМАТРА ТРАГЕДИЈУgaza

ЈЕСМО ЛИ ЗАБОРАВИЛИ НА ГАЗУ? Број мртвих прешао 30 000, а 70 процената жене и деца! СВЕТ НЕМО ПОСМАТРА ТРАГЕДИЈУ

РУСКЕ НУКЛЕАРНА СНАГЕ У СТАЊУ ПУНЕ БОРБЕНЕ ГОТОВОСТИ! Путин послао јаку поруку: ЕВО да ли се спрема напад на ЕВРОПУputin

РУСКЕ НУКЛЕАРНА СНАГЕ У СТАЊУ ПУНЕ БОРБЕНЕ ГОТОВОСТИ! Путин послао јаку поруку: ЕВО да ли се спрема напад на ЕВРОПУ

АЛА ЉУЉА! Још један у низу снажних земљотресаzemljotres

АЛА ЉУЉА! Још један у низу снажних земљотреса

Подсетимо се да је почетком 19. века Наполеонова војска марширала је Европом и освојила велики део континента. У својој војној каријери, Наполеон је водио око 60 битака и изгубио само седам, али његов далеко највећи пораз догодио се када је одлучио да покрене инвазију на Русију 1812. године.

Наполеонова „Гранде Армее“ је била заиста огромна војска – са укупно 600.000 војника, кренуо је на Русију и био уверен да ће прегазити Руско царство. Али десило се оно што се догодило свима онима који су пре или после Наполеона мислили да ће успети да покоре Русију – Руси су почели да се повлаче пред његовом војском све дубље и дубље, ка хладној унутрашњости, палећи сопствена насеља и обрађену земљу, како би се агресору ускратила могућност снабдевања на окупираној територији.

Napoleon rusija
Наполеон русија / Извор: Фото: Wikipedia

Ова тактика је донекле изненадила Французе јер су видели до које мере су Руси спремни да иду да би добили рат. Ово исцрпљивање француске војске трајаће пет месеци, а онда следи велики обрачун. 7. септембар 1812. – Француска војска је коначно сустигла руску војску, код градића Бородина, 100 километара од Москве.

Битка која је уследила била је највећа једнодневна битка од почетка Наполеонових ратова. У њему је учествовало укупно 250.000 војника, а погинуло је око 70.000. Била је то тактичка победа Наполеона, али и пут до његовог пораза. После тога ће и он ући у Москву, али тамо ће га дочекати празан град – мислио је да ће му се руски цар Александар И свечано предати, али ништа се није десило.

Руско руководство је већ напустило Москву, запалило део града и чекало да им у помоћ притекне њихов најмоћнији савезник – неумољива руска зима. Тако је и било, зима је стиснула Наполеонову војску, а он је у Москви узалуд чекао да се појави руски цар и потпише капитулацију. Зима је однела животе француских војника, а морал се рушио после непријатних козачких напада.

Rusija napoleon
Русија наполеон / Извор: Фото: Wikipedia

На крају је морао да се повуче из Русије и да се врати у Француску – са само 27.000 војника. У овој петомесечној авантури која ће заувек остати једна од најистакнутијих страница историје, Велика армија је изгубила 380.000 војника, а још 100.000 је заробљено. Пораз у Русији искористиће уједињене европске силе које ће на крају поразити ослабљену Француску, а Наполеон ће бити прогнан на острво Елба.

Неко ће рећи да се поједине политичке фракције у Француској до данас нису помириле са тим поразом, а на то их је подсетила најава Емануела Макрона да ће можда послати војску у Украјину. Очекивано, изјава је изазвала реакцију Москве. Вјачеслав Володин, председник Думе, доњег дома руског парламента и блиски Путинов савезник, рекао је да се чинило да Макрон себе види као Наполеона и упозорио га да не иде стопама француског цара.

Rusija napoleon
Русија наполеон / Извор: Фото: Wikipedia

- Да би одржао своју личну моћ, Макрон није могао да смисли ништа боље него да запали Трећи светски рат. Њагове иницијативе постају опасне за грађане Француске - рекао је Володин. 

-Пре него што да такве изјаве, било би време да се Макрон сети како се то завршило за Наполеона и његове војнике, од којих је више од 600.000 остало лежати у мокрој земљи - рекао је он.

Бивши руски председник Дмитриј Медведев, сада заменик председника Савета безбедности Русије, сугерисао је да Макрон гаји опасне илузије и рекао да је његова изјава пример колико је западно политичко размишљање постало погрешно.

Rusija napoleon
Русија наполеон / Извор: Фото: Wikipedia

- Ситни и трагични Бонапартови наследници, испробавајући златне еполете откинуте пре 200 година, жељни су освете величине Наполеона и избијају жестоке и изузетно опасне глупости - рекао је он.

Подсетимо, западне земље су се брзо оградиле од Макронових коментара, а опозиција у Француској – десна и лева – оштро га је прозвала, истичући да његови коментари угрожавају безбедност Француске и целе Европе.