Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СЛУЧАЈ "ЈОВАН/ЈОВАНА" КОЈИ ЈЕ ЗГРОЗИО ЈАВНОСТ: Стравична грешка лекара довела је до насилне промене пола дечака

07.08.2021. 07:17
Пише:
Србија Данас/ЛА Тимес
Jovan/Jovana
Јован/Јована / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/OWN

Читаво своје детињство, несрећни младић провео је ни не слутећи истину

Дечак Дејвид Рејмер, чији је пенис осакаћен приликом обрезивања још кад је био беба, постао је заморче доктора Џона Манија, који је веровао да је пол "друштвена измишљотина".

СТРУЧЊАЦИ ЗБУЊЕНИ, НИКО НЕ ЗНА ШТА СЕ ДОГАЂА: Број новозаражених преполовљен, Енглеска се поново отворила

СТРУЧЊАЦИ ЗБУЊЕНИ, НИКО НЕ ЗНА ШТА СЕ ДОГАЂА: Број новозаражених преполовљен, Енглеска се поново отворила

АВГАНИСТАНСКЕ СНАГЕ МАСОВНО ПРЕЛАЗЕ НА СТРАНУ ТАЛИБАНА: Милитантна група се попут канцера шири земљом и изједа је целу (ВИДЕО)

АВГАНИСТАНСКЕ СНАГЕ МАСОВНО ПРЕЛАЗЕ НА СТРАНУ ТАЛИБАНА: Милитантна група се попут канцера шири земљом и изједа је целу (ВИДЕО)

УМАЛО ВАЗДУШНА БИТКА ИЗНАД СЕВЕРНОГ МОРА: Ловци британске ескадриле пресрели руске противподморничке авионе!

УМАЛО ВАЗДУШНА БИТКА ИЗНАД СЕВЕРНОГ МОРА: Ловци британске ескадриле пресрели руске противподморничке авионе!

Дејвид је рођен у Канади и дете је из близаначке трудноће. На рођењу је добио име Брус, али је трагичним следом догађаја постао Бренда.

Близанцима је наиме дијагностификована фимоза, односно немогућност повлачења кожице на полном органу. Дејвид је са непуних годину дана одведен на обрезивање. Приликом интервенције тешко је повређен, а његов полни орган осакаћен јер лекар приликом интервенције није користио скалпел, већ је одлучио да спали вишак коже, што је довело до повреда.

Никад није установљено да ли је орган употпуности спржен или повређен толико да више не може да врши функцију.

Родитељи су након годину дана одлучили да потраже помоћ Џона Манија, психолога и сексолога, који је радио у чувеној болници Џонс Хопкинс. Он је родитеље саветовао да је паметније да дечака почну да одгајају као девојчицу, истичући да је пол "ионако зансован на друштвеним условљавањима". Тако је мали Брус са две године преименован у Бренду.

Дејвиду никад за време одрастања нису рекли да је рођен као дечак, а мушке гениталије су му у потпуности уклоњене и урађена је конструкција вагине.

Након успешно извршене операције његову "трансформацију" доктор Манеј је помно пратио, и тако је настао случај "Јован/Јована", а у радовима је Манеј презентовао успешан случај промене пола.

Иако је процес можда и био успешан, експеримент Манеја је психички уништио Дејвида.

Читаво своје детињство провео је ни не слутећи истину. Једном годишње је морао на прегледе код др Манеја, а на прегледе је ишао и његов брат близанац, јер је Манеј сматрао да су идеални за испитивање. Рајмер је први документован случај промене пола у раном узрасту код детета које је развојно рођено нормално. Његов брат је такође био заморче, јер је "делио" генетски материјал са Дејвидом и живели су у истој кући.

Током прегледа, као део испитивања, Рајмеру и његовом брату је наређивано да један другом пипају гениталије и да симулирају сексуални однос. Неретко би их доктор сликао у различитим позама, док би их терао да "истражују своју тинејџерску сексуалност".

Некад би прегледима присуствовао само Манеј, а некад и тим од пет и више лекара. Уколико би се догодило да "Бренда" и њен брат одбију наређења, Манеј би урлао на њих. С друге стране, према њиховим родитељима је увек био фин и пун разумевања.

Деца су одвођена код њега у предшколском и школском узрасту. Рајмер и његов брат су више од деценије, ни не знајући, били заморчићи како би се прикупили подаци за студију "Јован/Јована".  Управо ти подаци су, према биографима коришћени да поткрепе Манејеве теорије о флуидности полова и послужиле као оправдање за хиљаде операција промене пола за децу са абнормалним гениталијама.

До своје 15. године Дејвид није знао праву истину. Иако су га облачили као женско, и форсирали му женска интересовања, луткице и хаљине, он је тврдио да се никад није осећао као девојчица, већ увек као дечак. Чак су га и у школи малтретирали због "дечачке грађе". Убризгавани су му хормони да би му израсле груди, али ништа од тога није могло да промени како се заиста осећао.

Једног дана 1980, када је имао 15 година, отац му је рекао истину. Тада је престао да буде Бренда и узео је име Дејвид. До 21. године кренуо је да прима тестостерон, и имао је хируршке интервенције како би одстранио груди и реконструисао пенис.

Оженио се у септембру 1990, са Џејн Фонтејн, самохраном мајком троје деце.

Нажалост, никад није могао да превазиђе трауме које је доживљавао приликом посета др Манеју. Године 1997. почео је јавно да говори о свему што је прошао и постао је близак са др Милтоном Дајмондом, човеком који се жестоко противиио Манејевој теорији.

Први интервју да је за Rolling Стоне магазин. Касније је написао и књигу у којима је однос са Манејем дефинисао као злостављање и тортуру, због које је развио доживотно неповерење у болнице и лекаре.

Нажалост, ни њеног брат Брајан није могао да се избори са траумама. Боловао је од депресије и шизофреније, а преминуо је услед предозирања лековима у јулу 2002. године. Две године касније Дејвид је пуцао себи у главу. Трагедија се догодила 4. маја 2004, два дана након што му је супруг рекла да жели развод.