Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

АМЕРИКАНЦИ ДОБИЈАЈУ "ЦАРА РЕАЛНОСТИ"? Најновија идеја би имала деликатну улогу и огроман утицај на народ

04.02.2021. 17:36
Пише:
Србија Данас/Спутњик
američki narod
амерички народ / Извор: Фото: Shutterstock

Амерички писац и критичар Мајкл Мекарфи зна шта је неопходно Сједињеним Државама

Мејнстрим медији и владајућа елита заиста мрзе теорије завере и дезинформације - осим када их не мрзе, наводи амерички писац и критичар Мајкл Мекафри. Он у тексту за РТ анализира идеју да је Америци потребан "цар реалности", чија би улога била врло деликатна - борба са лажним информацијама и теоретичарима завере.

Докторка открива: Неке жене су склоне УРИНАРНИМ ИНФЕКЦИЈАМА, ево од чега то зависи и како можете да их СПРЕЧИТЕ

Докторка открива: Неке жене су склоне УРИНАРНИМ ИНФЕКЦИЈАМА, ево од чега то зависи и како можете да их СПРЕЧИТЕ

ПАЛА КОНАЧНА ОДЛУКА: Још једна европска земља уводи дигитални "ковид пасош"

ПАЛА КОНАЧНА ОДЛУКА: Још једна европска земља уводи дигитални "ковид пасош"

УЗБУНА У РУСИЈИ: Пронађен мртав доктор који је лечио руског опозиционара Наваљног после тровања

УЗБУНА У РУСИЈИ: Пронађен мртав доктор који је лечио руског опозиционара Наваљног после тровања

Мекафри се осврће на чланак "Њујорк тајмса" под насловом "Како Бајденова администрација може да помогне у решавању наше кризе реалности", наводећи да је лош знак то што се Америка сада ослања на геријатријског инсајдера из Вашингтона, чија је перцепција стварности много пута доведена у питање, како би решила "кризу реалности". 

У тексту "Њујорк тајмса" аутор Кевин Рус разговарао је са „стручњацима“ који су понудили предлоге о томе како ујединити Американце око "реалности" елиминисањем теорија завере и дезинформација.

Један од предлога био је да Бајден изабере "цара реалности" који ће надгледати разоткривање дезинформација и теоретичаре завере.

То звучи као одлична идеја, шта би могло да пође по злу? – пита Мекафри у ауторском тексту за РТ.

Проблем са "царем реалности" је тај што је Америка постреална нација. Америчка култура је отишла толико далеко у погледу прихватања субјективног искуства над објективном стварношћу да неки бирократа неће моћи да је врати рационалном, сматра Мекарфи.

Он додаје да у томе и јесте поента и да администрација Бајдена не жели да врати Америку у објективну стварност, већ жели да Американци прихвате стварност естаблишмента - а то су две веома различите ствари.

Стварност естаблишмента је неолиберална, војно-индустријска реалност, коју контролишу корпорације и која се гнуша одговорности за своја стална недела и дезинформације, истиче Мекарфи.

Džo Bajden
Џо Бајден / Извор: Фото: Реутерс

Стварност естаблишмента захтева да прихватимо апсурдно непотпуну званичну причу о низу атентата 1960-их док одбијају да скину ознаку тајности са владиних досијеа о томе, каже и наводи да је стварност естаблишмента лаж о инциденту у Тонкишком заливу која је узроковала ратни пакао у Вијетнаму, затим лажи о Ирану и одредима смрти у Латинској Америци.

Како каже, естаблишмент је лагао и о свом саучесништву у трговини дрогом док је вођен рат против дрога.

- Стварност естаблишмента одбила је да скине ознаку тајности са докумената о 11. септембру и да истажи средства за тај напад. Она нам је и саопштила да је Ирак имао оружје за масовно уништавање и "подарила" нам рат у Ираку, Јемену и Либији и широм света - набраја Мекарфи.

Он наводи да се често каже да је дневно светло најбоље дезинфекционо средство, али смо непрестано у мраку, а естаблишмент је, без обзира на то која је странка на власти, гангренозни уд чије су лажи и дезинформације много токсичније за Америку и свет него све што неки теоретичари завере могу да засмисле. 

- Мржња естаблишмента према теоријама завере посебно је забавна у светлу онога што се десило у протекле четири године - истиче амерички писац подсећајући на хистерију о Рашагејту која се ширила мејнстрим медијима.

Pentagon
Пентагон / Извор: Профимедиа

Он поставља питање да ли би нови "цар реалности" у том случају казнио или укорио медије којима та теорија завере није била страна.

Да ли би "цар реалности" критиковао научнике и медицинске стручњаке који су јавно говорили да је у реду окупљати се у великим групама током пандемије у знак протеста "Црни животи су важни", али не и против "закључавања"?, пита и додаје - наравно да не.

- Попут параноичног шизофреничара, америчка политичка и медијска елита непрестано покушава да убеди људе да су њене заблуде и обмане права истина, а од "цара реалности" би се очекивало да укида само теорије завера и дезинформације које се естаблишменту не свиђају - сматра Мекарфи.

Он наглашава да је стварност таква да владајућа елита гура појам десничарски домаћи терористи и опасност од теорија завере у покушају да сакрије своје злочине и угуши незадовољство.

- Орвел је говорио - ко контролише прошлост, контролише будућност, ко контролише садашњост, контролише прошлост, а естаблишмент жели да контролише садашњост, прошлост, будућност и, највише од свега, вас. А "цар реалности" је само почетак - закључује Мекарфи.