Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДА ЛИ ЋЕ НАПЕТОСТ ИЗМЕЂУ ИНДИЈЕ И ПАКИСТАНА УВУЋИ СВЕТ У 3. СВЕТСКИ РАТ: Однос војника на граници запалио друштвене мреже (ВИДЕО)

27.02.2019. 09:56 00:22
Пише:
Србија Данас
Indija
Индија / Извор: Реутерс

Напетост расте

Након терористичког напада када је убијено око 40 индијских војника у индијском делу Кашмира, а који се догодио 14. фебруара, напетост између Индије и Пакистана данас је ескалирала претећи да регион али и свет увуче у нуклеарни рат. 

21:35
Амбасадор Пакистана у САД Асад Хан тражи активно учешће САД у решавању конфликта са Индијом

Др. Асад Хан, амбасадор Пакистана у САД, позвао је сједињене америчке државе да појачају своје учешће у ублажавању тензија између његове земље и Индије.

20:00
Након састанка шефова дипломатија Русије, Кине и Индије осуђен тероризам и Индији пружена подршка у борби против терористичких организација

Министри спољних послова Русије, Кине и Индије сложили су се да се на сузбијању тероризма мора деловати на међународном нивоу и да његово подржавање или коришћење у политичке и геополитичке сврхе мора бити осуђено. Три министра дала су заједничко саопштење поводом питања терористичких организација, њихових деловања и напада. Министрака сполњих послова Индије нагласила је да тероризам као појава представља претњу по читаво човечанство.

Више о овом састанку и званичној заједничкој изјави шефова дипломатија Русије, Кине и Индије прочитајте ОВДЕ.

17:55
Русија и Иран нуде своју помоћ у решавању конфликта између Индије и Пакистана

Константин Косачов, председник Комитета Савета Федерације за међународне послове, и Мухамед Џавад Зариф, шеф дипломатије Ирана, огласили су се и понудили се да буду медијатори у разговорима између Индије и Пакистана и да овим државама пруже сву своју помоћ у решавању конфликта и спорних питања између њих.

17:43
Индија против Пакистана - руско против америчког оружја

Индија и Пакистан, поред тога што су обе нуклеарне силе, располажу богатим арсеналом. Обе државе имају јаке војске и модерно наоружање, због чека тренутне тензије између ових земаља добијају још шири, опаснији контекст који изазива забринутост код бројних светских држава и међународних организација.

Више о арсеналу којим располажу Индија и Пакистан прочитајте ОВДЕ.

17:30 
17:30 Нови снимак малтретирања индијског пилота

На снимцима који круже друштвеним мрежама, пакистанци војници су, наводно, заштитили Индијца од разбеснеле руље која је кренула ка њему.

Локални мештани су пилота кренули да ударају и вуку, али су им војници поручили да га не дирају.

Више о томе читајте у ПОСЕБНОЈ ВЕСТИ.

17:03
Напетост расте на граници између Индије и Пакистана (ВИДЕО)

Однос између војника Индије и Пакистана на граници напет, емотиван и упечатљив. Погледајте ВИДЕО.

 

16:45
Тренутак обарања индијске летелице (ВИДЕО)

Објављен је снимак који је забележио тренутак обарања два индијска авиона од стране војног ваздухопловства Пакистана. 

 

16:38
Индија захтева ослобађање свог пилота; ваздушни простор изнад Пакистана још увек затворен

Њу Делхи очекује од Исламабада да хитно ослободи њеног војног пилота који је заробљен након ваздушног инцидента у спорном Кашмиру, наводи се у саопштењу Министарства иностраних полова Индије.

Прва два цивилна авиона полетела су са аеродрома у Карачију, међутим, ваздушни простор је још увек затворен.

 

15:45
Могерини: Индија и Пакистан треба да обнове дипломатске односе и не дозволе ескалацију ситуације између две државе

Ферерика Могерини, високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност, позвала је Индију и Пакистан на смиривање ситуације, као и на обнову дипломатских односа. 

15:40
Пакистан бојкотује Боливудске филмове, Индија позвала пакистанског изасланика амбасаде у Њу Делхију

Министарство иностраних послова Индије позвало је отправника послова амбасаде Пакистана у Њу Делхију Саједа Хајдера Шаха због ескалације напетости у спорном региону Кашмира, саопштио је извор Спутњика у индијском спољнополитичком ресору. 

14:14
ЗАРОБЉЕНИ ИНДИЈСКИ ПИЛОТ: Хвала војсци Пакистана што ме је СПАСЛА!

На друштвеним мрежама појавио се видео у коме се заробљени индијски пилот обраћа јавности и то док пије чај.

- Веома сам импресионирам пакистанском војском - каже пилот. 

ОГЛАСИО СЕ ЗАРОБЉЕНИ ИНДИЈСКИ ПИЛОТ: Његова порука изненадила је све! (ВИДЕО)

ОГЛАСИО СЕ ЗАРОБЉЕНИ ИНДИЈСКИ ПИЛОТ: Његова порука изненадила је све! (ВИДЕО)

13:50
Избија рат између Индије и Пакистана: Улећу Саудијци, Кинези...

Индијски напад на територију Пакистана био је калкулисана провокација, наводи се у анализи РТ-а. Њу Делхи ту не игра на домаћем терену, јер би у евентуални сукоб биле увучене све велике светске силе, наводи се у анализи.

- Шта су они уопште очекивали да се деси? Веома су свесни тога да Пакистан има право да брани своју територију. Шта Индија мисли да ће да добије? - пита се аналитичар с Новог Зеланда Даријус Шахтемасеби.

Прва опција је да је ескалација намењена домаћој јавности, како би показало да је Индија спремна да нешто уради по питању Кашмира. Друга варијанта је да заиста желе да доведу до ескалације, јер знају да ће Пакистан свакако да одговори.

13:18
Огласило се министарство спољних послова Русије

Министарство спољних послова Русије изразило је спремност да настави да пружа помоћ у јачању противтерористичког потенцијала Индије и Пакистана.

„Изражавамо озбиљну забринутост због заоштравања ситуације дуж линије контроле између Индије и Пакистана и избијања напетости у односима између наших пријатељских држава“, саопштило је Министарство спољних послова.

Обе стране су позване да реше настале тензије између земаља политичким и дипломатским методама.

12:36
Кашмир - територија око које се боре Индија и Пакистан

Територија око које се две државе, нуклеарне силе, деценијама споре јесте област Кашмир - регион који се налази на граничном појасу Индије, Пакистана и Кине. 

Како је Кашмир подељен и између којих држава, опширније можете видети ОВДЕ

11:45
Пакистан затворио ваздушни простор за комерцијалне летове

 Пакистанска Агенција за цивилну авијацију саопштила је данас да је затворила свој ваздушни простор за све комерцијалне летове због ескалације напетости са суседном Индијом у спорном региону Кашмира.

Агенција је навела у саопштењу да је ваздушни простор затворен без навођења када би летови могли да буду обновљени, пренео је АП.

Опширније прочитајте ОВДЕ

11:40
Пакистански премијер се обратио јавности

Опширније читајте ОВДЕ

11:20
Грађани Пакистана прате вести о војним интервенцијама

Грађани Пакистана на све начине довијају се да сазнају што више информација о војним интервенцијама које су предузеле Индија и Пакистан. Грађани су тако усликано како у продавници технике гледају вести на изложеним моделима телевизора, како би успели да сазнају у каквој је ситуацији земља.

Pakistan
Пакистан / Извор: Фото: Танјуг/АП Пхото/Фареед Кхан

11:15
Ко би извукао "дебљи крај" у рату Индије и Пакистана?

Султан Махмуд Хали, бивши командант пакистанског ратног ваздухопловства каже да је претња велика, ма колико он лично желео да се ситуација смири.

- Нико не жели да ови сукоби ескалирају у сукоб који резултирао обостраним уништењем. Нови инциденти ће дефинитивно довести до тоталног рата - каже Хали. 

Детаљније прочитајте ОВДЕ

11:10
Почела протестна шетња против Индије

Присталице пакистанске религијске групе Јамиат-е-Талаба маршира против војних интервенција Индије.

Protestna šetnja
Протестна шетња / Извор: Фото: Танјуг/АП Пхото/К.М. Chaudary

10:45
САД хитно реаговале

Амерички државни секретар Мајк Помпео је хитно разговарао са министрима спољних послова Индије и Пакистана. Вашингтон је позвао обе стране на суздржаност и тражи да избегавају ескалацију сукоба.

Majk Pompeo
Мајк Помпео / Извор: Профимедиа

10:30
Позната судбина индијских пилота

Пакистанска војска је потврдила да су два индијска пилота заробљена након што су ваздухопловне снаге обориле њихов авион на пакистанској страни спорног региона Кашмира.

Портпарол пакистанске војске Асиф Гафор рекао је да је један од пилота повређен и да је примљен у војну болницу, а да је други у притвору.

- Пилоти имају добар третман - рекао је Гафор који није споменуо могућност њиховог враћања у Индију. 

10:00
Москва забринута

Москва је озбиљно забринута због размене ваздушних напада између Индије и Пакистана и нада се што скоријој деескалацији ситуације, изјавио је директор Другог одељења Министарства спољних послова за Азију Замир Кабулов.

Детаљније прочитајте ОВДЕ. 

09:35
Индија одговорила: Оборен Ф:16

Индијско ваздухопловство оборило је пакистански борбени авион "Ф-16", који је наводно ушао у индијски ваздушни простор.

Индијска агенција АНИ пренела је да се пилот катапултирао и отворио падобран. За сада нема података о његовом стању или локацији на којој се налази. Авион је пао на територији Пакистана, наводи се у извештајима.

Индија је затворила најмање четири аеродрома у северном делу земље, рекао је данас владин званичник Ројтерсу, након што су пакистански борбени авиони прешли спорну границу и ушли у индијски део Кашмира.

Опширније прочитајте ОВДЕ.

09:20
Пакистан објавио снимак заробљеног индијског пилота

Детаљније прочитајте ОВДЕ.

09:15
Ко има више нуклеарних бомби, Индија или Пакистан?

Свет се налази на корак до нуклеарног рата након што је пакистанска војска оборила 2 индијска авиона, дан пошто је Индија бомбардовала камп за обуку исламских екстремиста који се налази у пакистанском делу Кашмира! 

Колико тачно нуклеарних бојевих глава имају Индија и Пакистан прочитајте ОВДЕ

 

09:00
Ексклузивни снимак пада индијског авиона

Након информације да је пакистанска војска оборила два индијска авион и да је пилот заробљен, појавили су се и ексклузивни снимци и фотографије са места пада индијског авиона. 

Телевизија САМАА објавила је снимак пада индијског авиона након што су га обориле пакистанске снаге

Детаљније прочитајте ОВДЕ