Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

НАПАО ЧОВЕКА САМУРАЈСКИМ МАЧЕМ И ДОЖИВОТНО ГА ОСАКАТИО: Свађа око саобраћаја попримила је језив обрт, али тек је пресуда била ШОК

04.10.2023. 09:11
sudjenje
суђење / Извор: Фото: Принтецреен Twitter/Video_Forensics

Многи сматрају да је пресуда скандалозна.

Возач који је човека који је шетао пса у изливу беса напао самурајским мачем на путу у Оукланду, Нови Зеланд, осуђен је на кућни притвор, преносе медији.

ЈЕЗИВО СВЕДОЧЕЊЕ ПРЕЖИВЕЛОГ СТУДЕНТА: "Нисмо знали шта се дешава!" (ФОТО/ВИДЕО)

ЈЕЗИВО СВЕДОЧЕЊЕ ПРЕЖИВЕЛОГ СТУДЕНТА: "Нисмо знали шта се дешава!" (ФОТО/ВИДЕО)

ПУЦЊАВА НА ФАКУЛТЕТУ: Има жртава, полиција апелује да се не излази напоље (ФОТО/ВИДЕО)

ПУЦЊАВА НА ФАКУЛТЕТУ: Има жртава, полиција апелује да се не излази напоље (ФОТО/ВИДЕО)

ОЗБИЉНО УПОЗОРЕЊЕ: "Севернокорејска војска ће се супротставити војсци САД својом стратегијом највећег и најтрајнијег одговора"

ОЗБИЉНО УПОЗОРЕЊЕ: "Севернокорејска војска ће се супротставити војсци САД својом стратегијом највећег и најтрајнијег одговора"

Жртва је прошла са одсеченим деловима меса и костију након бруталног напада до ког је дошло када је возач Дерин Кларк изашао из свог аутомобила и напао га мачем, остављајући га да крвари у јарку.

Жртва је преживела напад захваљујући сину, који га је пронашао и указао прву помоћ поред пута у Караки.

Али, жртва ће због озбиљност повреда вероватно остати са доживотним повредама и неспособна за рад.

На велико згражање породице жртве, судија Мина Варепури у уторак је осудила Дерина Кларка на 10 месеци кућног притвора, 100 сати рада у заједници и 5.000 долара новчане казне након што се изјаснио кривим за наношење тешких телесних повреда са намером да повреди жртву.

Судија Верпури је рекла да је тај чин био и смишљен и импулсиван, али да повреде нису биле предвидиве јер је жртву ударио корицама сечива.

- Догодио се безосећајан и кукавички напад на беспомоћног човека уз коришћење оружја, без праве провокације - рекла је судија.

Жртва се није појавила на суду, али је његова породица говорила о свом бесу због напада и да су његова супруга и ћерка и даље у страху.

- Превише сам уплашена да бих заспала, превише сам уплашена да се пробудим и чујем да тата није издржао и да је умро - рекла је ћерка жртве.

Говорила је о ноћним страховима, нападима панике и ноћним морама, као и да се превише плаши да чак и провери поштански сандучић из страха да ће се Кларк вратити.

Сваки од чланова породице жртве изразио је забринутост што Кларк живи у истој заједници као и они.

Приликом изрицања казне, судија Варепури је похвалила радњу сина жртве, јер би без његове "благовремене интервенције била велика вероватноћа да би жртва подлегла губитку крви и умрла од задобијених повреда".

Детаљан опис напада

Напад се догодио у јануару, у Караки, на југу Оукланда.

Око 15 часова, Дарин Кларк је возио свој "Тесла Модел 3" из 2022. године истим путем.

Судски документи не наводе којом је брзином Кларк ишао, али је шетач паса био забринут због тога колико је брзо возио - и стао је на средину траке, указујући Кларку да успори.

Кларк јесте успорио и заобишао шетача паса, али док је пролазио, шетач је дланом ударио у кров његовог аутомобила.

И у том тренутку ситуација је ескалирала.

Кларк је зауставио аутомобил, зграбио реплику самурајског мача прекривеног дрвеним корицом, и пришао жртви.

Замахујући мачем, ударио је човека у раме и врат, од чега су се разбиле корице и указало сечиво.

У нападу је мушкарцу посекао ухо и врат. Одсекао је велики комад меса и кости са његовог левог рамена и пресекао му леву руку.

Од силине напада жртва је пала у оближњи јарак, а Кларк се вратио у своју Теслу – са женом и децом који су вриштали унутра – и одвезао се кући.

У судским документима се наводи да је жртва имала "интензивне болове и јако је крварила", али је успела да стане на ноге и стигне до оближњег прилаза, где је позвонила на интерфон.

Али нико није одговорио.

Покушао је да употреби телефон да позове помоћ, али "није могао њиме да управља јер га је крв спречила да га откључа".

Пролазећи око осам минута након напада, син жртве је уочио свог оца, искочио из аутомобила и позвао хитну помоћ, те покушао да заустави крварење.

Човек је одведен у болницу Мидлмор у критичном стању. Лекари нису очекивали да ће преживети и рекли су његовој породици да се опрости с њим.

Према речима Кларковог адвоката Грема Њуела, његов клијент се после напада одвезао кући и, након што је оставио своју децу, позвао хитну помоћ и вратио се на лице места да потражи жртву.

Касније те вечери отишао је у локалну полицијску станицу, предао се и признао шта је урадио, описујући то као "глупи бес на путу".

- Изјавио је да је подносиоца жалбе напао са самурајским мачем у корицама и да је употребио само 50 одсто снаге - наводи се у судским документима.

Рекао је да је мач остављен у његовом аутомобилу ради заштите након два претходна инцидента.

Трајне последице по жртву

Повређени мушкарац радио је као електричар од када је напустио школу, а недуго пре него што је нападнут одлучио је да крене у самосталан посао.

Али, због повреда није могао да користи леву руку и имао је проблеме са говором и спавањем, а сада је суочен са немогућношћу да поново ради, рекла је судија Варепури.

- Може да обавља само делић свакодневних задатака који су му доносили радост и задовољство. Свакодневно трпи нелагодност која ће га вероватно пратити до краја живота.

Његова породица је такође говорила о текућим последицама у њиховим кућним животима, а његова ћерка пати од редовних напада панике.

Његова супруга је у изјави о утицају на жртву рекла да се њен муж сада лако љути и избегава друштвене интеракције, тако да не мора да прича о инциденту.

- Веома је тешко причати о томе шта се догодило, а да не бризнем у плач, то је као нешто што се дешава у хорор филму.