Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

За њену визију РАДНЕ НЕДЕЉЕ чуо је цео свет: Ко је Сана Марин - најмлађа премијерка на свету?

29.12.2019. 11:31
Пише:
Србија Данас/Вечерњи
Marin
Марин / Извор: Реутерс

Невероватан успон у свету политике

Када је са 34 године финска министарка Сана Марин постала најмлађа премијерка на свету моментално је постала глобална вест.

Срушио се авион, ПОГИНУЛО ПЕТ ОСОБА! (ФОТО/ВИДЕО)

Срушио се авион, ПОГИНУЛО ПЕТ ОСОБА! (ФОТО/ВИДЕО)

КАМИОН-БОМБА УСМРТИО НАЈМАЊЕ 90 ЉУДИ! За напад одговорна Ал Каида(ФОТО)

КАМИОН-БОМБА УСМРТИО НАЈМАЊЕ 90 ЉУДИ! За напад одговорна Ал Каида(ФОТО)

ПУЦЊАВА У ТРЖНОМ ЦЕНТРУ: Повређена деца, једна девојчица (13) УМРЛА (ВИДЕО)

ПУЦЊАВА У ТРЖНОМ ЦЕНТРУ: Повређена деца, једна девојчица (13) УМРЛА (ВИДЕО)

Нова финска председница владе долази из редова социјалдемократа, бивша је министарка саобраћаја и комуникација, а њен политички пут обележио је стреловит успон у финској политици откад је с 27 година ушла у градско веће Тампереа.

Сана Марин била је најизгледнија наследница досадашњег премијера Антија Ринеа и сада је најмлађа особа на дужности челника влада у историји Финске и трећа премијерка у историји те нордијске земље. Дужност финске премијерке преузела је након што је досадашњи премијер одступио с дужности због коалицијског раздора око великог штрајка поштара.

Marin
Марин / Извор: Реутерс

О најмлађој премијерки на свету извештавају и највећи светски медији, а најутицајније финске новине "Хелсингин Саноматм" подсећају да премијерка Новог Зеланда Јакинда Ардерн има 39 година, а украјински премијер Олексиј Хончарук и севернокорејски вођа Ким Џонг-Ун имају 35.

Као дете осећала сам се невидљивом

Сана Марин рођена је 16. новембра 1985. у Хелсинкију, а живела је у неколико градова широм земље, пре него што се њена породица настанила у јужном граду Тампереу. Њено одрастање било је далеко од идеалног. Отац се борио с алкохолизмом и породица се суочила с непремостивим финансијским проблемима. Напослетку су јој се родитељи развели док је још била девојчица, а потом је Сана одрастала у "дугиној породици" и то у изнајмљеном стану са мајком и њеном партнерком.

У интервјуу за портал "Менаисет" 2015. године Сана је признала да се као дете осећала невидљивом јер није могла отворено разговарати о својој породици и јер њена породица није перципирана као права породица. Но, њена мајка, како је Марин казала у неколико наврата, увек ју је подржавала у свему и уливала јој осећај самопоуздања да у животу може учинити све што пожели.

Управо њен одгој имао је дубок утицај на политику коју је водила.

- За мене су људи увек били једнаки. Није ствар у мишљењу. То је темељ свега - рекла је у интервјуу 2015. године.

На свом блогу, Сана Марин је својевремено открила како је с 15 година добила посао у пекари и како је за џепарац током средње школе разносила новине. Прва је особа из своје фамилије која је ишла на факултет. На чело финске владе долази као мајка двогодишње дјевојчице коју је родила у браку с дугогодишњим партнером Маркусом Räikkönenom.

Уз њено ступање на дужност постављала су се и питања о њеној спремности с обзиром на године, али је Марин је одбацила такве kkomentare:

- Никад нисам размишљала о својој доби или полу, мислим на разлоге због којих сам ушла у политику и на оне ствари због којих сам стекла поверење бирачког тела.

Marin
Марин / Извор: Реутерс

Средњу школу Пиркала завршила је 2004, а титулу магистра административних наука на универзитету у Тампереу стекла је 2017. године. Упоредо с образовањем градила је политичку каријеру. Социјалдемократској омладини придружила се 2006. године и била је прва потпредседница од 2010. до 2012. године. Већ следеће године ушла је у активну политику.

На изборима 2012. изабрана је у градско веће Тампереа са свега 27 година, што је био и преломни тренутак на њеном животном путу. Потом је изабрана за председницу градског већа од 2013. до 2017. године, а истовремено је обављала дужност чланице скупштине већа регије Тампере од 2013. до 2016. године.

У том раздобљу изабрана је за другог заменика председника Социјалдемократске партије. У фински парламент је изабрана 2015. као заступница изборног округа Пирканма. Из тог времена потиче и анегдота коју је испричала позната финска политичка новинарка Кристина Толк. Она тврди да је успон Сане Марин на врх био готово неизбежан:

- Упознала сам је пре неколико година у женској сауни и питала жели ли бити лидер. Само ме погледала као да жели рећи "стварно ме то питаш". 

Жели заштитити интересе деце

Као заступница у парламенту брзо је привукла пажњу председника странке Антија Ринеа и постала његова заменица. Прошле зиме током празника Рине се разболео од упале плућа, а касније му је дијагностицирана коронарна тромбоза, што значи да је био изван погона док је његова странка управо улазила у предизборну кампању.

Премда је реч о сплету несрећних околности, била је то прилика да Сана Марин, тада још увек само мандатна заступница, засија.

Након неколико месеци с њом на челу странке, Рине се вратио с боловања како би водио своју странку до победе. Сана Марин потом је 6. априла 2019. године именована министарком саобраћаја и комуникација у новој влади, али није требало дуго да се на добре односе и квалитетну сарадњу у странци навуку тамни облаци.

Догодила се свађа око премијеровог поступања у вези са штрајком поштанских радника која је довела до његове оставке након само неколико месеци од ступања на дужност. Сана Марин убрзо је освојила поверење својих страначких колега како би га заменила на дужности.

Њена идеја о четвородневној радној недељи са шест радних сати у дану врућа је тема у овој земљи још од августа када ју је први пут најавила. Док све више компанија настоји повећати продуктивност уз задржавање нагласка на равнотежи између радног и приватног живота, идеја о краћој радној недељи постаје све уобичајенија. Државе у Европској унији посебно су познате по културама рада прилагођеним породици и породичном животу, а Финска се у томе нимало не разликује.

Marin
Марин / Извор: Реутерс

Стога је финска премијерка обећала:

- Четвородневна радна недеља и шесточасовни радни дан. Зашто то не би могао бити следећи корак? Је ли осмочасовно радно време заувек дефинисано? Верујем да људи заслужују провести више времена с породицом и вољенима, бавећи се хобијима и другим аспектима живота попут културе. То би могла бити следећи корак за нас у радном свету - навела је она.

Још један иступ нове финске премијерке Сане Марин недавно је заокупио пажњу светских медија.

Финска ће покушати што пре вратити децу финских жена које су отпутовале у Сирију како би се придружиле тзв. Исламској држави, изјавила је пре десетак дана Сана Марин. Наиме, бројне земље чланице ЕУ, укључујући Финску, морају донети одлуку о томе хоће ли прихватити држављане који су повезани с Исламском државом, а који се налазе у кампу ал-Хол који контролишу Курди на североистоку Сирије.

Подржала је и опозиција

Нова финска премијерка води владу коју је формирала коалиција пет странка - сваку од тих странака воде жене, од којих су три, као и она, млађе од 35 година. Министарка финансија Катри Кулмуни (32) је две године млађа и председница је Странке центра. Ли Андерсон (32) води Леви савез. Марија Охисало (34) председница је Зелене лиге, а Ана-Маја Хенриксон (55) предводи Странку шведског народа Финске.

Заједничка фотографија четири младе и лепе политичарке обишла је свет.

Паника у САД: ЕКСПЛОДИРАЛА РАКЕТА ИЗ СЕВЕРНЕ КОРЕЈЕ? (ВИДЕО)

Паника у САД: ЕКСПЛОДИРАЛА РАКЕТА ИЗ СЕВЕРНЕ КОРЕЈЕ? (ВИДЕО)

ПЕТ ОСОБА ПОВРЕЂЕНО У НАПАДУ МАЧЕТОМ: Мушкарац упао у рабинову кућу и почео да сече људе! (ВИДЕО)

ПЕТ ОСОБА ПОВРЕЂЕНО У НАПАДУ МАЧЕТОМ: Мушкарац упао у рабинову кућу и почео да сече људе! (ВИДЕО)

"То име МОРА ДА НЕСТАНЕ!" Холандија и званично МЕЊА НАЗИВ, а ево и како ће се звати од НОВЕ ГОДИНЕ

"То име МОРА ДА НЕСТАНЕ!" Холандија и званично МЕЊА НАЗИВ, а ево и како ће се звати од НОВЕ ГОДИНЕ

ЕРДОГАНОВО КОЦКАЊЕ У МЕДИТЕРАНУ: И Либијци му ЗАБИЛИ НОЖ У ЛЕЂА, Султан спрема ИНВАЗИЈУ НА АФРИКУ

ЕРДОГАНОВО КОЦКАЊЕ У МЕДИТЕРАНУ: И Либијци му ЗАБИЛИ НОЖ У ЛЕЂА, Султан спрема ИНВАЗИЈУ НА АФРИКУ

Кремљ: Трамп и Ким Џонг Ун још нису одговорили на позив на Параду победе

Кремљ: Трамп и Ким Џонг Ун још нису одговорили на позив на Параду победе