Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

САТЕЛИТСКИ СНИМЦИ ИЗ ГАЗЕ ОТКРИЛИ УЖАС Хамас распоредио оружје поред школа, а оно што је пронађено на телу милитанта не слути на добро

23.10.2023. 17:03
Škola
Школа / Извор: Фото: Twitter Printscreen/@IDF

Нове сателитске слике показују да је Хамас поставио ракетне бацаче поред школа у Гази.

До открића је дошло након што су на телу мртвог милитанта нађене инструкције како правити хемијско оружје, укључујући цијанид бомбе. Сет сателитских слика, које је објавио Израел, наводно показују како је Хамас стационирао оружје – које би се могло наћи на мети израелских ваздушних удара – близу цивилних инфраструктура у Појасу Газе, пише "Сан".

- Хамас директно угрожава становнике Газе, Израелце и међународну заједницу - саопштила је израелска војска (ИДФ) током показивања слика.

Докторка саветује: За здраво и лепо старење, користите ову комбинацију ВИТАМИНА, тело ће вам бити ЗАХВАЛНО

Докторка саветује: За здраво и лепо старење, користите ову комбинацију ВИТАМИНА, тело ће вам бити ЗАХВАЛНО

(УЖИВО) ЕСКАЛАЦИЈА КРВАВОГ СУКОБА НА БЛИСКОМ ИСТОКУ: Израел погодио "сумњиву мету", Кина упутила упозорење (ФОТО/ВИДЕО)

(УЖИВО) ЕСКАЛАЦИЈА КРВАВОГ СУКОБА НА БЛИСКОМ ИСТОКУ: Израел погодио "сумњиву мету", Кина упутила упозорење (ФОТО/ВИДЕО)

ЕКСКЛУЗИВНО ЗА СД: Амбасадори Палестине и Израела говорили о условима мира на Блиском истоку (ВИДЕО)

ЕКСКЛУЗИВНО ЗА СД: Амбасадори Палестине и Израела говорили о условима мира на Блиском истоку (ВИДЕО)

На једној се види локација за лансирање ракета поред две школе, што ефективно претвара децу у живи штит. Друга показује ракетни лансер свега неколико метара од вртића. Даље слике откривају да је оружје постављено близу зграде Уједињених нација и џамије што би – ако се нађе на мети Израела – вероватно могло да доведе до великог броја жртава. Није прецизирано кад су слике настале.

Протеклих недељу-две појавио се низ доказа да хамасовци скривају своје оружје под маском цивилне инфраструктуре, укључујући јавне зграде и станове. Оваква стратегија отежава израелској војсци да лоцира и уништи војне мете у густо насељеној енклави – без убијања или рањавања цивила.

Упутства за хемијско оружје

У међувремену је израелски председник Исак Херцог поделио документа у којима се наводно дају упутства хамасовцима како да тачно направе хемијско оружје. Инструкције, све са дијаграмима, нађене су на телу мртвог милитанта у кибуцу Беери, месту једног од највећих масакра у нападу Хамаса на Израел 7. октобра.

Око 20 одсто од 1.100 цивила колико их је живело у пограничном месту је убијено или отето током крвавог похода.

- Да је ситуација оволико шокантна показују инструкције о томе како оперисати и како направити својеврсно непрофесионално хемијско оружје са цијанидом. То је материјал Ал Каиде. Званични материјал Ал Каиде. Имамо посла са ИСИС-ом, Ал Каидом и Хамасом – рекао је Херцог “Скај њузу”.

Стручњак за хемијско оружје Хамиш де Бретон Гордон рекао је да наводни доказ показује састојке са којима може да се направи кредибилно хемијско оружје. Док веза између Хамаса и Ал Каиде није потврђена, на тајним документима налази се лого и Хамаса и Исламске државе, наводи “Сан”.

- Ал Каида је потрошила много времена и напора на развој хемијског оружја заснованог на цијаниду – рекао је Гордон “Скај њузу”.

Izrael
Израел / Извор: Фото: Twitter Printscreen

Напади одмазде

У међувремену је Израел током викенда напао Газу, Западну обалу и Сирију, интензивирајући ваздушне ударе. Тешко бомбардовање могло би да буде увод у очекивану копнену инвазију на Газу, усред израелских напора да униште Хамас.

До понедељка је у ваздушним нападима убијено преко 4.651 Палестинаца, од чега су 40 одсто деца, показују извештаји. Израелска војска тврди да је погодила “терористичку ћелију” у Либану у ноћи недеља на понедељак. Навели су да су уништили инфраструктурне мете, укључујући лансере противтенковских пројектила и војни комплекс.

- Терористичка ћелија је планирала да лансира противтенковску ракету према граду Шломи – рекла је ИДФ.

Пет корака за успешну инвазију

Израел је данима био на ивици лансирања копнене офанзиве на Газу, са нагомиланим тенковима и десетинама хиљада војника на граници.

Израелски војни званичници су рекли да су Хамсова инфраструктура и подземни систем тунела концентрисани у Газа Ситију и да ће следећа фаза офанзиве укључити силу без преседана на том месту. Такође су говорили о стварању могуће тампон зоне како би спречили Палестинце да се приближе граници.

Вероватно је да ће нација пратити план од пет корака за успешну копнену инфазиву. То би укљкучило заузимање севера Газе, елиминисање Хамасове војске и руководства, примену истих корака на југ Појаса, успостављање утврђене базе, прецизно одређивање удара за уништавање Хамаса и демилитаризовање Газе у року од пет година.

У међувремену је безбедносна агенција Израела Шин Бет направила нову ударну јединицу ради проналажења и елиминисања свих 2.500 хамасоваца који стоје иза масакра 7. октобра. Новинари “Сана” посетили су сада напуштени израелски град који је некад био дом 27.000 људи, а у којем су хамасовци искасапили породице. У Сдероту су израелске снаге користиле булдожере да ослободе град, али страхови остају да су неки милитантни и даље скривени у подручју, чекајући да поново нападну.