Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СЦЕНАРИО ИЗ НОЋНЕ МОРЕ, ИРАН НА КОРАК ОД МОЋНИХ НУКЛЕАРНИХ БОМБИ: Америчко оружје немоћно да уништи НАЈНОВИЈУ ПРЕТЊУ која стиже из дубине земље

24.05.2023. 09:28
Пише:
Србија Данас/Телеграф
iran_d
иран_д / Извор: Фото: Профимедиа

Нови сателистски снимци из Ирана озбиљно су забринули Запад.

У близини врха планине Загрос у централном Ирану радници граде нуклеарно постројење толико дубоко у земљи да је вероватно изван домета најновијег америчког оружја дизајнираног да уништи таква места, према експертима и сателитским снимцима које је анализирао The Associated Press.

КОНАЧНО РЕШЕНА МИСТЕРИЈА УБИСТВА ТИНЕЈЏЕРКЕ Отишла у пицерију, њено тело нађено три дана касније у шумовитом подручју (ВИДЕО)

КОНАЧНО РЕШЕНА МИСТЕРИЈА УБИСТВА ТИНЕЈЏЕРКЕ Отишла у пицерију, њено тело нађено три дана касније у шумовитом подручју (ВИДЕО)

ЗАБРИЊАВАЈУЋА ИЗЈАВА ЛУКАШЕНКА: "Нисам имао прилике да се залечим, све се накупило"

ЗАБРИЊАВАЈУЋА ИЗЈАВА ЛУКАШЕНКА: "Нисам имао прилике да се залечим, све се накупило"

МАЈКА ОСТАВИЛА НОВОРОЂЕНЧЕ у врелом возилу четири сата: Мислила да је у дневној соби, кад је схватила шта се десило БИЛО ЈЕ ПРЕКАСНО!

МАЈКА ОСТАВИЛА НОВОРОЂЕНЧЕ у врелом возилу четири сата: Мислила да је у дневној соби, кад је схватила шта се десило БИЛО ЈЕ ПРЕКАСНО!

Фотографије и видео снимци из Планет Лабс ПБЦ показују да Иран копа тунеле у планини у близини нуклеарне локације Натанз, која је била изложена узастопним саботажним нападима усред сукоба Техерана са Западом око његовог атомског програма, преноси портал "Military Тимес".

С обзиром на то да Иран сада, након колапса свог нуклеарног споразума са светским силама, производи уранијум близу нивоа наоружања, ова инсталација компликује напоре Запада да спречи Техеран да потенцијално развије атомску бомбу, јер дипломатија око његовог нуклеарног програма остаје у застоју.

Завршетак таквог објекта "био би сценарио из ноћне море који ризикује да запали нову ескалаторну спиралу", упозорила је Келси Девенпорт, директорка политике неширења у Вашингтонском удружењу за контролу наоружања.

- С обзиром на то колико је Иран близу бомбе, он има врло мало простора да појача свој програм, а да не саплиће црвене линије САД и Израела. Дакле, у овом тренутку, свака даља ескалација повећава ризик од сукоба -

iran
иран / Извор: Фото: Профимедиа

Изградња на локацији Натанз долази пет година након што је тадашњи председник САД Доналд Трамп једнострано повукао Америку из нуклеарног споразума. Трамп је тврдио да се споразум не односи на програм балистичких ракета Техерана, нити на његову подршку милицијама широм Блиског истока.

Али оно што је урадио је стриктно ограничило иранско обогаћивање уранијума на 3,67 одсто чистоће, довољно моћно само да напаја цивилне електране, и задржао залихе на само неких 300 килограма.

Од распада нуклеарног споразума, Иран је рекао да обогаћује уранијум до 60 одсто, иако су инспектори недавно открили да је земља производила честице уранијума чистоће 83,7 одсто.

То је само кратак корак од достизања прага од 90 одсто чистоће за оружје.

Од фебруара, међународни инспектори су проценили да су залихе Ирана биле више од 10 пута веће од договора из Обамине ере, са довољно обогаћеног уранијума да би Техерану омогућило да направи "неколико" нуклеарних бомби, рекао је шеф Међународне агенције за атомску енергију.

Председник САД Џо Бајден и израелски премијер рекли су да неће дозволити Ирану да направи нуклеарно оружје.

- Верујемо да је дипломатија најбољи начин за постизање тог циља, али председник је такође био јасан да нисмо уклонили ниједну опцију са стола - наводи се у саопштењу Беле куће за АП.

nuklearne
нуклеарне / Извор: Фото: Профимедиа

Исламска Република пориче да тражи нуклеарно оружје, иако званичници у Техерану сада отворено разговарају о својој способности да га направе.

Иранска мисија при Уједињеним нацијама, у одговору на питања АП-а у вези са изградњом, саопштила је да су "мирољубиве нуклеарне активности Ирана транспарентне и под заштитним мерама Међународне агенције за атомску енергију".

Међутим, Иран је годинама ограничавао приступ међународним инспекторима.

Иран каже да ће нова конструкција заменити надземни центар за производњу центрифуга у Натанзу који је погођен експлозијом и пожаром у јулу 2020. Техеран је за инцидент окривио Израел, за који се дуго сумњало да води кампање саботаже против његовог нуклеарног програма.

Техеран није признао никакве друге планове за постројење, иако би морао да пријави локацију ИАЕА ако планира да тамо уведе уранијум.

ИАЕА са седиштем у Бечу није одговорила на питања о новом подземном објекту.

Нови пројекат се гради поред Натанза, око 225 километара јужно од Техерана. Натанз је била тачка међународне забринутости откако се сазнало за његово постојање пре две деценије.

Заштићен противавионским батеријама, оградама и иранском паравојном Револуционарном гардом, објекат се простире на 2,7 квадратних километара на сушном Централном платоу земље.

iran_vojska
иран_војска / Извор: Фото: Профимедиа

Сателитске фотографије које је у априлу снимио "Планет Лабс ПБЦ" и анализирао АП показују како Иран урања у Кух-е Коланг Газ Ла, или "Планину пијук“, која се налази одмах иза Натанзове јужне ограде.

Различити скуп слика које је анализирао "Џејмс Мартин центар за студије о непролиферацији" открива да су четири улаза ископана у планину, два на истоку и два на западу. Сваки је широк шест и висок осам метара.

Обим радова се може мерити у великим гомилама земље, две на западу и једна на истоку.

На основу величине гомиле отпада и других сателитских података, стручњаци из центра рекли су за АП да Иран вероватно гради објекат на дубини између 80 и 100 метара.

Анализа центра прва је која је проценила дубину система тунела на основу сателитских снимака.

"Институт за науку и међународну безбедност", непрофитна организација са седиштем у Вашингтону која се дуго фокусирала на ирански нуклеарни програм, сугерисала је прошле године да би тунели могли да иду још дубље.

Стручњаци кажу да величина грађевинског пројекта указује да би Иран вероватно могао да користи подземно постројење и за обогаћивање уранијума - не само за изградњу центрифуга.

Те центрифуге у облику цеви, распоређене у велике каскаде од десетина машина, брзо окрећу гас уранијума да би га обогатиле.

Додатне каскаде које се окрећу омогућиле би Ирану да брзо обогати уранијум под заштитом планине.

- Тако да је дубина објекта забрињавајућа јер би нам било много теже. Било би много теже га уништити користећи конвенционално оружје, као што је типична бомба за уништавање бункера - рекао је Стивен Де Ла Фуенте, научни сарадник у центру који је водио анализу рада тунела.

Ново постројење Натанз ће вероватно бити још дубље под земљом од иранског погона Фордо, још једног места за обогаћивање које су 2009. открили амерички и други светски лидери.

Тај објекат је изазвао страхове на Западу да Иран појачава свој програм против ваздушних удара.

Такви подземни објекти навели су САД да направе бомбу ГБУ-57, која може да прође кроз најмање 60 метара земље пре детонације, према америчкој војсци.

Амерички званичници су наводно разговарали о употреби две такве бомбе узастопно како би се осигурало да локација буде уништена. Није јасно да би такав удар оштетио објекат тако дубок као онај у Натанзу.

iran_rakete
иран_ракете / Извор: Фото: Профимедиа

Без таквих бомби САД и њихови савезници имају мање могућности да гађају локацију.

А ако дипломатија не успе, саботажни напади се могу наставити.

Натанз је већ био на мети вируса "Стукнет", за који се верује да је израелска и америчка творевина, који је уништио иранске центрифуге.

Такође се верује да је Израел убио научнике укључене у програм, ударио у објекте дроновима који носе бомбе и покренуо друге нападе.

Израелска влада је одбила да коментарише.

Стручњаци кажу да би такве реметилачке акције могле да гурну Техеран још ближе бомби — и да уведу његов програм још дубље у планину где ваздушни напади, даље саботаже и шпијуни можда неће моћи да га досегну.

- Саботажа може краткорочно да поништи ирански нуклеарни програм, али то није одржива, дугорочна стратегија за заштиту од Ирана са нуклеарним оружјем - рекао је Давенпорт, стручњак за неширење.

- Увођење иранског нуклеарног програма даље у подземље повећава ризик од пролиферације.

Американци недавно тестирали бомбу ГБУ-57

bomba
бомба / Извор: Фото: Профимедиа

Како су тензије са Ираном ескалирале због његовог нуклеарног програма, америчка војска је овог месеца објавила слике моћне бомбе дизајниране да продре дубоко у земљу и уништи подземна постројења која би се могла користити за обогаћивање уранијума.

Америчко ваздухопловство је 2. маја објавило ретке слике оружја, ГБУ-57, познатог као "Massive Орднанце Пенетратор". Затим су фотографије побрисане, очигледно зато што су откриле осетљиве детаље о оружју, јавља АП.

САД су развиле "Massive Орднанце Пенетратор" 2000-их, пошто је расла забринутост због тога што Иран ојачава своја нуклеарна места градећи их под земљом.

Ваздухопловство је објавило слике бомби на Фејсбук страници Вајтман ваздухопловне базе у Мисурију. У бази се налази флота "невидљивих"бомбардера Б-2, који је једини авион способан да понесе ту бомбу.

У објави је саопштено да је база примила две бомбе како би тамошња ескадрила могла да "тестира њихов учинак".

Најновије фотографије откриле су шаблоне на бомбама на којима је наведена њихова тежина од 12.300 килограма. Такође је описано да бомба носи мешавину АФКС-757 — стандардног експлозива — и ПБКСН-114, релативно новог експлозивног једињења, рекао је Рахул Удоши, виши аналитичар оружја у "Јанес", обавештајној фирми отвореног кода.

Тежина бомбе, судећи по шаблону, показује да највећи део потиче од њеног дебелог челичног оквира, који јој омогућава да пробје бетон и земљу пре експлозије. Међутим, остаје нејасно каква би била тачна ефикасност оружја.

Портал "The Warzone" први је известио о објављивању фотографија. АП је контактирао ваздухопловну базу Вајтман и команду за глобалне ударе ваздушних снага са питањима о сликама. У року од једног дана, објава на Фејсбуку је нестала.

Удоши је рекао да их је Ратно ваздухопловство вероватно скинуло јер су открили превише података о бомбама.

- Брзо уклањање са интернета без коментара (или) оправдања значи да постоји потенцијални пропуст - рекао је Удоши.

Да ли ће САД употребити бомбу?

Амерички званичници су разговарали о употреби две такве бомбе узастопно како би се осигурало да локација буде уништена. Али чак и тада, нова дубина тунела Натанз вероватно представља озбиљан изазов.

Додатно компликује сваки могући амерички војни удар то што је Б-2 био приземљен месецима од децембра када се један запалио након принудног слетања. У понедељак је генерал Томас А. Бусијер, командант команде за глобалне ударе Ваздухопловних снага, објавио да је приземљење Б-2 укинуто.

- Док је пауза за безбедност флоте Б-2 званично завршена, наша способност да пружимо нуклеарно одвраћање и пружимо далекометне ударе никада није била упитна - рекао је он у саопштењу.

Иран: Смена на челу Врховног савета за националну безбедност

iran_s
иран_с / Извор: Фото: Профимедиа

Председник Ирана Ебрахим Раиси именовао је данас Али Акбара Ахмадијана за новог секретара Врховног савета за националну безбедност који ће на том положају заменити дугогодишњег моћног и утицајног Алија Шамканија.

Шамкани је смењен председничким декретом након што је доведен у везу са наводним британско-иранским шпијуном који је недавно погубљен, наводи се у извештају АП.

Међутим, Шамкани је имао кључну улогу у преговорима с арапским државама Персијског залива у покушајима да се смање тензије са званичним Техераном и постигне детант на релацији Иран-Саудијска Арабија.

Извор Ројтерса који је упућен у политичке прилике у Ирану оценио је да промена на челу Врховног савета за националну безбедност неће имати утицаја на рад овог тела, као и да ће Шамкани, по свему судећи, бити постављен на неку "важнију позицију" у Ирану.

Нови секретар Врховног савета за националну безбедност Али Акбар Ахмадијан је до сада обављао дужности начелника стратешког центра елитне паравојне формације Иранска револуционарна гарда.