Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ШЕСТ НАЈПОЗНАТИЈИХ ПРИМЕРА ИНЦЕСТА У ИСТОРИЈИ: Ови људи су осетили највеће последице ове праксе - како физички тако и психички

03.12.2022. 07:18
Пише:
Србија Danas/Nationalgeographic.rs
Vitez
Витез / Извор: Профимедиа/илустрација

Вековима уназад међу племићким породицама је практиковано веначавање међу блиским сродницима

Чин венчавања са крвним срдоником међу краљевским и племићким породицама постоји од како је света и века. У теорији ова пракса има савршеног смисла - удати се за рођака, одржати лозу "чистом" тако што ће се родити деца између блиских сродника и уколико дође до спора унутар породице они се брзо и лако решавају - углавном још једним браком. Ипак у стварности, како се испоставља, ова пракса може је остављала бројне последице које су доводиле у питање опстанак читавих династија.

ДА ЛИ ЋЕ ПАСТИ ДОГОВОР РУСИЈЕ И НЕМАЧКЕ? Путин и Шолц разговарали преко сат времена - "Нове претње из Москве"

ДА ЛИ ЋЕ ПАСТИ ДОГОВОР РУСИЈЕ И НЕМАЧКЕ? Путин и Шолц разговарали преко сат времена - "Нове претње из Москве"

СЕРИЈСКИ УБИЦА ОПТУЖЕН ЗА УБИСТВО ЧЕТИРИ ЖЕНЕ: Све су биле припаднице мањинског народа, више од 1.200 их је убијено!

СЕРИЈСКИ УБИЦА ОПТУЖЕН ЗА УБИСТВО ЧЕТИРИ ЖЕНЕ: Све су биле припаднице мањинског народа, више од 1.200 их је убијено!

ОПАКА ЗАРАЗА ХАРА МЕЂУ ДЕЦОМ! Дечак (4) пета жртва за мање од месец дана, покренута истрага

ОПАКА ЗАРАЗА ХАРА МЕЂУ ДЕЦОМ! Дечак (4) пета жртва за мање од месец дана, покренута истрага

Медицина је утврдила, да инцест доводи до бројних болести и деформитета, стога не чуди податак да је број смртности деце у краљевским породицама много већи него међу припадницима опште популације. А ово су неки од најпознатијих примера инцеста међу племством који су довели до озбиљних последица:

1.
Карлос II од Шпаније

Стотинама година, династија Хабзбург је била једна од најмоћнијих породица у целој Европи. Своју династију су основали још у XIII веку, а владали су Аустријом, Шпанијом и Светим римским царством све до почетка XX века. Чак је и краљица Француске Марија Антоанета, потицала из ове лозе. Већина чланова ове династије била је у толико блиском сродству да је то на крају резултирало њиховом пропашћу.

Инцест је код већине проузроковао мношотво менталних поремећаја, али и физичких деформитета попут хабзбуршке вилице - превелике и "избачене" вилице и језика, што им је отежавало да једу и говоре. Овај деформитет је био најуочљивији код последњег хабзбуршког краља Шпаније Карлоса ИИ, који је поред споменутог проблема имао проблем и са ходом али и са репродуктивним здрављем. Наиме, након што се два пута женио утврђено је да он не може да оствари потомство, што је према мишљењу стручњака последица инцеста. Када је умро 1700. године у својој 39. години, са њим је званично окончана владавина хазбуршке династије у Шпанији.

2.
Фердинанд И од Аустрије

Још један члан династије Хабзбурга и син блиских рођака цара Франца И и Марије Терезије, Фердинанд И је рођен 1793. године. Убрзо је установљено да болује од хидроцефалије, још једно уобичајено стање од ког су патили припадници његове лозе. Другим речима његова лобања је услед абнормалног скупљања ликвора у мозгу трпеле тзв. компресије, услед чега је долазило до оштећења. Поред тога имао је и хабзбуршку вилицу, али и епилепсију. Упркос својој слабости, он је инсистирао на томе да буде престолонаследник како би одржао краљевску лозу и принципе наслеђивања круне.

Током свог живота владао је Угарском, Аустријом, Чешком, Ломбардијом и Венецијом, али због бројних инвалидитета није директно контролисао своје територије. На опште изненађење свих, владао је пуних 18 година и умро у 82. години. Након његове владавине, ниједан други Хабзбурговац није крунисан за краља Бохемије.

3.
Британска краљица Викторија

Већина европских краљевских породица из XIX и XX налази се у неком сродству са краљицом Викторијом, а познато је да је њена ћерка принцеза Алиса од Велике Британије мајка последње руске царице Александре Романов, а њен праунук војвода од Единбурга. Ипак, чињеница која је најрелевантија у овом случају је да су њени преци настали из инцеста и да је од једног од њих наследила хемофилију.

Хемофилија је наследна болест коагулације крви од које углавном оболевају мушкарци, док су жене преносиоци болести. На овај начин, она је својим потомцима пренела ген који се даље проширио читавом Европом. Иако она сама није значајно патила од ове болести, једно њено дете и петоро унучади је преминуло услед компликација изазваних овим поремећајем.

4.
Цесаревић Русије Алексеј Романов

Алексеј Романов је био унук краљице Викторије, а као што је већ поменуто, она је боловала од онога што је постало познао као "краљевска болест" тј. хемофилије. Ген је пренела на ћерку - а онда и на унука. Његови чести напади крварења били су толико опасни по живот да је његова мајка, царица Александра, потражила помоћ од свештеника Григорија Распућина.

Распућин је временом стекао огроман углед на краљевском двору због својих напора да спасе Алексеја од болести. Александра и њен муж и цар Николај, били су сигурни да његови третмани помажу њиховом сину. Међутим, аристократе и људи блиски краљевској породици нису били толико сигурни у то. Распућинов углед је био укаљан гласинама о алкохолизму и промискуитету, али и о практиковању окултизма. Све ово је изазвало незадовољство међу племством и народом, а неред и незадовољство су расли све док нису кулминирали 1917. године.

5.
Египатски фараон Тутанкамон

Краљевски инцест није смишљен у Европи, трагови о њему се могу наћи чак и удревном Египту. Како у митологији у којој се богиња Изида удаје за свог брата Озириса како би одржала своју лозу чистом, тако и међу фараонима који су следили ову традицију у стварном животу. А најпознатији пример инцеста међу њима је Тутанкамон, који је у био веома крхко и болешљиво дете. Анализама његовог скелета и ДНК записа утврђено је да је рођен из инцеста међу блиским сродницима и да је због тога имао проблема са куковима, ходом и расцепљеном усном.

Данас је популарна теорија да овај дечак фараон није умро јер га је неко убио, већ зато што је имао компромитован имунитет као резултат инцеста - због чега његово тело није могло да се избори са некрозом стопала у комбинацији са маларијом и другим инфекцијама које су га мучиле. Упркос слабом здрављу, фараон Тутанкамон се оженио, баш као и његов отац, својом сестром и са њом добио децу која нису преживела.

6.
Римски цар Калигула

Нерон можда јесте најозлоглашенији од свох римских царева, али није био једини у чије ментално здравље се сумњало. Калигула, кога су многи оптуживали за инцестуозне односе са својим сестрама, води порекло из породице која је практиковала венчавање између рођака - како би задржали новац, моћ и "чистоћу" крвне линије. Његову владавину дефинисале су и пожуда и лудило, а многи тврде да је главни кривац за овакво понашање управо инцест.

Антички извори су бележили како је вршио многа монстурозна дела, попут приморавња родитеља да гледају мучења и погубљења њихове деце, тврдњи да је бог због чега је наредио изградњу моста између Зевсовог храма и своје палате да би се састајао са њим и многе друге. Ипак, многи стручњаци данас сматрају да су ове тврдње преувеличане, али да је вероватно боловао од епилепсије темпоралног режња, хипертиреозе или Вилсонове болести - наследнихг поремећаја који изазвају менталну нестабилност.