Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СЕСТРА АТЕНТАТОРА РУСКОГ АМБАСАДОРА: Неко му је испрао мозак, био је бистар и радан момак

29.12.2016. 17:41
Пише:
Србија Данас/Фонет
Andrej Karlov
Андреј Карлов / Извор: Реутерс

Сестра убијеног атентатора је рекла да породица не жели да преузме његово тело и да би њена мајка волела да јој је син погинуо на фронту.

Турски суд наредио је медијима да не извештавају о истрази о убиству руског амбасадора Андреја Карлова уз образложење да то може угрозити истрагу, забрањено је и објављивање снимака на којима се види убица Мевлут Мерт Алтинташ док пуца у Карлова, а забрана је уследила након интервју са сестром убице руског амбасадора који је објавио Хуријет.

Забрана је уследила само неколико дана након што је турски лист Хуријет објавио опширан интервју са сестром полицајца који је убио руског амбасадора.

Турски политичари раније су навели да је Мевлут Мерт Алтинташ члан ФЕТО организације на чијем челу је клерик Fethulah Гулен који живи у САД. Убица се о структурама ФЕТО упознао док је, према тврдњама провладиних медија, похађао припремну школу за упис на факултет.

Угледни турски дневни лист Хуријет објавио је интервју са старијом сестром убице Мевлута Мерта Алтинташа.

НОВИ ДЕТАЉИ УБИСТВА РУСКОГ АМБАСАДОРА: Ево како је убица неометано ушао у галерију

Из сестриних навода сазнаје се да су она и њен брат рано остали без оца и да је о њима бринула њихова бака и да су расли у традиционалном амбијенту турске махале.

О свом брату говори као о бистром и радном момку. Похађао је средњу школу, али није хтео да похађа приватну додатну школу за припрему за упис на универзитет. Његова сестра даље наводи да није показивао склоност ка полицијској школи, али да се касније определио за тај позив јер је представљао неку врсту сигурности за посао.

Andrej Karlov
Андреј Карлов / Извор: Профимедиа

У интервјуу, сестра атентатора каже да нису тачне информације да је њен брат ишао у било какву приватну припремну школу и да је до уписа у полицијску школу брат одлазио на море, да је понекад конзумирао алкохол.

- Након друге године полицијске академије приметили смо да је почео да редовно обавља молитве, почео је да избегава одласке на плажу. Последњи пут је кући дошао у октобру и приметила сам да је стално био у кући и да нигде није излазио иако сам покушавала да га охрабрим да изађе са друштвом, да прошета, да обнови изношену гардеробу, на шта је одговарао да ништа од тога не жели", наводи сестра.

Она је рекла да њен брат није придоносио њиховом кућном буџету.

"Након овог што се десило, разговарајући с мајком питала сам је да ли је код брата приметила чудно понашање, на шта је одговорила да није. Додала је да је преслагала његове ствари више пута и да није наишла ни на шта чудно. Од књига је нашла само Куран, али је била опуштена јер је знала да је сина послала у државну школу и да је био поверен држави на чување", наводи Мевлутова сестра.

СВЕДОЧЕЊЕ ФОТОГРАФА: Мртав амбасадор пао је пред мојим очима (ФОТО)

Она је рекла Хуријеу да је накнадно сазнала да је њен брат био на неким "сивим листама" осумњичених, али да је ипак наставио службу.

Мевлутова сестра наводи да је прегледајући снимак убиства приметила неприродно понашање свог брата који као да гледа у групу испред себе и као да гледа неком у очи у тој групи, неког ко му је надређен.

Она је додала да нико из породице нема пуно детаља о његовом животу током школовања и да и они углавном из медија сазнају нове детаље.

Знали су да је приватно боравио са особом чије име почиње словом С, али су исто тако мишљења да се неко трудио да њихов брат буде што мање са својом породицом, да се тако дистанцирао од њих и да му је "испран мозак".

Мевлутова сестра је истакла да ни на који начин није одавао да би овакво нешто могао учинити и да није био тако одгојен.

Према њеним речима, након почетка студирања у полицијској школи није више користио свој Фејсбук профил, али је користио Инстаграм, а то је сазнала касније, да му је рођак упутио захтев за пријатељство који он никада није прихватио.

Она је рекла да јој је било чудно како је био одевен тог дана, јер никад није носио одело.

У исповести новинарки Хуријета, атентаторова сестра наглашава да је у октобру, кад је последњи пут дошао на одсуство, инсистирао да се ожени.

Иако су му говорили да је млад и да има времена за брак инсистирао је на женидби и ангажману породице да му прнађу жену, рекла је она.

То је било чудно, како је рекла, и можда показатељ притиска на њеног брата, јер је самац погоднији за тај чин, с обзиром на то да иза њега неће остати незбринута породица.

Ubistvo ruskog ambasadora
Убиство руског амбасадора / Извор: Реутерс

"Можда га је гризла савест, није се могао отргнути од тих кругова, можда се кајао, можда су га уењивали да ће нама наудити", рекла је она и нагласила да су стављени на стуб срама до те мере да би радо прихватила да је ово учинио својој породици уместо држави.

Сестра убијеног атентатора је рекла да породица не жели да преузме његово тело и да би њена мајка волела да јој је син погинуо на фронту.

ГУЛЕН ОДБАЦУЈЕ ОПТУЖБЕ: Нисам умешан у убиство руског амбасадора у Анкари!

Политички аналитичар Хуријета Абдулкадир Селви у свом последњем тексту наводи да је атентатор био у вези са девојком руске националности, али да је та веза прекинута, а да се девојка налази у Москви.

С обзиром на то да се води здружена турско-руска истрага, руски истражни органи су пронашли девојку у Москви која је, како наводи аутор текста, потврдила да је била у вези с атентатором.