Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ЗНАК СЛАБОСТИ ИЛИ ДЕМОНСТРАЦИЈА МОЋИ?! Мистерија тресе свет - Си Ђинпинг спроводи "сечу" министара

02.11.2023. 06:59
Пише:
Србија Данас/Телеграф
kina
кина / Извор: Фото: Профимедиа

До тих висина су стигли под патронатом шефа државе Сија Ђинпинга – без његовог благослова, нико не постаје министар

Ко високо лети, ниско пада. У марту ове године су њих двојица полагали заклетву као нови чланови Државног савета, што је заправо кинеска Влада. Ћин Ганг и Ли Шангфу су малтене стајали један до другог на црвеном тепиху.

БУКТИ ТРГОВИНСКИ РАТ! Израел обуставио увоз из ТурскеRedžep Tajip Erdogan

БУКТИ ТРГОВИНСКИ РАТ! Израел обуставио увоз из Турске

ЧУВАР МИРА И АПОСТОЛ ДИЈАЛОГА! Лавров након састанка са шефовима арапских земаља: Москва тражи ХИТАН прекид ватреrusija

ЧУВАР МИРА И АПОСТОЛ ДИЈАЛОГА! Лавров након састанка са шефовима арапских земаља: Москва тражи ХИТАН прекид ватре

ХИТНО РЕАГОВАО ШЕФ ДИПЛОМАТИЈЕ ЕУ: Запрепашћен сам великим бројем жртава након ИЗРАЕЛСКОГ БОМБАРДОВАЊАDžozep Borelj

ХИТНО РЕАГОВАО ШЕФ ДИПЛОМАТИЈЕ ЕУ: Запрепашћен сам великим бројем жртава након ИЗРАЕЛСКОГ БОМБАРДОВАЊА

До тих висина су стигли под патронатом шефа државе Сија Ђинпинга – без његовог благослова, нико не постаје министар.

Али до данас су обојица ражаловани, после свега пар месеци на дужности.

Кинеска државна телевизија је крајем јуна приказала последњи јавни наступ тадашњег кинеског шефа дипломатије Ћина. Отприлике месеца дана касније на тој дужности га је заменио његов претходник Ван Ји. Ћин се и даље не појављује у јавности.

Крајем августа је Ли на форуму за сарадњу између Кине и Африке одржао последњи говор на дужности министра одбране. Након тог наступа и он се губи из јавности.

"Сеча" министара

Прошле седмице, на седници Сталног одбора Народног конгреса, стигла је и званична потврда да су ова двојица смењени.

Али то није било све: на истој седници је благословљена промена још двојица министара, онај задужен за финансије као и онај за науку и технологију.

- То је поступак без преседана - каже Бјерн Алперман, професор са Универзитета у Вирцбургу који годинама истражује политички систем Кине.

Још увек не можемо рећи да ли је то било све, или ће можда уследити још неке смене - каже он za DW.

Загонетан је пре свега нестанака министара спољних послова и одбране.

- Радило се о кључним људима који су подржавали Сија Ђинпинга, на челу најважнијих ресора, људи који су заправо тек у марту преузели функције - каже Алперман.

Kina
Кина / Извор: Фото: Танјуг/АП Photo/Themba Хадебе

Знак слабости? Демонстрација моћи?

Ситуација би могло да се интерпретира двојако, додаје овај стручњак: „На једној страни као демонстрација моћи, као знак да нико не може зауставити Сија, па чак ни најближи сарадници. Али на другој страни то се може протумачити и као знак слабости, као знак да је крахирала његова кадровска стратегија.“

Нил Томас из политичког института „Друштво за Азију“ у Вашингтону слично гледа на развој у Пекингу, али додаје да свему томе ипак не треба придавати превише пажње.

За актуелну ситуацију каже да је она неугодна за Сија, али да то није ништа што би могло озбиљније угрозити његову позицију.

- Он је другим људима у руководству показивао да му је лојалност јако важна, односно да је спреман да казни људе, па и оне које је сам изабрао - каже Томас.

- То и другим људима сугерише да је јако важно бити у његовој милости, јер се у супротном могу очекивати невоље. Смене би Сију могле помоћи да дисциплинује друге битне људе у Комунистичкој партији - сматра Томас.

Где су Ли и Ћин?

У Кини се и раније дешавало да особе из јавног живота једноставно нестану на неко време, а да потом званично буду оптужени за корупцију. Постоје бројне шпекулације о томе где се тренутно налазе бивши министри Ћин и Ли.

Што се тиче Ћина, и написи у америчким медијима сугеришу да је у време док је био амбасадор у САД имао ванбрачну аферу из које има дете. Према писању Вол стрит журнала, у Кини се води партијска истрага о томе колико ово може да угрози националну безбедност Кине.

Код Лија је разлог нестанка наводно корупција.

- Ли Шангфу је, како се претпоставља, био умешан у већи корупционашки скандал повезан с набавком атомских ракета Народноослободилачке армије - каже Томас.

- То би, ако је истина, Сија наравно јако разљутило, јер је он заиста покушао да смањи корупцију у редовима војске, те се фокусирао на побољшање кинеских нуклеарних способности с циљем застрашивања - додаје овај стручњак.

Али, нема гаранција да ће се икад сазнати истина. Шеф партије и државе Си Ђинпинг је претходних година постао најмоћнији лидер Кине још од оснивача републике Маа Цедунга. У данашњој Кини су политичка збивања све чешће закулисна и недокучива за јавност.

Питање је и шта ће бити са смењеним министрима.

- Вероватно за почетак неколико месеци ништа нећемо чути о њима. Онда ће једнога дана бити објављено да су искључени из Комунистичке партије и предани правосудним властима - каже Бјерн Алперман.