Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

УВЕО ЈЕ КОНЦЕПТ КИНЕСКОГ СНА: Уздигао је армију у ранг војне велесиле, ОВО су највећа достигнућа Си Ђинпинга

10.03.2023. 18:28
Пише:
Србија Данас/Спутњик
Si Đinping
Си Ђинпинг / Извор: Профимедиа

За време мандата Си Ђинпинга односи Русије и Кине достигли су невиђено висок ниво

Си Ђинпинг данас је једногласно изабран за председника Народне републике Кине – то му је трећи петогодишњи мандат чиме је кинески лидер ушао у историју земље као једини човек коме је то успело. Си Ђинпинг рођен је 1953. године у провинцији Шенси, а школовао се у Пекингу. Прошао је "радно преваспитавање" у округу Јанчуан, а дипломирао је на престижном Универзитету Đinghua.

МИСТЕРИОЗНА СМРТ БИЗНИСМЕНА: Тело пронађено умотано у тепих, а полиција тврди ово - сви су збуњени! (ВИДЕО)

МИСТЕРИОЗНА СМРТ БИЗНИСМЕНА: Тело пронађено умотано у тепих, а полиција тврди ово - сви су збуњени! (ВИДЕО)

НАСА ОТКРИЛА НОВИ АСТЕРОИД: Удариће у Земљу на Дан забљубљених 2046. године?! (ВИДЕО)

НАСА ОТКРИЛА НОВИ АСТЕРОИД: Удариће у Земљу на Дан забљубљених 2046. године?! (ВИДЕО)

ЕВРОПИ ВЕЗАНЕ РУКЕ? Борељ признао - "Није више много преостало могућих санкција против Русије"

ЕВРОПИ ВЕЗАНЕ РУКЕ? Борељ признао - "Није више много преостало могућих санкција против Русије"

– У јануару 2020. године изабран је за гувернера провинције Фуђен. Од 2002. до 2007. године радио је у једном од економски најразвијенијих кинеских регија – провинцији Џеђанг.

– У марту 2007. године именован је за секретара градског комитета Комунистичке партије Кине у Шангају.

– Од марта 2008. године до марта 2013. године обављао је дужност заменика председника Кине.

– У новембру 2012. године на првом пленуму Централног комитета Комунистичке партије Кине Си Ђинпинг је именован за генералног секретара Централног комитета Комунистичке партије Кине.

– Након 19. конгреса Комунистичке партије Кине који је одржан у новембру 2017. године, Си Ђинпинг је поново изабран за генералног секретара Комунистичке партије.

– Данас је Си Ђинпинг започео свој трећи мандат као председник Кине.

Време великих промена и успеха

Током свог председавања, Си Ђинпинг је постигао значајне успехе у управљању земљом и промовисању низа међународних иницијатива. Доласком Сија на власт, у Кини је започео период великих трансформација и промена статуса земље на међународној сцени.

Ера његовог председавања почела је покретањем моћне кампање против корупције и успостављања реда "на терену". Кинески лидер се плашио да ће земља поновити судбину Совјетског Савеза који се, по његовом мишљењу, распао у великој мери због моралног пропадања совјетског партијског система и његовог удаљавања од револуционарних идеала.

У протеклој деценији покренуто је више од пет милиона поступака против кинеских званичника због корупције. Приближавајући се свом трећем мандату на власти, Си Ђинпинг је детаљно очистио страначко руководство и изградио је оштру вертикалу власти коју чине званичници који су лојални партијским идеалима.

Концепт "кинеског сна"

Управо је Си Ђинпинг увео концепт "кинеског сна" о великом препороду кинеске нације. Концепт подразумева препород и побољшање услова живота Кинеза који су страдали током колонијалне политике западних држава за време Опијумских ратова. Према концепцији, то се може постићи само изградњом социјализма са кинеским карактеристикама.

Си Ђинпинг јасно је ставио до знања да препород велике кинеске нације не може бити остварен без уједињења са Тајваном и да тај проблем не треба остављати будућим генерацијама. Он се 2015. године састао са тадашњим шефом администрације Тајвана Ма Јингђуом. То је био први састанак председника Кине и лидера острва након 66 година.

Пекинг је више пута истицао да ће свим силама настојати да реши питање Тајвана мирним путем, али да војни сценарио уједињења није искључен у случају мешања "страних сила" у тај процес.

Si Đinping, Kina
Си Ђинпинг, Кина / Извор: Профимедиа

Реформа Оружаних снага и економија

Си Ђинпинг је такође покренуо реформу Оружаних снага земље. Одбрамбени буџет земље од 2012. године увећао се више него двоструко и достигао је 225 милијарди долара. Иако чини мање од трећине америчког војног буџета, кинески буџет за одбрану је највишу у азијско-пацифичком региону. На челу са Сијем Кина је победила сиромаштво и успешно је изашла на крај са епидемијом вируса корона.

Централна Влада Кине, под управом Си Ђинпинга, осигурала је ред у специјалном административном региону Хонгконг, прешавши са "хаоса на контролу". Од тренутка доласка Сија на власт, БДП Кине је у просеку годишње растао 9,8 одсто.

Такође је изнео идеју о оснивању "Економског појаса Пута свиле" (транспортни, енергетски и трговински коридор између земаља Централне и Јужне Азије и Европе), а предложио је и стратегију "Један појас, један пут" (опсежна међународна иницијатива Кине која има за циљ унапређење постојећих и прављење нових трговинских путева, транспортних и економских коридора, инвестиције и прављење инфраструктуре ван Кине).