Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БАЈДЕНОВ СИН НАПРАВИО ХАОС У КОНГРЕСУ! Непозван упао на претрес, Републиканци одмах тражили хапшење: "ДА, ГЛЕДАМ У ТЕБЕ, ХАНТЕРЕ"

11.01.2024. 08:11
Пише:
Србија Данас/Глас Америке
Foto: Tanjug/AP/Jose Luis Magana
Фото: Танјуг/АП/Јосе Луис Магана / Извор: Фото: Танјуг/АП/Јосе Луис Магана

Што се више ближе избори у Америци, тензије су веће.

Хантер Бајден, син америчког председника Џоа Бајдена, неочекивано је присуствовао претресу на којем републикански конгресмени траже да се гласа о оптужби за непоштовање Конгреса која је предложена против њега.

Разлог је то што зато што он није сведочио у истрази о опозиву председника САД чија је мета његов отац.

"НЕРЕШЕН" УЗРОК ИЛИ САМОУБИСТВО?! Нелогичности бацају сумњу на званичну верзију о ЕПСТАЈНОВОЈ СМРТИ, а речи његовог брата додатно подгревају мистеријуDžefri Epstajn

"НЕРЕШЕН" УЗРОК ИЛИ САМОУБИСТВО?! Нелогичности бацају сумњу на званичну верзију о ЕПСТАЈНОВОЈ СМРТИ, а речи његовог брата додатно подгревају мистерију

ЕВО ШТА ЧЕКА САД УКОЛИКО ТРАМП ПОБЕДИ: Политика бившег америчког председника могла би да премаши сва ОЧЕКИВАЊАDonald Tramp

ЕВО ШТА ЧЕКА САД УКОЛИКО ТРАМП ПОБЕДИ: Политика бившег америчког председника могла би да премаши сва ОЧЕКИВАЊА

"ОСТАЋЕМО БЕЗ ШКОЛА, ДОЋИ ЋЕ И У ВАШЕ ДОМОВЕ" - Маск опет загрмео против ИЛЕГАЛНИХ МИГРАНАТАmigranti

"ОСТАЋЕМО БЕЗ ШКОЛА, ДОЋИ ЋЕ И У ВАШЕ ДОМОВЕ" - Маск опет загрмео против ИЛЕГАЛНИХ МИГРАНАТА

Глас Америке преноси да се млађи Бајден јуче није обраћао новинарима и седео је у сали са својим адвокатом, док су се чланови Одбора за надзор владе Представничког дома Конгреса препирали и критиковали га због изненадног појављивања на претресу.

- Није важно ко си, ко је твој отац или како се презиваш. Да, гледам у тебе Хантере Бајдену. Ти ниси изнад закона. Превише си уплашен да даш исказ, а ипак си данас дошао овде - рекла је републиканска конгресменка Ненси Мејс.

Мејс је тражила да се Хантер ухапси, док га је друга републиканска конгресменка Марџори Тејлор Грин назвала кукавицом. Демократски чланови одбора тражили су да се Бајденовом сину дозволи да јавно говори.

Председавајући одбора Џејмс Комер безуспешно је покушавао да успостави контролу над хаотичним претресом.

- Господин Бајден не одлучује о правилима, ми одлучујемо - рекао је Комер.

Републиканци у Представничком дому тврде да су председник и његова породица нелегално профитирали од одлука у чијем доношењу је Бајден учествовао када је био потпредседник САД од 2009. до 2017. године. Бела кућа и Хантер Бајден негирају оптужбе.

Foto: Tanjug/AP/Jose Luis Magana
Фото: Танјуг/АП/Јосе Луис Магана / Извор: Фото: Танјуг/АП/Јосе Луис Магана

Хантер је суочен са другим правним проблемима. У четвртак би, пред федералним судом у Лос Анђелесу, требало да се изјасни о кривичним оптужбама да није платио порез у износу од 1,4 милиона долара. У Делаверу је против њега подигнута оптужница да је лагао о употреби наркотика када је куповао пиштољ. Изјаснио се да није крив за те оптужбе.

Демократски конгресмен Џеред Московиц упитао је зашто одбор не би прихватио да Бајден сведочи на претресу.

- Сведок је прихватио позив председавајућег. Испоставило се да је данас овде. Хајде да гласамо. Ко жели да сада, данас чује шта Хантер има да каже - упитао је Московиц.

Foto: Tanjug/AP/Jose Luis Magana
Фото: Танјуг/АП/Јосе Луис Магана / Извор: Фото: Танјуг/АП/Јосе Луис Магана

Бајденов син је убрзо после тога напустио претрес. Његов адвокат Ејб Лоуел кратко се после обратио новинарима.

- Понудили смо да сарађујемо са одборима Представничког дома да видимо како и које релевантне информације могу да се понуде за било коју легитимну истрагу. Наших пет првих понуда је игнорисано. А затим у новембру, издали су обавезујући позив за давање исказа иза затворених врата, што је тактика коју су републиканци више пута злоупотребљавали у својем политичком крсташком рату да селективно одају информације и погрешно их представљају - тврдио је Лоуел.

Републиканци у Представничком дому су издали обавезујући позив Хантеру Бајдену да сведочи иза затворених врата 13. децембра, у оквиру истраге. Он је поручио да је спреман да јавно сведочи, што су републиканци одбили, наводећи да мора да пристане и на исказ иза затворених врата, уз јавно сведочење.

Foto: Tanjug/AP/Jose Luis Magana
Фото: Танјуг/АП/Јосе Луис Магана / Извор: Фото: Танјуг/АП/Јосе Луис Магана

На дан када је требало да сведочи, Хантер Бајден се појавио испред Конгреса и обратио се новинарима, али није давао исказ.

Након што одбор гласа о непоштовању Конгреса, онда се пуни састав Представничког дома изјашњава о томе да ли да то проследи федералном тужилаштву. Одлуке о непоштовању, које Конгрес усваја, обично спроводи Министарство правосуђа, према подацима конгресне истраживачке службе.

Према тој служби, Представнички дом је од 2008. године оптужио десет особа за непоштовање Конгреса, али је Министарство правосуђа одлучило да подигне оптужнице само против Стива Бенона и Питера Навара, сарадника бившег председника Доналда Трампа.

Foto: Tanjug/AP/Jose Luis Magana
Фото: Танјуг/АП/Јосе Луис Магана / Извор: Фото: Танјуг/АП/Јосе Луис Магана

Бенон је осуђен на четири месеца затвора, али се жалио, док је Наваро проглашен кривим у септембру прошле године.

Није забележено да је члан породице актуелног председника оптужен за непоштовање Конгреса, према подацијма конгресне службе који обухватају резолуције од 1980. године.

За непоштовање Конгреса је предвиђена казна до 100.000 долара и затвор од једног до 12 месеци.

Извор: Србија Данас/Глас Америке

}