Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Шинзо Абе добио наследника: Ево ко је изабран за новог лидера владајуће партије у Јапану

14.09.2020. 12:43
Пише:
Србија Данас/РТС
Jošihide Suga
Јошихиде Суга / Извор: Реутерс

Овај избор значи да ће Јапан ускоро да добије новог премијера

На унутарпартијским изборима у Токију, шеф кабинета јапанске владе Јошихиде Суга изабран је за председника владајуће Либерално-демократске партије. Та победа значи да ће он ускоро бити именован за новог премијера Јапана.

Високи функционер јапанске владе Јошихиде Суга (71) данас је на унутарпартијским изборима владајуће Либерално-демократске партије (ЛДП) изабран за новог лидера странке.

ОБЈЕКАТ СА ДРУГЕ ПЛАНЕТЕ? Мистериозна летелица понашала се као ниједна до сад: Језива исповест пилота (ВИДЕО)

ОБЈЕКАТ СА ДРУГЕ ПЛАНЕТЕ? Мистериозна летелица понашала се као ниједна до сад: Језива исповест пилота (ВИДЕО)

"РАСТУРИЛЕ" НА ОБУЦИ: Црноморска флота добила женску посаду

"РАСТУРИЛЕ" НА ОБУЦИ: Црноморска флота добила женску посаду

ПОЈАВИЛА СЕ НОВА ИНФЕКЦИЈА КОЈОЈ НЕМА ЛЕКА: Зараза "која једе мозак" живи у језерима и речним водама (ВИДЕО)

ПОЈАВИЛА СЕ НОВА ИНФЕКЦИЈА КОЈОЈ НЕМА ЛЕКА: Зараза "која једе мозак" живи у језерима и речним водама (ВИДЕО)

То значи да ће он ускоро бити именован за новог премијера Јапана, с обзиром да та партија са коалиционим партнером Комеито држи већину у парламенту, а у Јапану вођа владајуће партије традиционално служи и као председник владе.

Суга је освојио 377 гласова партијских делегата, оставивши далеко иза себе два против-кандидата. Његова победа ни пре гласања није долазила у питање, јер је имао подршку четири од пет главних фракција унутар ЛДП.

Тако је данашње гласање, практично, било потврда оног што се већ знало, јер је у политичком маневрисању до којег је дошло у данима након што је премијер Абе званично објавио оставку Суга брзо остварио значајну предност у односу на своје највеће противнике, бившег министра одбране Шигеруа Ишибу и бившег министра иностраних послова Фумија Кишиду.

Шеф кабинета и гласноговорник владе Јапана у протеклих осам година Јошихиде Суга је десна рука одлазећег премијера Шинза Абеа. Он сам је у више наврата изјавио да ће наставити да спроводи и промовише економске реформе које је предузео Абе.

То је потврдио и данас у поздравном говору у којем се и срдачно захвалио свом претходнику, који је због здравствених проблема недавно поднео оставку на функцију председника ЛДП-а и јапанске владе.

С тим у вези, очекује се да ће Суга држати курса дугогодишњег премијера Абе и да ће влада коју буде оформио, између осталог, омогућити финансијским институцијама да позајмљују новац од централне банке по ниским каматама, да ће држати под контролом раст јена и даље отворити врата страним радницима.

Šinzo Abe, Jošihide Suga
Шинзо Абе, Јошихиде Суга / Извор: Реутерс

Велики економски и организациони изазови у блиској будућности

Сугу и његове будуће министре очекују велики економски изазови, с обзиром да је јапанска економија у другом тромесечју, које се подударило с ванредним стањем, искусила највећи послератни пад од чак 28 посто.

У дебати у Клубу страних новинара у Токију одржаној у понедељак, Суга је изјавио да ће, ако постане премијер и то буде потребно, његова влада донети нови велики пакет стимулуса за економију и исплату помоћи грђанима.

Држава је у те сврхе већ исплатила неколико хиљада милијарди долара грађанима, угоститељским објектима, туристичким агенцијама, предузећима из области саобраћаја, организацијама из области културе и уметности, итд.

Уз зауздавање епидемије корона вируса, нова влада ће морати и да изнађе начин да одржи олимпијске и параолимпијске игре у јулу-августу 2021, што је јединствени логистички изазов.

Суга се већ суочава с извесним скептицизмом, јер поједини политичари и економски стручњаци верују да су се због пандемије коронавируса економски и друштвени услови драстично променили, те да прости наставак политике претходне владе неће бити довољан за решавање новонасталих проблема.

Они зато очекују да Суга ускоро изађе у јавности са сопственом стратегијом за борбу против тих изазова.

Под рефлектором политика у области одбране и безбедности

Биће интересантно и видети у којој мери ће се Суга посветити задацима из области одбране и војне безбедности.

За време његовог претходника Абеа донета су правна акта којима је измењено званично тумачење устава које је до тада земљи забрањивало поседовање офанзивног наоружања, деловање јапанских оружаних снага ван своје територије, те забрањивало јапанским војницима коришћење оружја у међународним мисијама.

Уклањањем тих правних стега, отворена је могућност да Јапан проводи колективну одбрану са савезником Вашингтоном и ван своје територије - у међународним водама, на пример.

Jošihide Suga
Јошихиде Суга / Извор: Реутерс

Абеова влада, такође, је по први пут дозволила слободније учешће јапанских произвођача наоружања и војне технологије на међународном тржишту и увођење у наоружање носача хеликоптера, који се могу сматрати офанзивним оружјем, односно типом наоружања чијег поседовања се Токио до тада одрицао у складу с снажним пацифистичким карактером свог устава.

Ваља напоменути да се јапнски носачи хеликоптера, захваљујући својој величини и куповини америчких борбених авиона Ф-35 са могућношћу вертикалног полетања, могу претворити у носаче авиона.

Такође, последњих недеља у Јапану се интезивирала дебата о томе да би земља, уместо досадашњих покушаја да изгради скуп (и релативно непоуздан) копнени систем за пресретање и обарање надолазећих пројектила, требала да набави или развије далекометне балистичке пројектиле којим би могла да превентивно гађа војне циљеве на територији Северне Кореје, која поседује велики шпалир ракета и нуклеарних бомби и представља снажну безбедносну претњу за Јапан.

Питање је да ли ће се тај тренд јачања офанзивних капацитета јапанских снага и војног савеза са САД наставити и да ли ће, да би уклонила и последње препреке правног карактера за то, нова влада наставити с покушајима претходне да прогура у народу непопуларну ревизију текста пацифистичког устава из 1947. године.

Зато стране владе и војно-политички аналитичари у источној Азији с нестрпљењем и радозналошћу ишчекују формирање нове владе и формулисање њених спољнополитичких и безбедносних смерница.

У вези овога треба поменути и да је Јошихиде Суга у дебати пред страним новинарима изјавио је да није за идеју стварања азијског пандана НАТО-у (у који би ушли Јапан, Јужна Кореја и, евентуално, Тајван), јер би таква организација била изразито антикинеског карактера и не би успела да у довољној мери окупи земље југоисточне Азије.