Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЗЕМЉА НАЈБОГАТИЈИХ И НАЈСИРОМАШНИЈИХ: Азијски див у успону и будући лидер регије

06.09.2016. 19:55
Пише:
Србија Данас
Indija
Индија / Извор: Профимедиа/илустрација

Добродошли у земљу слонова, махараџа и Махатме Гандија.

Индија- земља на југу азијског континента. Друга држава по броју становника у свету. Земља изражених контраста. Бројне религије, етничке групе, кастински систем, сиромаштво, невероватно богатство веома малог броја Индуса, и још много тога,  дају све заједно једну занимљиву причу о земљи са израженом разноликошћу и разноврсношћу у сваком смислу. На једној страни, људи који живе и који се хране на улици, на другој пребогати наследници славних махараџа, богати индустријалци, власници ИТ и аутомобилских компанија и још много тога, дају приказ о једној земљи у којој касте одређују живот свим Индусима подједнако.

КРВАВИ ДАН НЕЗАВИСНОСТИ У ИНДИЈИ: Жице за пуштање змајева пререзале ДЕЦИ ГРКЉАН!

Indija
Индија / Извор: Профимедиа/илустрација

Да би једна држава могла да буде супер сила она мора да буде довољно јака да утиче на остале државе у свету, да има политичку, војну и економску снагу као што је имају САД, Руска Федерација и НР Кина. Индија је држава са великим бројем становника. Индија има преко 1.2 милијарде становника што је чини другом најмногољуднијом земљом на свету. До 2022. Индија би могла да претекне Кину и постане најмногољуднија земља на свету. 50% становништва је млађе од 25 година, а 65% популације је млађе од 35 година.

ДЕВОЈКА (19) ОДСЕКЛА СЕБИ ЈЕЗИК: Разлог овог поступка је крајње БИЗАРАН!

Žene u Indiji
Жене у Индији / Извор: Профимедиа

То су импресивне бројке које никога не остављају равнодушним.Не треба сметнути са ума да је Кина укинула мере којима се забрањује паровима да имају више од једног детета управо због бојазни да би их некад у будућности Индија могла претећи у демографском буму који јој се дешава. 

Површина индијске територије износи преко 3 милиона квадратних километара. Колико год неки умањивали територијалну компоненту, величина територије је веома важна за сваку државу. 

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) Беба је имала ОГРОМАН СТОМАК, а када су га ЛЕКАРИ отворили - ЗАНЕМЕЛИ СУ ОД ШОКА

Indijske rakete
Индијске ракете / Извор: Профимедиа

Индија данас сарађује са све три поменуте велесиле и покушава да одржи корак са њима али и добре односе, не желећи да се конфронтира са суседном Кином због проблема и вишедеценијског спора око граница. Данас је Индија чланица БРИКС-а, али исто тако она сарађује са свим развијеним државама у свету, нарочито на пољу трговине.

Од момента увођења тржишних реформи 1991.године Индија је постала новоиндустријализована држава са највећом стопом бруто домаћег производа.

Влада актуелног премијера Модија је увела неке кључне реформе у протекле две године укључујући лакше стране инвестиције у секторима одбране и железница, преферирање фабричке производње итд. Индији је највише помогао пад цена нафте пошто је она један од највећих светских увозника тог вредног ресурса.

ИНДИЈА СТОПАМА ИРАНА: Са РУСИЈОМ ће градити још НУКЛЕАРНИХ ЕЛЕКТРАНА

Indija
Индија / Извор: Профимедиа

Успркос изванредним резултатима, препреке и опасности за економски раст представљају лоша инфраструктура, високи дугови и слаба могућност креације нових радних места. Последња препрека је најозбиљнија. Индија сваке године мора отворити десет милиона нових радних места како би запослила младе који долазе на тржиште рада. Ипак она има огроман економски потенцијал и ако власти буду доносиле разборите одлуке раст ће се сигурно наставити.

Индијска војска заузима четврто место на свету. Она је трећа највећа стајаћа војска са 1 235 000 припадника и шеста је на свету по војној потрошњи. Поседује чак 6464 тенкова, 1905 авиона и 14 подморница. Такође, ова земља спада међу државе са нуклеарним оружјем. Према проценама, поседује око 110 комада нуклеарног оружја. Индијска копнена војска, морнарица и авијација су веома јаке и сва три рода војске спадају у сам врх светских армија што је гарант безбедности земље.

СМРТНА КАЗНА У СВЕТУ: У неким земљама ВЕШАЈУ, у другим РАДЕ НЕШТО НЕЗАМИСЛИВО!

Tadž Mahal, Indija
Таџ Махал, Индија / Извор: Профимедиа

Оно што Индији највише смета и што је највише спутава јесте изражена кастинска подела која је дубоко укорењена у свакодневни живот тамошњег становништва и коју никако не могу да превазиђу, али и веома изражено сиромаштво.

Индија је по својој природи једна мирољубива земља заснована на идеји толеранције и мирољубиве коегзистенције на шта указује и састав њеног становништва који је веома разнолик. Бројне религије, секте, касте, идеологије, филозофски правци распрострањени су широм земље. Оно што многе брине јесу потенцијални верски и међуетнички сукоби који могу увек ескалирати и држава настоји да стане на пут том верском насиљу које се у земљи дешава последњих година. Постоји још низ проблема као и добрих и лоших страна Индије, но о томе се може написати књига.

БОЛИВУДСКИ АКЦИЈАШ: Погледајте сцене луде ЈУРЊАВЕ КОЛИМА снимане у Београду и Новом Саду! (ВИДЕО)

Parada indijske vojske
Парада индијске војске / Извор: Профимедиа

Индија је свакако задржала своју аутентичност и традиционалну страну свог бића упоредо са модернизацијом и убрзаним развојем своје индустрије а нарочито сектора ИТ-а и аутомобилске индустрије.