Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

НАЈЛУЂА ПРЕДВИЂАЊА ЗА 2024: Индија нови лидер слободног света, крај капитализма, Лига шампиона у Саудијској Арабији, а Кенеди у Белој кући

07.01.2024. 09:45
predvidjanja
предвиђања / Извор: Фото: Shutterstock

Ствари се мењају све брже.

Било да се ради о новим ратовима, прекрајању глобалне мапе енергетских ресурса или брзом напретку вештачке интелигенције (АИ), свет се мења невероватном брзином. Од ситуације на Блиском истоку до нових начина за лечење гојазности, ствари изгледају драстично другачије него пре само годину или две.

ЖЕСТОК ПОТЕЗ ПЕКИНГА: Кина увела санкције АмериканцимаKina

ЖЕСТОК ПОТЕЗ ПЕКИНГА: Кина увела санкције Американцима

ПРИНЦ ЕНДРЈУ ПРЕД СТРАШНИМ СУДОМ! Отплиће се клупко око Епстинових злочина: "Мора да одговара, или да нестане из очију јавности"Foto: Twitter Printscreen/@MJlbh45823

ПРИНЦ ЕНДРЈУ ПРЕД СТРАШНИМ СУДОМ! Отплиће се клупко око Епстинових злочина: "Мора да одговара, или да нестане из очију јавности"

ХЕЗБОЛАХ "ИСКОПАО" ИЗРАЕЛСКЕ "ОЧИ ДРЖАВЕ" Уништен Нетанијахуов понос, ваздухопловна база у Мирону претворена у прах (ВИДЕО)Foto: Twitter Printscreen/@Truthtellerftm

ХЕЗБОЛАХ "ИСКОПАО" ИЗРАЕЛСКЕ "ОЧИ ДРЖАВЕ" Уништен Нетанијахуов понос, ваздухопловна база у Мирону претворена у прах (ВИДЕО)

Временски обрасци су све нестабилнији. Летње температуре расту, повећан је број природних катастрофа. Нова 2024. година обећава да ће бити пуна драме, а ово су нека од најшокантнијих предвиђања.

 Мултиполарни хаос

Амерички план да се окрене ка Азији скренуо је са колосека због рата у Украјини, а сада и у Гази. Русија је такође растрзана на више страна. Замрзнути сукоби се одмрзавају, а локални хладни ратови се захуктавају широм света. Нестабилност у Сахелу расте. Свет се припрема за нове сукобе сада када је окончан амерички "униполарни тренутак".

Како је раст Кине успорен, тензије расту око Тајвана, а Америка наставља да ограничава кинески приступ напредним технологијама. Реторика "новог хладног рата" је ојачала и наставиће да јача у 2024. Западне компаније покушавају да смање зависност својих ланаца снабдевања од Кине, али то ће бити лакше рећи него учинити. У међувремену, оба табора ће се борити да придобију "средње силе" глобалног југа.

Индија је нова Кина

 Најмногољуднија земља на свету тренутно доживљава брз економски раст и улази у фазу урбанизације, индустријализације и растућих прихода - слично кинеској путањи раста последњих деценија. С обзиром на своју младу популацију, Индија ће вероватно остати најбрже растућа привреда на свету у наредних 10-20 година, што је чини једним од кључних играча.

Индија

 За разлику од Кине, Индија је највећа светска демократија, фактор који може да утиче на стране инвестиције и међународне односе. У међувремену, Кину је у последње време мучила неизвесност. Последњих година су се појавили изазови у кинеској економији, укључујући нестабилност берзи, дужничке кризе и друге економске притиске.

Аналитичари кажу да ће 2024. питање за извршне директоре бити: "Како напредује ваш посао у Индији?", а не: "Како иде ваш посао у Кини?"

"Оземпиц" мења економију

"Оземпиц" је лек који се првенствено користи за лечење дијабетеса типа 2. У стварности, то је нови популарни лек који многи људи користе да би изгубили сувишне килограме. Наводно, "оземпиц" смањује осећај глади и импулс за храном.

Проблем је у томе што је појава универзалног средства за сузбијање потражње лоша за економију. Људи на "оземпицу" једу мање масне хране, пију мање алкохола, престају да пуше, па су многе индустрије су забринуте. Неколико примера индустрија на које ће се ово вероватно негативно одразити су малопродаја, грицкалице, брза храна, дуван…

 "Оземпиц" такође није сам на тржишту. Употреба ових лекова се шири, конкурентски произвођачи сустижу заостатак. Стручњаци предвиђају да ће 24 милиона људи, или скоро 7% америчке популације, узимати такве лекове до 2035. Године 2022. тржиште брзе хране у Америци је износило 382 милијарде долара, грицкалица 110 милијарди, а дувана 83 милијарде. Смањење од 5% на овим тржиштима би створило рупу од 30 милијарди долара у економији.

А то су само ефекти првог нивоа. Такође ће лекари и психолози имати мање клијената, теретане ће се празнити, рекламни бизнис ће бити у кризи… Већ ове године ће почети да се осећају последице у целој економији.

 Радна недеља од четири дана

Постоји много истраживања која показују да ћемо вероватно бити много продуктивнији у наредним годинама захваљујући технологији. То не значи да ћемо ускоро добити универзални основни приход, али значи да ћемо у блиској будућности да преиспитамо време које издвајамо за рад.

 Многи верују се да ћемо 2024. почети да прелазимо на четвородневне радне недеље, углавном зато што се тај тренд већ дешава широм света. Други разлог је очигледан, иако мало бездушан. Прелазиће се на рад четири дана у недељи јер ће многи људи бити отпуштени — 20% радника ће моћи да замени АИ и само ће заиста важни људи остати да воде компаније. Постојаће додатни подстицај да се задрже ти драгоцени људи и довољно простора након свих отпуштања и аутоматизације да им се омогући додатни слободан дан.

Ово године ће људи почети да буду узбуђени због четвородневне радне недеље, а потом и брзо разочарани када схвате да ће се то остварити само за шачицу одабраних.

 Саудијци купују Лигу шампиона

Радикално скретање Саудијске Арабије од ослањања на нафту у правцу туризма и забаве, додатно је подстакнуто метеорским порастом цена нафте. "Црно злато" би средином године могло да достигне цену од 150 долара по барелу, пошто зелена трансформација почиње да успорава због растућих трошкова, а ОПЕЦ држи чврст надзор над снабдевањем.

 Последњих година, саудијски престолонаследник Мухамед бин Салман, познати фудбалски ентузијаста, унапредио је саудијску Про лигу у коју је довео играче светске класе. Међутим, са порастом прихода од нафте, бин Салман би могао да оде корак даље и, уз подршку ФИФА, купи УЕФА Лигу шампиона.

Држећи једно од најпрестижнијих фудбалских такмичења, Саудијци би могли да га трансформишу у глобално клупско такмичење, а велики број утакмица би се играо у Ријаду.

Крај капитализма у САД

Све неизвесније геополитичко окружење би могло да примора америчку владу да повећа трошкове одбране, док Федералне резерве настављају да пооштравају финансијске услове усред другог таласа инфлације. Да би избегао социјалне немире уочи избора 2024, Конгрес би могао да буде приморан да повећа фискалну потрошњу.

Потражња за америчким трезорима остаће ниска због инфлаторних притисака и странаца који враћају капитал у домовину. Да би нормализовао трошкове позајмљивања, Вашингтон ће приходе од државних обвезница ослободити пореза.

Овај драматичан потез означава крај капитализма, јер новац ротира из приватних корпорација у јавност, а држање ризичније имовине постаје скупље.

Кенеди у Белој кући

На америчким председничким изборима победиће независни кандидат Роберт Ф. Кенеди Млађи, чиме почиње нова политичка ера у земљи, предвиђа "Саксо". До драматичног напуштања плутократије долази усред захтева бирача за смањењем неједнакости и неправде, као и за окончање америчких вечних ратова.

Анкете показују да Кенедија подржава око 15% бирачког тела. Међутим, како би Америка могла да прође кроз рецесију у пролеће и лето, његова подршка у анкетама би драстично расла. Незадовољство актуелним демократама би ескалирала, док би се Кенедијева популистичка и изолационистичка порука подједнако допадала и мање имућним Трамповим гласачима. Обе стране би могле да се придруже Кенедијевим присталицама, јер његов "трећи пут" разбија стари образац поделе на две традиционалне странке.

На дан избора 5. новембра, Кенеди би могао да победи на председничким изборима у САД са 38 одсто гласова, док би Бајден и Трамп скоро равномерно поделили остатак, пише Саксо. Победа електорског колеџа је изненађујуће доминантна, пошто Кенеди најбоље анкетира у већем делу бивше Трампове земље. Почела би нова ера у америчкој политици након што би политика Конгреса била уздрмана до сржи - Кенеди би уклонио дисфункцију јер би својом политиком био у стању да изгради двопартијске коалиције својом политиком.

Извор: Србија Данас/Блиц