Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ИСТОРИЈА ЈЕ МОГЛА БИТИ ДРУГАЧИЈА: Совјети планирали да ратују из свемира, али онда је све пошло по злу (ВИДЕО)

08.07.2021. 18:42
Пише:
Србија Данас/Натионал Инетрест
Sovjetska raketa
Совјетска ракета / Извор: Фото: Youtube Printscreen/SOVIET SPACE ПРОГРАМ (Космическая программа СССР)

25. јуна 1974, свемирска станица Саљут 3 и њена посада од два космонаута експлодирали су у свемиру. Изгледало је да је то само још једна мисија истраживања свемира.

Саљут су били совјетски пандан америчкој компанији Скајлаб, цивилној свемирској летелици дизајнираној да спроводи експерименте, да испитује шта се дешава са људским телом током дуготрајног свемирског лета и, случајно, да прикупи неке хладноратовске пропагандне поене.

Али иако се мисија звала Саљут ("Поздрав"), то је било име. У стварности, Саљут 3 је била војна свемирска станица Алмаз 2.

ОСАМ САТИ ПАКЛА: Син зверски шамарао, ударао и давио своју мајку! Мучење снимио телефоном (ФОТО)

ОСАМ САТИ ПАКЛА: Син зверски шамарао, ударао и давио своју мајку! Мучење снимио телефоном (ФОТО)

НОВА ПОШАСТ У КИНИ: Прети велика опасност, шири се огромном брзином и већ је захватила преко 9.000 км2!

НОВА ПОШАСТ У КИНИ: Прети велика опасност, шири се огромном брзином и већ је захватила преко 9.000 км2!

ТРАГИЧНА СМРТ БЕБЕ од 39 дана! Дечака родитељи тресли и ударали, нанели му 71 прелом ребара

ТРАГИЧНА СМРТ БЕБЕ од 39 дана! Дечака родитељи тресли и ударали, нанели му 71 прелом ребара

Мисија станица Алмаз била је надзор, слично америчкој Лабораторији за ваздухопловство1960-их. Идеја је била да је видиковац висок 270 кмстворен за савршену осматрачницу. Америка је отказала МОЛ, али су Совјети лансирали три свемирске летелице Алмаз између 1973. и 1976.

Међутим, било је нешто другачије у вези Саљута 3 / Алмаза 2. То није била само војна свемирска станица. Била је то наоружана војна свемирска станица. Алмаз 2 је био опремљен малим топом како би се испитало да ли совјетске летелице могу да се заштите од америчког против космичког оружја.

Детаљи су недоречени, али неки су се појавили током времена. "Према објављеним извештајима, које је наводно потврдио командант свемирске летелице Павел Попович, станица је носила модификовани совјетски млазни топ-пресретач. Била је то пушка Нуделман-Рикхтер 'Вулкан', слична моделима инсталираним на Миг-19, Миг-21 и Сухој-7 ", пише Џејмс Оберг, водећа западна експерт за советск свемирски програму.

Неки извори верују да је то био топ од 23 милиметра, док су други поставили калибар на 30 милиметара. "Топ је био фиксиран дуж дуге осе станице и усмерен је окретањем станице, вођен нишаном на контролној тачки станице", пише Оберг. У Википедији се наводи да је топ имао 32 метка.

Топ је очигледно пробно тестиран даљинским управљачем са земље, у периоду када није било космонаута. То значи да је Алмаз пуцао из свог оружја. "Дана 24. јануара 1975. године изведена су испитивања специјалног система на броду Саљут-3 са позитивним резултатима у распону од 3000 до 500 м", наводи се у чланку Енциклопедије Астронаутица. "То су несумњиво била пријављена испитивања уграђеног 23 mm нуклеарног авионског топа (други извори кажу да је то била пушка Нуделман НР-30 30 mm). Космонаути су потврдили да је циљни сателит уништен током теста."

Алмазов топ сигурно није био јако оружје попут зрака уништавања планете Звезде смрти или Х-бомби за које су се Американци плашили да ће им пасти на главу током панике над Спутњиком педесетих година. Међутим, стручњаци се разилазе око тога колико би то било ефикасно у свемирским борбама.

Оберг пише да је "на дометима мањим од километра могао бити врло ефикасан, све док није испаљен укрштено на орбитално кретање станице, у том случају би орбитална механика вратила метке у станицу унутар једне орбите!"

Тони Вилијамс, који је написао историју топова и митраљеза, каже за Нешенел Интерест да је "вибрација сигурно представљала проблем откривен приликом пуцања из земље на пиштољ инсталиран на свемирској летелици, а значила је да је пиштољ испитан само у свемиру током беспилотних мисија. Одступање би морало бити надокнађено управљачким / погонским системом летелице. Недостатак ваздуха не би представљао проблем, али претпостављам да би екстремне температуре могле бити.

Стручњак за свемирско ратовање Пол Симански верује да је било могуће управљати топовима у свемиру, али било би неких проблема, посебно у контроли ватре. "Путања испаљене гранате била би закривљена на основу гравитације (исто као на Земљи), па би механизам за нишањење то морао да узме у обзир, заједно са великим брзинама свемирске летелице Алмаз и циља", каже он за Натионал Интерест. Поред тога, уништавање протупросторног оружја велике брзине из непосредне близине могло је да доведе до тога да је Алмаз погођен брзим крхотинама.

Совјетски свемирски топ био је одбрамбени, али од чега би се бранио? Измишљених свемирских маринаца САД у оној чувеној и бизарној сцени из филма о Џејмсу Бонду "Мунрејкер"? Анти-сателитско оружје постоји - Кина га наводно развија - док САД уништио један од својих неисправних сателита са антибалистичком ракетом 2006. Али технологија је још увек у великој мери неиспитана.

У сваком случају, неко сажаљева сиромашног космонаута који би покушао да обори ракету која се кретала брзином од пет миља у секунди.