Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СРБИН ПРОИЗВОДИ ВАКЦИНУ ПРОТИВ КОРОНЕ! Вест је одјекнула као БОМБА!

10.11.2020. 12:13
Пише:
Србија Danas/Telegraf.rs
vakcina Srbin
вакцина Србин / Извор: Профимедиа/илустрација

Генерални директор швајцарске компаније у утрци за вакцину против короне је Србин др Владимир Цмиљановић

Швајцарска компанија Sviss Роцкетс, која се бави истраживањима на пољу медицине, у трци је за вакцину против корона вируса, а начин на који ће је научници ове куће произвести, апсолутно ће се издвојити од других, због чега се очекује да њихово цепиво буде најефикасније. Вакцина се зове ракетна, а на челу тима који њоме "пилотира" је наш човек.

ПРОДАВНИЦЕ ОД СУТРА РАДЕ САМО ДО 19 САТИ: Нова корона уредба ступа на снагу

ПРОДАВНИЦЕ ОД СУТРА РАДЕ САМО ДО 19 САТИ: Нова корона уредба ступа на снагу

УКРЦАВАЊЕ НАЈМОЋНИЈЕ ВОЈСКЕ НА СВЕТУ: Руски миротворци на путу за Нагорно-Карабах (ВИДЕО)

УКРЦАВАЊЕ НАЈМОЋНИЈЕ ВОЈСКЕ НА СВЕТУ: Руски миротворци на путу за Нагорно-Карабах (ВИДЕО)

ТРАМП ОЧЕКУЈЕ ВЕЛИКУ ПОБЕДУ: Једна држава је и даље његов АДУТ!

ТРАМП ОЧЕКУЈЕ ВЕЛИКУ ПОБЕДУ: Једна држава је и даље његов АДУТ!

Претклиничка испитивања су већ почела, трајаће осам месеци, а пилот др Владимир Цмиљановић, генерални директор компаније и председник Управног одбора објашњава да ће у клиничке студије бити укључени и грађани у Србији.

Цмиљановић, у моменту када се свету на 11 језика шаље саопштење у вези са овим пројектом који је назван ракетна вакцина, објашњава да они праве вакцину по јединственој технологији. Произвели су прави корона вирус синтетичким путем, ослабили га и убацили у ову инјекцију. Не журе да буду први, али да вакцина буде безбедна и најефикаснија.

- Вакцина РВХ-13 је следећа генерација вакцине против короне. Ова прва генерација неће бити довољно ефикасна зато што се за прву генерацију користи само један протеин од корона вируса. То, међутим, није довољно јер корона вирус користи и своје друге протеине са којима инфицира здраве ћелије, и са којима се он скрива од имуног система. Ту, аденовирус технологију, користе Енглези, Руси и Кинези, док Американци користе другу. Они убацују геном, ДНК информацију у људске ћелије, које, затим, прозведу само део тог виралног спајк проетина од корона вируса, па се онда створе антитела и када дође прави вирус антитело га препозна. Међутим, то није довољно, јер вирус користи и друге протеине. Питање је уопште да ли ће имуни систем да реагује и колико дуго - објашњава Цмиљановић.

За разлику од других, ова компанија користи традиционалну методу, коју до сада нико други није могао да користи.

 На питање зашто је то тако, овај лекар који је уједно и пилот одговара:

- Јер нико до сада није успео да произведе вирус синтетичким путем, и ми смо сада први у свету који то можемо. Најбоље вакцине, традиционално гледано су оне које користе исти вирус који изазива болест само што те вакцине имају ослабљен вирус. То је нама пошло за руком. Успели смо да произведемо синтетичким путем вирус, а онда смо га ослабили тако што смо му елиминисали протеине са којима се он размножава у телу.

- Почела је претклиничка фаза испитивања. Још увек тестирамо токсичност вакцине на разним животињама, и та претклиничка истраживања завршићемо у року од 8 месеци. Затим почињемо са клиничким студијама, које би, такође, требало да трају 8 месеци. Укупно нам треба 16 ракетних месеци да завршимо развијање вакцине.

Др Цмиљановић наглашава да хоће да Србији и Швајцарској пружи бржи приступ вакцини, тако што ће организовати клиничке студије и у Србији и у Швајцарској.

- Сада дискутујемо са експертима о томе, али највероватније ћемо узимати људе који су старији од 60 година. Та старосна група је највише угрожена короном. Зато хоћемо прво њих да покријемо. Циљ је да имамо што више људи. Ми бисмо покрили читаву Србију и  Швајцарску, а онда и остатак Европе, па онда читаву Америку и Латинску Америку, и читаву Африку. Имамо невероватну мрежу клиничких центара по целом свету коју немају друге фармако компаније, зато смо назвали читав пројект ракетна вакцина. Rocketvax са српским пилотом.

- Још нико до сада није успео да пронађе такву технологију, да створи прави корона вирус, затим да га ослаби, а да је он још увек жив. Постоје мртви и живи вируси. Мртви су они у којима су сви живи протеини уништени тако што се вирус на високој температури скува. У том случају он има протеине које имуни систем препозна, али он не може да зарази унутар људског организма здраву ћелију - каже др Цмиљановић

- Живи вируси могу да заразе, што је још боље, јер онда имамо дупли имуни систем који реагује. Имамо наш вирус који препознаје имуни систем. Наш вирус, пошто је жив, инфицира у првом циклусу здраву ћелију, а када с ето деси програмиран је да више ништа не може да се размножава. Тако смо га ми испрограмирали. То је велика ствар, јер онда имамо имунски систем који препозна вирус пре него што зарази здраву ћелију и имунски систем који се даље активира када види да је здрава ћелија заражена тим вирусом. То би требало да буде сигурна и вакцина до сада са највећом ефикасношћу. 

 

Др Цмиљановић је први који ће примити нову вакцину против ковида

На питање да ли ће је први примити, др Цимљановић одговара:

- Ја ћу први да је примим, али прво морам да добијем одобрење швајцарске државе, али требало би да будем први који ће је примти.

У соапштењу које је управо издала ова компанија наводи се да је компанија основала друштво ROCKETVAX, које ће развијати вакцину следеће генерације за САРС-ЦоВ-2, као и да је брз развој ефикасне и безбедне вакцине главни њихов приоритет.

Цмиљановић каже да развој вакцине за САРС-ЦоВ-2 могао би бити сложенији него што се мислило, и понавља да прва генерација вакцина можда неће пружати дуготрајну и делотворну заштиту неопходну да би се окончале негативне последице глобалне пандемије вируса САРС-ЦоВ-2.

- Већи број главних кандидата за вакцину против САРС-ЦоВ-2 користи друге вирусе, као што су аденовируси, обележене само једним протеином коронавируса, и то такозваним шиљастим протеином неопходним да би вирус ушао у ћелију. Међутим, мало је вероватно да ће ове вакцине постићи снажну и дуготрајну заштиту од вируса САРС-ЦоВ-2. Ми верујемо у важност развоја вакцина које покривају што већи број протеина вируса САРС-ЦоВ-2, али без икаквог патогеног потенцијала - рекао је др Цмиљановић.

Vakcina
Вакцина / Извор: Профимедиа

Проф. др Томас Климкајт, виролог на базелском универзитету и руководилац пројекта претклиничког развоја у друштву RocketVax, објашњава да развијају целокупан вирус САРС-ЦоВ-2 чије је умножавање блокирано као иновативну вакцину наредне генерације а која у имунолошки систем човека кроз вирусну честицу уводи све основне саставне делове протеина. 

У производњи активног састојка користе се нове методе. Секвенца гена жељеног вештачког генома вируса, оптимизована за имунолошки одговор, направљена је уз помоћ огромне рачунарске снаге и вештачке интелигенције. Овако конструисаном геному недостаје један основни елемент вируса неопходан за репликацију.

Овај елемент обезбеђује људска ћелија продуцент, дајући целокупну вирусну честицу у лабораторији. "Вештачки вирус" може се производити у великим количинама ради употребе у облику вакцине. Ова технологија омогућава брзу производњу различитих геномских секвенци, што омогућава производњу вакцине с једном секвенцом или мешавином секвенци вируса. Она, такође, омогућава увођење свих релевантних мутација САРС-ЦоВ-2 које би се могле јавити у будућности.

Вакцина ће бити развијана заједно са друштвом Гигабасес и конзорцијумом стручњака са неколико водећих швајцарских универзитета и института.