Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

АПОКАЛИПТИЧНЕ СЦЕНЕ ШИРОМ ЗЕМЉЕ! Серија РАЗОРНИХ ОЛУЈА за собом оставила ПУСТОШ! Потрага за жртвама још у току! (ВИДЕО)

15.03.2024. 19:57
Пише:
Србија Данас/Телеграф
tornado
торнадо / Извор: Фото: ТАНЈУГ/Аркансас Democrat-Gazette виа АП/Степхен Swofford

Трагови разарања на сваком кораку

Олује које су у четвртак увече погодиле тај део САД оставиле су трагове разарања у деловима Охаја, Кентакија, Индијане и Арканзаса. Око 40 људи је повређено, а десетине кућа оштећене у једној заједници у Индијани. На торнада се сумњало и у Илиноису и Мисурију.

"ХЛАДНИ РАТ СЕ ВРАТИО" Трамп РАЗОТКРИВЕН: Бивши председник наређивао ЦИА операције против Си Ђинпинга! Користио ОПРОБАНЕ методе Foto: Profimedia

"ХЛАДНИ РАТ СЕ ВРАТИО" Трамп РАЗОТКРИВЕН: Бивши председник наређивао ЦИА операције против Си Ђинпинга! Користио ОПРОБАНЕ методе

ХОРОР: Мајка покушала да ПРОДА БЕБУ! Кад јој паклени план није успео, урадила нешто још одвратнијеasc

ХОРОР: Мајка покушала да ПРОДА БЕБУ! Кад јој паклени план није успео, урадила нешто још одвратније

Мучена до смрти на гробљу: Нестанак жене се претворио у хорор злочинGroblje

Мучена до смрти на гробљу: Нестанак жене се претворио у хорор злочин

Торнада која су протутњала кроз неколико централних америчких држава, однела су најмање три живота, саопштиле су власти. Потрага за евентуалним додатним жртвама је у току, јавља АП.

Олује које су у четвртак увече погодиле тај део САД оставиле су трагове разарања у деловима Охаја, Кентакија, Индијане и Арканзаса. Око 40 људи је повређено, а десетине кућа оштећене у једној заједници у Индијани. На торнада се сумњало и у Илиноису и Мисурију.

Чинило се да је најтеже погођено подручје Индијанског језера у округу Логан у Охају, северозападно од Колумба, са девастираним селима Лејквју и Расел Поинт. Најмање три особе су погинуле, рекао је шериф Ренди Додс.

Екипе за претрагу су ушле у квартове који су били блокирани цурењем гаса и палим дрвећем преко ноћи и направили други пролаз у областима које су проверене у мраку одмах након олује, рекао је Додс.

"То ће потрајати много времена", рекао је он, додајући да није свестан да се неко води као нестао. Раније је шериф рекао да очекује да ће бити пронађено још жртава.

У Лејквјуу, Сенди Смит је ишла низ степенице са својом мачком да би потражила склониште у вешерници са својом породицом када се кров срушио.

- Неколико блескова светлости, а онда је све само пало на кућу - рекла је она. Њен муж је тада видео како им је гаража разнета.

Олуја је откинула кровове кућа и оштетила камп и перионицу, остављајући уврнути метал умотан у крошње дрвећа.

Олуја је изазвала пожаре на неким местима и чак побацала далеководе кроз кућне прозоре, рекла је Амбер Фејган, председница локалне привредне коморе.

Многе куће у околини људи који долазе на пецање и вожњу чамцем користе као викендице.

Блејн Шмит (34) прегледао је разбијено стакло и покидано дрво, тражећи било шта да се спасе. Спасио је гитару. Све остало, укључујући његов намештај и кревет, је уништено. Диносауруси играчке били су разбацани по његовом травњаку близу предњег дела куће, на ком је лежао уништен кауч.

Чуо је сирене које upoyoravaju на торнада неколико тренутака пре него што је олуја погодила Лејквју. Склонио се у своју каду, користећи завесу за туш како би заштитио себе и цимера од разбијеног стакла. "Срећан сам што сам жив", рекао је Шмит.

Метеоролошки званичници тек треба да потврде многа од торнада, али широм региона, запрепашћени становници снимили су ову природну непогоду.

У Индијани, торнадо је повредио 38 људи у Винчестеру, рекли су званичници, али изгледа да нико није погинуо.

Становници града од 4.700 становника, око 110 километара североисточно од Индијанаполиса, покупили су у петак гране дрвећа и лим из својих дворишта. Шиндром су биле затрпане улице и поља. Средња школа је служила као привремено склониште.

Кери Тод (55) рекла је да је торнадо изгледао као "гомила црних птица".

Срушена је црква. Олуја је оштетила или уништила око 130 кућа и ресторан Тацо Bell, рекао је градоначелник Боб Мекој. Он и његова супруга су се заглавили у ормару када је торнадо ударио око 20 сати.

- Никад раније нисам чуо тај звук, не желим то поново да чујем - рекао је Мекој.

Западно од Винчестера, званичници су рекли да је чак половина објеката у граду Селма, од 750 становника, можда оштећена. Пријављене су само лакше повреде, рекли су званичници хитне помоћи у саопштењу за јавност.

Гувернер Ерик Холкомб похвалио је реакцију надлежних у Индијани, рекавши: "Божјом милошћу, сви су преживели."

Још један торнадо је оштетио куће и срушио дрвеће у округу Хурон у северном Охају, саопштили су званичници, али нема извештаја о смртним случајевима или повређенима. Олује су такође оштетиле куће и приколице у заједницама Хановер и Ламб у Индијани на реци Охајо.

У Милтону, Кентаки, две особе су повређене када су у њихов аутомобил удариле крхотине које је бацио торнада који је оштетио 100 кућа и фирми, рекао је директор за хитне случајеве округа Тримбл Ендрју Старк.

У Арканзасу, вероватни торнадо је погодио пензионерску заједницу Хот Спрингс Вилиџ, око 64 километра југозападно од Литл Рока, према метеорологу Националне метеоролошке службе Ерику Грину.

Пао је и град величине бејзбол лоптице, а неке зграде су уништене, али нема извештаја о погинулима или повређенима, рекао је Грин.

Било је извештаја о торнадима у округу Џеферсон у Мисурију и округу Монро у Илиноису.

У петак је прогнозирано лошије време за делове југа, уз могућност опасних ветрова и изолованих торнада, саопштила је Национална метеоролошка служба.

Извор: Србија Данас/Телеграф/Аутор:М.П./Пренела: Д.Г.