Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ШТА МИСЛИТЕ, ДА ЛИ ЈЕ ИСТИНА? Ово је била највећа ГРЕШКА Осаме бин Ладена

11.09.2016. 07:50
Пише:
CNN
Osama bin Laden
Осама бин Ладен / Извор: Профимедиа

Попут напада на Перл Харбор, терористички напад од 11. септембра био је велика тактичка победа непријатеља Америке.

Али, у оба случаја тактички успех напада није био праћен стратешким победама, већ сасвим супротно, пише "CNN" у својој анализи.Јапанци су у Перл Харбору постигли значајну победу, али напад је САД увукао у Други светски рат и четири године касније Јапан је био у рушевинама, потпуно поражен.

НАЈБОЉЕ ЧУВАНА АМЕРИЧКА ТАЈНА: Ево зашто Бин Ладенов леш нико никад није видео

Слично томе, Ал Каида је нападима од 11 септембра Америци приредила велики шок, као и већем делу света. Амерички непријатељи нису успели да изведу напад на територији САД још откако су Британци спалили Белу кућу 1814. године.Годинама су два велика океана, Атлантик и Пацифик, штитили Америку од непријатеља. Томе је нападима Ал каиде дошао крај, пише аналитичар CNN-a Питер Берген.

Osama bin Laden
Осама бин Ладен / Извор: Профимедиа

Постоје, наравно, разлике између света после Другог светског рата и 11. септембра. Последица Перл Харбора није била само победа савезника у рату, већ и почетак америчког глобалног лидерства и доминације.После првобитног успеха у Авганистану после напада, победа није била готова ствар за Америку.

Ево где је завршио калашњиков Осаме бин Ладена (ВИДЕО)

Уместо тога, америчке снаге су се укључиле у непрестан рат с многим опскурним џихадистичким групама, међу којима је Исламска држава најновија. То сада делује као квази-перманентно стање које би могло да надживи следећи председнички мандат.

Када је Конгрес одобрио употребу војске након напада 11. септембра, нико није могао ни да претпостави да ће та одлука бити основа за америчке ратове читаву деценију и по касније.

ПРЕЖИВЕО 11.СЕПТЕМБАР, И ХОРОР У ПАРИЗУ: За један напад каже да је био 1000 пута гори

Осама бин Ладен се надао да ће напад извршити притисак на америчке вође да смање подршку блискоисточним режимима. Он је хтео да се власт у арапским земљама замени влашћу у стилу талибана.

Конкретно, хтео је да САД обуставе подршку Саудијској Арабији. Саудијска краљевска породица била је његова главна политичка мета.

ОСВАНУО ТЕСТАМЕНТ ОСАМЕ БИН ЛАДЕНА! Ево коме је оставио 29 милиона долара!

Како је победа претворена у спектакуларан пораз

У видео снимку објављеном неколико недеља након напада на САД, Бин Ладен је рекао да "ни Америка ни људи који у њој живе неће моћи да сањају безбедан живот све док не можемо да га живимо ми у Палестини, као и пре него што све неверничке армије не напусте свету Мухамедову земљу (Саудијску Арабију)".

11. septembar 2001.
11. септембар 2001. / Извор: Профимедиа

Видео није објављен у најсрећнијем тренутку за Бин Ладена, јер је истог дана почео напад САД на талибане и Ал Каиду у Авганистану. Два месеца касније, талибани су најурени из Авганистана, а неки од њих су побегли у суседни Пакистан и Иран.Бин Ладен је катастрофално лоше проценио какав ће бити одговор Америке на нападе 11. септембра, јер је живео у заблуди да су САД слабе. Он је у интервјуу CNN-u из 1997. године тврдио да су САД "змај од папира", указујући на повлачење из Вијетнама раних 1970-их, Либана 1980-их и Сомалије 1993. године.

ПЕТ ГОДИНА ОД УБИСТВА БИН ЛАДЕНА: Његова смрт означила је почетак нове врсте ратовања

Невероватно звучи идеја да је он веровао да ће напади на Њујорк и Вашингтон резултирати америчким повлачењем с Блиског истока. Уместо тога, Америка је брзински срушила талибане и Ал Каиду у Авганистану.

Америчко присуство у овом регону додатно је појачано новим базама у Бахреину, Кувајту, Катару и Уједињеним Арапским Емиратима, уз окупирање територија Ирака и Авганистана. Бин Ладенова тактичка победа тако се претворила у спектакуларну стратешку грешку.

ЦИА је у међувремену елиминисала десетине вођа Ал Каиде у нападима дроновима. ЦИА је довела на крају и до убиства самог Бин Ладена, кога су припадници специјалних снага САД убили у Аботабаду у Пакистану.

Borac Al Kaide u sirijskom grad u Alepu
Борац Ал Каиде у сиријском град у Алепу / Извор: Профимедиа/илустрација

Увод у настанак Исламске државе

Ал Каида после тога није извела ниједан напад на циљеве у Америци.

ПУКЛА БРУКА НА ТВИТЕРУ: Постови ЦИА о Бин Ладену изазвали ГНЕВ твитераша!

Абу Мусаб ал Сури, сиријски џихадиста који је Бин Ладена знао од 1980-их година, објавио је на интернету историју џихадистичког покрета у којој је описао стратешку катастрофу која је задесила Талибане и Ал Каиду после 11. септембра.

СЕНКА БИН ЛАДЕНА ДОЛАЗИ У ЦРНУ ГОРУ: У руке Абдела Малика Вахаба Ал-Рахабија, свака пушка биће убојита!

"Америка је уништила Исламске емирате талибана у Авганистану, који је постао уточиште за муџахедине. Џихадистички покрет је стекао славу 1960-их година, а наставио је да расте '70-их и '80-их, али то је све уништено 11. септембра", стоји у докуемнту Ал Сурија.Ипак, један од војних команданата Ал Каиде Саиф ал-Адел рекао је 2005. године да су удари на Њујорк и Вашингтон били ђаволски лукав план да се Америка испровоцира на грешке. "Такви напади могу неког да натерају на насумичне нападе и испровоцирају га да направи озбиљне, а некад и фаталне грешке... Прва таква реакција је била инвазија на Авганистан".ж

ТЕРОРИСТА, А ПРЕМА ЖЕНИ НЕЖАН: Овако је својој драгој писао Осама бин Ладен

Američke trupe napuštaju Avganistan
Америчке трупе напуштају Авганистан / Извор: Профимедиа

Међутим, не постоје никакви докази да су Американци планирали напад на Авганистан пре 11. септембра.

ВИКИЛИКС ОТКРИВА: Бин Ладенов син тражио потврду о очевој смрти, ево шта је Америка одговорила

CNN ипак закључује да је било и грешака. Када је Џорџ Буш напао Ирак 2003. године, била је то једна од највећих грешака америчке спољне политике у историји. Што је најгоре, напад на Ирак је довео до стварања Ал Каиде у Ираку 2004, одакле је касније никао Исис.

Исис је у почетку нападе ограничио на територије Ирака и Сирије, али је касније проширио поље деловања. Они су преузели одговорност за рушење руског авиона са 224 путника у Египту, а они су извели и нападе у Паризу.