Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ШТА СЕ ТО "КУВА"? Европа се дели, Србија улази у Балканску унију?

01.10.2019. 11:27
Пише:
Србија Данас/Република
Zastave evropskih zemalja
Заставе европских земаља / Извор: Профимедиа

ЦИА има план за Европу

Наиме, према анализи америчких обавештајаца, у првом блоку нашле би се државе западне Европе, које би водио двојац Маркон-Меркелова, другу групу чиниле би државе које су у време после Другог светског рата чиниле Варшавски пакт, где се као лидер већ сада профилисао мађарски премијер Виктор Орбан. Из тог источног блока биле би изузете Бугарска и Румунија јер су оне у трећем делу, познатом као балканска унија, заједно са Србијом.

Поред нас, у овом такозваном трећем православном шеширу су још и Грчка, Северна Македонија, Босна и Херцеговина, Црна Гора и Албанија. У овај савез ушло би и Косово, које је по Уставу Србије јужна покрајина у саставу Србије, што се поклапа са планом ЦИА.

ПОДРШКА БЕЛЕ КУЋЕ

Причу о балканској унији и јачем повезивању држава из региона у разговорима са страним званичницима често потенцира српски председник Александар Вучић. Његова идеја већ је добила подршку шефа Беле куће Доналда Трампа, као и немачких и француских лидера Ангеле Меркел и Емануела Макрона, о чему је Српски телеграф раније писао.

БЕЗ МИЛОСТИ: Иран осудио на смрт америчког шпијуна!

БЕЗ МИЛОСТИ: Иран осудио на смрт америчког шпијуна!

ПРИЗОР ЗБОГ КОГ СЕ ТРЕСЕ СВЕТ! Велика парада у Пекингу: ЦРВЕНИ ЗМАЈ НИКАД ЈАЧИ, прославља 70 ГОДИНА (ФОТО/ВИДЕО)

ПРИЗОР ЗБОГ КОГ СЕ ТРЕСЕ СВЕТ! Велика парада у Пекингу: ЦРВЕНИ ЗМАЈ НИКАД ЈАЧИ, прославља 70 ГОДИНА (ФОТО/ВИДЕО)

РАТНИ ХУШКАЧ ПОРУЧИО: "Ким се никада неће одрећи нуклеарног оружја, он је претња свету" (ФОТО)

РАТНИ ХУШКАЧ ПОРУЧИО: "Ким се никада неће одрећи нуклеарног оружја, он је претња свету" (ФОТО)

Саговорници јединствени су у ставу, наводе, да је после Брегзита свима је постало очигледно да Европа тешко да може да опстане на начин на који је досад функционисала, а да неке поделе неформално увелико постоје, што иде на руку Американцима.

Професор међународних односа Срђан Перишић истиче да је у конкретној анализи поделе Европе уочљиво да Американце није брига у ком облику Европа, односно ЕУ, постоји све док је Вашингтон у игри:

- Све док је Вашингтон укључен на тлу Европе политички и војно, њих не занима много да ли ће та Европа бити подељена на два, три или четири дела. Њихов главни циљ је да својим присуством не дозволе да буду присутне Русија и Кина.

ТРЕЋЕ ДВОРИШТЕ

За аналитичара Бранка Радуна овде нема много дилеме.

- Подела Европе на три дела неформално већ постоји, а најгоре за сада пролазе ове из "трећег шешира", где је и Србија, за које је питање кад ће и да ли ће уопште икада да буду примљене у западни савез. Слабљењем Европе Вашингтон и Лондон остварују већи утицај - оцењује Радун.

Потпуковник у пензији Љубан Каран истиче да је могуће да ЦИА планира Европу у три дела, где би један део означили као православни, који би био посебно третиран и посебно надгледан.

Са 33 године Себастијан Курц освојио други канцеларски мандат, али сада треба да донесе МУЧНУ ОДЛУКУ

Са 33 године Себастијан Курц освојио други канцеларски мандат, али сада треба да донесе МУЧНУ ОДЛУКУ

НИКАДА ОЗБИЉНИЈЕ ПРЕТЊЕ ИРАНА: "Уништење Израела више НИЈЕ САМО САН, ционистички режим биће ИЗБРИСАН СА МАПЕ!"

НИКАДА ОЗБИЉНИЈЕ ПРЕТЊЕ ИРАНА: "Уништење Израела више НИЈЕ САМО САН, ционистички режим биће ИЗБРИСАН СА МАПЕ!"

ЗЕЛЕНСКИ ОДГОВОРИО АМЕРИКАНЦИМА: Нико не може да нам нареди шта да радимо

ЗЕЛЕНСКИ ОДГОВОРИО АМЕРИКАНЦИМА: Нико не може да нам нареди шта да радимо

- Међутим, велики део планова ЦИА падне у воду и никада се не оствари. Постоји стара прича о три дворишта ЕУ, која је много вероватнија и која није везана за православље него чисто економске разлоге. Први и најповлашћенији део биле би западне државе ЕУ. Друго двориште би чиниле источне државе ЕУ, а треће двориште балканске државе које тек треба да буду примљене у Унију са Бугарском и Румунијом. Нешто по угледу на стара богатија сеоска домаћинства која су редовно имала три дворишта, а добро знамо шта се у ком дворишту налазило. Србији се у тој варијанти, ако уопште буде примљена, планира треће двориште - сматра Каран.

Макронова три круга

Француски председник Емануел Макрон прошле године изнео је виђење будуће ЕУ и Европе, која би кроз десет или 15 година имала "три круга". У њој би кључни круг, "срце реактора", представљала осетно ојачана зона евра с Немачком и Француском као окосницом. У другом кругу би биле чланице Уније "у снажном јединственом тржишту, негде између шире ЕУ и зоне евра". Најшири круг би представљала "унија вредности, демократских начела и економских слобода", негде између ЕУ и Савета Европе, која би била много мање интегрисана, у којој би могло бити места и за Русију и Турску, али тако да те земље усвоје и строго поштују европске демократске вредности.

CIA
ЦИА / Извор: Профимедиа

Дејан Милетић, Центар за проучавање глобализације

Трамп ће наставити са дозираним притиском на Европску унију на разне начине, па и окупљањем америчких савезника унутар ЕУ, али у тим притисцима неће ићи до краја, што би подразумевало неку врсту расцепа Уније

Јелена Милић, директорка ЦЕАС 

Са аспекта Србије, јачање веза са земљама Вишеградске групе и православном тројком Румунијом, Бугарском и Грчком (јер су све земље чланице НАТО) најлогичнији је потез који она тренутно прави, као и побољшање односа са САД

БОНУС ВИДЕО: ТЕМПИРАНА БОМБА! Две земље, огромна мржња и ГОМИЛА НУКЛЕАРНИХ БОМБИ: Да ли ће на овом месту избити Трећи светски рат? (ВИДЕО)