Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ШТА СЕ ЗАИСТА ДЕШАВА У НАЈВЕЋЕМ ЖАРИШТУ КОРОНЕ НА СВЕТУ? Круже дезинформације и митови - ово је права ИСТИНА

04.05.2021. 18:23
Пише:
Србија Danas/Telegraf.rs
indija
индија / Извор: Реутерс

Круже бројне дезинформације о корона вирусу и другом таласу у Индији, откривено шта је истина.

Када говоримо о корона-кризи у Индији, неке ствари сигурно знамо - то је држава која већ данима пријављује највећи број новоразажених у свету. Истина је и да толико људи умире да крематоријуми не могу да постигну да кремирају све жртве. Сумња се и да је број оболелих и преминулих и неколико пута већи него што говоре званичници подаци.

Међутим, круже бројне информације о корона вирусу у овој земљи, које нису тачне, а грађани широм света их прихватају као истините.

КОРОНА У ИНДИЈИ КОСИ СВЕ ПРЕД СОБОМ: На удару и животиње у зоолошком врту, неколико лавова заражено

КОРОНА У ИНДИЈИ КОСИ СВЕ ПРЕД СОБОМ: На удару и животиње у зоолошком врту, неколико лавова заражено

ШТА БИ СЕ ДЕСИЛО КАДА БИ ВЕЛИКИ АСТЕРОИД УДАРИО У ЗЕМЉУ? НАСА је и то симулирала, исход леди крв у жилама (ВИДЕО)

ШТА БИ СЕ ДЕСИЛО КАДА БИ ВЕЛИКИ АСТЕРОИД УДАРИО У ЗЕМЉУ? НАСА је и то симулирала, исход леди крв у жилама (ВИДЕО)

МОСКВА НЕ ЧЕКА НИ СЕКУНД: Зеленски прогласио "рат у Европи", Русија одговорила још жешће

МОСКВА НЕ ЧЕКА НИ СЕКУНД: Зеленски прогласио "рат у Европи", Русија одговорила још жешће

Да ли је све више младих који имају ковид? 

Доктори у Индији су неколико пута истакли да виђају све више младих људи које имају симптоме корона вируса. Поруке власти подржавале су ове тврдње. Арвинд Кејривал, министар у Делхију, објавио је видео у којем апелује на младе људе да се чувају.

- У овом таласу корона вируса заражавају се млади. Апелујем на све младе да се чувају - написао је он на Твитеру.

Ово је довело до тога да готово сви мисле да овај талас коси готово искључиво младе људе.

Шта је истина?

Званична статистика показује да нема пораста у броју оболелих код млађе популације ништа више него током првог таласа. Тада је око 31 одсто пацијената било млађе од 30 година. У другом таласу тај постотак износи 32 одсто.

У првом таласу око 21 одсто пацијената имало је између 30 и 45 година, а исти постотак је и у другом таласу. Слична је ситуација и када се говори о броју преминулих. Прошле године 20 одсто жртава имало је 50 година или мање. У овом таласу тај постотак износи 19 одсто.

indija
индија / Извор: Реутерс

Доктор Чандрасекар Синга, саветник на одељењу интензивне неге на педијатријској клиници "Мадхукар Rainbow" у Њу Делохију, каже да виђа све више оболеле деце током другог него током првог таласа пандемије. Али, како каже, могуће је да је пропорционално број ковид оболелих малишана исти, али је сада укупан број оболелих много већи. Он је поручио родитељима да не би требало да паниче у случају да њихово дете оболи од корона вируса, јер за то нема потребе уколико деца нису гојазна или немају неке респираторне проблеме.

- Већини малишана није потребан кисеоник и нису за хоспитализацију - каже др Синга.

Треба напоменути да је више младих у Индији, него у другим државама. Просечна старост у Индији, према подацима ЦИА World Фацтбоок износи 28 година, док је САД 38, а у Великој Британији 40,

Искуства других земаља говоре да су млади људи много више у покрету и самим тим подобнији да шире вирус. Сојеви короне који су пронађени у Индији, укључујући и британски сој, јесу лакше преносиви. Британски стој, који је отривен у септембру 2020, је доминантнији од индијског соја у Делхију и на северу Индије.

Да ли вакцинисани медицински радници могу да се заразе?

Не постоји вакцина која ће спречили заразу сваког појединца, али локални медији у писали како су неки лекари, који раде у болницама, добили корону иако су примили обе дозе вакцине. Ово је забринуло јавност јер мисле да вакцине у Индији нису толико ефикасне против новог соја који је изолован у марту.

СПАС ЗА ИНДИЈУ ИЗ КАНЏИ КОРОНЕ: Фајзер великодушне руке - 70 милиона долара помоћи

СПАС ЗА ИНДИЈУ ИЗ КАНЏИ КОРОНЕ: Фајзер великодушне руке - 70 милиона долара помоћи

"ЖЕЛИТЕ ПРОБЛЕМЕ, ДОБИЋЕТЕ ИХ" Лукашенко одбрусио Западу, а онда је поставио важно питање

"ЖЕЛИТЕ ПРОБЛЕМЕ, ДОБИЋЕТЕ ИХ" Лукашенко одбрусио Западу, а онда је поставио важно питање

ДА ЛИ ЈЕ ЕВРОПА ОДЛУЧИЛА ДА СЕ ПОТПУНО "ОТКЉУЧА": Доносимо списак мера од државе до државе, неке ће вас изненадити!

ДА ЛИ ЈЕ ЕВРОПА ОДЛУЧИЛА ДА СЕ ПОТПУНО "ОТКЉУЧА": Доносимо списак мера од државе до државе, неке ће вас изненадити!

Шта је истина?

Статистика не подржава ову тврдњу. Наиме, од 1,7 милиона људи који су у Индији примили Коваксин вакцину, само 695 је оболело од корона вируса, односо 0,04 одсто, говоре званични подаци.

Од 15 милиона људи који су примили обе дозе Ковидшилда, вакцину АстраЗенеке која се производи у Индији, 5.014 је заражено, што је 0,03 одсто. До субота Индија је давала вакцине медицинским радницима и најугроженијим групама становништва.

- Они који су тестирани позитивно након вакцинације су углавном медицински радници и они који су у првим редовима борбе - рекао је секретар у Заводу за јавно здравље новинарима у априлу, преноси CNN, позивајући се на писања локалних медија.

Да ли су нови сојеви одговорни за други талас?

Крајем марта министар здравља Индије је саопштио да су нови сојеви разлог за забринутост, као и нови "дупли мутант" који је откривен у Индији.

- Многи страхују да је нови сој, назван Б.1.617, разлог што је други талас погодио земљу много јаче од првог. Највише страхују од тога да би овај сој могао да "заобиђе" вакцине.

indija
индија / Извор: Реутерс

Шта је истина?

Научници и даље истражују нови сој, те и даље нема довољно информација да би се установило да ли овај нови сој доводи до повећања броја оболелих. Да би се то установило, мора да се прати геном вируса. Научници верују да држава мора да изврши генетско секвенцирање 5 до 10 одсто свих ковид тестова, како би се установило код колико људи је заступљен нови сој. Индија је секвенцирала мање од 1 одсто, каже др Ашиш Ха, декан "Brown University School оф Public Health".

Неки епидемиолози у Индији сматрају да постоји веза између пораста броја оболелих и сојева, али треба навести да су у игри и други сојеви короне, попут биртанског. Израз "дупли мутант" се односи на то да овај сој има мутације на два протеинска шиљка. Једна од мутација, названа Л452Р, пронађена је и код других сојева који доводе до исте јачине имунолошког одговора.

Друга мутација E484Q, може да буде слична мутацији која је откривена код јужноафричког соја. Ипак, то што мутације постоје не мора да значи да се овај вирус лакше преноси или да је смртоноснији - за такве тврдње још нема довољно научних доказа.

Да ли традиционални лекови штите од инфекције?

Од почетка пандемије у Индији круже савети о превентивним мерама и начинима лечења, које неретко промовишу званичници и познате личности, иако не постоје докази да су њихове методе ефикасне. У марту прошле године, група Индуса је организовала журку у Делхију на којој се пио крављи урин, на којој је било око 200 људи. Истог месеца владајућа партија у држави Асам саопштила је да крављи урин и балега могу да се користе у лечењу корона вируса.

indija
индија / Извор: Реутерс

Један утицајни јога гуру промовисао је биљни састојак у фебруару, тврдећи да је њиме излечио Ковид и да га је одобрила Светска здравствена организација. Пре неколико дана, на 1. мај, секретар водеће партије БЈП је твитовао фотографије полицајаца који удишу пару у Мангалору. Ово удисање је, према речима једног инспектора, помогло полицајцима да се осећају смирено.

Шта је истина?

Постоји мало доказа да традиционални лекови могу да спрече или лече Ковид, а медицински радници су више пута оповргли ову праксу. Поводом тврдњи јога гуруа огласио се и СЗО на Твитеру. У саопштењу су навели да нису процењивали ни потврдили ефикасност било које традиционалне медицине у сврху лечења ковида-19. Раније је СЗО саопштио и да не постоји познати лек за Ковид и да не постоји довољно доказа да удисање паре може да помогне, додавши да људи себе могу озбиљно да повреде уколико неправилно примењују ове методе.

- Док се сви труде да пронађу лек за Ковид, морамо бити опрезни због дезинформација, поготово на друштвеним мрежама - навели су из СЗО прошле године.

Истина је да коришћење непроверених производа за лечење од корона вируса може бити опасно по људе, и може довести до лажног осећаја сигурности, које доводи до тога да људи престану да поштују мере попут прања руку и одржавање физичке дистанце, које су кључне у превенцији.

indija
индија / Извор: Реутерс

Асоцијација лекара у Индији такође је критиковала званичнике и познате личности који су промовисали "алтернативне начине лечења", говорећи да такви потези подривају мере попут вакцинације.

Да ли би боља расподела вакцина спречила нова жаришта?

Програм вакцинације у Индији се суочавао са бројним проблемима од почетка. Прво је кренула спорна расподела, а сада у многим државама мањка доза са порастом потражње. То сада је свега 2 одсто популације примило обе дозе вакцине. Спора расподела вакцина изазвала је огорчење грађана, а многи кажу да је управо ово разлог што је други талас букнуо.

Шта је истина?

Док вакцине нуде одређени степен заштите, у Индији би вероватно и поред тога дошло до пораста броја оболелих због саме шеме вакцинације - објашњава Мајкл Хед, сарадник на Универзитету Sauthempton за клиничка истраживања.

Индија је, као и многе друге земље, прво вакцинисала најугроженије, међу којима су били старији и здравствени радници који су на првој линији борбе. Међутим, млади и здрави људи, који су стално у покрету су, према његовим речима, највероватније највећи расадници вируса, сигурно не би били приоритетни у програму вакцинације.

- Мислим да би требало бар 50 до 60 одсто популација да буде вакцинисано пре него што можемо да причамо о ефектима трансисије. Јер сада долазимо само до популације која вирус највише преноси, а то су млади, иако они сами нису много угрожени - објашњава Хед.

Студије из других делова света такође показују да су млади најчешћи преносиоци корона вируса.

- Мислим да би Индија требало много вакцина да подели да би се ова експлозија короне избегла - сматра он.

Треба напоменути да вакцинација игра веома важну улогу. Индија се сада утркује да достигне своје почетне циљеве вакцинације, новим мерама које омогућавају увоз страних вакцина. Државе позивају централну владу да обезбеди више доза, а неки стручњаци упозоравају да је масовна вакцинација пресудна за сузбијање другог таласа. До данас је влада купила најмање 205,5 милиона доза, и тако сврстала Индију у првих 10 купаца вакцина на свету.

Да ли дим из крематоријума загађује околину?

Само у Њу Делхију кремирају више од 600 жртава корона вируса на дан, а ломаче горе и током читаве ноћи. Многи брину да ће ово додатно погоршати загађење ваздуха у Индији.

Шта је истина?

Поједини делови у Њу Делхију наводно су пријавили су пораст нивоа загађења ваздуха током другог таласа и вероватно је да кремације утичу на квалитет ваздуха. Претходно студије показале су да кремације на отвореном, на бази дрвета, ослобађају мале количине угљен-моноксида и друге загађиваче.

- Те количине које се ослобађају су занемарљиве и нема разлога за узбуну - каже Вимленду Ха, активиста за заштиту животне средине из Делхија.

Треба напоменути да Индија већ дуго мучи муку са загађеним ваздухом. Главни фактори који утичу на загађење јесу дим од запаљених жетвених поља, емисије аутомобила, електране и загађења са градилишта. Међутим, забринутост због здравствених ризика порасла је током пандемије, а стручњаци упозоравају да загађење може људе довести у већи ризик од озбиљне инфекције Ковидом и повећати оптерећење здравственог система.

Прошлогодишња студија Универзитета Харвард, у којој су вршења испитивања више од 3.000 округа широм Сједињених Држава, открила је да су виши нивои загађења ваздуха повезани са вишом стопом смртности од ковида-19.