Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ШТА СУ ОНИ СВЕ ПРЕЖИВЕЛИ! Две ноћи лутали СУРОВИМ пространством на минус 50 а онда ЧУДО! (ФОТО)

28.12.2016. 07:47
Пише:
Србија Данас/ Блиц
Sibirci
Сибирци / Извор: Фото: Twitter/Printscreen/ The Сибериан Тимес

Грљење и љубљење да би се преживело, сузе, халуцинације, страх да ће њихово четворо деце постати сирочићи, одустајање, мажење у арктичком снегу у учекивању смрти

Наталија Протођаконова (45) и Николај Кобров (36) рођени Сибирци, припадници Јукагир етничке заједнице, узгајивачи собова који су навикнути на хладноћу су почетком месеца, на путу ка кући из куповине у граду удаљеном 140 километара најпре су изгубили сапутнике, потом све купљене потрепштине, а на концу су им се поквариле моторне санке.

ДРАМА У СИБИРУ: Иљушин-18 није стигао до аеродрома, има повређених!

Sibir
Сибир / Извор: Профимедиа

Било је минус 50, али се због ветра чинило да је 15 степени хладније на обали на северу Јакутије. Неколико пута су назвали рођаке како би им јавили да су се изгубили тридесетак километара од села Нижејанск. Али онда им се и мобилни телефон смрзнуо. Шта се даље дешавало, прича Наталија, а преноси Сајбириан тајм.

- Напустили смо Нижејанск на три моторне санке. Ми смо били на првима. Све време смо мотрили на светла иза нас, али су она одједном нестала. Мотор на нашим санкама је одједанпут престао да ради и све је постало тихо. Није било светала нити звука осталих возила. Прво смо проверили филтер на мотору и допунил гориво, али мотор се није покренуо. Док смо покушавали да утврдимо шта се десило, потрошили смо све шибице. Звали смо породицу у Јукагиру да им кажемо да смо се изгубили. Тражили смо да нам пошаљу друге санке, да пођу према нама, иако су нам веће шансе биле да ће нас пронаћи возачи на двоје санки који су кренули с нама. Било је језиво хладно. Да смо били у шуми, било би другачије и имали бисмо барем некакву заштиту, али око нас је био само снег и лед. Возили смо се обалом Лаптевског мора. Било ми је јако хладно и осетила сам се заиста уморном. Само сам желела да легнем и заспим, али ми муж није дозвољавао. И тако смо провели прву ноћ... ходали, ходали, ходали - прича Наталија.

НЕВЕРОВАТНО ПУТОВАЊЕ КРОЗ РУСИЈУ: Веровали или не, овај воз пролази 8 временских зона! (ВИДЕО)

Онда је, како каже, изашло сунце

- Поново смо назвали породицу да питамо да ли је неко пошао да нас потражи. Одлучили смо да и даље идемо према спасиоцима из села и почели да ходамо ка смеру из којег смо мислил да ће они наићи. У почетку смо нешто и осећали. Били смо гладни, жедни... Али када је постало језиво хладно, сви осећаји су нам замрли. Само сам желела да легнем, али мој муж је уради све што је могао како би ме натерао да наставим да ходам. Гурао ме је, присиљавао да се крећем. Узео је снег, отопио га у устима и натерао ме да пијем воду с његових усана. Плакала сам и он је плакао. Али је наставио да ме тера да се крећем - сећа се Наталија.

- Пратила сам га иако су ми руке и ноге отупеле. Мисао то томе да би нам деца могла остати сирочићи ме је терала да се крећем. Након целог дана на путу почели смо да халуцинирамо. Видели смо фарове и чули звук мотора. Пожуриили бисмо према моторним санкама и махали рукама. Али то није било стварно - каже Наталија.

ПОГИНУЛИ РУСКИ ГИМНАСТИЧАРИ! Тешка саобраћајна несрећа!

sibir
сибир / Извор: Профимедиа

Поново је почела да пада ноћ

- Наставили смо да ходамо црпећи последње атоме енергије, обоје свесни да на овој хладноћи не можемо да преживимо још једну ноћ. Већ је пала ноћ када смо пронашли пут. Мој муж је препознао да је то пут до нашег села. Пожелели смо да позовео породицу да им кажемо да смо пронашли пут, али је телефон био залеђен. Уследила је права ноћна мора - каже ова Сибирка.

У СИБИРУ ПАО ОГРОМАН МЕТЕОРИТ: Прво је била ноћ, а онда је одједном свануло! (ВИДЕО)

sneg
снег / Извор: Профимедиа

Наталија и Николај су наставили да се крећу

- Престали смо да верујемо да ће нас спасиоци наћи на време. Није било суза, није било разговора. Нисмо имали више снаге. Коначно, мој муж је рекао: То је то. Није могао више да се креће. Одлучили смо се на последњи корак, да заједно напустимо овај свет, онако како смо и живели. Покрили смо се и одлучили да легнемо на снег једно поред другог, лицем уз лице и да заспимо. Умотали смо главе и рамена и одједном нам је било јако лепо, толико топло да будемо једно уз друго. Затворила сам очи и видела наше четворо деце, чак сам им и чула гласове. Мој муж је био уз мене и помислила сам како крај и није толико страшан каквим смо га замишљали. Једноставно смо заједно заспали - говори Наталија.

СТРАШНА САОБРАЋАЈНА НЕСРЕЋА У РУСИЈИ: Изгинула деца у судару аутобуса и камиона (ВИДЕО)

vuk gleda iza drveta
вук гледа иза дрвета / Извор: Профимедиа

Она не зна колико је овај мир потрајао

- Мислила сам да и даље сањам када сам видела лице мог брата Николаја. Тек када смо стигли у Нижнејанск схватила сам да је право чудо што смо обоје преживели - каже Наталија.

5 НАЈСКРИВЕНИЈИХ МЕСТА НА СВЕТУ! Ни Гугл Maps их не приказује! (ВИДЕО)

Arktik, sneg
Арктик, снег / Извор: Профимедиа

Наталијин брат Николај се присећа потраге

- Био сам на рибарењу када су ми јавили да су моја сестра и њен муж нестали. Појурио сам ка селу и сазнао да покушавају а их спасу. Онда сам повео са собом још једног човека и сами смо кренули у потрагу. Упоредио сам време позива с удаљеношћу коју су могли да пређу за то време. Претпоставио сам њихову руту и одлучио да одемо на удаљеност од око 90 километара од села и да претражујемо радијус од пет до 10 километара. И тако смо их нашли. Видео сам их како непомично леже. Нисмо приметили дисање. Нису чули када смо их дозивали. У том моменту м се чинило да ће ми се срце скаменити. Мислио сам да смо закаснили. А онда је Николај померио ногу. Били смо пресрећни. Почели смо да их будимо, да их терамо да ходају, а онда смо их умотали у ћебад и одјурили у Нижејанск - прича Николај.

У СИБИРУ ЧУДО НЕВИЂЕНО: Овај феномен је многе ЗАПАЊИО! (ВИДЕО)

Натали ја је и даље под стресом. Једва говори од кашља и каже да јој је крвни притисак јако порастао. Њен муж Николај има промрзлине на лицу и рукама.