Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ШТА СВЕТ МОЖЕ ДА ОЧЕКУЈЕ ОД КРАЉА ЧАРЛСА: До сада се мешао у политику, а недавно је откривена и његова велика тајна

11.09.2022. 23:02
Пише:
Србија Danas/Blic.rs
Kralj Čarls III
Краљ Чарлс III / Извор: Реутерс

Након смрти своје мајке Елизабете II након 70 година владавине, Чарлс се попео на британски престо као наследник

У изјави објављеној убрзо након званичног саопштења о њеној смрти, Чарлс је смрт своје "вољене" мајке описао као "тренутак највеће туге за мене и све чланове моје породице". У наредним данима Чарлс ће преузети своје нове дужности и оплакивати велики лични губитак.

НИЈЕ НИ СЕО НА ТРОН, А ВЕЋ НАПРАВИО СКАНДАЛ: Чарлс III изгубио живце на церемонији проглашења, пљуште коментари на мрежама (ВИДЕО)

НИЈЕ НИ СЕО НА ТРОН, А ВЕЋ НАПРАВИО СКАНДАЛ: Чарлс III изгубио живце на церемонији проглашења, пљуште коментари на мрежама (ВИДЕО)

КОВЧЕГ КРАЉИЦЕ ЕЛИЗАБЕТЕ ДРУГЕ СТИГАО НА СВОЈЕ ПРВО ОДРЕДИШТЕ: Испред палате у Единбургу на хиљаде људи одаје почаст (ФОТО/ВИДЕО)

КОВЧЕГ КРАЉИЦЕ ЕЛИЗАБЕТЕ ДРУГЕ СТИГАО НА СВОЈЕ ПРВО ОДРЕДИШТЕ: Испред палате у Единбургу на хиљаде људи одаје почаст (ФОТО/ВИДЕО)

Патријарх Кирил подсетио руски народ на неке детаље из живота новог британског краља Чарлса III

Патријарх Кирил подсетио руски народ на неке детаље из живота новог британског краља Чарлса III

Након читавог живота проведеног пред очима јавности, он је познат људима у Британији и широм света. Али нико још не зна какав ће монарх постати краљ Чарлс ИИИ.

Краљевски дописник Си-Ен-Ена, који је годинама извештавао о новом британском краљу и путовао са њим по свету, пише да је један од најбољих увида стекао био је када је позван са групом других новинара у Дамфрис Хаус, Чарлсову кућу у близини Глазгова у Шкотској, 2018. уочи његовог 70. рођендана. Тамо је провео два дана и добио необичан приступ новом краљу.

Сваког петка увече, где год да се налази у свету, особље Чарлсу шаље опсежан извештај у којем га информишу о раду имања и он им га враћа у суботу ујутру са белешкама. Његова супруга Камила каже да је сваке вечери будан до касно и чита, пише и одговара на захтеве за подршку и савет.

Тамо где су многи његови претходници видели титулу принца од Велса као улазницу за плејбој стил живота и загарантовани приход, Чарлс ју је професионализовао и учинио својом. Желео је да остави за собом наслеђе, али није желео да чека док не постане краљ. Према утиску који је стекао дописник Си-Ен-Ена, он је нестрпљив и полетан, и постаје невероватно фрустриран ако један од његових пројеката не функционише или не уроди плодом.

Амбасадор краљеве фондације Кенет Дансмур рекао је да је краљ дуго био забринутост око социјалних и еколошких питања, због чега се укључио у ту област. Дансмуров коментар указује на други разлог зашто је Чарлс постигао толико тога током свог мандата: био је принц од Велса са најдужим стажом икада због дуговечности владавине његове мајке.

Kralj Čarls III
Краљ Чарлс III / Извор: Профимедиа

Чарлс је током година често звучао више као активиста него као уставни монарх у чекању. То је изазвало оптужбе да угрожава независност и непристрасност монархије. Један од примера су климатске промене, о којима он говори од 1968. То је од тада постало главно питање, а за неке и политичко. Чарлс је био истакнути поборник Париског климатског споразума из 2015. и о томе је разговарао са Доналдом Трампом уз чај у децембру 2019, док се тадашњи председник припремао да повуче Америку из пакта.

Следећег месеца, на Светском економском форуму 2020. у Давосу, у Швајцарској, Чарлс је одржао снажан говор, питајући: "Желимо ли да уђемо у историју као људи који нису учинили ништа да се свет врати са ивице на време да се обнови равнотежа? Ја не желим".

Упркос критикама – а понекад и исмевању – због његове борбе да буде еко-ратник краљевске породице, Чарлс је наставио да буде пионир у зеленим питањима последњих година. Чарлс је био у свом елементу на самиту ЦОП26 у Глазгову у новембру 2021, где је позвао земље да раде са индустријама на стварању решења за климатске промене.

Kejt, Vilijam, Hari i Megan
Кејт, Вилијам, Хари и Меган / Извор: Профимедиа

Чарлс је отворено говорио о читавом низу осетљивих питања, од генетски модификованих усева до homeopatskih лекова и архитектуре. То га је учинило фигуром која изазива веће поделе од његове мајке, која је током своје владавине изражавала мишљење. Али Чарлс је увек инсистирао да намерава да следи њено вођство и да престане да се меша у друштвена и политичка питања када преузме трон.

Скандали

Поданици су имали мало тога да приговоре краљици Елизабети. Заправо, највећа мрља на њеној биографији могла би да буде закаснела и, по многима, непримерена реакција на смрт принцезе Дајане.

Ипак, краљица је била и увек остала најпопуларнији и најомиљенији члан краљевске породице. Са Чарлсом је сасвим друга прича. Њагов син Вилијам и снаја Кејт су популарнији од њега. Током свог дугог мандата престолонаследника, Чарлс је сакупио много негативних поена. Ружна прича са принцезом Дајаном, прељуба, однос са синовима и неопрезне изјаве допринели су да не буде популаран у народу.

Kraljica Elizabeta II
Краљица Елизабета II / Извор: Профимедиа

Један од последњих скандала о коме је почело да се пише у августу ове године је када је утврђено да је 2013. добротворна организација под његовим патронатом примила 1,21 милион евра од члана породице Бин Ладен.

Неколико месеци пре тога, откривено је да је принц примио кесе новца, три милиона долара, од шеика Хамада бин Јасима бин Џабера Ал Танија , бившег премијера Катара. Прошле године, медији су известили да су људи повезани са још једном од Чарлсових добротворних организација понудили да помогну саудијском милијардеру да обезбеди почасти и британско држављанство у замену за донације.

Тај човек, тајкун Махфуз Мареи Мубарак бин Махфуз, донирао је велике суме за пројекте рестаурације од посебног интереса за Чарлса.

БОНУС ВИДЕО: Операција "Лондонски мост" - Протокол након смрти краљице Елизабете II

 

}