Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ШТАНЦУЈУ СЕ ТЕОРИЈЕ Мистерија тресе свет - зашто Си Ђинпинг не долази на самит Г20? Ово је прилично интригантно

09.09.2023. 14:46
Пише:
Србија Данас/Јутарњи.хр
Si Đinping
Си Ђинпинг / Извор: Фото: Танјуг/АП Photo/Themba Хадебе

Питање је како ће се формулисати завршни документ и шта ће он, између редова, успети да поручи?

Дуго већ није почињао текст сличном вести: шпански премијер Педро Санчес неће доћи на самит Г20 у Њу Делхи јер је позитиван на ковид-19. Лош развој јер је Мадрид позван да буде посебан гост. Вероватно му није претерано жао јер код куће теку осетљиви преговори о формирању владе с превртљивим Каталонцима.

Ко ће доћи, а ко неће, важна је тема овогодишњег састанка на врху 19 највећих светских економија и ЕУ које чине две трећине светске популације и 85 посто глобалног БДП-а. Од овог самита и Афричка унија биће стална чланица. Руски председник Владимир Путин, није дошао ни прошле године у Индонезију па га ни ове нисмо очекивали.

ОВО ЈЕ ГЛАВНИ ФОКУС САД Откривено о чему ће Бајден највише да инсистира на Самиту Г20

ОВО ЈЕ ГЛАВНИ ФОКУС САД Откривено о чему ће Бајден највише да инсистира на Самиту Г20

"ПРЕСУДИЛИ СУ ЊИХОВИ СОПСТВЕНИ РАСПОРЕДИ" Песков демантовао тврдње да су Путин и Си координирали одлуку да не учествују на самиту Г20

"ПРЕСУДИЛИ СУ ЊИХОВИ СОПСТВЕНИ РАСПОРЕДИ" Песков демантовао тврдње да су Путин и Си координирали одлуку да не учествују на самиту Г20

ДРАМА У БЕЛОЈ КУЋИ Прва дама САД позитивна на коронавирус, да ли ће Бајден уопште путовати на Самит Г20?

ДРАМА У БЕЛОЈ КУЋИ Прва дама САД позитивна на коронавирус, да ли ће Бајден уопште путовати на Самит Г20?

Изненадио је све кинески лидер Си Ђинпинг који је, након што је присуствовао самиту БРИКС-а у Републици Јужној Африци, одлучио да не дође у Индију. Шаље премијера, Ли Кећанга, особу од његовог поверења, али свима је јасно да без цара нема договора. Америчко делегација је унапред објавила да се председник Џо Бајден с њим неће састати.

Светски медији се забављају теоријама, да, можда и завере о разлозима због којих је Си одлучио да не дође. Индија може бити разлог јер тако нарушава глобални утисак успешности председања владе премијера Нарендре Модија.

Narendra Modi
Нарендра Моди / Извор: Фото: Танјуг/АП Photo/Evelyn Хоцкстеин, Поол

Својатање воденог подручја

Њу Делхи је оштро протестовао пре неколико дана јер је Народна Република Кина објавила мапу којим својата водено подручје Јужног кинеског мора и територију на Хималајима око којег постоји спор с Индијом. Неки ће чак ићи тако далеко па рећи да тако даје подршку свом савезнику Путину. Спекулише се да је то зато што ће мало државника доћи на његов самит поводом десете годишњице лансирања стратегијског пројекта Појас и пут у октобру. Реалнима се чине спекулације о покушају да избегне питања о корацима којима влада намерава да стабилизује кинеску економију и о руској агресији на Украјину.

Жели друштво Југа

Објава кинеске владе да ће, док траје самит, председник Замбије Хакаинде Хичилема посетити Сија, даје простора размишљању да шеф Кинеске комунистичке партије не жели друштво изван заједнице глобалног југа. Каришма Васвани, колумниста Блумберга, упозорава да ћемо због Сијеве одсутности "мало мање разумети Кину и морати да се ослањамо на карте Беијинга/Пекинга да бисмо сазнали како Кина види свет.

То чини ангажман много тежим, у време када нам је потребнији више него икада." Занимљиво је да је влада у Беијингу у четвртак објавила да проширује забрану кориштења Ајфона запосленима владе, због чега су деонице Епла одмах пале готово 3 посто - укупни је губитак тржишне капитализације, досад, 190 милијарди долара.

Једнако је важно и питање завршног документа. Пре нешто мање од годину дана, на самиту у Индонезији, влада Џакарте је успела да испреговара заједничко стајалиште у којем је, дипломатским језиком, осуђена агресија на Украјину уз изузећа неких чланица које се нису именовале. Сергеј Лавров, руски министар спољних послова, рекао је да ће Русија блокирати коначну декларацију с овомесечног самита Г20 ако не буде одражавала став Москве о Украјини и другим кризама. Шеф руске дипломатије пре доласка је оптужио Запад због подривања међународних институција наметањем властитог дневног реда.

Sergej Lavrov
Сергеј Лавров / Извор: Фото: Танјуг/АП Photo/Achmad Ибрахим, Поол

Лавров је предложио да председништво Г20 објави необвезујуће саопштење ако се на састанку Г20 не успе да постигне консензус.

- Друга опција је да се усвоји документ који се фокусира на конкретне одлуке у сфери надлежности Г20, а за остало нека свако иступа у своје име - рекао је Лавров.

Г20 је основан у доба глобалне финансијске кризе како би координисао напоре у борби против тешкоћа и није се, до прошле године, укључивао у геополитичке расправе. Важна дигресија: Раул Ганди, лидер индијске опозиције, рекао је, како преноси Хиндустан Тимес, да дели ставове владе према Русији и Украјини.

Ново нормално

Европа мора да се суочи с новим нормалним, пише Хенри Фој у The Финанциал Тимесу. Теме од нарочитог интереса Европи, координисани приступ глобалном загревању и начелни став према руској агресији на Украјину, домена су највећег разилажења ставова учесница. Преговарачи не гледају једнако на поступно смањење употребе фосилних горива, повећање циљева обновљиве енергије и смањење емисије стакленичких плинова.

Интерес је изазвала америчка министарка Џенет Јелен, која се с Ђином Рајмондо, министарком трговине, надмеће за положај најмоћније жене администрације.