Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СТРАВИЧНО УПОЗОРЕЊЕ СТРУЧЊАКА Најсмртноноснији вируси стижу у Европу - ово су симптоми, а преносе их КОМАРЦИ и КРПЕЉИ

15.06.2023. 14:42
Пише:
Србија Данас
virus, groznica, bolest
вирус, грозница, болест / Извор: Фото: Shutterstock

Посебно је опасно што би почетне инфекције могле да прођу испод радара лекара који нису упознати са "страним" патогенима.

Зика, денга и кримско-конгоанска хеморагијска грозница (CCHF) с временом ће се проширити британским тлом, тврде стручњаци. Научним истраживањем утврдили су да ове болести прете Великој Британији због климатских промена и растућих температура које су резултирале већим бројем комараца и крпеља који преносе те болести, пише Daily Mail.

Једна од њихових највећих брига је грозница долине Рифт - болест са стопом смртности од готово 40 посто. Посебно је опасно што би почетне инфекције могле да прођу испод радара лекара који нису упознати са "страним" патогенима.

СРБИЈОМ ХАРА ГРОЗНИЦА ЗАПАДНОГ НИЛА? Расте страх, а једна ствар посебно забрињава - ево и да ли убод комарца може бити кобан

СРБИЈОМ ХАРА ГРОЗНИЦА ЗАПАДНОГ НИЛА? Расте страх, а једна ствар посебно забрињава - ево и да ли убод комарца може бити кобан

ВИРУС КОСИ ДЕЦУ ПО СРПСКИМ ВРТИЋИМА: Осип личи на богиње, а ОВИ симптоми су кључни у препознавању - може доћи и до инфекције

ВИРУС КОСИ ДЕЦУ ПО СРПСКИМ ВРТИЋИМА: Осип личи на богиње, а ОВИ симптоми су кључни у препознавању - може доћи и до инфекције

ХИТНО УПОЗОРЕЊЕ ЛЕКАРА! Крпељи преносе нову болест - "Грозница крварења из очију" има смртан исход у већини случајева

ХИТНО УПОЗОРЕЊЕ ЛЕКАРА! Крпељи преносе нову болест - "Грозница крварења из очију" има смртан исход у већини случајева

Светска здравствена организација (СЗО) навела је CCHF као једну од својих приоритетних болести која је већ стигла до Француске. Џејмс Вуд, шеф ветеринарске медицине на Универзитету Кембриџ, рекао је представницима у Одбору за науку, иновације и технологију да је врло вероватно да ће CCHF у будућности стићи до Велике Британије.

- Неке инфекције које преносе крпељи, попут кримско-конгоанске хеморагијске грознице, врло вероватно ће се проширити Великом Британијом у неком тренутку. Постоје инфекције које пренесе комарци, попут грознице долине Рифт, која би се могла идућа појавити - рекао је Вуд.

Грозница долине Рифт (РВФ) може да убије чак половину заражених пацијената.

- Рано откривање болести биће изазов јер наши клиничари нису обучени за уочавање ових болести - додао је.

- Вируси које преносе зглавкари као што су вирус денга грознице и зика вирус, могли би да се удомаће у Уједињеном Краљевству - тврди професор Брајан Чарлстон, директор института Пирбрајт који проучава заразне болести код животиња.

Климатске промене мењају подручја на којима се неки од вируса могу пронаћи. Денга грозница класична је болест Јужне Америке и Југоисточне Азије, а сад се појавила и на Медитерану. СЗО означила је CCHF, РВФ и зику као болести које би у будућности могле да изазову пандемију.

komarac
комарац / Извор: Профимедиа/илустрација

Примарно се CCHF добије од заражених крпеља, али се такође може ширити међу људима путем телесних течности. На почетку инфекције појављују се симптоми слични еболи - болови у мишићима, болови у стомаку, грлобоља и повраћање. Остали симптоми вируса, који се јављају изненада, укључују температуру, вртоглавицу, бол и укоченост врата, бол у леђима, главобољу, бол у очима и осетљивост на светло.

РВФ је вирусна болест која се најчешће јавља код домаћих животиња у подсахарској Африци, укључујући говеда, бизоне, овце, козе и камиле. Људи се могу заразити убодом зараженог комарца, контактом крвљу, телесним течностима или ткивима заражених животиња. Већина оболелих нема симптома или имају благе симптоме сличне прехлади који укључују слабост, температуру, болове у леђима и вртоглавицу. Има општу стопу смртности од око један посто, али отприлике свака десета особа развије озбиљне симптоме који захтевају болничку негу. Најсмртоноснији облик болести изазива хеморагичну грозницу због које пацијенти повраћају крв и крваре из разних отвора, тај облик убија 50 посто оболелих.

Зика, за разлику од других патогена, није позната по стопи смртности него по здравственим последицама на нерођену децу. Узрочник се преноси на људе убодом заражених женки комараца, а у ређим случајевима може се пренети и полним односом. Код већине људи инфекција пролази без већих проблема, али је опасна за труднице.

Вирус који преносе комарци изазвао је глобалну пандемију 2016. године кад су се милиони заразили, а велики број деце се родио с урођеним манама попут микроцефалије - мањи опсег главе. До 2016. више се од 80 земаља суочило с избијањем Зике. Уобичајени симптоми укључују високу температуру, главобољу, болове у зглобовима и мишићима, црвене очи и отечене зглобове.

Денга грозница је још једна вирусна инфекција коју преносе комарци која је раније била ограничена на подручја тропске и суптропске климе. Већина случајева пролази са симптомима сличним грипу, али неке од инфекција могу бити смртоносне. Денга грозница до 1700-их се називала грозницом сломљених кости због јаке боли коју изазива у мишићима и зглобовима.