Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СУМОРНЕ ПРОГНОЗЕ ИЗ ЈАПАНА: Број заражених у Токију се удвостручио, страхује се да ће постати нови Њујорк (ВИДЕО)

07.04.2020. 08:25
Пише:
Србија Danas/CNN/Blic
Bolnica
Болница / Извор: Профимедиа

Њујорк се сматра епицентром избијања епидемије новог корона вируса у Сједињеним Америчким Државама.

Изгледа да са сваким даном пристиже све више лоших вести за јапанску престоницу, након што се дневни број нових случајева заразе удвостручио прошле недеље, пише CNN. Према подацима владе у Токију, крајем марта забележено је 40 људи оболелих од новог корона вируса, док их је прошлог четвртка било 97, а у петак 89.

БРОЈАЋЕ НА ХИЉАДЕ МРТВИХ: Доктрина колективног имунитета је поражена, Шведска на прагу КАТАСТРОФЕ (ФОТО)

БРОЈАЋЕ НА ХИЉАДЕ МРТВИХ: Доктрина колективног имунитета је поражена, Шведска на прагу КАТАСТРОФЕ (ФОТО)

У Русији је почела примена "Даларгина": Смањује стопу смртности тешко оболелих од короне у великом проценту

У Русији је почела примена "Даларгина": Смањује стопу смртности тешко оболелих од короне у великом проценту

(УЖИВО) Пандемија из минута у минут: Док се ситуација у Италији и Шпанији полако смирује, у Европи се стварају нова жаришта

(УЖИВО) Пандемија из минута у минут: Док се ситуација у Италији и Шпанији полако смирује, у Европи се стварају нова жаришта

- Ако се тренутни тренд настави, прогноза је суморна - каже Кентаро Ивата, инфектолог Унивезитета Кобе који је више пута до сада упозорио да Јапан не улаже довољно напора да спречи ширење епидемије.

- Јапан мора да нађе храбрости да се промени кад смо свесни да смо на погрешном путу. Можда ћемо видети следећи Њујорк у Токију - упозорио је Ивата.

Њујорк се сматра епицентром избијања епидемије новог корона вируса у Сједињеним Америчким Државама. Тамо се број познатих случајева удовстручава сваких пет дана, како наводи CNN, а умрло је више од 2.900 људи.

У Јапану, према подацима Worldofmeters.info, тренутно има 3.654 случајева заразе, 85 људи је умрло, а 575 се опоравило. То нису велике бројке у поређењу са неким жариштима, попут Кине, Италије, Шпаније и САД, али оне настављају да расту а посебна је забринутост за Токио у којем има више од 1.000 заражених, како наводи Ројтерс.

- Почетак избијања епидемије у Шпанији, Француској, Италији и граду Њујорку је било као сада у Токију - указао је Ивата и додао да треба да се обави више тестирања на Ковид-19.

У Токију је од петка тестирано скоро 4.000 људи, у граду у којем живи 13,5 милиона, док је широм Јапана - чије становништво броји 125 милиона - тестирано свега 39.466 особа, подаци су Министарства здравља.

То је тек мали делић тестираних у поређењу са земљама у региону и широм света. У Јужној Кореји, која има мању популацију од Јапана, од петка је тестирано преко 440.000 људи. Јапанска влада међутим сматра да је њихов режим тестирања адекватан и прикладно таргетиран на високоризичне случајеве.

- Тестирање људи са малом вероватноћом заразе било би трошење ресурса. Тражимо од људи који имају неке симптоме да остану у својим кућама одређени временски период - навело је јапанском Министарство здравља у саопштењу за CNN.

Становник Токија Исеи Ватанабе (40), који је оболео од корона вируса, налази се у болници и бори се за дах између напада кашља. Лекари међутим сматрају да је он “блажи случај” и очекује да ће га пустити кући у уторак.

Ватанбе је генерално доброг здравља, а његови симптоми су се брзо развијали. Имао је болове у телу, језу и изгубио је чуло мириса и укуса. Кад је затражио да се тестира на Ковид-19, одбили су га и он је морао да претрпи пет дана са температуром од преко 40 степени Целзијусових пре него што су му коначно одобрили тестирање. Био је позитиван.

Ватанабе истиче да је током тог периода заразио најмање две особе.

- Људи не знају шта да раде. Стварно имамо недостатак добрих информација. Ваш живот је у вашим рукама. Останите у кућама. Молим вас, не излазите - рекао је он за CNN.

Ватанабе верује да ће се опоравити, али се плаши за десетине милиона Јапанаца старијих од 65 година, који су угрожени инфекцијом. Инфектолози упозоравају на велику цену у људским животима уколико се корона вирус брзо рашири у најстаријој земљи света.

Јапан је убедљиво први по броју становника старијих од 65 година, којих има 35,58 милиона (28,2 одсто). Следе Италија са 13,76 милиона (22,8%) и Финска са 1,21 милион (21,9%), подаци су Prb.org.

Корона вирус је веома опасан за старије особе", каже Масахиро Ками, извршни директор јапанског Истраживачког институте за медицинско управљање и додаје да већина оболелих у Јапану вероватно показује свега неколико симптома, ако уопште.

- Иако су асимптоматични они могу пренети вирус другима - упозорио је Ками.

Јапански премијер Шинзо Абе понављао је уназад да Јапан не треба да уведе ванредно стање нити сматра да је потребно да се Токио затвори. Он је образложио да би тако драстичне мере додатно оштетиле економију која се ионако бори са падом због корона вируса и одлагањем Летње олимпијаде у Токију. Та реторика је у међувремену промењена и очекује се да ће Абе данас прогласити ванредно стање, како преноси Ројтерс на шест месеци.

Јапански званичници припремају велики економски пакет подршке који би могао да укључи готовинску новчану помоћ домаћинствима. План владе да расподели по две маске за лице сваком домаћинству нашироко се исмева у јапанској јавности.

Јапан је наметнуо нова, строга ограничења на путовања, укључујући забрану странцима из више од 70 земаља да уђу у земљу. Острвска држава на истоку Азије такође је појачала надзор на аеродромима а сви путници који долазе у Јапан морају да прођу кроз карантин од 14 дана. Али, примена тих мера није под активним надзором, указује CNN.

Ипак, и у земљи и ван ње све више расте забринутост да су владина све суморнија упозорења о брзини ширења корона вируса дошла прекасно. Америчка амбасада у Јапану је у петак објавила упозорење на путовања, те замолила америчке држављане да се припреме за повратак кући како су појачане контроле на границама.

virus
вирус / Извор: Србија Данас

- Одлука јапанске владе да не спроводи масовна тестирања отежава приступ тачним подацима о стопи инфекција Ковидом-19. Иако данас имамо поверења у јапански здравствени систем, верујемо да ће значајно повећање случајева заразе отежати предвиђања како ће тај систем функционисати у недељама које долазе - наводи се у упозорењу и додаје да амерички грађани са хроничним обољењима можда неће моћи да приме здравствену негу на коју су навикли.

CNN наводи да је прошле недеље гомила људи отишла у паркове како би посматрали трешње у цвату, а да многи нису носили маске. Слике су проциркулисале друштвеним медијима и изазвале затварања неких паркова током викенда. Гувернер Токија Јурико Коике и премијер Абе апеловали су на људе да остану у кућама, избегавају путовања и практикују друштвено дистанцирање.

Владина политика до сада је била да покушава да спречи ширење вируса праћењем позитивних случајева и изоловањем сумњивих. Заговорници јапанског приступа епидемији истичу да неке културне праксе, као што су наклони уместо руковања, ношење хируршких маски и често прање руку, могу поштедети Јапан брзог ширења вируса какво је виђено у осталим земљама.

Иако су Коике и Абе подстакли становнике Токија да раде од куће, CNN указује да то није могуће за чак 80 одсто јапанских компанија, према подацима владе из 2019. Упркос томе што су велики тржни центри затворени, многи барови и ресторани и су отворени и путни.

Zerina Hećo
Зерина Хећо / Извор: Фото: Youtube Printscreen/Zadruga Official
Гувернер Њујорка: Мање смртних случајева може бити трачак наде, И ДАЉЕ ФАЛИ ОПРЕМА

Гувернер Њујорка: Мање смртних случајева може бити трачак наде, И ДАЉЕ ФАЛИ ОПРЕМА

У Њујорку за 24 сата скоро 600 МРТВИХ: Преко 120.000 заражених

У Њујорку за 24 сата скоро 600 МРТВИХ: Преко 120.000 заражених

ЈАПАНЦИ ТРАЖЕ ПРОГЛАШЕЊЕ ВАНРЕДНОГ СТАЊА: Премијер одбија, велики притисак на здравствени систем

ЈАПАНЦИ ТРАЖЕ ПРОГЛАШЕЊЕ ВАНРЕДНОГ СТАЊА: Премијер одбија, велики притисак на здравствени систем

Највећи скок жртава у Њујорку: За 24 сата преминуле 562 особе од корона вируса

Највећи скок жртава у Њујорку: За 24 сата преминуле 562 особе од корона вируса

Очи целог света су упрте у Њујорк, а у ОВОМ ГРАДУ има ДУПЛО ВИШЕ смртних случајева од корона вируса (ФОТО/ВИДЕО)

Очи целог света су упрте у Њујорк, а у ОВОМ ГРАДУ има ДУПЛО ВИШЕ смртних случајева од корона вируса (ФОТО/ВИДЕО)