Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КОРОНА ХАРА СВЕТОМ, А ОВА СУПЕРБАКТЕРИЈА ЈЕ 60 ПУТА СМРТОНОСНИЈА: Једном када уђе у болнице, немогуће је убити (ВИДЕО)

23.10.2020. 17:59
Пише:
Србија Данас/Натионал Геограпхиц
Kandida virus
Кандида вирус / Извор: Профимедиа

Пред 2015. године, Јоана Роудс је добила паничну е-пошту од лекара који ради у болници Ројал Бромптон, највећем центру за болести срца и плућа у Великој Британији.

Ужасна гљивица је нападала кожу пацијената, ширећи се јединицом интензивне неге, иако је болница одржавала опсежне протоколе за контролу инфекције.

СЕВЕРНА КОРЕЈА ИЗДАЛА СКАНДАЛОЗНО УПОЗОРЕЊЕ: Не излазите на улице, жута прашина стиже из Кине и доноси корону

СЕВЕРНА КОРЕЈА ИЗДАЛА СКАНДАЛОЗНО УПОЗОРЕЊЕ: Не излазите на улице, жута прашина стиже из Кине и доноси корону

"СВЕТ У КОМЕ ЖИВИМО ЈЕ ПОТПУНО ПРОМЕЊЕН" Корона вирус цео свет ставио пред озбиљне изазове

"СВЕТ У КОМЕ ЖИВИМО ЈЕ ПОТПУНО ПРОМЕЊЕН" Корона вирус цео свет ставио пред озбиљне изазове

"ОДГОВОРИЋЕМО РАЗАРАЈУЋИМ УДАРЦЕМ У ГЛАВУ" Кинески лидер оштро одговорио потенцијалним освајачима

"ОДГОВОРИЋЕМО РАЗАРАЈУЋИМ УДАРЦЕМ У ГЛАВУ" Кинески лидер оштро одговорио потенцијалним освајачима

- Доктор ме замолио да погледам ... Помислила сам, колико то може бити лоше? - присећа се Роудсова, стручњак за заразне болести са Империал Колеџа у Лондону који проучава антифунгалну резистенцију. Роудсова је ускочила да помогне једној од најбољих светских кардиолошких болница да идентификује патоген и уклони га из просторија. Клица је била Кандида аурис, у то време мало позната.

Оно што је видела запрепастило ју је.

- Мислите да је COVID-19 лош док не видите Кандиду аурис.

Кандида аурис је супербактерија, патоген који може избећи лекове створене да је убију - а рани знаци сугеришу да пандемија COVID-19 можда потиче инфекције високо опасног квасца. То је зато што је Ц. аурис посебно истакнут у болничким окружењима, која су ове године преплављена људима због коронавируса.

Супербактерија се тврдоглаво држи на површинама као што су чаршави, ограде кревета, врата и медицински уређаји - олакшавајући колонизацију коже и прелазак са једне особе на другу. Штавише, пацијенти који имају епрувете које улазе у њихово тело, попут катетера или оних за дисање или храњење, у највећем су ризику од инфекција Ц. аурис, а ови инвазивни поступци постали су чешћи због респираторне инсуфицијенције повезане са COVID-19 .

- На несрећу, било је места на којима смо видели поновни раст Ц. аурис - каже Том Čller, шеф огранка за микотичне болести у америчким Центрима за контролу и превенцију болести.

- Видели смо и да је ушао у неке од болница за акутну негу, а такође и у неке јединице COVID-19 ... постоји забринутост да ћемо га се, када се једном појави у болници, тешко решити.

Пре његовог настанка 2009. године, гљивице из рода Кандида биле су најпознатије по томе што су узроковале бенигне случајеве дрозда, белог такога на језику или гениталијама. Од тада се неколико хиљада инфекција Ц. аурис проширило на најмање 40 земаља у којима су у 30 до 60 процената повезани са смртним случајевима. Поређења ради, коронавирус убија око један одсто заражених, али је у кратком временском периоду погодио већи број људи.

Забрињава то што би случај да Ц. аурис постане све чешћи у болницама или широј јавности могао подстаћи растућу кризу супербактерија које су већ заразиле милионе широм света. Прошле године је ЦДЦ класификовао Ц. аурис као једну од највећих претњи отпорности на дроге у Америци. Сада, иако је прерано за потврђивање директног ударног ефекта, САД су забележиле 1.272 потврђена случаја Ц. аурис у 2020. години, што је 400 посто више у односу на укупан број забележених током целе 2018. године, најновије године са доступним подацима.

Стварни број ће вероватно бити много већи, с обзиром да је пандемија COVID-19 зауставила већи део надзора над Ц. аурис у болницама и зато што клица често може колонизовати човекову кожу без стварања симптома.

Такве супербактерије могу такође допринети десетинама хиљада вишка смртних случајева који су се догодили током ере COVID-19. Ето зашто лекари широм света оглашавају аларм.

2011. године, Анурада Човдхари радила је у својој лабораторији у Њу Делхију, када је добила неочекивану гомилу узорака крви из две болнице. Тајанствене гљивичне инфекције никле су у одељењима интензивне неге и неонаталним одељењима, па је Човдхари, професорка медицинске микологије на Институту за грудне болести Валабхбхаи Пател, Универзитета у Делхију, регрутована да идентификује клицу генетским прегледом и да препоручи најбољи лек за лечење. Резултати су је запрепастили.

Узорци гљивица прикупљени од пацијената - познати као изолати - нису били у систему идентификације који микробиолошке лабораторије користе за праћење гљивичних инфекција, каже она. „Била је то Кандида аурис. Морала сам да питам: „Шта је Ц. аурис?“

Супербактерија је први пут идентификована две године раније у уху пацијента („аурис“ је латински за ухо), али Човдхари је раније није видела. Највеће изненађење било је то што су сви узорци били отпорни на флуконазол - лек прве линије за лечење различитих гљивичних и квасних инфекција. Откако су она и њена група објавиле своју студију о епидемији у Нев Делхију 2013. године, истраживачи су сазнали да је Ц. аурис готово увек отпоран на овај лек и хемијске сроднике у својој породици - познате као азоли. Неке варијанте су такође отпорне за друге две главне класе антимикотичних лекова.

Због тога се Човдхари сада окренула ка критично оболелим пацијентима са COVID-19 који су примљени на ЈИЛ у Делхију и стекли кандидију, гљивичну инфекцију Цандиде у крвотоку. У малој студији објављеној 27. августа, њен тим је открио да је 10 од 15 таквих пацијената имало Ц. аурис отпорну на лекове - која је вероватно стечену у болници.

Сви узорци су могли да плутају у флуконазолу, али су четири изолата Ц. аурис такође била резистентна на амфотерицин Б, антимикотични лек друге линије. Отпорност на две класе лекова посебно забрињава јер Индија има ограничен приступ трећој опцији за антимикотично лечење: ехинокандинима. Шест пацијената је умрло.

- Тренутно бринемо да видимо објављене случајеве пацијената са COVID-19 и другим гљивичним инфекцијама, при чему људи заиста оболевају и умиру - каже Роудсова, док се она и други клиничари у Великој Британији суочавају са јесенским налетом коронавируса. „Очекујемо да ћемо то видети и са Ц. аурис.“

И она и Човдхари истичу важност тестирања и тражења контаката - кључне интервенције у контроли COVID-19 које су такође кључне у борби против ширења Ц. аурис. Они се залажу за то да се пацијенти рутински прегледају због супербактерије, што укључује сакупљање бриса коже, крви или урина ради тестирања ДНК квасца. Након што пацијент тестира позитивно на Ц. аурис, ради се медицински поступак познат као испитивање осетљивости како би се утврдило да ли било која од три класе антимикотичних лекова може ублажити инфекцију.

Ове тактике могу помоћи у праћењу смрти узроковане супербугом, процес који је често компликован јер се зараза обично добије у болницама међу људима који су већ болесни са нечим другим.

- Ако га не идентификујемо, онда не знамо да ли пацијент умире од COVID-19 или неке друге инфекције - каже Човдхари, али „ако је отпоран на лекове, како ћемо га лечити?“

Светска здравствена организација је 2019. године наведла антимикробну резистенцију као једну од десет највећих претњи глобалном здрављу. Страх агенције је да се човечанство враћа у време када се лако излечиве инфекције - попут туберкулозе и гонореје - више не могу држати под контролом.

Глобална прекомерна употреба антимикробних лекова на домаћим животињама и у хуманој медицини означена је као узрок за појаву супербактерија. Али гледајући унапред, Раманан Лакминараиан, оснивач и директор Центра за динамику болести, економију и политику у Вашингтону, каже да су он и други истраживачи забринути због улоге коју ће климатске промене имати у ширењу гљивичних инфекција.

Истраживачи су забринути због улоге коју ће климатске промене имати у ширењу гљивичних инфекција.

Преглед истраживања објављен прошле године у часопису мБио, Америчког друштва за микробиологију, сугерише да је Ц. аурис „можда први пример нове гљивичне болести која је настала услед климатских промена“. Када људи пате од инфекција, имамо тенденцију да развијемо грозницу као одбрану. Visokw  temperature помажу у уништавању клица, у концепту познатом као зона термичке рестрикције сисара. Извештај тврди да како се гљиве попут Ц. аурис прилагођавају вишим температурама околине услед глобалног загревања, могу да пробију ову топлотну одбрану. То значи да ћемо у будућности можда видети не само ширење постојећих гљивичних инфекција, већ и нових које се захватају код људи.

- Гљивична резистенција може бити једнако опасна као и резистенција на антибиотике - каже Лакминараиан, наговештавајући супер бактерије попут Цлостридиоидес difficile или туберкулозу отпорну на више лекова. Те моћне бактерије чине 99 процената од 2,8 милиона инфекција супербактеријама које се сваке године пријављују у САД-у, што доводи до приближно 35.000 смртних случајева.

На Индију се дуго гледало као на легло отпорности на лекове, а сада је нација постала главни центар Азије за COVID-19. Поново у Њу Делхију, половина лабораторијског особља Анурадхе Човдхари недавно је имала позитиван тест на COVID-19. Двоје је умрло. Упркос личним недаћама, захвална је што се људи буде због опасности коју представља Ц. аурис.

- Сви су у почетку мислили да је ово проблем усмерен на Индију - да то није њихов проблем - каже она.

- Мучила сам се и радио сам, али драго ми је сада што свет ради на томе. Гљивичне инфекције не треба занемарити.